PDA

Zobacz pełną wersję : D700 i Err

szymonvader
27-12-2010, 13:19
Witam, chciałem zapytać jak często/czy w ogóle Wasz D700 wyrzuca Wam błąd Err. Posiadając jeszcze D90 wiele pisało się o błędach w stylu Err czy błędzie karty, zakładane były nawet ankiety itp. U mnie przez 2 lata użytkowania błąd nie wyskoczył ani razu. Teraz przesiadłem się na D700, aparat ma 16K przebiegu i po 100 zdjęciach nagle blokada i Err na wyświetlaczu...wył i wł i dalej Err, dopiero wypięcie i wpięcie obiektywu pomogło. Póki co śmiga dalej. Jak to u Was wygląda?

tunerek
27-12-2010, 13:39
A nie przesunoles przypadkiem pierscienia przyslony?

pawel1967
27-12-2010, 13:42
Czasem karty pamieci typu np Kingston powodują takie cuda . Kupiłem okazyjnie sandiska i okazał się podróbka też miałem ten problem . Od chwili zakupu prawdziwej karty markowej Sandiska problem u mnie zniknął

szymonvader
27-12-2010, 13:52
mam oryginalnego sandisk extreme 8gb. A pierścień nie bardzo bo używałem 70-300 VR:) czytałem o tym problemie z pierścieniem, gdy ktoś uzywał takowych szkieł.

cheyenne
27-12-2010, 14:08
Wczoraj miałem err przy próbie ustawienia WB na kelwiny.
Miałem zapiętą lampę błyskową, używam tylko oryginalnych baterii, AF w trybie automatycznym.
Err występował każdorazowo przy próbie wyzwolenia migawki.
Pomogło zdjecie z lampy oryginalnego filtra pomarańczowego.

timi
27-12-2010, 14:16
Czasami mi się taka informacja pojawiała. Przeanalizowałem sobie na spokojnie i okazało się ze na szybciaka nie do końca "skręcałem" gripa i były luźne styki

hostman22
27-12-2010, 14:26
czytałem o tym problemie z pierścieniem, gdy ktoś uzywał takowych szkieł.
jeżeli się da najlepiej zablokować i po problemie :)

Pomogło zdjecie z lampy oryginalnego filtra pomarańczowego.
...(oO) ?

a na koniec coś o kartach ;)

http://reviews.ebay.com.au/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001449653

szymonvader
27-12-2010, 14:47
z kartami to już sandisk kiedys dawał takie porównania, podobnie jak nikon do akumulatorów. Tego jest na rynki więcej niż tych oryginalnych, dlatego łatwo się naciąć. Czyli nie ma raczej powodu do stresu jeżeli chodzi o występowanie Err? po prostu co jakiś czas może się trafić, a przyczyny tego szukać nie należy?;)

PS. Z tymi filtrami ciekawa sprawa:)

Grizzzly
28-12-2010, 15:19
Czasami mi się taka informacja pojawiała. Przeanalizowałem sobie na spokojnie i okazało się ze na szybciaka nie do końca "skręcałem" gripa i były luźne styki

Miałem to samo. Na koncercie, podczas chęci wyzwolenia migawki z sb-900 na g.stopce, pojawiał mi się tej komunikat. Drogą wyeliminowywania poszczególnych rzeczy, stwierdziłem że przeszkadzał grip. Ale wynikł fakt, że nie był on po prostu naładowany odpowiednio. Jest to nieoryginalny grip do d700, Alpha - bałem się, że już padł.

Timi - grip oryginalny czy alternatywa?

szymonvader
28-12-2010, 15:23
ja mam oryginalny:)

Tom_Killer
28-12-2010, 15:28
Ja nie mam Gripa i różnież używam w kombinacjach z lampą 900 i ani razu nie miałem Err - na razie, odpukać w niemalowane.

timi
28-12-2010, 15:33
Grip oryginalny . Coś w tym musi być bo na innym d700 z zamiennikiem zero problemów.

Grizzzly
28-12-2010, 15:57
Zależy, na jaki egzemplarz się trafi. Ale tak jak mówię - chodziło o wyładowane baterie. Tylko trochę brutalnie zadziałał mój zamiennik na aparat, kiedy baterie się wyładowały, wywalając mi ten błąd. Skutek wyładowania baterii powinien być zgoła inny.
Na dodatek nie wiem co zrobić z delikatnym luzem w gorącej stopce dla sb 900. Ktoś wie?

pateb
29-12-2010, 12:16
Mi też parę razy wyskoczył error, ale nie przestawiałem przysłony w obiektywie, nie używałem gripa i lampy... Mimo err nic się nie wieszało i dalej mogłem pstrykać, err znikał po chwili. Jeśli chodzi o mój egzemplarz, to ma on kilka wad i jedzie do serwisu.

bialogardzianin
29-12-2010, 21:53
Raz w życiu wyskoczył mi Err na początku ceremonii ślubnej, restarty i wymiana obiektywu w kościele nic nie dały. :( Całą ceremonię przeleciałem FujiS5. Jadąc na wesele, uruchomiłem żonę aby w guglarce wyszukała o co chodzi, ale niewiele mi pomogła, ponadto prowadząc samochód nie mogłem gmerać w korpusie. Wizja fotografowania na weselu fufu przerażała mnie, więc zamiast zjeść gorący obiad, "odblokowałem" puszkę odpinając grip phottix oraz zmieniając en-el 3e. Pomogło, choć tak do końca nie wiem dlaczego to się stało (wyssane eneloopy w BP?). Potem wymieniłem eneloopy i całe wesele poleciałem na d700 i czasem fuji, ze ściśniętym gardłem w oczekiwaniu na nowy Err. Na szczęście, odpukać, zdarzyło się to tylko raz (i oby ostatni) w życiu. :)

szymonvader
29-12-2010, 22:52
jak widać większości z nas, problem ten związany jest z zasilaniem. Nie ważne czy z baterii czy z akumulatorków. Szczęście w nieszczęściu, że ie blokuje to puchy na amen:)

Klatka
30-12-2010, 12:21
Mi też niekiedy pojawiał się ERR... ale pomagało odpięcie obiektywu, włączenie wyłaczenie aparatu.
Ale miałem też inne zwiechy - aparat robił zdjęcie ale nie można było korzystać z menu, podglądu i nie mozna było przestawiać parametrów... :shock: Pomogło sukcesywne rozkręcanie aparatu... obiektyw potem odpięcie gripa. I po zapięciu gripa aparat ruszył. Ten drugi przypadek zdarzył mi się dwa razy.
Acha... mowa o d700

Krycha
09-06-2011, 08:53
Po 2 miesiącach gonienia z D700 i zrobieniu 10tyś klatek stwierdziłem na 100% ze u mnie winą pojawiania się err jest nie karta, nie bateria, ale obiektyw i to tylko jeden sigma 70-200 f2,8. Zawsze przy niej wyskakuje błąd i to nie od razu, tylko po kilkunastu strzałach - po włączeniu i wyłączeniu body błąd już się nie pojawia aż do następnego podpięcia tego szkła :) co lepsze na kumpla sigmie (identycznej) nie mam tego zjawiska, moja sigma na body u kumpla też chodzi wyśmienicie :) to taka ciekawostka, moja seria tego szkła widać nie polubiła się do końca z moim nikusiem.

bialogardzianin
09-06-2011, 09:07
Mi wyskoczył err ostatnio po raz drugi. Włączenia i wyłączenia on/off nie pomogły, wymiana aku i obiektywu też nic nie dała (stało to się na zapiętym zoomie), pierścień A nietknięty, był na właściwej pozycji. Dopiero odpięcie obiektywu, włączenie aparatu bez szkiełka i naciśnięcie spustu odblokowało aparat. Ten typ tak miewa. :(

desid
09-06-2011, 09:34
Ja miałem gł. przez styki. Przeczyściłem, poprawiłem mocowanie i ok. Raz miałem po tym jak załadowałem jakieś trefne paluszki do gripa.

Nikonamający_na_7
09-06-2011, 10:03
Nowe, uspokajające :) info w kwestii err w D700. Miałem tę przypadłość ze trzy razy, ale proste operacje ją usuwały (odłączenia zasilania, szkła...). Przy okazji tegorocznych targów foto w Łodzi jako jeden z pierwszych klientów ustawiłem się na diagnostykę na stoisko Nikona (tak trzymać, brawa dla N). Miły pan podłączył puszkę do komputera, wykonał dłuższe czary-mary i potwierdził zarejestrowanie tych błędów, ale nie w tabeli głównej, tylko D700 zarejestrował to nijako "na marginesie". Takie błędy mają prawo się po prostu zdarzyć - serwisant Nikona stwierdził jednoznacznie, że ich najczęstszą przyczyną są zanieczyszczone styki obiektywów. Nic poważnego zatem :)

bialogardzianin
09-06-2011, 10:16
No tak, ale co jeśli bagnet, gwint i styki są regularnie czyszczone miękką szmatką zwilżoną alkoholem IPA? Ciekawe co to za oprogramowanie diagnostyczne, coś na styl jak w warsztatach samochodowych? Przydałoby się takie. ;)

robin102
09-06-2011, 17:49
Tak sięgnąłem wstecz i bilans jest taki użytkując sporo swoje 2 sztuki D700 zaliczyłem ze 20 errorków.
Za każdym razem moim zdaniem co innego było przyczyną, karta, lampa na brackecie, szklo.
Najlepiej miałem jak na 2 sztukach wyskoczył error 5-10 sekund przed zakładaniem obrączek przez PM. Ksiądz człek doświadczony i też pasjonat fotografii spostrzegł zimny pot na moim czole i mocno wydłużył moment tak, że zdążyłem w jednym body szybko wyjąć akumulator i włożyć na powrót. :) Podziwiam ludzi co chodzą na zlecenia z jednym korpusem.
trzeba mieć backup do backupu pracując na Nikonach, to sprzęt dla twardzieli, nie jak Canony co ciągle działają i działają :mrgreen:

Gio
09-06-2011, 17:54
rozumiem Robin, że w tym wypadku za backup robił ksiądz:-)

tomitom
09-06-2011, 20:07
nie jak Canony co ciągle działają i działają :mrgreen:

tja powiedz to mojemu 40D któremu oderwało się lusterko podczas wychodzenia z kościoła (w momencie kiedy jest ogólny szał: latają monety, ryż, płatki róż i ptasie odchody)...brrrrr...koszmar dobrze, że 5D był niezniszczalny i przez długi okres czasu leżał w skrzynce narzędziowej w zastępstwie młotka ;)

szumigt
09-06-2011, 20:38
Mi też niekiedy pojawiał się ERR... ale pomagało odpięcie obiektywu, włączenie wyłaczenie aparatu.
Ale miałem też inne zwiechy - aparat robił zdjęcie ale nie można było korzystać z menu, podglądu i nie mozna było przestawiać parametrów... :shock: Pomogło sukcesywne rozkręcanie aparatu... obiektyw potem odpięcie gripa. I po zapięciu gripa aparat ruszył. Ten drugi przypadek zdarzył mi się dwa razy.
Acha... mowa o d700

No właśnie i to grip może powodować takie kwiatki ... mnie Pan z serwisu nikon-a na targach FVF w tym roku zasugerował że przyczyną może być komunikacja pomiędzy grip-em a body ... jednak bardziej trza by najpierw ustalić co to jest Err, bo u mnie np z pewnością jest błąd mechanizmu podnoszenia lustra. Moze to być spowodowane jednak błędami w zasilaniu z grip-a bo przy samej puszcze tego błedu niet :|

Przemek Paśnik
09-06-2011, 20:51
Podobnie jak Krycha jedyny Err zaliczyłem z Sigmą 70-200. Cała reszta gratów śmiga ponad rok bez problemu. Coś z tymi nowymi sigmami z HSM chyba jest nie teges, bo mam też 15-30, ale tam jest śrubol, działa bezproblemowo

Gio
10-06-2011, 10:28
Coś z tymi nowymi sigmami z HSM chyba jest nie teges

W końcu nie bez powodu Nikon pozwał Sigmę...

draco1234
10-06-2011, 11:35
Problem może leżeć także po stronie gripa, jeśli jest używany i jeśli ma zły soft...

Robert1602
10-06-2011, 11:39
U mnie też dwa razy pojawił się Err na wyświetlaczu (przebieg około 7 000 zdjęć). Pracuję na obiektywach systemowych: AF-S 50mm 1.4 G, 24-70 2.8 oraz 70-300 VR. Błąd wywaliło tylko na 24-70. Gripa nie posiadam, także kwestie zasilania pomijam, styki też, bo to miesięczny korpus, używany w normalnych warunkach, więc zabrudzić się nie mogły.

Mój jedyny wniosek jest taki, że może mieć na to wpływ popychacz przysłony, bo ma inne ułożenie jak w D80.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img860.imageshack.us/img860/2693/nikonx.jpg)

Dodam, że czuć jeszcze pewien opór przy mocowaniu obiektywów na D700, szczególnie 50 1.4G, w D80 cały proces trwa płynnie bez odczuwanych skoków.

Jeżeli ktoś ma możliwość to niech sprawdzi jak wygląda u niego popychacz przesłony w D700.
Chwilowo te dwa Err mi nie przeszkadzają, ale jak będzie to się działo częściej to chyba serwis i rozstanie z puszką na miesiąc. Żeby było śmieszniej to zaczęła mi się guma odklejać, nie na uchwycie a ta z logiem FX :)

Pozdrawiam

Krycha
10-06-2011, 11:43
U mnie jest na stałe oryginalne mb-d10, ale problem z softem w gripie???? ciekawa koncepcja.

draco1234
10-06-2011, 11:52
nie pisze o oryginalnym gripie...

rotor
10-06-2011, 14:51
mi wywalało błąd przy szkłach AFD, a przy AFS było OK, okazało się, że padło coś przy dźwigni sprzężenia światłomierza, działał tylko, że przesunął swoje działanie o 30stopni na okręgu i ząbek z obiektywu tam go już nie dosuwał - aparat obecnie w serwisie

szumigt
10-06-2011, 18:10
jeśli ma zły soft...

zły ... tzn ??

bialogardzianin
10-06-2011, 19:08
Mam BP Phottixa, kto miał zwiechy z takowym?

credka
19-06-2011, 16:24
Najlepiej miałem jak na 2 sztukach wyskoczył error 5-10 sekund przed zakładaniem obrączek przez PM. Ksiądz człek doświadczony i też pasjonat fotografii spostrzegł zimny pot na moim czole i mocno wydłużył moment tak, że zdążyłem w jednym body szybko wyjąć akumulator i włożyć na powrót. :) Podziwiam ludzi co chodzą na zlecenia z jednym korpusem.
Miesiąc temu pierwszy raz zdarzył mi się error w nowym D700, tak o sobie, w trakcie ceremonii, zdjęcia pstrykane co jakiś czas, nie seryjne, bez zmian ustawień, działa i nie działa. Wtedy dość mocno się wystraszyłam, że klient nie dostanie najważniejszego zdjęcia z akcji - obrączki. Wyłączenie i włączenie aparatu uzdrowiło działanie. Wczoraj ten sam przypadek (przed obrączkowaniem), na szczęście to tylko krótki błąd, a ja już wiedziałam co robić i czym się nie przejmować ;) Body bez gripa. Może D700 nie lubi obrączkowania? :D

slaw74
19-06-2011, 19:38
Może D700 nie lubi obrączkowania? :D

Chyba tak jest w istocie.
Kolega wyżej również miał ERR w tym momencie. Ja wczoraj również.....

Zdarzyło to mi się ponadto już kilkakrotnie w różnych kombinacjach obiektyw, grip i D700 w obu korpusach (zdarza się przy gripie oryginalnym, przy Delcie, przy Nikkorze 70-200 i Sigmie 70-200) co ciekawe nigdy przy krótkich obiektywach.
Wczoraj przy obrączkach też z "rurą" 70-200.

Niestety nikon, z którym jestem już bardzo długo coraz bardziej mnie zawodzi, pewnie to ta wszędobylska elektronika. Z pośród posiadanych nigdy nie zawiesił się D200 i S3, chyba również D300 a 700tki już kilkukrotnie....

bialogardzianin
19-06-2011, 23:46
Miesiąc temu pierwszy raz zdarzył mi się error w nowym D700, tak o sobie, w trakcie ceremonii, zdjęcia pstrykane co jakiś czas, nie seryjne, bez zmian ustawień, działa i nie działa. Wtedy dość mocno się wystraszyłam, że klient nie dostanie najważniejszego zdjęcia z akcji - obrączki. Wyłączenie i włączenie aparatu uzdrowiło działanie. Wczoraj ten sam przypadek (przed obrączkowaniem), na szczęście to tylko krótki błąd, a ja już wiedziałam co robić i czym się nie przejmować ;) Body bez gripa. Może D700 nie lubi obrączkowania? :D

Prawie dwa lata temu err na początku ceremonii wyskoczył. Spociłem się lekko i musiałem całą ceremonię przelecieć na fuji s5 z zoomem, a fufu jak wiadomo do demonów prędkości nie należy. :( Dopiero na początku wesela, zamiast jeść z orkiestrą obiad, udało mi się go odblokować. Masakra jakaś, ale wiadomo- to nie sprzęt profi. ;) Do zarabiania są D3. ;)

Aneko
03-09-2011, 10:46
I u mnie pojawił się err. Pierwszy raz kilka tygodni temu podczas pleneru. Na body założony był w tym monecie obiektyw 50mm 1.8
Aparat zachowywał się dziwnie, migawka jakby zwalniała. Słychać było kliknięcie wolniejsze tak jakby był ustawiony długi czas naświetlania.
Potem spust się zablokował i wyskoczył błąd. Zmiana karty czy baterii nie pomogła. Aparat zaczął działać po kilku minutach, ale błąd znów pojawił się po kilku klatkach.
Po jakimś czasie problem zniknął.
Wczoraj miałam to samo, plener, tym razem założony 24-70.
Robił kilka zdjęć, potem się zacinał.

W domu zrobiłam kilka testów i możliwe że błąd w moim przypadku pojawia się gdy bateria ma już 1-2 kreski. Z świeżo naładowaną nic się podobnego nie dzieje nawet przy seryjnych.
A w momencie założenia baterii już częściowo rozładowanej przy większej ilości zdjęć lub kilku seriach blokuje.

Poobserwuję aparat jeszcze jakiś czas i jak problem będzie się pojawiał zadzwonię do serwisu, bo zaczyna mnie to irytować. Już nie wspomnę o strachy podczas ceremonii :)

szumigt
05-09-2011, 09:05
I u mnie pojawił się err.

Ja właśnie kilka err przerobiłem ... długa historia w każdym razie winien był przypięty (nie org co prawda) grip Alpha.

bialogardzianin
05-09-2011, 09:28
Ja właśnie kilka err przerobiłem ... długa historia w każdym razie winien był przypięty (nie org co prawda) grip Alpha.

Tak się zastanawiam czy nienikonowski grip może być przyczyną zwiech, bo zdarza się to użytkownikom nieużywającym BP. Sam używałem PB Phottixa i miałem kilka err, od dwóch zleceń nie używam i err, odpukać w niemalowane drewno, nie mam, ale to wcale nie musi być przyczyna. Może rzeczywiście jest to problem słabego aku lub brudnych styków, sam nie wiem, warto regularnie czyścić bagnet i styki.

szumigt
05-09-2011, 10:08
Tak się zastanawiam czy nienikonowski grip może być przyczyną zwiech, bo zdarza się to użytkownikom nieużywającym BP. Sam używałem PB Phottixa i miałem kilka err, od dwóch zleceń nie używam i err, odpukać w niemalowane drewno, nie mam, ale to wcale nie musi być przyczyna. Może rzeczywiście jest to problem słabego aku lub brudnych styków, sam nie wiem, warto regularnie czyścić bagnet i styki.

Niestety. Ja po samym podpięciu już słyszałem jak zachowuje się migawka (wolniejsze opadanie). A jak bateria była na połowie to err się pojawiał. Oddałem grip-a na reklamację i ... wrócił nowy :) Czyli coś musiało w tym być.

bialogardzianin
05-09-2011, 10:14
... Oddałem grip-a na reklamację i ... wrócił nowy :) Czyli coś musiało w tym być.

Ile czasu upłynęło od wymiany BP? Ile razy fotografowałeś z nowym? Przypominam, err zaliczają również korpusy bez podczepionych BP.

szumigt
05-09-2011, 12:02
Ile czasu upłynęło od wymiany BP? Ile razy fotografowałeś z nowym? Przypominam, err zaliczają również korpusy bez podczepionych BP.

Na ilość klatek ciężko będzie mi powiedzieć ... myślę że ok 1k ... a co do czasu to jakieś 1.5 miesiąca. To już pow wymianie a czas kiedy grip był w reklamacji to nie wiele bo wtedy mi aparacik raczej spoczywał. Ciężko było ale jakoś wtedy bez zleceń się obyło.

blackmetal_x
13-09-2011, 18:07
mam to samo - jest to tylko i wyłącznie wina gripa, przeskakującego z bateri gripowskiej na aparatową. Przy zmianie dostaje errora i dupka. Niegripowym błędom proponuję testy, bo na pewno nie jest to wina zasilania. Używam różnych obiektywów, sromotnie zawiodłem się tym errorem na d700, miałem go już z 4-6 razy i za pierwszym razem serducho z mózgiem zaczęło szaleć (7k w d...), odpięcie obiektywu, gripa, kilka klatek zrobionych bez obiektywu, zapięcie wszystkiego, zmiana aku i wszystko działa. Kolejnym razem tylko zmiana aku w gripie, odpięcie obiektywu, jedna fota i starcza, więc na wesela polecam sprawdzac aku i korzystać z bardziej naładowanego. Mam 8 aku oryg (mam też d200 z gripem) - d200 mimo 290.000 zdjęć ani jednego errora od kiedy mam nie pokazało.

slaw74
13-09-2011, 19:52
(7k w d...)........... (mam też d200 z gripem) - d200 mimo 290.000 zdjęć ani jednego errora od kiedy mam nie pokazało.

Kolega świetnie podsumował. Miałem też D200 w którym zrobiłem 70tys z gripem delta i ANI RAZU się nie zawiesił.
D300 również mi nie dokuczał....

Pozbędę się tego grata (D700) jak tylko wyjdzie następca i będę miał nadzieję że będzie bardziej dopracowany.
Gwoli ścisłości dodam że drugi egzemplarz działa bezawaryjnie, paradoksem jest fakt że został przywieziony z Chin a ten wieszający się kupiłem u nas w Nikonie....

getos
13-09-2011, 19:55
u mnie błędy w d700 wyskakują z nieoryginalnymi bateriami które są trochę wyładowane, lipa, już więcej nie kupię zamienników, co tanie to drogie jak to mówią...

blackmetal_x
15-09-2011, 12:43
no kurde mam same oryginały, a wczoraj błędy bez migawki. Piprzony nikon

bialogardzianin
15-09-2011, 12:55
no kurde mam same oryginały, a wczoraj błędy bez migawki. Piprzony nikon

mam to samo - jest to tylko i wyłącznie wina gripa, przeskakującego z bateri gripowskiej na aparatową...

Z nowym, wymienionym gripem, czy bez niego się to stało? Myślę, że pora zmienić zdanie, iż cyt. "...jest to tylko i wyłącznie...". ;)

EDIT:

u mnie błędy w d700 wyskakują z nieoryginalnymi bateriami które są trochę wyładowane, lipa, już więcej nie kupię zamienników, co tanie to drogie jak to mówią...

Używam wyłącznie oryginałów. Myślę, że może z czasem, aku tracą moc podawczą prądu, czy jak to się tam zwie, skutkiem czego następuje zawieszenie. Tak sobie gdybam tylko. Ciekawe, czy problem był opisywany na zagranicznych portalach?

blackmetal_x
15-09-2011, 17:20
Sprawdzone jednak, nie zauważyłem że bateria druga weszła. Tak więc wyjaśniam:
GRIP nieoryginalny - podczas gdy oryginalne enel3e się kończy (korzysta najpierw z baterii gripa!) wyskakuje error. Nie trzeba rozłączyć całego zasilania i wyciągać wszystko. Wczoraj sprawdzone - odpiąć obiektyw i wykonać zdjęcia kilka bez niego, zapiąć, jak dalej błąd - znowu odpiąć. Nie wiem dlaczego, ale przez te zdjęcia zasilanie z gripa dopiero idzie na baterie wewnętrzną w d700. Jak na razie jest to najszybszy sposób ale zabiera te 30sek, więc ludziska - sprawdzajcie poziomy baterii przed ważnymi momentami.

Wczoraj wykonywałem kilka fotek w klubie i wtedy ciach - error, nigdzie się nie śpieszyło więc najpierw spróbowałem od obiektywu (odpiąć) i ruszył po kilku zdjęciach, 2x odpinanie i zapinanie. Poszukam szybszego sposobu (dłuuugi weekend przede mną, więc będzie wiele okazji)

Jeśli jakieś pytania - zapraszam
Używam d700, grip MEIKE, oryginalne 8 akumulatorów enel3e. Lampa nie ma nic do rzeczy dzieje się i z nią i bez niej

PS - obiektywy - tokina i nikkory oryginalne i na wszystkich jest to samo, więc to nie styki

M_J
15-09-2011, 17:27
A sprawdzałeś kondycję poszczególnych akumulatorów w menu aparatu?

robin102
15-09-2011, 19:15
Moim skromnym zdaniem intensywnego usera 2 korpusów D700 przez chyba 3 lata oraz dwóch D300 ogromną większość errorów które nam te aparaty serwują powstaje za przyczyną wadliwej, utrudnionej komunikacji między obiektywem, a korpusem. Z tego to powodu warto dbać o styki na obiektywie jak i styki osadzone w korpusie. Czyścić je śmiało można za pomocą IPA lub innych czyścideł do styków. Warto te styki konserwować np. preparatem KONTAKT 60
Dodatakowy generator errorów to lipne zasilanie dziwadłami noname, mam na myśli akumulatory malo oryginalne.

blackmetal_x
19-09-2011, 15:14
Iiii kolejne sprostowanie. Podczas tego weekendu dwa errory - 1200 zdjęć na jednym aku i po rozładowaniu musiałem zamienić aku z gripa na aku z korpusu. Aparat korzysta najpierw z aku gripa. Błąd nie chciał się poprawić, tak jak uprzednio napisałem, trzeba jednak zmieniać aku - na pewno wystarczy w gripie zmienić, jednak po co wtedy ten aku w korpusie?

blackmetal_x
29-09-2011, 11:45
Czy ktoś ma phottixa lub inne gripy do d700 z tym problemem? Zastanawiam się nad kupnem

bialogardzianin
29-09-2011, 15:03
Czy ktoś ma phottixa lub inne gripy do d700 z tym problemem? Zastanawiam się nad kupnem

Mam phottixa, z którym d700 zaliczał zwiechy (o ile to on był ich przyczyną). Przyznam, że od jakiegoś czasu używam BP wyłącznie jako gripa do ujęć portretowych bez zasilania i od tego czasu (odpukać w niemalowane drewno) nie miewam zwiech.

grafos
12-10-2011, 21:22
Witam, chciałem zapytać jak często/czy w ogóle Wasz D700 wyrzuca Wam błąd Err. Posiadając jeszcze D90 wiele pisało się o błędach w stylu Err czy błędzie karty, zakładane były nawet ankiety itp. U mnie przez 2 lata użytkowania błąd nie wyskoczył ani razu. Teraz przesiadłem się na D700, aparat ma 16K przebiegu i po 100 zdjęciach nagle blokada i Err na wyświetlaczu...wył i wł i dalej Err, dopiero wypięcie i wpięcie obiektywu pomogło. Póki co śmiga dalej. Jak to u Was wygląda?

u mnie tak 3 razy D300s zeswirowala i jedynie wyjecie baterii pozwalalo na dalsza prace

Sapphiron
13-10-2011, 09:07
U mnie ponad 10k na jednym i 5k na drugim i zero errorów :)

bastek
13-10-2011, 13:00
U mnie err wywala jak konczą się akumulatory w gripie Alpha, muszę wtedy wyciągnąć baterie bo inaczej nie zrobię zdjęcia. Lekko chora sprawa.

haradrimm
13-10-2011, 13:12
U mnie err wywala jak konczą się akumulatory w gripie Alpha, muszę wtedy wyciągnąć baterie bo inaczej nie zrobię zdjęcia. Lekko chora sprawa.

To lepiej nie używaj aku w nieoryginalnym gripie, co najmniej kilkunastu osobom padły puszki po takim errorze (szary wyświetlacz).

bastek
13-10-2011, 13:56
Tak się dzieje na Eneloopach, na oryginalnym aku nie sprawdzałem.

grafos
13-10-2011, 20:55
mi wysypał ERR podczas blogosławienstwa na orginalnym aku wiec bardzo sie zdziwilem na szczescie wszystko jest OK

buskibj
18-10-2011, 18:19
Możliwe,że aku z d700 ma jakąś wadliwą serię. kupione razem z body potrafi czasem pokazać :( że jest wyładowane,za to stare aku jeszcze z d200 śmiga aż miło.

witus
18-10-2011, 18:30

to u mnie podobnie na oryginalnym w gripie http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192423, a miałeś w aparacie akumulator ? te gripy mają jakiś problem z zarządzaniem energią, np akumulator rozładowują do "0" - wyjęty z gripa nie odpali korpusu ...

pjpj666
20-10-2011, 16:05
Wczoraj mialem podobny Err problem- puszka d700 podlaczona do laptopa(LR) i bezprzewodowo do sb900, w trakcie pstrykania wlaczyl sie Err i kiszka-wylaczylem aparat i po kilku minutach wlaczylem znowu-wymienilem od razu akumulator na oryginalny bo mialem chinska podrobe^^ mysle ze to wina akumulatorka ale pewnosci nie mam. Po ponownym wlaczeniu bylo juz ok.... zimny pot i smierc w oczach zastapila ulga i usmiech na twarzy :)

Sapphiron
20-10-2011, 16:07
Wczoraj mialem podobny Err problem- puszka d700 podlaczona do laptopa(LR) i bezprzewodowo do sb900, w trakcie pstrykania wlaczyl sie Err i kiszka-wylaczylem aparat i po kilku minutach wlaczylem znowu-wymienilem od razu akumulator na oryginalny bo mialem chinska podrobe^^ mysle ze to wina akumulatorka ale pewnosci nie mam. Po ponownym wlaczeniu bylo juz ok.... zimny pot i smierc w oczach zastapila ulga i usmiech na twarzy :)

No! I żeby to było po raz ostatni!

Paweł Krystek
11-12-2011, 13:48
A mnie dwa dni temu dopadł podobny problem. D700 + N24-70f2.8G + SU-800. Zaraz na początku po kilkudziesięciu zdjęciach zaczął pojawiać się Err. Jednak łapał ostrość, sterował lampami, zapisywał zdjęcia na kartę. Odpiąłem obiektyw, dalej to samo. Off/ON body, to samo. Tzn. gdy wyzwolił migawkę, wtedy pojawił się Err, ale wszytko jw. działało, potem Err zniknął i znowu. Nie miałem czasu, aby badać przypadki kiedy, co i jak... Po chwili ustąpiło, zrobiłem potem ok. 1400 zdjęć i przez cały ten czas problem nie wystąpił. Karty też miałem 3 szt. Sandiska Extreme (napewno oryginalne, akumulator w body również oryginalny). Obstawiam na razie na obiektyw, nie wiem co o tym myśleć. Styki czyściłem niedawno.

Wysłać na Postępu? To odpiszą, że wszystko OK, że przeprowadzili długotrwałe test i takie tam blabla ... ale żadnych raportów z testów nie dołączą. Już tego doświadczyłem. Sam na luźno potem w domu kilkadziesiąt minut maltretowałem body i obiektyw, ale już ten problem nie wystąpił.

Jak odczytać metodą domową logi Err z body ?

Daniel_Foto
11-12-2011, 18:46
A mnie dwa dni temu dopadł podobny problem. D700 + N24-70f2.8G + SU-800. Zaraz na początku po kilkudziesięciu zdjęciach zaczął pojawiać się Err. Jednak łapał ostrość, sterował lampami, zapisywał zdjęcia na kartę. Odpiąłem obiektyw, dalej to samo. Off/ON body, to samo. Tzn. gdy wyzwolił migawkę, wtedy pojawił się Err, ale wszytko jw. działało, potem Err zniknął i znowu. Nie miałem czasu, aby badać przypadki kiedy, co i jak... Po chwili ustąpiło, zrobiłem potem ok. 1400 zdjęć i przez cały ten czas problem nie wystąpił. Karty też miałem 3 szt. Sandiska Extreme (napewno oryginalne, akumulator w body również oryginalny). Obstawiam na razie na obiektyw, nie wiem co o tym myśleć. Styki czyściłem niedawno.

Wysłać na Postępu? To odpiszą, że wszystko OK, że przeprowadzili długotrwałe test i takie tam blabla ... ale żadnych raportów z testów nie dołączą. Już tego doświadczyłem. Sam na luźno potem w domu kilkadziesiąt minut maltretowałem body i obiektyw, ale już ten problem nie wystąpił.

Jak odczytać metodą domową logi Err z body ?

Nie wiem czy pomogę, ale ja podobny problem miałem miałem z D90. Okazało się że jak to określił serwis (taśma popychacza przysłony została poluzowana) co skutkowało błędem. Mianowicie przy wstrząsie aparatu owa taśma nie stykała. W serwisie koszt naprawy wyniósł mnie 25zł :)

kubamisiura
12-12-2011, 00:42
witam

to ja dodam ze mam swierzego d700 z 2k przebiegiem i wczoraj pojawił mi sie ERR ze oryg aku, 14-24 ale uzywanym 2 lata i kartą CF Kingstona (niestety nie najlepszej jakosci). Zobaczymy dalej. Ja obstawiam winę karty. Po wył i wł aparatu ERR zniknął. Na szczęście ;)