Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Na ulicach Rzymu
petrus33
26-12-2010, 14:04
Będąc w Rzymie natknąłem się na tego człowieka.
Podążał on w kierunku Piazza di Spagna z nadzieją wyżebrania kilku euro dla siebie. Wyjątkowo smutny widok.
Zdjęcie to nagrodzone zostało IV miejscem na konkursie zorganizowanym przez DPReview i zatytułowanym ~Tribute to Sebastio Salgado~ W konkursie brało udział 91 fotografów z całego świata http://www.dpreview.com/challenges/Challenge.aspx?ID=3111&View=Results&Rows=4
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/1382/img0214aa.jpg)
Będąc w Rzymie natknąłem się na tego człowieka.
Podążał on w kierunku Piazza di Spagna z nadzieją wyżebrania kilku euro dla siebie. Wyjątkowo smutny widok.
Zdjęcie to nagrodzone zostało IV miejscem na konkursie zorganizowanym przez DPReview i zatytułowanym ~Tribute to Sebastio Salgado~ W konkursie brało udział 91 fotografów z całego świata
Treść naprawdę mocna... ale wykonanie pozostawia wiele do życzenia... Nagroda niepodważalna, ale kadr nie rozpieszcza, zaś sama jakość byłaby usprawiedliwiona gdyby warunki były trudne... a nie wydają się być takie...
Gratuluje nagrody
petrus33
26-12-2010, 14:31
NBA
Masz całkowicie rację !
Zostałem zaskoczony przez tego człowieka i nie miałem czasu żeby zmienić ustawienia aparatu. Dlatego też w wielkim pośpiechu chwyciłem za sprzęt i zrobiłem dosłownie dwie fotki. Ten biedny człowiek zasuwał na tych swoich nóżkach jak rzymska Lambretta. Nie miałem odwagi, aby pójść za nim i zrobić mu więcej zdjęć. Jakoś mnie serce powstrzymało przed tym. Może następnym razem go spotkam. W Rzymie wszystko jest możliwe.
Wykazałeś dużo empatii, że zwróciłeś uwagę na los biednego kaleki. Salgado prawdopodobnie jest dumny, a może nawet wzruszony.
Nie miałem odwagi, aby pójść za nim i zrobić mu więcej zdjęć.
Klasyczny przykład. Takiemu streetowi (piszę w odniesieniu do konkretnej fotografii) mówimy stanowcze i wyraźne -- NIE. Są zdjęcia, które jak najbardziej można robić z pozycji obserwatora, ale są zdjęcia gdzie bezpośredni kontakt z osobą fotografowaną jest wskazany czy wręcz obowiązkowy. Zaprezentowane zdjęcie należy zdecydowanie do tej drugiej grupy.
Drugie pytanie jakie nasuwa się oglądając tą pracę to: Dlaczego tak bardzo oszpeciłeś ten obrazek? On został najnormalniej w świecie zniszczony.
petrus33
26-12-2010, 23:06
Klasyczny przykład. Takiemu streetowi (piszę w odniesieniu do konkretnej fotografii) mówimy stanowcze i wyraźne -- NIE. Są zdjęcia, które jak najbardziej można robić z pozycji obserwatora, ale są zdjęcia gdzie bezpośredni kontakt z osobą fotografowaną jest wskazany czy wręcz obowiązkowy. Zaprezentowane zdjęcie należy zdecydowanie do tej drugiej grupy.
Drugie pytanie jakie nasuwa się oglądając tą pracę to: Dlaczego tak bardzo oszpeciłeś ten obrazek? On został najnormalniej w świecie zniszczony.
Dobrze, że nie jesteś w jury konkursowym......ludzie znienawidziliby Ciebie natychmiast :))))
Tak jak pisałem, nie miałem odwagi napastować tego kaleki swoim aparatem. Jakoś potwornie żal mi się zrobiło.
A dlaczego kolega twierdzi, że oszpeciłem to zdjęcie ?
Kolega widział oryginał ?
A dlaczego kolega twierdzi, że oszpeciłem to zdjęcie ?
Kolega widział oryginał ?
Nie, nie widziałem, ale wolałbym cokolwiek innego od tej wersji -- przepały, halo, brak ostrości, ogromne szumy. :)
petrus33
26-12-2010, 23:38
Nie, nie widziałem
A wypowiadasz się jakbyś widział !
No cóż, bajkopisarstwo jest zdecydowanie twoją mocną stroną.
Zdjęcia zdecydowanie NIE....właśnie przejrzałem twoją galerię :)))))
No cóż, bajkopisarstwo jest zdecydowanie twoją mocną stroną.
Prosiłbym bez wycieczek osobistych... i radzę wziąć słownik w rączkę.
Zdjęcia zdecydowanie NIE....właśnie przejrzałem twoją galerię :)))))
Oj... chyba zamknę się w sobie. :D To może konkrety? Ja pokrótce wypunktowałem...
szymon708
27-12-2010, 00:03
Po pierwsze: czym to było robione ? telefonem ?
Po drugie: jak nie umiesz przyjąć krytyki nie publikuj zdjęć. Jeśli liczyłeś na ohy i ahy to się najzwyczajniejj w świecie przeliczyłeś.
a co wygrales w tym konkursie ?
temat mocny, zdjecie slabe i nie broni go. Moze wystarczylo podejsc, pogadac ?
mojej cioci erikson z poczatku ery telefonów z aparatami robil zdjecia takiej jakosci.
Nie lubie takich zdjec. - pokazanych w ten sposob. Tym zdjęciem pokazujesz "patrzcie jak on wyglada, kaleka i dziwoląg".
Taki temat wymaga podejscia, pogadania, po prostu kontaktu z osobą która chcemy fotografować.
A ludzie którzy oceniaja zdjecia w tym konkursie nie maja pojecia o fotografii reportazowej.
petrus33
27-12-2010, 00:47
Taki temat wymaga podejscia, pogadania, po prostu kontaktu z osobą która chcemy fotografować. A ludzie którzy oceniaja zdjecia w tym konkursie nie maja pojecia o fotografii reportazowej.
Nooo tak.....ciekawy jestem w jakim języku pogadałbyś z tym facetem ? Wyglądał mi na Rumuna lub Albańczyka. Sorry Gregory, ale ja nie znam jego języka. Znam angielski i niemiecki dość dobrze, tylko w tym przypadku na nic mi się one przydadzą. Przeczytaj dokładnie temat konkursu. Tematem nie był reportaż, tylko wcielenie się w klimat jaki prezentuje w swoich pracach Salgado. A to wielka różnica ! Uważam, że ten klimat oddałem dobrze.
swider
Twoje prace to cienizna kompletna. Nie mówię tego złośliwie, ale po przejrzeniu twoich zdjęć. Wypowiadasz się niezmiernie krytycznie o moich pracach, a sam prezentujesz dość żenujący poziom. Jakże to typowe dla tego forum :))) Wstaw swoje fotki na konkurs DPReview, a szybko przekonasz się co są one warte !!
Wiesz, gdyby hesja skrytykował moje zdjęcia lotnicze, wziąłbym to głęboko do serca, bo jest to gość, który wyznacza pewien poziom w tej specyficznej dziedzinie fotografii. Twoją krytykę przyjmuję z uśmiechem na twarzy, ponieważ jest mało konstruktywna, a patrząc na twoje prace, wręcz komiczna. Wybacz, ale takie mam odczucia. Jak się upierasz to mogę zacząć wypowiadać się pod twoimi zdjęciami. Wypunktuję wszystkie błędy w twoich pracach i to bez złośliwości. A sporo ich jest ))))
Twoje prace to cienizna kompletna. Nie mówię tego złośliwie, ale po przejrzeniu twoich zdjęć. Wypowiadasz się niezmiernie krytycznie o moich pracach, a sam prezentujesz dość żenujący poziom. Jakże to typowe dla tego forum :))) Wstaw swoje fotki na konkurs DPReview, a szybko przekonasz się co są one warte !!
:lol:
Twoją krytykę przyjmuję z uśmiechem na twarzy, ponieważ jest mało konstruktywna, a patrząc na twoje prace, wręcz komiczna. Wybacz, ale takie mam odczucia.
Twoja krytyka jest za to bardzo konstruktywna. :lol:
Jak się upierasz to mogę zacząć wypowiadać się pod twoimi zdjęciami. Wypunktuję wszystkie błędy w twoich pracach i to bez złośliwości. A sporo ich jest ))))
Zapraszam serdecznie! Już przebieram nóżkami... :D
Wybacz, ale poziom piaskownicy w jakim się poruszasz, o czym świadczy atakowanie moich zdjęć (co mnie kompletnie nie rusza) -- bo brak Ci argumentów na odparcie krytyki, której przyjąć nie potrafisz -- powoduje, że muszę się wypisać z tej fascynujacej dyskusji, choć przyznam szczerze -- bawię się niezmiernie, od razu człowiekowi nastrój się poprawia. Ale juz wystarczy tego zniżania się do tak żenującego poziomu, mam pełno piasku w butach. :D
Pa, misiu pluszowy.
Nie lubie takich zdjec. - pokazanych w ten sposob. Tym zdjęciem pokazujesz "patrzcie jak on wyglada, kaleka i dziwoląg".(...)
Otóż to!
Ogólnie, fotografie przedstawiające wszelkie nieszczęścia ludzkie potrafią być ciekawe i niezwykle ujmujące, poruszające. Choć z jednej strony jest to temat mocno zużyty i oklepany - to jednak jak udowadnia wielu fotografów - da się jeszcze zrobić kadry dobre: mocne, ciekawe, niezwykle ujmujące, poruszające i nietuzinkowe. To zdjęcie natomiast jest jedynie słabym technicznie pstrykiem pt. "zobaczcie jakiego kalekę spotkałem na ulicy!", do tego niestety przemielone nieudolną obróbką wyraźnie mającą na celu uratowanie nieudanego technicznie zdjęcia (choć "nieudany" lub przynajmniej "raczej nieudany" odnosi się do większej ilości płaszczyzn tego obrazu - niestety :roll:). Zdaje się ta obróbka nie tylko nie pomogła ale nawet zaszkodziła temu obrazkowi (przepały bijące po oczach, halo itp.). Z pustego i Salomon nie naleje...
To, że akurat to zdjęcie zdobyło nagrodę w konkursie foto - świadczy o samym konkursie i jego poziomie (tudzież o poziomie oceniających konkursowe prace...).
swider
Twoje prace to cienizna kompletna. Nie mówię tego złośliwie, ale po przejrzeniu twoich zdjęć. Wypowiadasz się niezmiernie krytycznie o moich pracach, a sam prezentujesz dość żenujący poziom.
To ciekawa ocena i zdaje się w ogóle nie w stylu "ja mam złe zdjęcia??! - a ty masz beznadziejne!"... Nie umiesz przyjąć żadnej krytyki i dyskutować na argumenty - gdy zaczyna ich brakować skupiasz się na adwersarzu i jego pracach - do tego nie podając żadnych szczegółów (tak jak on postąpił wobec Twojego zdjęcia) - "beznadziejnie - bo tak".
Wstaw swoje fotki na konkurs DPReview, a szybko przekonasz się co są one warte !!
A co to za wykładnia w ogóle - ten akurat konkurs? Piszesz o nim jakby to było coś na miarę fotograficznego Sądu Ostatecznego... To jakieś nowe WPP czy co?
Internetowy konkurs z kilkudziesięcioma uczestnikami i nieznanym jury - jakich w necie wiele...
Zostałeś nagrodzony w konkursie foto - fajnie - ale nie wymagaj tym samym, że samo podanie pod zamieszczonym obrazkiem informacji o owej nagrodzie powali wszystkich na kolana - sprawi, że ze względu na ową nagrodę staną się ślepi na bądź co bądź - duże błędy techniczne, których nie można usprawiedliwić, unieważnić mocnym kadrem - bo to nie jest mocny kadr. Jest natomiast (oprócz strony technicznej na "-"): ogólny brak wyrazu, nieciekawe ujęcie - być może tego potencjalnie ciekawego fotograficznie tematu.
Wydaje mi sie nieraz, ze szkla powyzej 50mm powinno sie sprzedawac na recepte, albo przynajmniej po zaliczeniu jakiegos kursu - nie koniecznie fotograficznego.
Nie zrobiles zdjecia w klimacie Salgado. Wrecz przeciwnie - zrobiles karykature jego pracy. Fakt, ze jury nagrodzilo to zdjecie - jak napisala wczesniej kolezanka - nie swiadczy dobrze o Twojej fotografii tylko zle o jury.
Jesli nie znasz wloskiego a mialbys odwage i szacunek do tego czlowieka, mogles podejsc blisko, zrobic zdjecie, usmiechnac sie i dac 1euro. Tak - skradles mu tylko chwile nie dajac jemu, ani nam nic w zamian.
grunia99
27-12-2010, 14:46
Wydaje mi sie nieraz, ze szkla powyzej 50mm powinno sie sprzedawac na recepte, albo przynajmniej po zaliczeniu jakiegos kursu - nie koniecznie fotograficznego.
Nie zrobiles zdjecia w klimacie Salgado. Wrecz przeciwnie - zrobiles karykature jego pracy. Fakt, ze jury nagrodzilo to zdjecie - jak napisala wczesniej kolezanka - nie swiadczy dobrze o Twojej fotografii tylko zle o jury.
Jesli nie znasz wloskiego a mialbys odwage i szacunek do tego czlowieka, mogles podejsc blisko, zrobic zdjecie, usmiechnac sie i dac 1euro. Tak - skradles mu tylko chwile nie dajac jemu, ani nam nic w zamian.
Kaleki, żebrzący Cyganie, wychudzone dzieci stanowią świetne samograje - jest ktoś ułomny - jest temat - odchodzimy daleko - pstrykamy byle jak z ukrycia, aparatem trzymanym tak, żeby nikt nie widział i możemy się poczuć jak Robert Capa lub Huynh Công Út.
Kolega petrus33 po zdobyciu licznych nagród poczuł się artystą fotografistą i trudno jest się pogodzić z krytyką dzieła. Agresywne odpowiedzi na rzeczowe uwagi nie dają szansy na dyskusje, teksty typu "Twoją krytykę przyjmuję z uśmiechem na twarzy, ponieważ jest mało konstruktywna, a patrząc na twoje prace, wręcz komiczna. ... mogę zacząć wypowiadać się pod twoimi zdjęciami. Wypunktuję wszystkie błędy w twoich pracach i to bez złośliwości." brzmi trochę jak w starym dowcipie z czasów PRL "... a u was biją murzynów...".
Teraz pewnie i ja oberwę, za moje zdjęcia (lub ich brak).
Coś jak w wątku o najlepszych zdjęciach roku 2010 ktoś napisał, że większość zostałaby zjechana :D
Jakoś mnie to nie dziwi, że mało komu chce się patrzyć na taką pracę, mi też nie (dałbym jej 3/10), ale uderza, a chyba o to chodzi w fotografii tego typu..
aparatem trzymanym tak, żeby nikt nie widział i możemy się poczuć jak Robert Capa lub Huynh Công Út.
ja bym stawial bardziej na aktorów z serialu DETEKTYWI na TVN. Maja podobny styl fotografowania. No ale to zawsze jakies gwiazdy.
petrus33
27-12-2010, 16:44
.....Kolega petrus33 po zdobyciu licznych nagród poczuł się artystą fotografistą i trudno jest się pogodzić z krytyką dzieła. Agresywne odpowiedzi na rzeczowe uwagi nie dają szansy na dyskusje.....
Ależ nic bardziej mylnego kolego.
Ja się po prostu dobrze bawię na tych konkursach i tylko o to chodzi.
Przyjmuję krytykę z miłą chęcią, ale tylko taką, która coś wnosi do całości, taką, która daje wskazówki i rady.
Komentarze w stylu......"Dlaczego tak bardzo oszpeciłeś ten obrazek? On został najnormalniej w świecie zniszczony" pisane przez osobę, która nie widziała oryginału są żałosne i świadczą jedynie o agresji komentującego.
Kadr i obróbka.....
W jednym z pierwszych postów napisałem wyrażnie, że ten człowiek mnie zaskoczył kompletnie i nie miałem nawet czasu na zmianę ustawień w aparacie. Pstryknąłem zaledwie dwie fotki i było po sprawie. Oryginał wygladał jeszcze gorzej niż zdjęcie tu zaprezentowane. Dlatego też, uważam, że i tak osiągnąłem w miarę dobry efekt. Zresztą walory techniczne nie miały tak naprawdę wielkiego znaczenia w tym konkursie. Tu liczyło się stworzenie klimatu takiego jak na zdjęciach Salgado. Stąd tytuł konkursu ~Tribute to Sebastio Salgado~ A tam zawsze był pokazany wielki dramat, cierpienie i skrajna bieda. Myślę, że w pewnym stopniu udało mi się to wszystko uzyskać. I jak widać nie tylko ja tak myślę. Dla mnie dwa pierwsze zdjęcia w tym konkursie są fenomenalne http://www.dpreview.com/challenges/Challenge.aspx?ID=3111&View=Results&Rows=4 jakbym oglądał oryginały samego Salgado. Będąc w Afryce zapewne upolowałbym coś lepszego niż ten kaleka, którego zafundował mi Rzym. Niestety do Namibi i Angoli nie wybieram się :)))))
Dla skończenia tego mordobicia zamieszczam oryginał. Niech fachowcy obrobią to tak, aby Nam wszystkim szczęki opadły do ziemi. Przypominam, że Salgado robił tylko zdjęcia monochromatyczne. Powodzenia !
źródło (http://img109.imageshack.us/img109/4971/img0214vi.jpg)
Andrzej Olender
27-12-2010, 17:07
petrus33, ale ten kolorowy oryginal jest sporo lepszy jakościowo niż pierwsze zdjęcie zmasakrowane obróbką, ja bym po prostu poszedł w takim kierunku.
źródło (http://mankament.pl/download/rzym.jpg)
tak przy okazji zrobiłes to d200 i tokiną ? wiele osób narzeka na ten obiektyw...
Ależ nic bardziej mylnego kolego.
Ja się po prostu dobrze bawię na tych konkursach i tylko o to chodzi.
Przyjmuję krytykę z miłą chęcią, ale tylko taką, która coś wnosi do całości, taką, która daje wskazówki i rady.
Komentarze w stylu......"Dlaczego tak bardzo oszpeciłeś ten obrazek? On został najnormalniej w świecie zniszczony" pisane przez osobę, która nie widziała oryginału są żałosne i świadczą jedynie o agresji komentującego.
Kadr i obróbka.....
W jednym z pierwszych postów napisałem wyrażnie, że ten człowiek mnie zaskoczył kompletnie i nie miałem nawet czasu na zmianę ustawień w aparacie. Pstryknąłem zaledwie dwie fotki i było po sprawie. Oryginał wygladał jeszcze gorzej niż zdjęcie tu zaprezentowane. Dlatego też, uważam, że i tak osiągnąłem w miarę dobry efekt. Zresztą walory techniczne nie miały tak naprawdę wielkiego znaczenia w tym konkursie. Tu liczyło się stworzenie klimatu takiego jak na zdjęciach Salgado. Stąd tytuł konkursu ~Tribute to Sebastio Salgado~ A tam zawsze był pokazany wielki dramat, cierpienie i skrajna bieda. Myślę, że w pewnym stopniu udało mi się to wszystko uzyskać. I jak widać nie tylko ja tak myślę. Dla mnie dwa pierwsze zdjęcia w tym konkursie są fenomenalne http://www.dpreview.com/challenges/Challenge.aspx?ID=3111&View=Results&Rows=4 jakbym oglądał oryginały samego Salgado. Będąc w Afryce zapewne upolowałbym coś lepszego niż ten kaleka, którego zafundował mi Rzym. Niestety do Namibi i Angoli nie wybieram się :)))))
Dla skończenia tego mordobicia zamieszczam oryginał. Niech fachowcy obrobią to tak, aby Nam wszystkim szczęki opadły do ziemi. Przypominam, że Salgado robił tylko zdjęcia monochromatyczne. Powodzenia !
źródło (http://img109.imageshack.us/img109/4971/img0214vi.jpg)
Możesz nam objaśnić, czym i kiedy wykonałeś to zdjęcie?
I czemu z prawej strony widać biały skrawek? Sprawia to wrażenie obróbki przy użyciu "kopiuj-wklej".
Czy na DPreview przyjmują tak niechlujnie obrobione fotografie czy tylko nam zaserwowałeś taki odpad? Chyba, że na tym polega ten specyficzny "klimat"?
Bardzo grzecznie ,bez zlosciwosci ..ta praca (podkreslalam w/m) jest b.slaba .jest na niej to co jest..ale tak sfotografowane .. nie dziala.
Kadr b kiepski,przypadkowy.przechodzacego turysty(teraz juz to nawet nie jest wazne jak to bylo ze tak sie skonczylo).widze duzo bledow ,za duzo zeby wymieniac ,i najgorsze (dalej w/m) brak ' magii '.
Fotografia nie broni sie sama ,..to nie dobrze.
Wyglada na to ze panowie w dppreview przydzielili nagrode jak by ze strachu ,z litosci i za stopien kalectwa.
Do autora mimo wszystko..respekt,i powodzenia dalej i nie sugerowac sie (w tym przypadku) zadnym zajetym miejscem .prosze zaufac.
pozdr
W jednym z pierwszych postów napisałem wyrażnie, że ten człowiek mnie zaskoczył kompletnie i nie miałem nawet czasu na zmianę ustawień w aparacie. Pstryknąłem zaledwie dwie fotki i było po sprawie. (...)
Rozumiem, że ów kaleki mężczyzna zapierniczał (za przeproszeniem) na swoich zniekształconych kończynach, na czworaka - tak szybko, że nie było czasu na zrobienie bardziej przemyślanego kadru i choć odrobinę lepszego technicznie?
Zresztą walory techniczne nie miały tak naprawdę wielkiego znaczenia w tym konkursie. Tu liczyło się stworzenie klimatu takiego jak na zdjęciach Salgado.
Przy czym Salgado produkował namiętnie obrazki mierne technicznie?
Może jeszcze raz - jeśli chcemy uzyskać rozgrzeszenie za słabsze technicznie zdjęcie - MUSI ono powalać rewelacyjnym ujęciem, do tego takim, po którym widać, że nie było możliwości/czasu na ustawienie odpowiednich parametrów. To zdjęcie niczym jako obraz się nie broni i nic nie usprawiedliwia technicznej słabości - normalnie takie pstryki wywala się jeszcze w aparacie, w najlepszym przypadku pozostawia na pamiątkę (?) - "jakiego to ciekawego ktosia na ulicy spotkałem!". Na pewno nie jako wyraz kunsztu technicznego oraz wrodzonej (tfu!) wrażliwości fotografa... nie to zdjęcie.
petrus33
27-12-2010, 21:24
tak przy okazji zrobiłes to d200 i tokiną ? wiele osób narzeka na ten obiektyw...
Zdjęcie zrobiłem małym kompaktem Canonem A620 (szczerze mówiąc dopiero teraz zajrzałem do Exifu)
Błędnie wpisałem Nikon D200 jako dane sprzetu. Zawsze mam dwa aparaty ze sobą.
Mam Tokinę 28-70mm/f2.8 z roku chyba 1996. Nie jest to jakiś super obiektyw, wiem o tym, ale często potrafi ładnie rysować dobre zdjęcia. Szkło typowe dla tamtych lat. Dziś optyka jest już bardziej zaawansowana.
Zdjęcie zrobiłem małym kompaktem Canonem A620
I mamy winowajcę... Od początku czułem, że coś nie gra... ;)
Przyjrzałem się zdjęciu i zaciekawiła mnie prawa krawędź czyli biały nierówny pasek. Chyba pora oddać aparat do serwisu bo ktoś krzywymi nożyczkami uciął kawałek matrycy ;)
źródło (http://img209.imageshack.us/img209/8630/464467.jpg)
petrus33
29-12-2010, 10:44
Chyba pora oddać aparat do serwisu bo ktoś krzywymi nożyczkami uciął kawałek matrycy ;)
Lecę jeszcze dzisiaj ! Że też tobie się chce dochodzić takich szczegółów ????
Zapisz się do PiS, tam razem z Macierewiczem stworzycie duet egzotyczny :)))))
Sendilkelm
29-12-2010, 10:49
Przyjrzałem się zdjęciu i zaciekawiła mnie prawa krawędź czyli biały nierówny pasek. Chyba pora oddać aparat do serwisu bo ktoś krzywymi nożyczkami uciął kawałek matrycy ;)
Dla mnie jest to bardziej dziwne, bo na orig. kolorowym, który ma EXIF, też to jest.
Pomijając co to dokładnie jest, to ten pasek moim zdaniem powinien znacznie wpłynąć na ocenę w konkursie.
myślicie że ta ramka coś oznacza?
Lecę jeszcze dzisiaj ! Że też tobie się chce dochodzić takich szczegółów ????
Po prostu jestem dociekliwy;)
Taki babol na zdjęciu konkursowym to jakaś masakra!
petrus33
29-12-2010, 11:07
Dla mnie jest to bardziej dziwne, bo na orig. kolorowym, który ma EXIF, też to jest.
Pomijając co to dokładnie jest, to ten pasek moim zdaniem powinien znacznie wpłynąć na ocenę w konkursie.
Proponuję stworzyć komisję śledczą i wszcząć dochodzenie :)))
Temat wielce pasjonujący.
Sendilkelm
29-12-2010, 12:05
Proponuję stworzyć komisję śledczą i wszcząć dochodzenie :)))
Temat wielce pasjonujący.
No tak, bo nie wystarczy powiedzieć - co to jest? Mnie bardziej interesuje to, dlaczego poszło to do zdjęcia konkursowego i jak widać nie tylko mnie.
Chyba, że to jest nieodzowna część kompozycji zdjęcia...
NBA
Jakoś mnie serce powstrzymało przed tym.
Niestety ale takie mamy czasy,że w reportażu taki odruch to kardynalny błąd.
Niestety ale takie mamy czasy,że w reportażu taki odruch to kardynalny błąd.
ja tu zadnego reportazu nie widze, zwykly pstryk za pazuchy kurtki zrobiony.
Swoją drogą boli mnie to, ze słabe zdjęcia i trollowanie zdobywaja tyle komentarzy a niektóre wyśmienite prace mogą liczyc co najwyżej na kilka, o jakiejkolwiek dyspucie nie mówiąc :(
ja tu zadnego reportazu nie widze, zwykly pstryk za pazuchy kurtki zrobiony.
Swoją drogą boli mnie to, ze słabe zdjęcia i trollowanie zdobywaja tyle komentarzy a niektóre wyśmienite prace mogą liczyc co najwyżej na kilka, o jakiejkolwiek dyspucie nie mówiąc :(
niestety tak to już jest, pisałem o tym już kilka miesięcy temu...
Ponieważ co najmniej w przypadku jednego zdjęcia KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167446) zachodzi obawa o autorstwo zdjęcia, autor wątku nie udowodnił swojego autorstwa, a dowody wskazują na plagiat, użytkownik petrus33 dostał urlop od forum, jego wątki będą zamknięte.
Forumowicz petrus33 dostał to na co zasłużył. Po szczegóły (nasz forumowy astrofotograf -- mpwt -- klarownie wszystko wyjaśnia) zapraszam do wątku Księżyc 2010 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167446) (polecam przestudiowanie całego tematu).
Dodatkowo o nagrodzie w postaci bana zadecydowało kilka innych kwestii:
1. Recydywa -- użytkownik petrus33 miał na koncie już trzy kartki wręczone za ataki personalne (dzisiaj dostał czwartą), jak widać nic one nie dały. Arogancja i prostactwo dalej króluje w jego wypowiedziach.
2. Mocne podejrzenia co do wiarygodności użytkownika. Dziwne nieścisłości... Użytkownik dobrze pamięta, że nie zdążył zmienić nastaw aparatu i poczynił tylko dwa zdjęcia, za to nie pamięta jakim aparatem robił, a okazało się że zdjęcie robił kompaktem nosząc również ze sobą D200, jak sam przyznał (nie jest to dziwne?) -- na portalu dpreview wpisany jest D200. A to data wykonania fotografii się nie zgadza -- na dpreview 2010 rok, wg exif’a 2007. Niewyjaśniona biała ramka na prawej krawędzi. Zdjęcie z wątku Gdzieś w Afryce (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167626) opisane jest na dpreview jako robione wyżej wspomnianym kompaktem, natomiast w samym wątku autor pisze o NEF’ie na którym poprawiał WB... jakim cudem, z Canon’a A620?
Na zarzuty nie odpowiada w ogóle, reaguje po chamsku lub czytamy jakieś mętne tłumaczenia, które nie przekonały nikogo.