Zobacz pełną wersję : D90 i bardzo ciemne zdjęcia
Witam szukałem na forum różnych informacji ale nic nie przemówiło do mnie dlatego zapytam się w osobnym temacie.
Mam D90 z 18-105 VR od roku czasu, jestem amatorem fotografii uwielbiam wyjść za dnia sobie i cykać zdjęcia i później oglądać moją pracę, właśnie za dnia, ostatnio kiedy zespól mi się kompakt brałem na kameralne imprezy w domu lustrzankę tak jak w te święta, i cały czas męczę się z ciemnymi zdjęciami w pomieszczeniach, dam przykład, pokój możne 20m2 + żyrandol z trzema 100 watowymi żarówkami i co?? aparat żeby zrobić normalne zdjęcie potrzebuje od 1 sekundy !?, czy to normalne? za dnia zawsze ok bez problemów ale w pomieszczeniach tragedia myślałem ze dam sobie 1/20 3.5f iso zwiększam do 400 było by git, niestety ciemne zdjęcie aż za bardzo. Dalej zmniejszam do 1/15 zwiększam iso do 1600 cykam to w miarę jeszcze ujdzie ale delikatnie ciemne jest, ale szumy są tragiczne... aż mi się na foto nie chce patrzeć.
W aparacie wszystkie te podstawowe opcje są jak należy, chyba że wewnątrz jakieś ustawienie o którym nie miałem pojęcia ale wątpię. Głównie pracuje na Manualnych ustawieniach ale bez przesady 1/15 3.5f przy trzech 100w żarówkach i ledwo ścianę widać + świeczki co na stole były. A w dzień wszystko idealnie... nie kumam tego
Dodaje mu flesza i wszystko ładnie pięknie bez niego zdjęcie ciężko zrobić, ale taki parę razy taki flesz po oczach i nikt zdjęć już nie chce :D
rozwiązanie problemu jest proste - zdejmij dekielek z obiektywu i będzie jaśniej;P
A tak na poważnie to proponuję dwie rzeczy - kupono jasnego obiektywu np. 35/1.8 albo dobrej lampy błyskowej np. sb-900 (polecam bo mam i wiem, że dobra, niższe modele napewno też są niezłe:) ), a najlepiej jedno i drugie.
Jak nauczysz się błyskać dobrze lampą, to na zdjęciach nawet nie będzie widać, że używałeś lampy, a zdjęcia będą jasne nawet przy f3,5 :)
W pomieszczeniach 35mm f/1.8 będzie wąski. Rozwiązaniem jest obiektyw typu tamron 17-50 2.8.
Ogólnie problem jest taki, jakiego się przeskoczyć nie da - brak światła. Ale z włączoną stabilizacją i iso 1600 1/15-1/20 jest spokojnie to utrzymania z ręki, więc tak źle też nie ma. A jeśli bolą Cie te szumy z iso 1600 to niestety - tylko jaśniejsze szkło. Zakładam, że wszystko masz ustawione poza tym ok, korekta ekspozycji nie jest przypadkiem na -5.0 ;) Choć dziwi mnie to, aby musieć uciekać do takich parametrów w pomieszczeniu musi panować niemal półmrok.
Ale z włączoną stabilizacją i iso 1600 1/15-1/20 jest spokojnie to utrzymania z ręki,
gosci tez utrzymasz z reki?
rozwiazaniem jest jakas sabinka.....
Nie ma półmroku napisałem że są 3 żarówki 100 watowe, pokój oświetlony maksymalnie a mimo to lipa i ciemne zdjęcia wychodzą, zastanawiam się czy to wina aparatu bo nawet kompaktem z iso 800 bez flesza duuużo jaśniejsze zdjęcia robił.
Bo kompakt pewnie mial obiektyw 2.8 (jesli to jakis lepszejszy kompakt). 3x 100w pewnie odbite od sufitu to nie tak duzo. Podnies lampe wbudowana albo rozejrzyj sie za SB-xxx. Gdzie 600 pewnie w pelni Cie zadowoli.
Gdzie 600 pewnie w pelni Cie zadowoli.
Podpisze sie, do kotletow idealna, sam kupilem Sabcie 600 w takim celu;)
ja tez mam sb-900 i takiego problemu juz nie mam:)tylko mnie było stać na tą lampe a nie wiem jak u ciebie z kasa.bo taka troche koszuje
Wklej jakieś "ciemne" zdjęcie. Najlepiej prosto z puszki.
EV nie masz czasek przestawione?
o czym wy mówicie ? jedna żarówka (przy zasłoniętych zasłonach, a więc jak w nocy) 18-105 przy f/3,5; ISO640; 1/15 sek i wyszło bez problemu. To jak to możliwe, żeby u ciebie były ściany ledwo widoczne ??? albo coś z kompensacją albo inne ustawienia wewnątrz menu, może pomiar światła jest punktowy zamiast matrycowego ?
Proponuję też, abyś zwrócił uwagę na "drabinkę" - czy jest na ZERO !? Jeżeli jest na zero, a ty masz ciemne fotografie, to coś jest nie tak.
No i zakładam, że nie masz żadnych dziwnych filtrów na Ob'ie ?
może zmień pomiar światła na CW albo punktowy;
poza tym warto unikać ustawiania ekspozycji na najjaśniejszych punktach;
Jak jest na 0 zdjęcie wychodzi dobrze, ale czas naświetlania 1 sekunda, EV wszystko gra, a filtrów nie mam. Oddam go po prostu do serwisu, ale słysząc to co mówi się o nim to ciężka sprawa będzie. Niedługo wstawię zdjęcie od niego.
Jak jest na 0 zdjęcie wychodzi dobrze, ale czas naświetlania 1 sekunda, EV wszystko gra, a filtrów nie mam. Oddam go po prostu do serwisu, ale słysząc to co mówi się o nim to ciężka sprawa będzie. Niedługo wstawię zdjęcie od niego.
Witam
do serwisu zawsze zdążysz. Wstaw zdjęcia z puszki i zobaczymy co i jak.
Zawsze można robić na automacie ;)
Pozdrawiam
Z puszki znaczy bez obiektywu?.
krzysiekn
26-12-2010, 15:07
coś piłeś ? :mrgreen:
Nie tylko amatorem jestem :D i nie wiem co znaczy "z puszki" xD ;).
zdjęcie z aparatu, nie poprawiane żadnym oprogramowaniem
EV nie masz czasek przestawione?
Hmm co ma EV do manualnych ustawien ekspozycji?
Zdjecia wychodza ciemne w trybie manualnym.
[quote=iLLi] Wstaw zdjecie.
nie czytacie dokładnie :D
jeśli jest na 0 to zdjęcie jest dobrze naświetlone, jak jest na + to za jasno a jak na - to za ciemno :D
podbij iso żeby ta drobinka była na 0 lub włącz lampę, inaczej się nie da!
żaden serwis nie pomoże jak nie wiesz co robisz a nawet instrukcji nie przekartkowałaś za rozwiązaniem problemu! :D
Wysmieja Ciebie w serwisie....no niestety, aparat jest dobry.....bylo takie przyslowie, ale jakosss nie moge sobie przypomnie:D
Witam. Do takiego "domowego" cykania to i SB400 wystarczy. Palnik w sufit i jest naprawdę O.K, a koszty zakupu tej "sabinki" są dość niskie.
Witam. Do takiego "domowego" cykania to i SB400 wystarczy. Palnik w sufit i jest naprawdę O.K, a koszty zakupu tej "sabinki" są dość niskie.
Mialem te sabinke i moim zdanie nie wystarczy.....
sokrates
27-12-2010, 08:18
wklej jedno z tych ciemnych zdjęć, bo inaczej się nie dogadamy :-) najlepiej jak zdjęcie będzie miało exif.
panoramix
27-12-2010, 12:54
Wysmieja Ciebie w serwisie....no niestety, aparat jest dobry.....bylo takie przyslowie, ale jakosss nie moge sobie przypomnie:D
Przysłowie? Pewnie to: "Gdy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję obsługi"
The Structorr
27-12-2010, 13:15
Hmm co ma EV do manualnych ustawien ekspozycji?
Zdjecia wychodza ciemne w trybie manualnym.
Hmm, to samo co w każdym innym trybie? Korygujesz pomiar światłomierza co za tym idzie drabinka pokazuje co innego?
------------
edit co by nie nabijać postów bez sensu:
Jeśli na ISO 200, f3.5 przy 1" drabinka pokazuje Ci 0 a Ty skróciłaś czas do 1/15 to fotka jest niedoświetlona o 4EV, musi być ciemna. Zwiększając ISO do 1600 (o 3EV) zdjęcie jest wciąż niedoświetlone o 1EV, czyli albo ISO3200 albo czas 1/8. Jak nie możesz przeżyć szumów na wysokich ISO (bo o utrzymaniu 1/8 z ręki raczej nie mówimy) to tylko lampa Cię ratuje niestety. Aparat działa jak należy, to fotograf dał ciała w tym przypadku ;)
vince.vega
27-12-2010, 22:38
sprawdzałem u siebie przy jednej żarówce 120w przy parametrach które podałeś czas 1/15, iso 1600, f 3,5 zdjęcie jest poprawnie naświetlone
Nie sądziłem że aż tak duże zainteresowanie będzie moim tematem, na samym początku napisałem że tylko pytam czy to jest normalne, skoro napisałem moje ustawienia itp, napisałem również że bardzo bolą nie wiem czemu aż tak duże szumy na ISO 1600. Dla wnikliwych przeczytałem całą instrukcję 2 razy. Wklejam zdjęcia z kilku wersji ISO, sami oceńcie szumy, kupując aparat kierowałem się też jakością zdjęć przy większym ISO, ale tu niestety trochę porażka.
Foty, Pomieszczenie 15m2 2 lampy kinkietowe po 100w żarówki ( dla oka bardzo dużo światła)
1/15s f/3.6 - ISO 200.
http://img820.imageshack.us/img820/1205/dsc0500h.jpg
1/0.62s f/3.6 - ISO 200. Prawidłowo naświetlony na 0 ( z ręki :P...)
http://img683.imageshack.us/img683/7111/dsc0501dlx.jpg
1/15s f/3.6 - ISO 1600. Szumy są tragiczne robione na AF który złapał ostrość na środku kadru.
http://img577.imageshack.us/img577/1811/dsc0503c.jpg
1/60 f/3.6 - ISO 200. Użyta Lampa Błyskowa (Wbudowana)
http://img153.imageshack.us/img153/926/dsc0504lg.jpg
I znów ponawiam to co pisałem wcześniej, ogólnie zadałem pytanie czy to normalne czy coś nie tak. Jeżeli tak po prostu jest to ok... Zacznę się uczyć na temat robienia zdjęć przy słabym oświetleniu. Niedługo trzynastka więc kupie sobie na luzie SB-600 lepszy mi raczej nie potrzebny.
Ps. nie pytajcie czego nie użyłem statywu... nie chciało mi się ;P.
i co teraz jest źle bo nie rozumiem;>
vince.vega
28-12-2010, 00:42
moim zdaniem wszystko OK nie chcesz szumów kup jaśniejsze szkło albo pełną klatę;)
I o to mi chodziło :), dzięki wielkie. Teraz zacznę szukać informacji o lampach. Czy brać oryginalną nikona czy jakieś inne bo widziałem jakieś METZY, a to już co innego.
vince.vega
28-12-2010, 03:27
no to powodzenia ja przed takim wyborem stałem kilka miesięcy temu, co wybrałem, widać:smile:
Hmm, to samo co w każdym innym trybie? Korygujesz pomiar światłomierza co za tym idzie drabinka pokazuje co innego?
Pokazywac sobie moze to co chce, a zdjecie nadal bedzie niedoswietlone na tych ustawieniach. Bylo za ciemno i tyle. I przestawianie EV niczego tutaj nie zmieni (oczywiscie poza wskazaniami swiatlomierza).
Poza tym iLLi napisal zeby dobrze naswietlic (swiatlomierz na 0) musi zejsc do 1s.
Przysłowie? Pewnie to: "Gdy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję obsługi"
Nie do konca....to bylo jakos "sprzetu kupa a....."
Marcin Borkowski
28-12-2010, 12:54
ty chcesz w domu tylko przy żarówkach zrobić fote na iso 200 przyslonie 3.5 i czasie 1.15?
No co.. Chcieć może..
Ale jak to wyjdzie to wiemy.
Nie do konca....to bylo jakos "sprzetu kupa a....." fotograf dupa?
Antonioo
28-12-2010, 16:14
inaczej.... :)
na co sprzętu kupa, gdy fotograf d.... ;)
Inne przysłowie tu dobrze pasuje:
"Masz głowę, aparat i !@#$, to kombinuj" ;)
Tryb M i jechane.... Patrzymy na drabinkę... Jak za ciemno, to do wyboru do koloru:
1. Zwiększamy otwór przysłony
2. Podnosimy ISO
3. Wydłużamy czas naświetlania
1. Otworu przysłony w pewnym momencie bardziej otworzyć się nie da (lub GO przestanie nas zadowalać). W tym momencie kończą się nasze możliwości w tej sprawie.
2. W pewnym momencie ISO podnieść wyżej się nie da... (Lub jakość ze względu na szumy przestanie nas zadowalać. Należy tu dodać, że lepiej zwiększyć ISO bardziej, niż zostawić mniejsze, jeżeli trafimy na granicę niedoświetlonego a doświetlonego zdjęcia.) W pewnym momencie kończą się nasze możliwości w tej sprawie.
3. Czas naświetlania można wydłużać... Na tyle na ile potrafimy utrzymać w bezruchu aparat. Możemy tu się wspierać - stabilizacja, monopod, statyw... Wiadomo, że pewnych zjawisk zatrzymać się nie da, oraz że "nasza orkiestra" - my z aparatem, będziemy mogli wykonać nieporuszone zdjęcie tylko do pewnej granicznej wartości otwarcia przysłony.
W pewnym momencie skończą się nasze możliwości w tej sprawie i zdjęcia zaczną wychodzić poruszone... Z czym najtrudniej poradzić sobie w obróbce.
Gdy w tych trzech tematach skończą się nasze możliwości a aparat nadal nie da nam wystarczająco naświetlonego zdjęcia... Będziemy mogli z czystym sumieniem powiedzieć, ze wykonanie poprawnego zdjęcia nie było możliwe ze względu na ograniczenia techniczne!
Wtedy możemy z czystym sumieniem szorować do sklepu po nowy, lepszy aparat i jaśniejsze obiektywy ;)
The Structorr
28-12-2010, 20:30
Wtedy możemy z czystym sumieniem szorować do sklepu po nowy, lepszy aparat i jaśniejsze obiektywy ;)
Lampy, istnieją jeszcze lampy ;)
Piotrek 77
28-12-2010, 20:46
albo robimy zdjęcia z ręki na czasie 1s i mówimy że to artystyczne zdjęcia;)
Temat już do zamknięcia, odpowiedz dostałem + parę docinek wynikające z tego z jestem amatorem ale ok niektórzy muszą, inaczej nie czują się lepiej. ;) Dziękuję za pomoc raz jeszcze.
Temat już do zamknięcia, odpowiedz dostałem + parę docinek wynikające z tego z jestem amatorem ale ok niektórzy muszą, inaczej nie czują się lepiej. ;) Dziękuję za pomoc raz jeszcze.
Z mojej strony nie było takiego zamiaru. Sprawa wcale nie jest tak łatwa, jakby się mogło z pozoru wydawać. W wielu wypadkach rzeczywiście sprzęt nas ogranicza i pewnych rzeczy przeskoczyć się nie da.
Sprawę należałoby potraktować bardziej tak właśnie z przymrużeniem oka ;)
http://nozaki.flog.pl/wpis/1731163/koncert-p-waldemar-mieczkowski-amp-jacek-ronkiewicz-kontrast-gdynia-12082010--2
Zdjęcia tego typu udało mi się dopiero uzyskiwać, po zakupie D90 właśnie (z D80 nie było to niestety możliwe - przynajmniej w lokalu przedstawionym na zdjęciu), użyciu w miarę jasnego obiektywu (który akurat miałem od samego początku), oraz monopodu...
W takim razie powodzenia.
Ps Lampa błyskowa i jej zastosowanie do uzyskania w miarę naturalnego oświetlenia to dłuższa i bardziej skomplikowana sprawa... W zasadzie raczej na kolejny wątek.
Sprawę należałoby potraktować bardziej tak właśnie z przymrużeniem oka ;)
http://nozaki.flog.pl/wpis/1731163/koncert-p-waldemar-mieczkowski-amp-jacek-ronkiewicz-kontrast-gdynia-12082010--2
Zdjęcia tego typu udało mi się dopiero uzyskiwać, po zakupie D90 właśnie (z D80 nie było to niestety możliwe - przynajmniej w lokalu przedstawionym na zdjęciu), użyciu w miarę jasnego obiektywu (który akurat miałem od samego początku), oraz monopodu...
No to akurat nie jest najlepszy przykład... co najwyżej jest to dowód na to, że D90 z użyciem w miarę jasnego obiektywu który akurat się ma od samego początku oraz monopodu też da się zrobić niekoniecznie ostre i dobrze naświetlone zdjęcie :-D
panoramix
31-12-2010, 14:48
To niezupełnie tak kolego sympatyczny. Masz problem, który tu na miejscu został Ci wyjaśniony, jako normalne zachowanie. Ty zaś chciałeś z tym do serwisu lecieć... Myślę, że to było powodem docinek. ;)
nie rozumiem dla czego od razu dajesz iso 1600 do 1000 + redukcja szumy są całkiem znośne.
mam d90 + 18-50 2.8 i przy f 3.5 spokojnie robie zdjęcia bez lampy przy 100 watowej żarówce na iso 1000 i czasie 1/50 sek szumy z redukcja i obróbka rawa są znośne
co nie zmienia faktu ze do pomieszczeń sabina niezbędna i błyskanie w sufit + dyfuzorek :)
sam mam sb24 stara ale jara na weselach i domówkach daje rade.
Wedle życzenia. :)