PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne zdjęcia! Czy to wina filtra??

qiii
11-01-2007, 00:27
Aparat D50, Nikkor 18-55, filtr hama UV 390/0-Haze
Wszystkie zdjęcia z filtrem w stronę słońca.
Proszę napisać czy to wina filtra czy aparatu.
Nie robiłem zdjęć bez filtra bo tego nie było widać na lcd.

http://qiii.extrafotka.pl/

Sebastiann
11-01-2007, 00:40
Ja tam widze blooming na słoneczku:) - sprawka migawki hybrydowej:) poczytaj na forum bedziesz wiedzial jak uniknac ufo nastepnym razem:) pozdrawiam

qiii
11-01-2007, 00:51
Chodziło mi o te fioletowe coś
http://www.extrafotka.pl/orginal/orginal.php?38002

bubel
11-01-2007, 01:39
tak jak kolega powiedzial - to tzw. "blooming". jest to przypadlosc aparatow z migawka hybrydowa, miedzy innymi tez i D50. objawia sie przy fotografowaniu bardzo jasnych zrodel swiatla (np. slonca) z ustawionym bardzo krotkim czasem naswietlania. zdaje sie ze wyjsciem byloby wydluzenie czasu naswietlania przez przymkniecie przyslony i/lub zastosowanie filtrow kompensacyjnych...
edit: oczywiscie chodzi o zejscie z czasem do 1/250, czyli do "mechanicznego" zakresu migawki

qiii
11-01-2007, 01:51
Czyli nie ma co się martwić o te fioletowe coś??
Więc dzięki wielkie!!

bubel
11-01-2007, 02:14
jesli chodzi ci o "efekt" ze zdjecia, z pierwszego linku, to mozna rzec ze to... powiedzmy "normalne" ;)
drugi link natomiast mi sie nie otwiera...

qiii
11-01-2007, 02:24
tam są te dwa zdjęcia

bubel
11-01-2007, 02:52
na obydwu jest efekt "bloomingu" (jesli chodzi o te zielone "cos" na drugim, to prawdopodobnie moze byc odblask spowodowany przez filtr). ogolnie to nie ma sie czym martwic (jesli zdjecia w normalnych warunkach sa satysfakcjonujace), no chyba ze sie wykonuje duzo takich zdjec, np. "pod slonce"... wtedy albo przeciwdzialac jak napisalem wyzej, albo (jesli to sprawa naprawde wazna) rozwazyc zmiane korpusu na taki ktory posiada migawke mechaniczna (sterowana elektronicznie). niemniej ja bym sie przejmowal ;)

qiii
11-01-2007, 03:02
Czy to normalne w d50?? Bo to nie stary nabytek na gwarancji, czy nie mam co się martwić o sprzęt tylko mam odpowiednio temu zapobiegać w czasie robienia zdjęć??
Z góry dzięki!!

Sebastiann
11-01-2007, 09:30
Calkiem normalna sprawa, migawka jest hybrydowa a nie calkowicie mechaniczna, taka klasa aparatu. Trzeba to pokochac:) i nauczyc sie robic tak aby unikac takich efektów przy fotografowaniu np słonca lub innych bardzo mocnych zródel swiatla. z twoim D50 wsio normalne:) Duzo fajnych zdjec ( bez ufo;) zycze:)

Brachson
11-01-2007, 10:31
Calkiem normalna sprawa, migawka jest hybrydowa a nie calkowicie mechaniczna, taka klasa aparatu. Trzeba to pokochac:) i nauczyc sie robic tak aby unikac takich efektów przy fotografowaniu np słonca lub innych bardzo mocnych zródel swiatla. z twoim D50 wsio normalne:) Duzo fajnych zdjec ( bez ufo;) zycze:)

...albo D80 kupić :)

Sebastiann
11-01-2007, 12:31
...albo D80 kupić :)

co fakt to fakt:)