PDA

Zobacz pełną wersję : Sony VPCF13Z1E/B

tunerek
25-12-2010, 23:07
Jak w temacie interesują mnie opinie odnośnie tego modelu.
Laptop będzie slużyc do wszystkiego i do zdjęć, dlatego wybrałem tem model. Teraz pare pytań do ludzi którzy znają ten model albo mu się przyglądali.
linkhttp://www.sony.pl/product/vn-f-series/vpcf13z1e-b
Lapek będzie taki sam tylko z 6GB ram i bez BD (nie znalazlem go w polskim sony)

1. Czy jest dobrym wyborem, ewntualnie cos innego, ale na mus z matową matrycą( Mac odpada cena).

2.Czy da sie skalibrować matryce.

3. Gdzie na śląsku (okolice gliwic)moge dać skalibrować matryce, i ile coś takiego kosztuje.

Greg77
25-12-2010, 23:42
Lapek to lapek, da sie oprofilowac kolorymetrem, ale to nie kalibracja.....obrobka bedzie ok, ale i tak nie bedziesz dobrze widzial, katy widzenia srednie, choc kolorki ladne i ostry, wyrazny obraz. Mam podobny model tyle, ze nizszy nieco, ja uzywam tego do neta i filmow w lozku:D
Ogolnie bedziesz zadowolony, nie nastawiaj sie jednak, ze to maszyna do zdjec, bo laptop nie nadaje sie do obrobki......a raczej dasz rade, ale pewnosci w tym co widzisz miec nie bedziesz.

tunerek
26-12-2010, 12:17
Masz już z Premium matrzcą i matową??

tunerek
27-12-2010, 23:24
Myslalem ze troszke lepszy niz inne bo ma 98 procent odzwierciedlenia kolorów( wedlug przedstawiciela sony) w Niemczech.

"Profesjonalnej klasy ekran VAIO Full HD o przekątnej 41,6 cm (16,4") gwarantuje świetną jakość wyświetlania filmów, gier i multimediów. Pokryty przeciwodblaskową powłoką, pozwala na reprodukcję całej przestrzeni barw Adobe RGB, przez co zapewnia najwierniejszą reprodukcję barw, jaką mogą zaoferować obecne notebooki. Pozostałe modele z serii VAIO F są wyposażone w wysokiej jakości wyświetlacz VAIO Full HD o rozdzielczości 1920x1080 pikseli." to jest z polskiej strony.
http://presscentre.sony.eu/content/detail.aspx?ReleaseID=5513&NewsAreaId=2

to jest niemiecka strona
http://presscentre.sony.eu/content/detail.aspx?ReleaseID=5470&NewsAreaId=2 tu jest znowu cos innego napisane

a na angielskiej stronie znowu tak

http://presscentre.sony.eu/content/detail.aspx?ReleaseID=5460&NewsAreaId=2

dlatego pytam o ten model bo juz sam niewiem co i jak.

Johanan
28-12-2010, 00:57
Za cholerę nie wiadomo jaki to ekran wsadzono do tego Vaio, poza tym, że to TFT LCD aktywny, co znaczy niewiele więcej, niż nic.

http://www.screentekinc.com/Sony_Vaio_VPC-F_Series_VPCF13Z1E~B--16.4-inch--1920x1080-full-hd-laptop-lcd-screen.shtml

http://www.lcds4less.com/SonyLaptop__Sony_Vaio_VPC-F_Series_VPC-F13Z1E~B__laptop-screens.html

Nie wiem też skąd wniosek, że ten ekran wyświetla całą paletę RGB?

tunerek
28-12-2010, 01:33
dlatego mnie tez to ciekawi te linki ktore dalem są z oficjalnej strony sony. "Display
16.4” Full HD (1920X1080), antiglare, 100% Adobe RGB Farbraum

Johanan
28-12-2010, 01:48
dlatego mnie tez to ciekawi te linki ktore dalem są z oficjalnej strony sony. "Display
16.4” Full HD (1920X1080), antiglare, 100% Adobe RGB Farbraum

Każda pliszka swój ogonek chwali, ale chciałoby się zaczerpnąć jakichś konkretów, a nie jedynie samochwalczej gadki.

tunerek
28-12-2010, 01:58
Dlatego pytam przed zakupem czy to prawda czy tylko sciema reklamowa...... Sam lapek jest ladny matryca jest matowa i kolory sa dosyc ciekawe, ale czy są realne to niewiem i nie mam do czego porównac. Moze ktos tu z obeznanych w monitorach mogł by rzucic okiem na to cos i ewentualnie porównac jak bardzo odbiega od idealu albo dlaczego nie jest taki zły.

Greg77
28-12-2010, 09:06
Masz już z Premium matrzcą i matową??

Nie mam takiej matrycy, swiecaca, zwyklak do filmow to jest, ale z serii E. Fajny, stabilny i stosunkowo szybki;)

tunerek
28-12-2010, 09:42
A to są dwie rózne matryce, nawet na gole oko widać i dlatego pytam tylko o ten model.
Chyba zadzwonie do sony albo napisze do nich maila i zobacze co mi odpiszą na temat tej matrycy.

Greg77
28-12-2010, 10:00
Chyba zadzwonie do sony albo napisze do nich maila i zobacze co mi odpiszą na temat tej matrycy.

Mozesz byc pewien, ze sony zapewni, ze to matryca do wszystkiego i najlepsza na rynku....ja bym nie wierzyl;)

tunerek
28-12-2010, 10:20
No pan z infolini mi powiedzial ze ma 95 procent reproducji barw w przestrzeni Adobe RGB i co ciekawe matryca w straszym modelu ma 100 %, a jest ponoc ta sama co w tym.

Prośba jeśli ktoś tu z forumowiczów znającej się na monitorach mógl by mi go obiektywnie i bezstronnie ocenić byłbym bardzo wdzięczny bo ja mam juz mętlik w głowie.

Mozesz byc pewien, ze sony zapewni, ze to matryca do wszystkiego i najlepsza na rynku....ja bym nie wierzyl;)
Nawet nic takiego nie powiedział, byla sensowna rozmowa.

Greg77
28-12-2010, 11:55
No pan z infolini mi powiedzial ze ma 95 procent reproducji barw w przestrzeni Adobe RGB i co ciekawe matryca w straszym modelu ma 100 %, a jest ponoc ta sama co w tym.

Nie wierze w to, wiele monitorow ma tak napisane w reklamach i folderach reklamowych a naprawde niewiele osiaga taki wynik....

tunerek
28-12-2010, 12:46
:(Gdybym wierzył to bym nie pytał .

ok to poczekam na nich.

Greg77
28-12-2010, 12:53
Poczekaj na Tom01 albo Czornyja.....oni Tobie powiedza:D

waldeka
28-12-2010, 18:50
Odpowiedź już padła w którymś z wątków. <cytat on>...żaden laptop nie nadaje się do obróbki fotogtafii, poza kadrowaniem i od biedy ustawieniem jasności...<cytat off>

tunerek
28-12-2010, 19:15
Odpowiedź już padła w którymś z wątków. <cytat on>...żaden laptop nie nadaje się do obróbki fotogtafii, poza kadrowaniem i od biedy ustawieniem jasności...<cytat off>

To jest generalizowanie tak samo jak mac jest cacy a inne be, aczytales cały post???

Jak w temacie interesują mnie opinie odnośnie tego modelu.
Laptop będzie slużyc do wszystkiego i do zdjęć, dlatego wybrałem tem model. Teraz pare pytań do ludzi którzy znają ten model albo mu się przyglądali.

Wiem jakie są ograniczenia i uwierz mi przeczytalem tu wszystkie wątki odnosnie lapków.
Chce coś w miare uniwersalnego w miare rozsądnych pieniądzach.

Johanan
28-12-2010, 19:55
Kiedy pojawią się ekrany OLED w pełnowymiarowych lapkach, wtedy co innego, teraz to niestety kiszka.

Tom01
29-12-2010, 11:37
Myslalem ze troszke lepszy niz inne bo ma 98 procent odzwierciedlenia kolorów( wedlug przedstawiciela sony) w Niemczech.

Pierdoły bez żadnej wartości praktycznej: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=74

Wiem jakie są ograniczenia i uwierz mi przeczytalem tu wszystkie wątki odnosnie lapków.
Chce coś w miare uniwersalnego w miare rozsądnych pieniądzach.

Jeśli nastawił się Pan na niego to nasza rada jest niepotrzebna. Tłumaczymy tylko, że kolorystyka będzie efektowna i nic poza tym. Niech Pan trzyma oryginały zdjęć, bo na normalnym monitorze okaże się, że wszystkie są do obrobienia jeszcze raz.

tunerek
29-12-2010, 13:22
Prosze wszytkich nie pisac do mnie Pan bo sie staro czuje a mam dopiero 32 lata:confused:

Dzieki Tom01 za odpowiedz, po troszku sie napaliłem na ten lapek przez matową matryce, ale nic pozatym że jest matowa nie wnosi.
Czyli jest obojetnę co kupie, ewentualnie jakaś inna propozycja.

Sorki dla wszystkich których mogłem urazic moim uporem, ale dałem się troszke omamić tym że reklamują go jest specjalnie do obróbki zdjęć i video.

Tom01
29-12-2010, 13:28
reklamują go jest specjalnie do obróbki zdjęć i video.

To się nazywa marketing. Różnica marketingu i opinii na forum jest taka, że nie mam żadnego interesu w przekonywaniu na "tak" ani na "nie" a dodatkowo często widuję takie ekrany i faktem jest, że to poza kosmetyką, jest to dokładnie to samo.

mac jest cacy a inne be, aczytales cały post??

A w tym akurat jest sporo prawdy. Aby się o tym przekonać wystarczy poczytać masę próśb o pomoc bo każda aplikacja w Win wyświetla inaczej.

tunerek
29-12-2010, 13:35
To moze i jest prawda. To teraz takie pytanie co powiesz na Mac white bo jest w promocji za 850 euro?? i róznica do MAC pro 13" bo cena to jest 300 euro różnicy

Tom01
29-12-2010, 13:38
To moze i jest prawda. To teraz takie pytanie co powiesz na Mac white bo jest w promocji za 850 euro??

Prawdziwy Mac to Mac Pro i Macbook Pro. ;)

tunerek
29-12-2010, 13:41
To nic tylko czekac na jakąś promocje

Johanan
29-12-2010, 16:10
Można z powodzeniem podtrzymać tezę, że ekrany lapków się do obróbki fotek nie nadają, co było już wałkowane w wielu wątkach, jednak z powodzeniem można używać laptopów do obróbki obrazków, dopiero jednak po podpięciu do nich stosownego wyświetlacza.

Johanan
29-12-2010, 16:21
Prawdziwy Mac to Mac Pro i Macbook Pro. ;)

To może poproszę o jakieś konkrety, np. jaka dokładnie matryca jest zaimplementowana do urządzenia o nazwie:
Apple MacBook Pro 17"` (MC024PL/A)?

Tom01
29-12-2010, 17:44
To może poproszę o jakieś konkrety, np. jaka dokładnie matryca jest zaimplementowana do urządzenia o nazwie: Apple MacBook Pro 17"` (MC024PL/A)?

Nie wiem jaka dokładnie, ale skoro to i tak TN ,to raczej nie ma wielkiego znaczenia jaki model.

tunerek
29-12-2010, 19:35
To znaczy obojetnie co sie kupi to to samo g.....o bedzie tylko system inny???
Czytalem gdzies ze ludki do lapków z acera i sony OS zapodawali i smigało niezle, to czysto teoretycznie mozna by oba systemy postawic I sie cieszyć spokojem??

Johanan
29-12-2010, 20:20
(...) mozna by oba systemy postawic I sie cieszyć spokojem??

Raczej nie za bardzo z tym spokojem, szczególnie sumienia.:D

tunerek
29-12-2010, 20:28
dlatego napisalem teoretycznie.

Tom01
29-12-2010, 21:42
To znaczy obojetnie co sie kupi to to samo g.....o bedzie tylko system inny???
Czytalem gdzies ze ludki do lapków z acera i sony OS zapodawali i smigało niezle, to czysto teoretycznie mozna by oba systemy postawic I sie cieszyć spokojem??

Z technicznego punktu widzenia laptoki Apple są dobrze zrobione, eleganckie i niezawodne. To bez dyskusji jest. Ekrany to niestety TN ale przynajmniej nie wywalone w niebieski do oporu.

tunerek
29-12-2010, 22:24
tom01 miałbym prośbe do ciebie jesli byś mógł i miał czas i sposobność obczaić organoleptycznie tego soniacza bo nie umie nic innego znaleźć z matową matrycą. On nie musi być idealny wystarczy znosny (ja pracuje teraz na prawie 7 letnim fujisu-siemens z p4 i odbitki mi sie podobają ale to juz troszke złomik). Ja nie mam zamiaru zarabiać na fotkach robie to do mnie i na własne potrzeby i moge sobie pozwolic na niedociągnięcia, a chce znowu kupić na 4-6 lat.

Tom01
29-12-2010, 22:32
tom01 miałbym prośbe do ciebie jesli byś mógł i miał czas i sposobność obczaić organoleptycznie tego soniacza

Nie potrzeba. Nie będzie ani lepszy ani gorszy od innych. Jak się Panu podoba wizualnie i pod względem wyposażenia trza brać i tyle. Po prostu w czasie pracy proszę pamiętać o ograniczeniach ekranu bo nie wszystko dobre co ładnie świeci.

tunerek
29-12-2010, 22:48
Tom01 prosze Pana nie mówić do mnie Pan(błagam)

Tom01
29-12-2010, 22:54
Tom01 prosze Pana nie mówić do mnie Pan(błagam)

To silniejsze ode mnie. :)

kuba_rsx
16-04-2011, 17:25
Kurcze dzisiaj prawie kupiłem tego lapka w miejsce VGN-FW41M (matryca X-black - jak na lapka to bardzo dobrze mi sie na nim zdjęcia obrabiało) ale powstrzymałem się z uwagi na widoczne gołym okiem nierównomierne podświetlenie, druga sprawa to wg mnie zbędna klawiatura numeryczna, odpuściłem sprawę zakupu jeszcze żeby poszukać opinii na jego temat.
Druga opcja to nowy macbook pro 17" - podpowiedzcie co będzie mniejszym złem jeśli chodzi o obrabianie zdjęć? hehe

Jacol
21-04-2011, 15:34
Mam F12S1EB czyli środkowy model z Corei7, 6Gb ramu ale juz z matrycą Premium czyli matowe FullHD z prawie 100% Adobe. Teraz garść faktów:

W serii F11/F12 matryca vaio premium jest taka sama, w F13 jest już znacznie gorsza niestety. Jeżeli kupować to szukać co najwyżej F12S albo F12Z. W F13 sie nie pakować jeśli ktoś rozważa matryce Premium. Obraz po kalibracji piękny, kolory soczyste, kąty widzenia bardzo dobre. Mam porównanie bo mam służbowego Vostro 3700 oraz Della 1745. Tutaj jest tragedia (1600x900) - kąty to jakiś smiech na sali.

W modelu F11Z/F12Z była gumowo/skóropodobna podkładka pod nadgarstki - z biegiem czasu się odkleja. W F13Z już jej nie ma i jeśli komuś niepotrzebne 8GB ramu to bez sensu dopłacać do Z'tki. S jak najbardziej wystarczy, zawsze mozna sobie dołożyc ramu samemu. Sam chciałem kupic F12Z ale ostatecznie było to bezsensowne no i ta odklejająca się podkładka...

Laptop wykonany z dobrych materiałów, przede wszystkim cały matowy. Jedyna kicha to, że skrzypi. Spodziewałem się po Sony czegoś lepszego ale po przejrzeniu krajowych i zagranicznych recek wyszło na to, że tylko F jest tak dziwnie poskładany, że wszedzie skrzypi. Klawiatura i pisanie na niej to poezja - układ klawiszy bardzo dobry, beż żadnych wynalazków typu FN zamiast CTRL etc.

Laptop jest głośny. W idle ma ponad 50C na każdym rdzeniu i jest non stop chłodzony. Wystarczy włączyć jakis program, przeglądarkę cokolwiek i użycię procesora od razu skacze i wiatrak wkręca sie coraz bardziej na obroty. Jest to jednak jeden z najchłodniejszych laptopów na rynku z Corei7 na pokładzie - obudowa się nie nagrzewa kosztem pracy układu chłodzenia. Ja jestem zadowolony bo kupowałem mocny sprzet do zastąpienia mi desktopa. Wyrzuciłem blu-raya i wsadziłem drugi dysk robiąc komplet Intel G2 80GB SSD + fabryczny 500GB hdd. Przy ssd i Corei7 komfort pracy jest porażający.

Na samej baterii Corei7 jest zblokowany max 900Mhz. Dopiero podłączony pod prąd osiąga prawie 3Ghz na jednym rdzeniu - tyczy się to każdego laptopa. Jest to blokada Intelowska - poprostu obecne bateria są za cienkie w uszach aby uciągnąć ten procesor. Albo inaczej - uciągną tylko 15min na baterii jest bezsensu więc stąd te kroki Intela w blokadzie taktowania.

Osobiśćie jestem w 99% zadowolony - jedyne co mi nie podpasiło to to skrzypienie. Trzeba jednak wiedzieć, że to jest prawie stacja robocza i nie będzie cichutko jak na jakimś netbooku z Atomem albo Corei3 Sandy bridge - mam Della L702x Corei3 Sandy Bridge i jest naprawde cicho. Szkoda tylko, że dalej pakują matrycę z Vostro i jest dalej lipa...