Zobacz pełną wersję : PS a inne przeglądarki - kontrast się rozjechał
Właśnie. Rozjechał mi się kontrast pomiędzy PSem a innymi przeglądarkami i Windowsem. Obrabiam fotkę i jest ok. Zapisuję i otwieram np Infranem, Photoscape'm albo nawet windowsową przeglądarką - zdjęcia mają mocniejszy kontrast.
Jakieś sugestie ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/i/kontrasty.jpg/)
nie znam się za bardzo, ale być może profile kolorów: PS->Edycja->Konwertuj do profilu
może jpg zrobiono w AdobeRGB i tak zapisuje PS a przeglądarki interpretują jako sRGB
Korzystam tylko z sRGB więc to nie to. Niestety nadal nie znalazłem rozwiązania :( :( Kicha po całości bo mam 200 zdjęc do obrobienia a tu mi się nic nie zgadza i robota leży :(
No dobra. Chyba znalazłem przyczynę - jednak się coś z profilami potegowało. Po skorzystaniu z opcji Przydziel Profil w PSie zacząłem sobie zmieniać profile. Kiedy zamiast sRGB zaznaczyłem profil monitora obrazek w PSie zaczął wyglądać identycznie jak w Infranie. Jak mogę zmusić PSa żeby zawsze korzystał z tego profilu? Dodam że nawet nie wiem gdzie ten profil monitora siedzi bo sam go nie kalibrowałem po reinstalacji systemu. No może za wyjątkiem kalibracji znajdującej się w Windowsie
No dobra już mam wsio wyświetlane tak samo ale PS oczywiście krzyczy przy otwieraniu jpg'a że profil osadzony (sRGB z aparatu)jest niezgodny z profilem roboczym (profil monitora). Co za tym idzie oczywiście RAW wygląda inaczej bo on opiera się na sRGB. Co ciekawe w Windzie jak profil domyślny mam ustawione sRGB. Panowie, jakiś help bo mi się już pomysły kończą :(
de Fresz
30-12-2010, 02:55
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164332
Zerkne i poczytam choc doszedlem do tego gdzie lezal problem. Nie doszedlem jednak do tego skad się problem nagle pojawil. W windzie jaako domyslny ustwil się profil monitora. Ja tam nic nie grzebalem stad troche mi zajelo żeby znalezc przyczyne
No dobra już mam wsio wyświetlane tak samo ale PS oczywiście krzyczy przy otwieraniu jpg'a że profil osadzony (sRGB z aparatu)jest niezgodny z profilem roboczym (profil monitora). Co za tym idzie oczywiście RAW wygląda inaczej bo on opiera się na sRGB. Co ciekawe w Windzie jak profil domyślny mam ustawione sRGB. Panowie, jakiś help bo mi się już pomysły kończą :(
Profil roboczy to z zasady adobeRGb w PSie.....namieszales z CM.
Grzes, gdybym cos namieszal to bym wiedzial ze namieszalem. Ale jesli nie tykasz profili w czasie pomiedzy jednym uzyciem PSa, wylaczeniem kompa i wlaczeniem go po kilku godzinach i odpaleniem PSa to jakos ciezko jest cos samemu namieszac, prawda ?
Poza tym nie wiem czy zwrociles uwage na mojego ostatniego posta gdzie wyraznie napisalem ze przyczyna bylo "znikniecie" profilu sRGB z Win7 na korzysc profilu monitora. Zupelnie jakby sie obrazil i sobie poszedl odpoczac na bok :)
Szopa, od czasu do czasu samoczynnie resetuje profil kolorów na "default". Wybierz profil monitora i wszyskto będzie grać.
Wybierz profil monitora i wszyskto będzie grać.
Bzdura. Jako przestrzeń roboczą NIE NALEŻY wybierać przestrzeni monitora.
Przeglądarki z modułem zarządzania kolorem i bez, zawsze będą wyświetlały inaczej choć czasami (na monitorach sRGB) nie będzie tego widać.
Mi i tak lisek jakoś do bani wyświetla kolor jakby miał zapotrzebowanie na czerwień wali po oczach aż strach.
Mi i tak lisek jakoś do bani wyświetla kolor jakby miał zapotrzebowanie na czerwień wali po oczach aż strach.
1. Nie ma poprawnego profilu monitora.
2. Źle ustawiony.
3. Wadliwa wersja.
Więcej na ten temat: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=175
Bzdura. Jako przestrzeń roboczą NIE NALEŻY wybierać przestrzeni monitora.
Przeglądarki z modułem zarządzania kolorem i bez, zawsze będą wyświetlały inaczej choć czasami (na monitorach sRGB) nie będzie tego widać.
Ty popatrz a ja robie tak od kilkunastu lat i żadnego przekłamania z drukani, znaczy bzdury to ty gadasz.
Ci co wiedzą odrobinę o zarządzaniu kolorem nigdy nie ustawią w PS-ie jako przestrzeni profilu monitora. W Ps-ie ustawia się przestrzeń barwną a nie profil. Profilu używa się zupełnie do czegoś innego. Jak robisz tak od kilkunastu lat to rób tak dalej, ale przynajmniej nie pisz głupot.
Ty popatrz a ja robie tak od kilkunastu lat i żadnego przekłamania z drukani, znaczy bzdury to ty gadasz.
To, że coś wychodzi nie znaczy od razu że prowadzi do tego optymalna technika. Utrwalenie złych formalnie metod wcześniej czy później poskutkuje dziwnymi objawami i odczuciem zagubienia, bo przecież działało...
A'propos drukarni, pracując nad materiałem CMYK'owym, nie ma możliwości ustawienia PCS jako monitora.
To, że coś wychodzi nie znaczy od razu że prowadzi do tego optymalna technika. Utrwalenie złych formalnie metod wcześniej czy później poskutkuje dziwnymi objawami i odczuciem zagubienia, bo przecież działało...
A'propos drukarni, pracując nad materiałem CMYK'owym, nie ma możliwości ustawienia PCS jako monitora.
Miałem nadzieję na sensowną odpowiedź tymczasem jakiś bełkot T&T i twój, i o co ci chodzi z tekstem "nie ma możliwości ustawienia PCS jako monitora"? - o co chodzi w tym zdaniu bo kompletnie nieczytelne.
W szopie ustawiam profil monitora dla RGB ty mi powiedz dlaczego mam ustawić np. Apple RGB, lub inny?
Miałem nadzieję na sensowną odpowiedź tymczasem jakiś bełkot T&T i twój, i o co ci chodzi z tekstem "nie ma możliwości ustawienia PCS jako monitora"? - o co chodzi w tym zdaniu bo kompletnie nieczytelne.
W szopie ustawiam profil monitora dla RGB ty mi powiedz dlaczego mam ustawić np. Apple RGB, lub inny?
To nie jest bełkot tylko wyjaśnienie, przy czym wymagające przynajmniej podstaw wiedzy o zarządzaniu kolorem. Dalsze naprowadzenie: Przestrzeń robocza (PCS) definiuje jakie kolory są możliwe do uzyskania w dokumencie nad którym pracujemy. Proszę się teraz chwilę zastanowić dlaczego wybranie przestrzeni monitora jest bez sensu.
W przypadku dokumentów CMYK, w ustawieniach koloru Photoshopa w ogóle nie ma przestrzeni monitora. Jak Pan myśli dlaczego?
To nie jest bełkot tylko wyjaśnienie. Dalsze naprowadzenie: Przestrzeń robocza (PCS) definiuje jakie kolory są*możliwe do uzyskania w dokumencie nad którym pracujemy. Proszę się teraz chwilę zastanowić dlaczego wybranie przestrzeni monitora jest bez sensu.
Jaki jest sens zatem kalibracji i wprowadzenia profilu monitora jeśli w szopie ustawię Apple RGB, zupełnie niezgodnej z monitorem ?
Jaki jest sens zatem kalibracji i wprowadzenia profilu monitora jeśli w szopie ustawię Apple RGB, zupełnie niezgodnej z monitorem ?
Photoshop "wie" jak monitor wyświetla barwy i materiał konwertuje w locie dopasowując (symulując) jak najlepiej jego wyświetlanie na ekranie. Przestrzeń robocza jest jakby paletą malarza, z całą możliwą do uzyskania z farb na niej, paletą barw. Ekran monitora jest w tym porównaniu płótnem. A profil jest opisem jakie efekty uzyska się rzeczonymi farbami na tym konkretnym rodzaju i odcieniu płótna. W PS profilu monitora w ogóle się nie używa, nigdzie nie ustawia. W liście profili RGB znajdzie Pan coś takiego: "RGB Monitora - [nazwa Pańskiego profilu]". To znak że kanał wyświetlania jest pod kontrolą CMS (systemu zarządzania barwą). Wyjątkiem jest przygotowywanie materiału który będzie wyświetlany na monitorze. Wówczas PS kanał wyświetlania symuluje sam siebie, co wygląda jak wyłączenie CMS.
W PS profilu monitora w ogóle się nie używa, nigdzie nie ustawia.
Gdy ustawię sRGB IEC6xxxx mam jaśniejszy obraz zdjęcia, gdy ustawię profil skalibrowanego monitora mam zdjęcie ciemniejsze, wybiorę ProPhoto RGB wogóle kolory dziwne, który jest poprawny i który powinieniem ustawić w szopie?
który jest poprawny i który powinieniem ustawić w szopie?
Wszystkie są poprawne. Wybór PCS zależy od specyfiki materiału na jakim się pracuje. Od wyboru przestrzeni zaczyna się cały tor obróbki obrazu. Nie da się w kilku słowach poradzić: "ustaw to tak a to śmak". Potrzeba gruntownie wytłumaczyć jak to działa. Inaczej będzie Pan jeździł na jedynce, bo nikt nie pokazał że są inne biegi.
Wszystkie są poprawne. Wybór PCS zależy od specyfiki materiału na jakim się pracuje.
Problem w tym że ja inaczej interpretuje zdjęcie przy różnych ustawieniach, jeśli mi monitor pokaże ciemne foto, które w rzeczywistości jest ok, ja je będę rozjaśniał i co się wtedy stanie proszę Pana?
To Pańskie "Wszystkie są poprawne" za przeproszeniem o kant dupy potłuc.
Przywołuję Pana do kulturalnego wysławiania się jeśli chce Pan ze mną dyskutować. Jeśli Pan o czymś nie wie a ktoś bezinteresownie pomaga to wypada grzecznie słuchać a nie rzucać się jak gówniarz.
Jak napisałem, każda z wymienionych PCS jest poprawna i właściwa. Kwestia tylko do czego. Tak samo jak przerzutki w rowerze. Wszystkie przełożenia są poprawne i działające. Kwestia potrzeby użycia konkretnego w konkretnej sytuacji. Jeśli Pański monitor pokazuje herezje i nie wie Pan dlaczego proponuję dwa wyjścia:
1. Dokształcić się. Polecam choćby lekturę forum, trochę otwartości i chęci.
2. Pracować znanym systemem. Problem zarządzania kolorem dopadnie Pana nieco później.
Przywołuję Pana do kulturalnego wysławiania się jeśli chce Pan ze mną dyskutować. Jeśli Pan o czymś nie wie a ktoś bezinteresownie pomaga to wypada grzecznie słuchać a nie rzucać się jak gówniarz.
Jak napisałem, każda z wymienionych PCS jest poprawna i właściwa. Kwestia tylko do czego. Tak samo jak przerzutki w rowerze. Wszystkie przełożenia są poprawne i działające. Kwestia potrzeby użycia konkretnego w konkretnej sytuacji. Jeśli Pański monitor pokazuje herezje i nie wie Pan dlaczego proponuję dwa wyjścia:
1. Dokształcić się. Polecam choćby lekturę forum, trochę otwartości i chęci.
2. Pracować znanym systemem. Problem zarządzania kolorem dopadnie Pana nieco później.
Bełkot i żadnej odpowiedzi, zupełnie jak prawnik lejący wodę im więcej tym większe poważanie, ja konkretnie a Pan o "zależy od sytuacji" "dokształcić się", czyli mamy sytuację że otwieram foto sRGB na skaliborwanym monitorze z profilem, ustawiam profil ProPhoto RGB, poprawiam dziwną kolorystykę i jasność jakie wyświetla mi szopka a potem rwę włosy z głowy bo drukarnia wypluła foto inne niż mi się wyświetlało. I to wszystko dzięki Tom01 który twierdzi "Wszystkie są poprawne."
Cieńki Pan jesteś z mojej strony EOT.
Fiod, radzę zejść z tonu i zacząć wyrażać się grzeczniej. To, że wykazujesz się potworną ignorancja z zakresu zarządzania barwą nie uprawnia Cię do obrażania innych, zwłaszcza jeśli starają się coś przekazać, wytłumaczyć.Teraz dostałeś tylko ostrzeżenie -- kolejnego nie będzie.
de Fresz
08-01-2011, 01:37
Ekhm, że się tak wtrącę w tą orkę na ugorze ignorancji pewnego osobnika ;-) PCS, to zwykle jednak Profile Connection Space (CIE XYZ lub Lab), nie ma to to nic wspólnego z Working Space, chyba że mnie ominęła jakaś rewolucja w nomenklaturze ceemowej... ;-)
Working Space
Dziękuję, powinna być mowa o WS a nie PCS.
1. Nie ma poprawnego profilu monitora.
2. Źle ustawiony.
3. Wadliwa wersja.
Więcej na ten temat: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=175
Dopiero teraz mogłem dostać się do PC aby wszystko opisać. Monitor jest skalibrowany. Profil ustawiony w zarządzaniu kolorami. W autostarcie jest LutLoader. W PS i w aparacie przestrzeń robocza Adobe RGB. Natomiast do szału doprowadza mnie wyświetlanie zdjęc choćby na naszym forum gdzie kolory są przesycone i to bardzo mocno.
na naszym forum gdzie kolory są przesycone i to bardzo mocno.
Ustawiał Pan ścieżkę do profilu w about:config?
Coś kojarzę ale nie mogę sobie przypomnieć.
Coś kojarzę ale nie mogę sobie przypomnieć.
Proszę otworzyć konfigurację Firefoxa, strona about:config i jako wartość zmiennej "gfx.color_management.display_profile" wstawić kompletną ścieżkę do profilu monitora.
Proszę otworzyć konfigurację Firefoxa, strona about:config i jako wartość zmiennej "gfx.color_management.display_profile" wstawić kompletną ścieżkę do profilu monitora.
Ważniejsze jest ustawienie w gfx.color management.mode wartości 1 -- CM działa wtedy dla wszystkich grafik. Domyślnie jest ustawiona wartość 2, a wtedy CM działa tylko i wyłącznie z otagowanymi grafikami. Podanie ścieżki do naszego profilu monitora w gfx.color_management.display_profile nie zawsze jest konieczne, program automatycznie znajduje profil wyświetlania monitora.
PS.
Ekhm, że się tak wtrącę w tą orkę na ugorze ignorancji pewnego osobnika ;-) PCS, to zwykle jednak Profile Connection Space (CIE XYZ lub Lab), nie ma to to nic wspólnego z Working Space, chyba że mnie ominęła jakaś rewolucja w nomenklaturze ceemowej... ;-)
Dobrze, że wyłapałeś... Też właśnie się zastanawiałem czy przez przypadek nie ominęło mnie coś ważnego. ;)
Ważniejsze jest ustawienie w gfx.color management.mode wartości 1
To akurat jest dyskusyjne, bo w standardowym ustawieniu pozwala na wyłapanie zdjęć nieotagowanych.
de Fresz
08-01-2011, 17:27
Tylko po co sobie tak komplikować życie, skoro w w 15 sekund można ściągnąć plugina z pełnym międzymordziem do ustawień CM w FireFoxie? ;-) Wiem, wiem, to niesportowe, ale ja już jakoś tak nabrałem tych makjuzerskich przyzwyczajeń i się chyba nie wyleczę...
Mozesz podac nazwe tego pluginu :)
de Fresz
08-01-2011, 17:39
Opcje: ogólne: zarządzanie dodatkami: pobierz: i tu w wyszukiwarkę wpisujemy tajemną frazę "color management"... ;-)
Piekny plugin, dzieki bardzo :)
To akurat jest dyskusyjne, bo w standardowym ustawieniu pozwala na wyłapanie zdjęć nieotagowanych.
Ale w jaki sposób? Skąd będzie wiadomo, że zdjęcie (nie nasze) jest nie otagowane? Nie wiemy jak powinno poprawnie wyglądać. Do tego, przy takim ustawieniu, większość stron wyświetla się nam w co najmniej dziwnych barwach.
Tylko po co sobie tak komplikować życie, skoro w w 15 sekund można ściągnąć plugina z pełnym międzymordziem do ustawień CM w FireFoxie? ;-) Wiem, wiem, to niesportowe, ale ja już jakoś tak nabrałem tych makjuzerskich przyzwyczajeń i się chyba nie wyleczę...
Jak dla mnie żadna komplikacja. :) Ten plugin robi dokładnie to samo co my w about:config, niczego nie przyśpiesz, ułatwia. A jeszcze musimy tracić czas na jego instalację. ;)
de Fresz
09-01-2011, 00:46
Jak dla mnie żadna komplikacja. :smile: Ten plugin robi dokładnie to samo co my w about:config, niczego nie przyśpiesz, ułatwia. A jeszcze musimy tracić czas na jego instalację. :wink:
Musisz: wklepać (i nie strzelić literówki), pamiętać jak dokładnie nazywa się profil (zamiast wybrać z listy), czy tam wręcz całą ścieżkę. Owszem, nie robi się tego codziennie, ale IMHO dla zwykłych ludzi, niespaczonych potęgą terminala, wygodniej jest sobie ze 4 razy kliknąć ;-)
Musisz: wklepać (i nie strzelić literówki), pamiętać jak dokładnie nazywa się profil (zamiast wybrać z listy), czy tam wręcz całą ścieżkę. Owszem, nie robi się tego codziennie, ale IMHO dla zwykłych ludzi, niespaczonych potęgą terminala, wygodniej jest sobie ze 4 razy kliknąć ;-)
Ale ja tego nie robię. Jak pisałem wyżej -- FF sam sobie znajduje profil wyświetlania. :)
FF sam sobie znajduje profil wyświetlania. :)
W większości przypadków tak, ale nie zawsze.