PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 85mm 1.8 i ostrosc

monikon
26-12-2010, 22:05
Witam

Od jakiegos czasu posiadam obiektwy 85mm 1.8, ogolnie jestem z niego zadowlona, ale...No wlansie jest jendo ''ale''. Bardzo duzo zdjec wychodzi nieostrych. Mam wrazenie jakby ta otrosc mi gdzies uciekala. Robie naparwde po kilkadziesiat zdjec, zeby moc pozniej wybrac przynjamnije kilka.
nigdy wczesnije nie mialamz tym problemu.
Moze to ejst kwestia przywczajenia i obeznania sie jeszcze dobrze z tym obiektywem. To moja pierwsza stalka i w dodatka dosc ''ciasna''
Wczesniej mialam tylko zoom..i musze przyznac ze z ostroscia nie mialam zbytnio problemu.

Moze ja cos robie zle. Prosze o jakies rady, jak dobrze powinnam ''celowac'' z ostroscia jesli robie portret itp..
Fakt ze mam dosc ciemny dom, wiec te czasy jednak sa dlugie no i mozeliwe ze zdjecie tez jest poruszone...

Moze jakies rady, podpowiedzi.. ?

misiobudrysio
26-12-2010, 22:10
jesli mozesz wstaw przykladowe zdjecie z exifem wtedy mozna cos powiedziec choc zdaje mi sie w koncu Twojej wypowiedzi jest odpowiedz
przynajmniej czesciowa

monikon
26-12-2010, 22:21
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img27.imageshack.us/i/stroik1.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

źródło (http://img72.imageshack.us/i/artur7.jpg/)

mysle ze to 3 jest najlepsze..

źródło (http://img51.imageshack.us/i/artur10.jpg/)

źródło (http://img714.imageshack.us/i/artur13.jpg/)

misiobudrysio
26-12-2010, 22:30
... te czasy jednak sa dlugie no i mozeliwe ze zdjecie tez jest poruszone...

moim zdanie to jest ten problem bo ze szkielkiem raczej wszystko OK

darko
26-12-2010, 22:36
Czasy masz 1/40 - 1/50 co przy tej ogniskowej mogą byćza długie, więc

moim zdanie to jest ten problem bo ze szkielkiem raczej wszystko OK
też tak obstawiam.

Pimps
26-12-2010, 22:39
Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale dosyć długie czasy na tych fotkach tj. 1/40 s. W przypadku dzieciaka które pewnie się porusza to może być zbyt długo. W przypadku fotki nr 1 jak ci ręka nie drga to powinieneś utrzymać taki czas i powinno być ładnie. Jeszcze raz zrób fotkę świeczki ale skróć czas do 1/60 lub więcej i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć na temat ostrości.

bogdi64
26-12-2010, 22:40
z tego co widzę, to ze szkiełkiem wszystko OK, raczej to wina doboru czasu (1/40sek) no i głębi ostrości, w przypadku twojego aparatu i F które zastosowałaś głębia wynosi ok 2 cm, więc minimalny ruch ręką i już jesteś poza ostrością i to co pisałem to czas - trzeba być odważnym aby używać przy tej ogniskowej 1/40 sek

darko
26-12-2010, 22:41
dosyć krótkei czasy na tych fotkach tj. 1/40 s. ...... być zbyt krótko.
chyba zbyt długie czasy ?

monikon
26-12-2010, 22:46
Dziekuje za odpowiedz.
W domu niestety jest dosc ciemno, malo swiatla wpada..
Czasy sie wydluzaja..wiaodmo, no i przy takim 3 letnim ruchliwym dziecku to ciezko, ciezko jest :)
No ale w koncu chcilam zorbic jakiegos swiatecznego pstryka dzieciakowi.:p

Ten obiektyw to swierzutki zakup wiec nie mialam okazji przetestowac go na dworze w dobrym swietle.

Poprostu chcilam sie upewnic, czy to ''wina'' tych dlugich czasow, czy moze cos jest nie tak z obiektywem, albo aj cos zle robie..

Pimps
chyba zbyt długie czasy ?

Oczywiście że moje pomyłka - sorka.

misiobudrysio
szkielko masz fajne pocwicz z nim przy lepszym swietle bo w d80 nie ma co iso podbijac wiecej i domknij do f4

cwicz cwicz i jeszcze raz cwicz a zobaczysz ile to szklo potrafi

darko
26-12-2010, 22:48
Oczywiście że moje pomyłka
Zdarza się ;)

monikon
26-12-2010, 23:05
Dziekuje Wam za odpowiedz.
Chyba szukalam potwierdzenia do tego co juz wiedzialam.
Jak pisalam, mam to szkole od niedawna, i chcilam zorbic kilka pamiatkowych pstrykow dzieciakowi.
Czasy dlugie...i zdjecie poruszone.

Chcilam sie upewnic czy to ''wina'' tych dlugich czasow czy mzoe cos nie tak jest ze szklem.
Tymbardzije ze to moja pierwsza stalka wiec dopiero ja testuje.

stef
26-12-2010, 23:19
Jest taka stara zasada, że najniższym stosowanym czasem otwarcia migawki powinna być odwrotność ogniskowej, tzn.
że jeśli masz obiektyw 85 mm, to najdłuższy czas, który pozwoli Ci zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki to 1/85 sekundy.
Dotyczy to oczywiście przedmiotów nieporuszających się, bo przy dziecku dochodzi jego własny ruch i tu z mojego
doświadczenia minimalny czas to 1/100 sekundy, aby zamrozić niezbyt szybki ruch dziecka.
Proszę kolegów o nie czepianie się terminologii ;)

ps. w niektórych szkłach montuje się obecnie stabilizację obrazu (w Nikonie VR)
i pozwala to na zrobienie zdjęcia z czasem otwarcia migawki o kilka stopni dłuższym
niż czas, o którym wcześniej pisałem. Dla przykładu moim szkłem 105 mm z VR
jestem w stanie zrobić nieporuszone zdjęcie przy czasach rzędu 1/20 - 1/40 sekundy.

Pierre
27-12-2010, 00:22
Jest taka stara zasada, że najniższym stosowanym czasem otwarcia migawki powinna być odwrotność ogniskowej, tzn.
że jeśli masz obiektyw 85 mm, to najdłuższy czas, który pozwoli Ci zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki to 1/85 sekundy.

Podpisuję się pod tym, aczkolwiek w przypadku naszej koleżanki, która stosuje ten obiektyw pod aparat z niepełnoklatkową matrycą najdłuższy czas będzie wynosił 1/125 sek.

stef
27-12-2010, 01:09
Podpisuję się pod tym, aczkolwiek w przypadku naszej koleżanki, która stosuje ten obiektyw pod aparat z niepełnoklatkową matrycą najdłuższy czas będzie wynosił 1/125 sek.
No tak, zapomniałem się w tym względzie. Dzięki.

JacekCz
27-12-2010, 19:01
Jest taka stara zasada, że najniższym stosowanym czasem otwarcia migawki powinna być odwrotność ogniskowej, ...

ps. w niektórych szkłach montuje się obecnie stabilizację obrazu (w Nikonie VR)
i pozwala to na zrobienie zdjęcia z czasem otwarcia migawki o kilka stopni dłuższym
niż czas, o którym wcześniej pisałem. Dla przykładu moim szkłem 105 mm z VR
jestem w stanie zrobić nieporuszone zdjęcie przy czasach rzędu 1/20 - 1/40 sekundy.

Zasada jest teoretyczna, zorientowana na pewnego rodzaju średnią. Bez VR da się robić zdjęcia 90mm tak może do 1/50 - 1/30. Taka nauka trzymania się kłania (zapewnić stabilność, pewnego rodzaju zastrzały i podpórki z ciała, zarazem nie na siłę, aby nie drżeć) i kultura wciskania spustu. Jak ktoś był strzelecko szkolony (wojo ostatnio nie jest przymusowe niestety) spust się wciska powoli tak, abyś "sam się zdziwił że już strzeliłeś".

Pesymistyczna zasadę migawki 1/ogniskowa można zdecydowanie 2x naciągnąć, a przy dobrym zdrowiu (np. nie pić dzien wcześniej) to 3x, choć nikomu na to pisemnej gwarancji nie dam.

Te fizyczne pozycje i gesty trudno oczywiście opisać, z paniami mogę to przećwiczyć, panowie muszą sobie radzić z opisu ;).

coroner
29-12-2010, 22:01
Rozwiązaniem, niestety nakładowym, jest lampa błyskowa, która uzupełni niedobór światła. D80 ma funkcję bezprzewodowego wyzwalania lamp błyskowych (np Metz 48 AF-1, Nikon SB-600, Nissin Di622 Mark II), można wtedy taką lampę umiejscowić np z boku fotografowanej sceny, by ładnie doświetlić.

Bezpieczną zasadą jest przytoczona już tutaj zasada: najdłuższy czas = odwrotność ogniskowej, czyli w tym przypadku 1/80 (w aparatach nie ma czasu 1/85, więc musisz wybrać 1/80 lub 1/100).
Od byłego strzelca sportowego, obecnie fotoamatora słyszałem teorię, żeby spust wciskać pomiędzy uderzeniami serca - nie wiem ile w tym prawdy, ja nigdy sobie nie mogę tętna wybadać, ale nie neguję, że coś w tym może byc..

Inną sprawą jest również już wspomniana głębia ostrości, która w tym obiektywie przy otwartej przysłonie jest bardzo płytka, wystarczy lekko się "gibnąć" w momencie zwalniania migawki, by chybić.

JacekCz
29-12-2010, 22:20
Od byłego strzelca sportowego, obecnie fotoamatora słyszałem teorię, żeby spust wciskać pomiędzy uderzeniami serca - nie wiem ile w tym prawdy, ja nigdy sobie nie mogę tętna wybadać, ale nie neguję, że coś w tym może byc..

Chyba między oddechami ... to znana zasada ... wciskanie spustu TRWA dłużej niż puls, więc się nie da między pulsem (chyba że do rzutek???)
Główna wręcz amatorszczyzna w fotografowaniu, to zbyt szybkie wciskanie spustu 'bo sytuacja ucieknie'. Charakterystyczne zerwanie pionowe z lekkim skosem.

Inną sprawą jest również już wspomniana głębia ostrości, która w tym obiektywie przy otwartej przysłonie jest bardzo płytka, wystarczy lekko się "gibnąć" w momencie zwalniania migawki, by chybić.
Dokładnie, to duży problem z jasnymi tele. Albo AF złapie na jakiś wystający element, na tyle niewiele od właściwego, że podczas zdjęcia nie widać, dopiero na komputerze.

zbieracz-szkła
30-12-2010, 13:06
Mam podobny problem - nowy N85/1.8, brak warunków żeby pobawić się na dworze (szybko sie ściemnia) - pozostaje focenie w domu (niestety też po zmroku). Nie ukrywam, trzeba sie troche napocić.

Właściwie trudno sobie wyobrazić robienie takich zdjęć bez lampy (wbudowana nie wchodzi raczej w grę).
Ale można zrobić ostre, nieporuszone zdjęcie. Ja robię tak: SB400 w sufit, auto iso, czas 1/30 (żeby ładnie doswietlić tło), f/4 (dla głębi ostrości).

Teraz ciekawostka - stwierdziłem, że najlepiej wychodzi kiedy używam automatycznego wyboru punktów ostrości. Nie wiem jak to działa w D80, ale w D300 rewelacja. Efekt jest taki, że aparat chyba wykorzystuje wiedzę o głebi ostrosci i optymalizuje pierwszy plan.

coroner
31-12-2010, 00:27
Chyba między oddechami ... to znana zasada ... wciskanie spustu TRWA dłużej niż puls, więc się nie da między pulsem (chyba że do rzutek???)
Główna wręcz amatorszczyzna w fotografowaniu, to zbyt szybkie wciskanie spustu 'bo sytuacja ucieknie'. Charakterystyczne zerwanie pionowe z lekkim skosem.

Między oddechami to sam wiedziałem, to jest wręcz oczywiste dla mnie. Tamten człowiek na 100% mówił o pulsie. Jak mówię, sam nie strzelam, wcześniej o tym nie słyszałem, a nie jestem w stanie tak dobrze śledzić własne tętno, zeby samemu to sprawdzić.

Walle
31-12-2010, 00:46
Strzelanie to trochę bardziej skomplikowany proces i wymaga odpowiedniej postawy, chwytu, oddychania, ściągania spustu i paru innych kwestii.
O ściąganiu spustu między uderzeniami serca nie słyszałem...

Sory za OT

monikon
31-12-2010, 00:56
zbieracz szkla, ja wlasnie z dwa dni temu przetestowalam swoja 85/1.8 na dworze i jednak nie ma o czym mowic, zdjecia ostre.;-)
Takze, chyba nie pozostaje mi nic innego jak zainwestowac w jakas lampe..:-):roll:

zbieracz-szkła
03-01-2011, 13:49
zbieracz szkla, ja wlasnie z dwa dni temu przetestowalam swoja 85/1.8 na dworze i jednak nie ma o czym mowic, zdjecia ostre.;-)
Takze, chyba nie pozostaje mi nic innego jak zainwestowac w jakas lampe..:-):roll:

No to powodzenia. Podstawa to nie wpadac w panikę - zawsze się człowiekowi wydaje, że ze sprzętem jest cos nie tak i mozna sie zatestować na smierc :)

kobur
06-01-2011, 13:17
Witam czy ten obiektyw (85mm 1,8) dędzie działał z nikonem D90 bo mam taki i zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu?

loki_p
06-01-2011, 13:24
Witam czy ten obiektyw (85mm 1,8) dędzie działał z nikonem D90 bo mam taki i zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu?
Będzie dobrze działał.

JacekCz
06-01-2011, 13:25

Będzie.
Nie zaczynasz kolego z foto? Przynajmniej na forum Ciebie niewiele ...

Obiektyw nie jest jakiś super uniwersalny i do wszystkiego, czy masz tego świadomość.

kobur
06-01-2011, 13:33
Chcę go kupić żeby robić zdjęcia na salach sportowych gdzie światło jest średnie.
A jeśli oto chodzi to jestem początkujący:)

JacekCz
06-01-2011, 13:54
Chcę go kupić żeby robić zdjęcia na salach sportowych gdzie światło jest średnie.

Do jasnego zooma to róznica zaledwie jednej działki jasności.
Szybkiego najazdu/odjazdu może Ci brakować. O sprawności AF nie mówię, nie dotykałem.

Twoja kasa, twój zakup.
Np moja stałka 90mm, lubiana, ale jednak najczęściej lubiana jest w torbie.

loki_p
06-01-2011, 14:14
Do jasnego zooma to róznica zaledwie jednej działki jasności.
Chyba odrobinkę wiecej.

JacekCz
06-01-2011, 14:20
Chyba odrobinkę wiecej.

Bardziej jeden niż dwa.

W praktyce braku światła niemal bez znaczenia. (Dla zabaw nieostrością może ma większe znaczenie, tu się zgodzę).

Akurat mam w jednym szkle 2.5 więc do tego się odnoszę, takie takie samo 2.8 i nie 2.8 zarazem.

loki_p
06-01-2011, 14:38
Bardziej jeden niż dwa.

W praktyce braku światła niemal bez znaczenia. (Dla zabaw nieostrością może ma większe znaczenie, tu się zgodzę).

Akurat mam w jednym szkle 2.5 więc do tego się odnoszę, takie takie samo 2.8 i nie 2.8 zarazem.
Miedzy 2.8 a 2.5 jest 1/3 ev. Miedzy 2.8 a 1.8 jest 1 i 1/3 ev. To cala dzialka roznicy. To sporo i nie ma co porównywać do szkła f/2.5.

JacekCz
06-01-2011, 14:47
Miedzy 2.8 a 2.5 jest 1/3 ev. Miedzy 2.8 a 1.8 jest 1 i 1/3 ev. To cala dzialka roznicy. To sporo i nie ma co porównywać do szkła f/2.5.

Porównuję jasność do 2.0 jak (w razie podjęcia tego wysiłku) mogłeś przeczytać (cyt: działkę jaśniejsza od jasnych zoomów).

2.5 podałem dlatego że odstęp 2.5 a 2.8 ilustruje tę samą w gruncie rzeczy różnicę. Czego nie da się sfotografować na 2.8, to nie da się na 2.5.

loki_p
06-01-2011, 15:01
Porównuję jasność do 2.0 jak (w razie podjęcia tego wysiłku) mogłeś przeczytać (cyt: działkę jaśniejsza od jasnych zoomów).
Jasny zoom to 2.8. Nikkor 85 to 1.8 więc jest jasniejszy od jasnych zoomow o 1 i 1/3 ev. Nie znam w systemie nikona zooma ze światłem 2.0 do którego porównywałeś 85-tkę.

Czego nie da się sfotografować na 2.8 może się udać na 1.8.

tomitom
06-01-2011, 15:04
Zasada rytmu serca dotyczy strzelców sportowych/wyborowych - ale aby była skuteczna potrzeba ten puls poćwiczyć tak by go maksymalnie spowolnić.
Mistrzowie schodzą do 30/m - aha. Raczej nie znam nikogo by tego dokonał w biegu - trzeba nieźle się przed zawodami wyciszyć a przed strzałem trzeba być bardzo skoncentrowanym.
Jeśli chodzi o fotografie - całkowicie mija się to z celem - nie widzę sensu.

JacekCz
06-01-2011, 15:13
Jasny zoom to 2.8. Nikkor 85 to 1.8 więc jest jasniejszy od jasnych zoomow o 1 i 1/3 ev. Nie znam w systemie nikona zooma ze światłem 2.0 do którego porównywałeś 85-tkę.

Czego nie da się sfotografować na 2.8 może się udać na 1.8.
Może. Masz rację. Liczba 1.3 już wymierna, choć nie duża.

Ale coś ucieknie ze stałki, może dać się złapać zoomem. Na hali sportowej pytający raczej nie będzie miał swobody 'zoomowania nogami'.

ck_dezerter
06-01-2011, 15:22
Witam!
Widzę, że nie jestem jedynym strzelcem-fotografem na Forum! Uważam, że jednak jest dość znaczne podobieństwo pomiędzy ściąganiem spustu przy strzelaniu i naciskaniem spustu migawki przy robieniu zdjęc. W obu wypadkach - jak się to zrobi za szybko, to się spudłuje (albo zerwany strzał, albo poruszona fotka).W fotografii jest o tyle lepiej, że można trochę "nadrobić' krótkim czasem. W strzelectwie nie ma "litości", z reguły im szybciej, tym mniej celnie, i jest to normalne. Można porównać wielkość pola "10" w tarczy TS4 do strzelania dokładnego z wielkością pola "10" tarczy do strzelań szybkich.
pozdrowienia!

loki_p
06-01-2011, 15:48
Może. Masz rację. Liczba 1.3 już wymierna, choć nie duża.

Ale coś ucieknie ze stałki, może dać się złapać zoomem. Na hali sportowej pytający raczej nie będzie miał swobody 'zoomowania nogami'.

Oczywiście że tak. 85/1.8 to portretówka z wszystkimi tego wadmi i zaletami. Jaśniej ale wolniej, stała ogniskowa, w pełni otwarty zawsze słabszy. Coś za coś. Niby można ale to nie to samo co reporterski zoom.

tomitom
06-01-2011, 15:56
To oczywiste że nikt nie "trzaska" w spust migawki.
Ale sztuczka z biciem serca miała by zastosowanie przy ekstremalnych ogniskowych - a przy tego typu zdjęciach używa się statywu, spustów migawki w postaci radiowej lub elastycznej (wężyki).
Wystarczy wpasowanie się w oddech - swoją drogą po pewnym czasie robi się to już automatycznie nie myśląc - mnie się to samo włącza jak mam wizjer przy oku.

W strzelanie niestety już się nie bawię od kilku lat, ale fakt faktem wiele tricków można przenieść na grunt fotografii.
W skrócie - bez nerwów, spokojnie, być jak skała - jedność ze sprzętem no i pamiętanie o punkcie ciężkość.

zbieracz-szkła
07-01-2011, 17:13

N85/1.8 to nie jest szkło do fotografowania sportu (obiekty w ruchu). W każdym razie tryb AF-C nie będzie dobrze działał (jak to na śrubokręcie).

Jeśli chcesz zobaczyć porównanie tego obiektywu z innymi stałkami to polecam swój blog :) http://zbieracz-szkla.blogspot.com/

Pozdrawiam

Grand.
08-01-2011, 00:56
Ze słabym działaniem AF-C to się nie zgodzę, pomimo tego że to srubokręt. Robiłem koncert własnie 85-tką z D300 na AF-C i Sigmą 24-70, która też jest na poczciwy śrubokręcik i nie narzekałem na ostrość zdjęć. Chociaż panowie artyści nie byli pobłażliwi i jak to zazwyczaj bywa, nie zwracali uwagi na fotografów, ruszali się żwawo, gibali i kręcili na wszystkie strony. Dużo zależy od korpusu, D80 autorki wątku może nie dorównać prędkoscią i jakością AFa do D300.

ck_dezerter
08-01-2011, 08:27
jeśli chodzi o szybkość "śrubokręta" to niestety może być to prawda.... Mnie śrubokręt w D300s jest w stanie skutecznie napędzić AF-C w Nikkorze 300/4 (tym śrubokrętowym), a sikorki i wiewiórki ruszają się chyba szybciej niż muzycy na koncercie. Wcześniej z D80 rzadko się udawało celnie "ustrzelić" z tego szkła jakiś ruchliwy obiekt.

zbieracz-szkła
09-01-2011, 13:20
Ze słabym działaniem AF-C to się nie zgodzę, pomimo tego że to srubokręt. Robiłem koncert własnie 85-tką z D300 na AF-C i Sigmą 24-70, która też jest na poczciwy śrubokręcik i nie narzekałem na ostrość zdjęć. Chociaż panowie artyści nie byli pobłażliwi i jak to zazwyczaj bywa, nie zwracali uwagi na fotografów, ruszali się żwawo, gibali i kręcili na wszystkie strony. Dużo zależy od korpusu, D80 autorki wątku może nie dorównać prędkoscią i jakością AFa do D300.

Zarówno D300, jak i D80 + N85/1.8 ustawi ostrość w trybie AF-C. Natomiast często nie przeostrzy - czyli słabo ze sledzeniem obiektu w ruchu.

Mariusz888
09-01-2011, 14:33
Dokładnie - przeostrzanie małych różnic to jest największa bolączka śrubokręta - do szybkości samego działania najczęściej we wszystkich szkłach nie można się przyczepić i tak samo jest w 85/1.8 :) Natomiast wydaje mi się że szybkościowo D80 z 85/1.8 da spokojnie radę - przecież to też nie jest jakieś szkło gdzie są ciężkie soczewki :) Co do działania śrubokręta to dobrze jest albo szybko strzelić po ustawieniu ostrości - jak się zaczniemy wahać to wystarczy że się "bujniemy" np w tył choćby od samego oddychania ;) i już może być nieostro bo śrubokręt nie doostrzy ;)

andrzej_suse10
09-01-2011, 16:27
Co do działania śrubokręta to dobrze jest albo szybko strzelić po ustawieniu ostrości - jak się zaczniemy wahać to wystarczy że się "bujniemy" np w tył choćby od samego oddychania ;) i już może być nieostro bo śrubokręt nie doostrzy ;)

Dobra jest metoda na pałę - wciskamy spust migawki od razu do oporu :D

Mariusz888
09-01-2011, 16:52
O ile aparat zdążył złapać ostrość ;)

andrzej_suse10
10-01-2011, 01:49
O ile aparat zdążył złapać ostrość ;)

Dopóki nie ustawi to nie wyzwoli :)

tomitom
10-01-2011, 02:28
chyba masz nie za ciekawą sztukę tego jupitera.
Sam posiadam to szkło i jest to mój ulubiony portret - otwarty jest ostrzejszy od przymkniętego 85 1.8 i lekko domkniętego 85 1.4
Uwielbiam go za bokeh i kolorki.
Mam ten sam problem z ekspozycją co dziwne np tair11a nie potrzebuje korekty ekspozycji ...

ck_dezerter
10-01-2011, 08:21
Dopóki nie ustawi to nie wyzwoli :)
Zależy, jak się ustawi priorytet - czy spustu, czy ostrości....

tomek67
10-01-2011, 09:25
Mam lamerskie pytanie odnośnie tego obiektywu.
Mam go od wczoraj.
Na D700 nie potrafię zmienić przesłony z poziomu aparatu w trybie A.
Gdy kręcę pokrętłem na korpusie to nic się nie dzieje.
Trzeba coś zrobić czy tylko z obiektywu można zmieniać przesłonę ??
Gdy zmieniam pierścieniem na obiektywie to mogę zmieniać tylko co całą przesłonę.
A widziałem w necie trochę fotek np. z 2.2 lub 2.5

JacekCz
10-01-2011, 10:09
Mam lamerskie pytanie odnośnie tego obiektywu.
Mam go od wczoraj.
Na D700 nie potrafię zmienić przesłony z poziomu aparatu w trybie A.

A przekręciłeś przysłonę na 22 (czy co ma największe) i zablokowałeś?
Ma informację o błędzie (zwykle FE) ?

Napiszcie w FAQ, żeby nie kupować D700 na początek.

tomek67
10-01-2011, 10:23
A przekręciłeś przysłonę na 22 (czy co ma największe) i zablokowałeś?
Ma informację o błędzie (zwykle FE) ?

Ustawiłem na 16 (to jest max).
Zablokowany czy nie nic się nie zmienia w A.
W trybie P za to aparat potrafi dobrać przesłonę.
Nie mam żadnego komunikatu o błędzie po prostu nic się nie dzieje jak kręcę.

tomek67
10-01-2011, 10:36
Napiszcie w FAQ, żeby nie kupować D700 na początek.
Chciałem zrobić kilka fotek a nic innego w sklepiku nie było ;);)
A tak poważnie to już moja bodajże piąta lustrzanka.
Kupuję to na co mnie stać i na co mam ochotę.

Mariusz888
10-01-2011, 12:21
Zależy, jak się ustawi priorytet - czy spustu, czy ostrości....
Dokładnie - można spokojnie wyzwolić niezależnie od potwierdzenia ostrości :)

de Fresz
10-01-2011, 13:20

Może kręcisz nie tym pokrętłem?

dem
10-01-2011, 13:42
Ustawiłem na 16 (to jest max).
Zablokowany czy nie nic się nie zmienia w A.

Zajrzyj do menu aparatu i sprawdź, czy nie masz przypadkiem ustawionego zmieniania przysłony tylko za pomocą pierścienia na obiektywie.
Albo, jak radzi kolega, zakręć drugim kółeczkiem ;)

slawczyk
27-01-2011, 20:56
Pytanie z innej beczki...

Kupiłem 85/1,8 podpiąłem pod D700, D3s i jest FF... Ustawiłem korektę na 17 stopni! Coś dużo mi się wydaje...
Jak Wy macie ustawioną korektę AF w swoich egzemplarzach? Słyszałem, ze 85% wymaga korekty ale żeby aż o 17 stopni!? Już martwiłem się że mi się zakres skończy:P

marcin_K
27-01-2011, 21:03
Mam bez korekty. Ostra sztuka od pełnej dziury ;) mam farta ;)

tomek67
27-01-2011, 22:12
Pytanie z innej beczki...

Kupiłem 85/1,8 podpiąłem pod D700, D3s i jest FF... Ustawiłem korektę na 17 stopni! Coś dużo mi się wydaje...
Jak Wy macie ustawioną korektę AF w swoich egzemplarzach? Słyszałem, ze 85% wymaga korekty ale żeby aż o 17 stopni!? Już martwiłem się że mi się zakres skończy:P
Mam -2. Na 50mm 1.4G dokładnie tak samo.

tomek67
27-01-2011, 22:13
Zajrzyj do menu aparatu i sprawdź, czy nie masz przypadkiem ustawionego zmieniania przysłony tylko za pomocą pierścienia na obiektywie.
Albo, jak radzi kolega, zakręć drugim kółeczkiem ;)
To była opcja w menu ;)

slawczyk
27-01-2011, 22:56
Mam bez korekty. Ostra sztuka od pełnej dziury ;) mam farta ;)
Kurcze też mi sie tak wydawało, ale po głębszym zbadaniu sprawy okazało się, ze jest na minusie i to dość sporo... :/
Ja mam 50mm 1.5 D ale jest AF jest pewny. (daje mi to możliwość wykorzystywania z FE/FE2 itp)