PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Gdzieś w Afryce

petrus33
26-12-2010, 13:50
Jak w tytule, sam już nie pamiętam, gdzie to zdjęcie zrobiłem. Albo jest to Maroko, albo Egipt, albo Tunezja ??? Nie pamiętam kompletnie. Wiem tylko, że było bardzo póżno i handel na miejscowym souk już się powoli kończył.

Za tą fotkę dostałem III miejsce w konkursie zorganizowanym przez DPReview i zatytułowanym ~Street Food~
Udział w konkursie wzięło 84 fotografów z całego świata. http://www.dpreview.com/challenges/Challenge.aspx?ID=3550&View=Results&Rows=4

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/6414/img0130ccc.jpg)

santo
26-12-2010, 20:02
Wygląda na zupełnie zwyczajne zdjęcie z wakcji w egzotycznym kraju, mimo to gratuluję. :)

cheyenne
26-12-2010, 20:09
ciekawi mnie dlaczego akurat to zdjecie wydaje Ci się tak szczególne, że warto się nim podzielić z nami

petrus33
26-12-2010, 20:36
Wygląda na zupełnie zwyczajne zdjęcie z wakcji w egzotycznym kraju, mimo to gratuluję. :)
Bo to właśnie jest zwyczajne zdjęcie. W konkursach organizowanych przez DPReview właśnie o to chodzi. Możesz wstawić super wypieszczoną fotkę, gdzie wszystko jest poprawne i jeśli nie zrozumiesz tematu, odpadniesz w przedbiegach. Tam wygrywają tylko zdjęcia idealnie interpretujące zadany temat i te z mocnym ładunkiem emocjonalnym. Wstaw swoje fotki i szybko przekonasz się jak jest "łatwo" znależć się w pierwszej dziesiątce :)))))

@cheyenne
Wstawiłem akurat to zdjęcie, bo uważam je za bardzo dobre.
I jak widać, nie tylko ja tak uważam.

swider
26-12-2010, 22:03
Bo to właśnie jest zwyczajne zdjęcie. W konkursach organizowanych przez DPReview właśnie o to chodzi. Możesz wstawić super wypieszczoną fotkę, gdzie wszystko jest poprawne i jeśli nie zrozumiesz tematu, odpadniesz w przedbiegach. Tam wygrywają tylko zdjęcia idealnie interpretujące zadany temat i te z mocnym ładunkiem emocjonalnym.
Nie rozumiem co stoi na przeszkodzie w zrobieniu zdjęcia zgodnego z tematem i dopieszczonego na drodze post-processing’u. Możesz mi wytłumaczyć?

Przedstawiona przez Ciebie fotografia jest niestety kiepsko naświetlona, kompozycyjnie też nie najlepsza. Nie czuć w niej tytułowej Afryki. Gdyby nie on -- tytuł, to jak dla mnie równie dobrze mogło być zrobione na dowolnym targu... może nawet i w Polsce.

PS.
Proszę o wstawienie zdjęcia, którego rozmiar będzie zgodny z regulaminem.

Mich77
26-12-2010, 22:12
Zgadzam sie z kolega Zielonym w 100%.
Są zdjęcia "niewyglaskane", poruszone, itp, ale maja klimat i "ten" moment.

Dodam od siebie, ze neistety nie czuc tu klimatu np z Maroka.
Dla mnie jest to w sumei zdjecie typu "bylem, widziałem i zrobilem zdjecie".

ajma
26-12-2010, 22:18
Pierwsze wrażenie, jak spojrzałem na fotografię, miałem podobne do swider - za mało Afryki, nie czuć tej Afryki (może z powodu ludzi z pierwszego planu, jak dla mnie mało kojarzący się z Afryką) - nigdy nie byłem w żadnym kraju Afrykańskim, być może moje wyobrażenia o tym kontynencie są zupełnie niezgodne z ty, jak jest naprawdę.
Oczywiście gratuluje 3 miejsca w konkursie.
Być możne inaczej odbierałbym to zdjęcie gdyby było zatytułowanie "Street Food", a nie "gdzieś w Afryce"

petrus33
26-12-2010, 22:56
Nie rozumiem co stoi na przeszkodzie w zrobieniu zdjęcia zgodnego z tematem i dopieszczonego na drodze post-processing’u. Możesz mi wytłumaczyć ? Przedstawiona przez Ciebie fotografia jest niestety kiepsko naświetlona, kompozycyjnie też nie najlepsza. Nie czuć w niej tytułowej Afryki
Zgodność z tematem i dopieszczenie w PS to za mało, aby zająć miejsce w pierwszej dziesiątce.
Takich dopieszczonych zdjęć jest tam bardzo dużo, a jednak lądują daleko za czołówką. Tu chodzi głównie o wręcz wzorcową interpretację danego tematu. I tak naprawdę tylko to się liczy. Proponuję wstawić swoje fotki na DPReview i spróbować coś wywalczyć. Uprzedzam przed bolesnym rozczarowaniem :))) Tam się już wielu "fachowców" przejechało ze swoimi "mistrzowskimi" pracami. A śmiechu jak zawsze było dużo.

Kiepsko naświetlone zdjęcie......czy ja wiem ?
Łatwych warunków to tam nie ma nigdy, a szczególnie w nocy, kiedy jest kilka różnych żródeł światła. Ustawienie WB graniczy z cudem i dlatego zawsze robię NEFy, a pózniej dostrajam temperaturę ręcznie. Kompozycja jest według mnie optymalna. Jak to inaczej skadrować ? Tytuł fotki "Somewhere in Africa" odnosi się do Afryki Północnej. Jakoś wszyscy na DPReview od razu załapali o co chodzi :))) Chyba więcej podróżują od Nas i są zdecydowanie bardziej open-minded.

Zdjęcie nie jest idealne, ale ja się tym nie przejmuję, ponieważ zdecydowana większość fotek na tym forum jest niedopracowana, a niektóre wręcz rażą błędami. W każdym razie jury konkursu mnie doceniło i zdecydowanie bardziej polegam na ich opinii. W końcu to fachowcy.

PS
Sorry za zły rozmiar. Od tej pory będę się trzymał rozmiaru 1000 x 850.
Dopiero zajrzałem do zmian regulaminowych.

swider
26-12-2010, 23:49
Zgodność z tematem i dopieszczenie w PS to za mało, aby zająć miejsce w pierwszej dziesiątce.
Takich dopieszczonych zdjęć jest tam bardzo dużo, a jednak lądują daleko za czołówką. Tu chodzi głównie o wręcz wzorcową interpretację danego tematu. I tak naprawdę tylko to się liczy.
Ale ja dalej nie rozumiem co ma piernik do wiatraka? Dobre zdjęcie konkursowe musi wzorcowo realizować temat i musi być wzorcowo (nie mylić z przesadnie) obrobione. Tego nie da się rozdzielić, te dwie rzeczy, nierozerwalnie składają się na dobra pracę. Pisanie, że liczy się tylko zgodność (wzorcowa, nie wzorcowa -- obojętnie) z tematem trąci ignorancją i jest tylko i wyłącznie próbą usprawiedliwiania swoich braków w temacie post-processing’u, albo lenistwa.

A cóż to za konkurs w którym uczestnicy nie potrafią zrealizować tych dwóch fundamentalnych aspektów dobrej fotografii konkursowej? Aż strach się bać...

Proponuję wstawić swoje fotki na DPReview i spróbować coś wywalczyć. Uprzedzam przed bolesnym rozczarowaniem :)))
Tego typu "konkursy" (celowo ujęte w cudzysłów) należy omijać szerokim łukiem i pozwól, że sam będę stanowił o wartości swoich obrazków, nie jest mi do tego potrzebne żadne pseudo-jury... bo kimże są te osoby? Możesz podać nazwiska? Są znane w środowisku fotograficznym czy może to kilku ludków bawiący się w fotografie i mający o sobie niesłychanie wysokie mniemanie? Bo jednym z ważniejszych punktów konkursu jest skład jury i nie jest bez znaczenia czy będzie tam siedziała pani Zosia z mięsnego czy J. Nachtwey.

Tam się już wielu "fachowców" przejechało ze swoimi "mistrzowskimi" pracami. A śmiechu jak zawsze było dużo.
A kim jest Twoim zdaniem "fachowiec"... a kim fachowiec? I dlaczego ten pierwszy miałby się przejechać?

Kiepsko naświetlone zdjęcie......czy ja wiem ?
Łatwych warunków to tam nie ma nigdy, a szczególnie w nocy, kiedy jest kilka różnych żródeł światła. Ustawienie WB graniczy z cudem i dlatego zawsze robię NEFy, a pózniej dostrajam temperaturę ręcznie. Kompozycja jest według mnie optymalna. Jak to inaczej skadrować ?
Przy ocenianiu prac nikogo nie obchodzi, że warunki były takie, a nie inne. Liczy się efekt końcowy.

Kompozycja... optymalna... a jaka to? Nie bardzo wiem. A jak można było inaczej skadrować? Mnie nie pytaj, ja tego zdjęcia nie robiłem, nie było mnie w tamtym miejscu. :)

Zdjęcie nie jest idealne, ale ja się tym nie przejmuję, ponieważ zdecydowana większość fotek na tym forum jest niedopracowana, a niektóre wręcz rażą błędami.
Naturalnie są i takie... i na pewno nie większość, ale czemu porównujesz do tych gorszych? Nie powinno się zrównywać w dół. Czemu nie porównasz się do tych lepszych, które znaleźć nie trudno bo jest ich naprawdę sporo.

petrus33
27-12-2010, 01:09
swider
Szanowny kolego.....kogo obchodzi twoja opinia ??? Mnie z pewnością nie.
Skoro jesteś taki mocny w te klocki to weż udział w takim konkursie. Czego się boisz ?? Przecież go wygrasz :)))) Przynajmniej robisz takie wrażenie. Bajkopisarstwo szanowny kolego. Twoje prace są słabe technicznie i nie posiadają mocnego przesłania. Starasz się, ale ci nie bardzo to wychodzi.

Bzdurą jest twoje twierdzenie, że praca musi idealnie realizować temat i musi być wzorcowo obrobiona. Jest wystarczająco dużo przykładów na to. Choćby wczesne prace Henri Cartier-Bresson, zdjęcia Tomasza Sikory czy chociażby seria z kopalni złota Serra Pelada Salgado. Daleko tym kadrom do ideału, ale ładunek emocji, które niosą, przykrywa te niedoskonałości wyjątkowo skutecznie. Widza wciąga historia, opowieść, dramat, a nie jakieś techniczne pierdoły kolego. I na tym właśnie sztuka polega. Sztuka, której na próżno szukać na tym portalu.

swider
27-12-2010, 01:43
Publikujesz zdjęcia na forum, tym samym oczekujesz opinii, a ja mam prawo do ich głoszenia, dyskusji. To, że Ciebie nie obchodzi moja opinia? A co mnie to obchodzi. :lol: Ale Ty ewidentnie oczekujesz peanów i bicia pokłonów na swoją cześć bo zdobyłeś 4-te miejsce w jakimś śmisznym konkursiku.

Skoro jesteś taki mocny w te klocki to weż udział w takim konkursie. Czego się boisz ?? Przecież go wygrasz :)))) Przynajmniej robisz takie wrażenie. Bajkopisarstwo szanowny kolego.
Chyba pisałem wystarczająco wyraźnie we wcześniejszym poście co sądzę o tym konkursiku?

Bzdurą jest twoje twierdzenie, że praca musi idealnie realizować temat i musi być wzorcowo obrobiona. Jest wystarczająco dużo przykładów na to. Choćby wczesne prace Henri Cartier-Bresson, zdjęcia Tomasza Sikory czy chociażby seria z kopalni złota Serra Pelada Salgado. Daleko tym kadrom do ideału, ale ładunek emocji, które niosą, przykrywa te niedoskonałości wyjątkowo skutecznie. Widza wciąga historia, opowieść, dramat, a nie jakieś techniczne pierdoły kolego.
Tak, wtedy zdjęć nie obrabiano. Dobór chemii, papieru, maskowanie, podbijanie kontrastu itd. to tylko tak, dla hecy. Zresztą... Nawet nie jesteś w stanie sobie wyobrazić ile rolek (tak -- rolek) zużywali niektórzy na uchwycenie tego jednego momentu. Śmiesz porównywać swoje mierne wypociny do takich fotografii, twierdząc, że uchwyciłeś coś niebywałego w swoim kadrze... Wolne żarty. Swoją nieudolność i brak umiejętność nakrywasz płaszczykiem zwanym sztuką. :lol:

Naucz się najpierw poprawnie wykonywać zdjęcia, później baw się w artystę łapiącego kadry godne WPP.

Tam wygrywają tylko zdjęcia idealnie interpretujące zadany temat i te z mocnym ładunkiem emocjonalnym.
Tak, właśnie widzę taki ładunek na Twoim zdjęciu. Pewnie ten pan w kraciastej koszuli ma jakiś mały ładunek pod nią i będzie wielkie BUM... jak to teraz w krajach arabskich.

Sztuka, której na próżno szukać na tym portalu.
Nikt Cię tu nie trzyma, niezrozumiany artysto. :D

I w tym wątku napiszę, że kończę już z Tobą. Inni uczestnicy dyskusji również Cię podsumowali.

ThomasVoland
27-12-2010, 01:56
Zdjęcie mi się nie podoba, z powodów jakie już opisano. Nie rozumiem tylko tej całej gadki o DPReview, tak jakby to był taki prestiż jak okładka National Geographic. Jak dobrze rozumiem to tam nawet 100 zdjęć nie brało udziału, a poziom niestety jest jaki jest, co widać na zdjęciach. No i po co wstawiasz tutaj zdjęcia, jak nie obchodzi Cię zdanie innych?

EDIT.
Widzę, że to nie jedyny temat, w którym nie potrafisz przyjąć krytyki.

petrus33
27-12-2010, 12:07
swider
Ponieważ ton twoich wypowiedzi staje się coraz bardziej agresywny i szyderczy, kończę polemikę z tobą !!!

MR
27-12-2010, 12:15
dziewiąte miejsce w tym konkursie : http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/721374.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1293445632&Signature=bYoCX9lyOwuNxvsYaOxr7hDClt4%3d
drugie miejsce: http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/558855.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1293445701&Signature=mHOnCOo88RstpBUQLw460i0FgnY%3d - pewnie za wyjatkową chwile i unikalny bokeh, aha i analogowe ziarno.

dla mnie to tlumaczy wszystko.
gratuluje zajecia zaszczytnego miejsca, jednak unoszenie sie tym jak paw mysle, ze nie jest na miejscu, a tym bardziej nie sluchanie rad innych nie doprowadzi do dalszego rozwoju.

Rycerz
27-12-2010, 12:48
Twoje prace są słabe technicznie i nie posiadają mocnego przesłania. Starasz się, ale ci nie bardzo to wychodzi.

ale nie komentujemy tu zdjęć komentujących, tylko twoje.! Dlaczego tak często osoby którym nie podoba się komentarz odgryzają sie w taki sposób? podoba sie wam to? mi wcale :(

Zgadzam się, że kiepskie zdjecie nie uratuje żadna obróbka, jeśli to bylo sednem twojej wypowiedzi. Ale nie można też pisać ze praca z rawem to samo zło!

i więcej kultury w wypowiedzi proszę !

Kasandra
27-12-2010, 12:53
Ot wakacyjny pstryk.
I nie rusza mnie w ogóle, choćby i wygrało 1 miejsce w World Press Photo.
Jest po prostu zwykłym pstrykiem.

petrus33
27-12-2010, 17:22
Ot wakacyjny pstryk.
I nie rusza mnie w ogóle, choćby i wygrało 1 miejsce w World Press Photo.
Jest po prostu zwykłym pstrykiem.
Szanuję Twoją opinię.
Ale czy muszę się z nią zgadzać 8-) ??

Rycerz
27-12-2010, 17:29
Szanuję Twoją opinię.
Ale czy muszę się z nią zgadzać 8-) ??

problem leży w tym, ze wcale się nie musisz zgadzać z opinią innych, jesli nie potrzebujesz porad, ale rób to z kulturą.

fotouser
27-12-2010, 19:24
I na tym właśnie sztuka polega. Sztuka, której na próżno szukać na tym portalu.

Generalizacja - jeden z gorszych doradcow w czasie sporu. Tym zdaniem nie uszanowales pracy i talentu wielu forumowiczow/forumowiczek.

peace

santo
27-12-2010, 22:15
Problem z tym zdjęciem jest taki, że nie ma w nim niczego co by przykuwało na dłużej uwagę, a gdyby umieścić je w zestawie innych zdjęć podobnych uliczek targowych, to niczym szczególnym by się nie wyróżniało.

amirez
27-12-2010, 22:57
W jakimś skeczu kabaretowym było:
"- bo żona krytyki nie znosi" ;)
Fajna fota wakacyjna. Jak kwalifikuje się na konkurs i laur przyniosła to znaczy, że się podoba.
Co nie oznacza, że musi wszystkim gusta artystyczne zaspokajać.
"Bitwa pod Grunwaldem" też nie wszystkim pasi. Nikifor określił malowidło słowami "za głośno".

drosik
27-12-2010, 23:24
Skoro to zdjęcie z 3 miejsca w konkursie to świetne, ale nasuwa się pytanie czemu nie jest na pierwszym placu :roll:

petrus33
27-12-2010, 23:36
Fajna fota wakacyjna. Jak kwalifikuje się na konkurs i laur przyniosła to znaczy, że się podoba. Co nie oznacza, że musi wszystkim gusta artystyczne zaspokajać
Oczywiście, że tak. Uważam jednak, że jak na warunki oświetleniowe, to i tak to wszystko dobrze wygląda. Ciekawy jestem jak by inni sobie tam poradzili ? Łatwo się krytykuje, gorzej się robi :))))

MR
28-12-2010, 00:58
zasponsoruj mi bilet to Ci pokaże -.-
glupie rozkminy.

ekonet
28-12-2010, 01:01
Widza wciąga historia, opowieść, dramat, a nie jakieś techniczne pierdoły kolego. I na tym właśnie sztuka polega. Sztuka, której na próżno szukać na tym portalu.
Za te obraźliwe słowa można zaliczyć stąd wylot z furkotem.

mskowronski
28-12-2010, 16:54
Zdjęcie po zmniejszeniu (na dpreview - http://www.dpreview.com/challenges/Entry.aspx?ID=342288&View=Results&Rows=4) wygląda całkiem fajnie, jednak już takie duże, jak tu wstawiłeś, już nie za bardzo mi się podoba.
Jednak najbardziej nie podoba mi się ton wypowiedzi autora, który, jak się wydaje, ma całą sztukę fotografii w małym palcu...

Pozdrawiam

mpwt
28-12-2010, 22:49
jednak już takie duże, jak tu wstawiłeś, już nie za bardzo mi się podoba.

Z daleka widać, że wykonane zostało Canonem A620 ;)

swider
28-12-2010, 23:31
I nawet to jakaś specjalna edycja tej małpki musiała być... NEF’y wypluwała. :D

[...] Ustawienie WB graniczy z cudem i dlatego zawsze robię NEFy, a pózniej dostrajam temperaturę ręcznie.

conik
28-12-2010, 23:45
na pierwszy rzut oka ani tu afryka ani food ani fotografia....ot przypadkowy strzal....a ze komus na dp sie spodobal....gratuluje....dla mnie srednie w stanach slabych i nie ma co sie unosic tylko obiektywnie podejsc i do poziomu zdjec z dpreview i do swojej tworczosci

ranbir kapoor
29-12-2010, 08:29
twoja arogancja i pycha sa odwrotnie proporcjonalne do jakosci twoich zdjec

petrus33
29-12-2010, 10:41
.....na pierwszy rzut oka ani tu afryka ani food ani fotografia....
A zapoznałeś się z tytułem konkursu ???
Gdybyś to zrobił, nie pisałbyś bzdur :))))))

ranbir kapoor
29-12-2010, 11:26
chyba ci te "osiagniecia" przewrocily w glowie
zamiast chwalic sie tym ze twoje zdjecie bylo w czolowce innych, rownie slabych fot posluchaj lepiej dobrych rad to moze w przyszlosci zaistniejesz w powazniejszych konkursach
choc jak czytam twoje slowa typu - lepiej sie wykadrowac nie dalo- to watpie

zdjecie jest nijakie a juz napewno nie wzbudza zadnych emocji (a taki byl regulamin)

MR
29-12-2010, 13:09
swider
Skoro jesteś taki mocny w te klocki to weż udział w takim konkursie. Czego się boisz ?? Przecież go wygrasz :)))) Przynajmniej robisz takie wrażenie. Bajkopisarstwo szanowny kolego. Twoje prace są słabe technicznie i nie posiadają mocnego przesłania. Starasz się, ale ci nie bardzo to wychodzi.

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Skoro swider tego nie zrobił
Twoje zdjęcia zamieszczone na forum są za to artystycznymi kąskami z nienaganna techniką:

http://img249.imageshack.us/img249/1521/oldtown2010092a.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/7508/oldtown2010052a.jpg
http://img19.imageshack.us/img19/482/hdrw10.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/5893/hdrb5.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/2627/img00341m.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/423/starwka018az.jpg
http://img165.imageshack.us/img165/9977/zalub1.jpg
http://img170.imageshack.us/img170/4242/img0053az.jpg

darko
29-12-2010, 13:14
Ja bym tam chciał takie foty robić ;)

MR
29-12-2010, 13:15
bo kazdy chce byc artysta.... ;);)

dla pelnego wizerunku odcialbym sobie jeszcze ucho :D

timi
29-12-2010, 13:37
Nie zapominajmy o "plastyce". Plastyka jest w fotografii najważniejsza ;-)(ups będzie dym ;-)) ...A gdyby by tak czysto teoretycznie wstawić to zdjęcie pod ocenę ale zaznaczam ze nie dopisując ze wygrało konkurs bądź "talony w biedronce" itp. Jaki wtedy byłby odzew? Myślę ze ok 2-3 procent przeciętnych oglądających zauważyłoby w na tym zdjęciu Afrykę. Ja jestem zwykłym amatorem na fotografii się nie znam i nie będąc złośliwym napisze ze to zdjęcie mi się nie podoba.Ale wnioskując po zdjęciu, na pewno było tam kolorowo , fajnie można było światełko zarejestrować. A tak pstryk przez ramie i gdyby nie wspomniane przez Ciebie ze zajęło tam x miejsce w xxx konkursie odbiło by się bez żadnego echa czytaj poklasku.

ALF
29-12-2010, 17:34
Ponieważ co najmniej w przypadku jednego zdjęcia KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167446) zachodzi obawa o autorstwo zdjęcia, autor wątku nie udowodnił swojego autorstwa, a dowody wskazują na plagiat, użytkownik petrus33 dostał urlop od forum, jego wątki będą zamknięte.