Zobacz pełną wersję : Głupie pytanie, ale ważne
fotoklisza
27-12-2010, 11:30
Przepraszam ale nie wiedziałam w jakim dziale umieścić te pytanie. Jest dość głupie ale w moim mniemaniu dość ważne.
Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką d90;D ale mam problem a właściwie wątpliwości. Jak czyścić matrycę? Opcja "czyść sensor obrazowy" wystarczy? Pytam bo kilka osób mnie zmyliło więc pytam Was Nikoniarzy:)
A co znaczy "uniesienie lustra"? i dlaczego tą opcję mam niepodświetloną czyli nie mogę tego zrobić.
Sorry za te dziwne pytanie ale po prostu nie wiem i dlatego pytam...
a kto pyta nie błądzi:))
Hmm, a jesteś szczęśliwa posiadaczką instrukcji do tego aparatu???
zacznijmy od podstaw skoro jesteś szczęśliwą posiadaczką D90 i nie wiesz co to jest uniesienie lustra to zacznij od tej instrukcji, żeby być dalej szczęśliwą posiadaczką bo w innym wypadku możesz być nie szczęśliwą psują....czyść sensor obrazowy to chyba nie będzie wystarczalne ale skoro masz go od nie dawna to brud nie jest chyba Twoim największym zmartwieniem, najlepiej oddawaj sprzęt do serwisu i po prostu daj innym zarabiać na Twoim sprzęcie...kupuje się lens pena ale specjalnego z hologramem!! za 45zł i się czyści ale na prawdę rozsądny człowiek musi Ci pokazać jak to robić, uniesienie lustra to właśnie ta opcja do czyszczenia ręcznego, podnosi lustro by można było wyczyścić matrycę, dlaczego jest na szaro?....w moim D80 jest na szaro jak wskaźnik baterii jest poniżej 75% chyba albo i więcej nawet, aparat w ten sposób sam się zabezpiecza, żeby jakiś łoś mając 10% baterii przypadkiem nie podniósł lustra i go tak nie zostawił do rozładowania aparatu bo wtedy matryca nie była by niczym chroniona, ot co tyle ale zapraszamy do lektruy
fotoklisza
27-12-2010, 13:01
Hmm, a jesteś szczęśliwa posiadaczką instrukcji do tego aparatu???
Jestem, ale w instrukcji napisane jest co innego, a ludzi mówią co innego więc chciałam się upewnić i zapytać doświadczonych. To chyba nie jest przestępstwem???
"wosik" dzięki:) czyli póki co czyszczenie automatyczne wystarczy? a mniej więcej po jakim czasie należy oddać pierwszy raz aparat do serwisu? albo po jakiej ilości klatek?
Oj, po prostu rób zdjęcia :D A jeśli czyszczenie nie daje Ci spokoju, to czyść (funkcją aparatu) po każdej zmianie obiektywu i już. A nad poważniejszym czyszczeniem (czyli takim "ręcznym", jak opisywał wosik) pomyślisz, jak przy przysłonie większej niż f/8 zaczą Ci się pojawiać na zdjęciach w ilościach hurtowych zauważalne "kropy" kurzu.
koleżanko - instrukcja instrukcja i jeszcze raz instrukcja...
opcja czyszczenie lustra wystarczy - trzymaj aparat w poziomo ( o ile dobrze pamiętam to tak opisywali to w instrukcji ) wtedy czyszczenie "ponoć" jest najskuteczniejsze. :)
cervandes
27-12-2010, 16:37
owszem, głupie pytanie
instrukcja wszystko wyraźnie opisuje a to co prezentujesz to typowa wrodzona bezradność i potrzeba udowadniania sobie i innym, że samemu nic się nie da zrobić. Wystarczyło otworzyć książeczkę, na końcu znaleźć indeks haseł - przy pozycji "uniesienie lustra" odczytać rząd cyferek a następnie odszukać w książeczce taki sam. 246 strona, a na niej wyraźne info, że potrzeba 60% naładowania baterii aby móc unieść lustro. W tejże samej książeczce znajdziesz też zapis (244), że filtr się czyści dopiero, gdy ma się podejrzenie, że jest brudny. Masz takie podejrzenie? Aparat masz od tygodnia, musiałabyś go na pustyni używać żeby się zasyfił.
zacznij się uczyć samodzielności!
fotoklisza
27-12-2010, 23:35
owszem, głupie pytanie
instrukcja wszystko wyraźnie opisuje a to co prezentujesz to typowa wrodzona bezradność i potrzeba udowadniania sobie i innym, że samemu nic się nie da zrobić. Wystarczyło otworzyć książeczkę, na końcu znaleźć indeks haseł - przy pozycji "uniesienie lustra" odczytać rząd cyferek a następnie odszukać w książeczce taki sam. 246 strona, a na niej wyraźne info, że potrzeba 60% naładowania baterii aby móc unieść lustro. W tejże samej książeczce znajdziesz też zapis (244), że filtr się czyści dopiero, gdy ma się podejrzenie, że jest brudny. Masz takie podejrzenie? Aparat masz od tygodnia, musiałabyś go na pustyni używać żeby się zasyfił.
zacznij się uczyć samodzielności!
Tak wiem póki co jeszcze wiele nie zdążył przejść i nie ma się co martwić o zabrudzenia. Pytałam na przyszłość.
p.s. Zdziwiłbyś się człowieku jak bardzo jestem samodzielna...
NIE RUSZAJ MATRYCY.
Zepsujesz i będzie płacz!
Byłem szczęśliwym posiadaczem D90. Instrukcje przeczytałem od deski do deski dwa razy. Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem D700, instrukcję oczywiście też przeczytałem.
No i podpisuję się pod słowami kolegi powyżej, nie ruszaj bo zepsujesz :)
Jeżeli strach o brudną matrycę nie daje Ci spać, ustaw f22 i zrób zdjęcie sufitu. Nie ma paprochów - nie ma co ruszać. No i ważna sprawa - zmieniając obiektyw aparat ZAWSZE kieruj komorą obiektywu do dołu.
Jeżeli strach o brudną matrycę nie daje Ci spać, ustaw f22 i zrób zdjęcie sufitu. Nie ma paprochów - nie ma co ruszać. No i ważna sprawa - zmieniając obiektyw aparat ZAWSZE kieruj komorą obiektywu do dołu.
ale najpierw sprawdź czy nie masz brudnego sufitu :mrgreen:
pozdr
Jeśli na f10 nie widzisz kropek na zdjęciach, to sobie odpuść czyszczenie. Raczej sama nie ruszaj matrycy. Nie ma reguły co ile klatek czyścić. Czyści się jak jest wyraźnie zapylona.
fistaszek20
28-12-2010, 09:32
przecież o czyszczeniu matrycy już tyle zostało napisane ...
Ja mam ustawione "czyszczenie sensora" przy włączeniu i wyłączeniu aparatu i jak na razie nic mi się nie przypałętało.
taxman77
28-12-2010, 11:47
Noo, zacytuję kolege:
NIE RUSZAJ MATRYCY.
Zepsujesz i będzie płacz!
Nic dodać, nic ująć.
Wiele zdjęć przed Tobą zanim zabrudzisz matrycę. A jak już tak się stanie to wtedy tylko czyszczenie w punkcie. A tutaj na pewno ktoś poda sprawdzone miejsca i adresy. :)
fotoklisza
28-12-2010, 16:45
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wszystkie moje wątpliwości zostały rozwikłane:)
Michaelg
28-12-2010, 18:33
Jeszcze tylko ja podbiję- nie mam tego body, ale czy w nim jest opcja włączenia czyszczenia matrycy przy włączaniu i wyłączaniu aparatu?
panoramix
28-12-2010, 18:42
Jeszcze tylko ja podbiję- nie mam tego body, ale czy w nim jest opcja włączenia czyszczenia matrycy przy włączaniu i wyłączaniu aparatu?
Owszem jest. Żeby się o tym dowiedzieć wystarczyło przeczytać raptem ze 3 pierwsze posty w tym wątku.
Niech jakiś moderator zamknie ten wątek, bo robi się z niego pośmiewisko i postonabijacz.
A może jeszcze rozpatrzeć możliwość powstania działu "foto przedszkole", gdzie można wpisywać pytania, na które odpowiedź znajduje się w instrukcji... Względnie doklejać do avatara zielony liść lub rogi łosia forumowiczom pytającym o coś, co mogą przeczytać w instrukcji...
To taki, mój autorski pomysł na pozbycie się "głupich, ale ważnych (lub odwrotnie) pytań"