PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Ratusz olsztyński wieczorową porą

Rozwad
26-12-2010, 18:21
Witam,

Co powiecie o tej klatce? Zrobiona podczas testów nowej 50-tki, strzelane z ręki.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://rozwadowski.olsztyn.pl/1a.jpg)

Kasandra
26-12-2010, 18:23
No jak to fotka testowa;-)
50tka działa!

cheyenne
26-12-2010, 18:30
tragedia, to chyba pierwsze zdjęcie nowym nabytkiem
gdzie ten ratusz? czy mowa o tym budynku z wieżą?
co to za kolorystyka? żółty śnieg
pocięci ludzie, korpusy, nogi

aparat na statyw, najpierw wykadruj dobrze scenę, potem ustaw aparat na M, przysłonę wybierz tak by czas wyniósł do 30 s a przysłona nie mniej niż 11
migawkę wyzwól zdalnie by nie potrząsnąć aparatem
przy długim czasie nie zobaczysz na zdjeciu ani ludzi ani samochodów

najpierw poczytaj, potem długo ćwicz i dopiero DŁUGO potem publikuj, bo tak zaśmiecasz forum

ludzie proszę wiecej samokrytycyzmu, po co publikujecie taką chałę

Umbra
26-12-2010, 19:02
Hmm... a jaki kolor ma śnieg w świetle ulicznych lamp?

Poza tym Twoje zdjęcia (przynajmniej te, które są na forum) też jakoś nie powalają. Każdy potrafi krytykować innych, gorzej samemu zrobić coś dobrze. Mnie się to zdjęcie też nie podoba, ale nie przesadzałbym z jechaniem po autorze.

cheyenne
26-12-2010, 19:19
Hmm... a jaki kolor ma śnieg w świetle ulicznych lamp?

Poza tym Twoje zdjęcia (przynajmniej te, które są na forum) też jakoś nie powalają. Każdy potrafi krytykować innych, gorzej samemu zrobić coś dobrze. Mnie się to zdjęcie też nie podoba, ale nie przesadzałbym z jechaniem po autorze.

a miałbym pogłaskać autora po główce i napisać, że robi super kadry
to zdjecie nadaje się do kosza i nic do tego nie ma kilka moich kadrów które tu publikowałem (odkąd jestem na forum nie pokazałem wiecej niż 7-8 kadrów, bo uważam, że jeszcze nie pora)
i nie dyktuj mi proszę kiedy mam się wypowiadać, a kiedy nie
każdy z nas potrafi na swój sposób ocenić co mu pasuje, a co nie
mi ta chała nie pasuje i nazywam rzecz po imieniu

i nie rób osobistych wycieczek proszę, bo twoje kadry też nie powinny być jeszcze publikowane, zobacz co zrobiłeś tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2204751#post2204751 ze zdjęciem

Umbra
26-12-2010, 21:12
Doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego nie jeżdżę po innych jak po łysym koniu. Niektórzy chyba za dużo House'a się naoglądali i myślą, że bycie złośliwym = bycie fajnym.

kolumb
26-12-2010, 21:25
Eeee tam. A już myślałem że uchwyciłeś ,,tego,, pana,, z tamtą damą jak podziwiają uroki miasta. Szkoda. Może pora nie ta

cheyenne
26-12-2010, 21:32
Doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Dlatego nie jeżdżę po innych jak po łysym koniu. Niektórzy chyba za dużo House'a się naoglądali i myślą, że bycie złośliwym = bycie fajnym.

pax kolego
pozdrawiam

Rozwad
27-12-2010, 01:04
Dzięki za odpowiedzi! Nie ma co się jeżyć jeden na drugiego, zdaje sobie sprawę, że fotka nie jest idealna, bo lustrzanką bawię się dopiero kilka dni. Bardzo szanuje słowa krytyki i właśnie po to wstawiam te "gnioty", żeby następnym razem się poprawić. Do tego chyba właśnie służy to forum, więc pisanie żeby wstawiać tylko majstersztyki jest moim zdaniem bez sensu, bo forumowa galeria zubożyła by się o 3/4 zdjęć... Co do samego ujęcia, jak pisałem był to pstryk z ręki, podczas spaceru "zapoznawczego" z 50-tką. Uważam, że jak by się zasadzić tam o późniejszej porze, niż 19 ze statywem i ładnie naświetlić zdjęcie, było by całkiem fajne... takie z innej perspektywy niż oklepane foto od frontu... zresztą, udam się tam przy najbliższej okazji :)

teh_14m3
28-12-2010, 02:27
aparat na statyw, najpierw wykadruj dobrze scenę, potem ustaw aparat na M, przysłonę wybierz tak by czas wyniósł do 30 s a przysłona nie mniej niż 11
migawkę wyzwól zdalnie by nie potrząsnąć aparatem
przy długim czasie nie zobaczysz na zdjeciu ani ludzi ani samochodów

taaa, tylko duchy i smugi świetlne od lamp samochodów... Rozwad, zapomnij że to przeczytałeś ;)
Dodatkowo to: "Co powiecie o tej klatce? Zrobiona podczas testów nowej 50-tki, strzelane z ręki." dyskwalifikuje całkowicie zdjęcie do oceny, ponieważ sam przyznajesz, że się nie przyłożyłeś. Jak już zrobisz wszystko po bożemu, zgodnie ze sztuką, wtedy chętnie się wypowiem co do zdjęcia.

No i nie zwracaj uwagi na mój ulubiony typ kolegów z forum "najpierw pokaż swoje lepsze, później komentuj" ;)

Rozwad
28-12-2010, 16:33
Tak zrobię!

Jędrula
29-12-2010, 16:14
Odetnij dół zdjęcia, tak nieco powyżej tych neonowych gwiazdeczek. Dużo lepiej wygląda.

foto-oko
31-12-2010, 01:20
Kulega sie nie wysilil. Statyw, braketing i zdjecia kiedy niebo jest jeszcze troche niebieskie. Wtedy pogadamy. Widze tu jeszcze jeden problem: lampy uliczne sa metalohalogenowe i sodowe. Masz zolcizne i niebiescizna na jednym zdjeciu, ale to sie w kompie da zrobic.

Rozwad
31-12-2010, 16:09
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://rozwadowski.olsztyn.pl/ratusz.jpg)
I jak? Ogólnie nie mogę ogarnąć pomniejszania zdjęć, żeby nie traciły na jakości :/