PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop - jpeg, tiff, nef - obróbka...

CSC
10-01-2007, 22:41
czy dobrze robię?
mam zdjęcia w *NEF'ie

otwieram je w PS
konwertuje z nefa na tiffa
obrabiam tiffa
zamianiam na jpeg i oglądam nba monitorze lub zostawiam tifa i daje do drukuRobię poprawnie czy lepiej obrabiać bezposrednio nefa i zamianac po obrobce na tifa lub jpga?

**Apropo gdzie szukac spolszczenia do ps 8.0 cs2 ?

artfotopolis
10-01-2007, 23:14
Ja robie tak...choc tez nie wiem czy najlepiej.
1.Foce w RAW-ach
2.Robie kopie RAW-ów (i zostawiam na wieki wieków..na płytce)
3.Otwieram i obrabiam RAW-a (Camera RAW)
4.Zapisuje w TIFF (jesli jeszcze chce grzebac przy pliku...) lub w JPG jesli to produkt finalny...

Co ty na to?

PS.mam spolszczenie do CS2 ale dziala tylko w photoshopie a nie dziala w image...

motyl
11-01-2007, 10:48
czy dobrze robię?
mam zdjęcia w *NEF'ie

otwieram je w PS
konwertuje z nefa na tiffa
obrabiam tiffa
zamianiam na jpeg i oglądam nba monitorze lub zostawiam tifa i daje do druku
Takie sprawy jak kontrast, nasycenie, jasność itp. Obrabiaj w NEF-ie. PS pozostaw sobie do obróbki takiej np. jak kadrowanie, czyszczenie i inne prace.

JK
11-01-2007, 10:55
Takie sprawy jak kontrast, nasycenie, jasność itp. Obrabiaj w NEF-ie. PS pozostaw sobie do obróbki takiej np. jak kadrowanie, czyszczenie i inne prace.

To po co Ci do tego kadrowania i czyszczenia taka "kobyła" jak PS. :shock: No, chyba, że chodzi o te inne prace. :wink:

motyl
11-01-2007, 11:06
To po co Ci do tego kadrowania i czyszczenia taka "kobyła" jak PS. :shock: No, chyba, że chodzi o te inne prace. :wink:Chodzi, chodzi o inne możliwości PS. Nie chciałem wymieniać co on może bo sam do końca nie wiem :) A wracając do meritum sprawy CSC napisał, że otwiera NEF-a w PS konwertuje na Tiffa i obrabia. Ja polecam ustawianie podstawowych parametrów zdjęcia na NEF-ie.

JK
11-01-2007, 11:45
To może przed podjęciem decyzji warto się zastanowić, jakie są różnice pomiedzy obróbką RAWów i obróbką TIFFów.

W pliku RAW są zapisane wartości poszczególnych sensorów matrycy, a w pliku TIFF gotowe piksele z "poskładanymi" kolorami RGB. Podczas "składania" pikseli RGB następuje proces interpolacji koloru i tworzenia wirtualnych pikseli RGB. Widać więc, że jeśli zapiszemy plik TIFF, to odcinamy sobie mozliwość poprawy (zmiany) procesu interpolacji koloru. Moim zdaniem, takie operacje jak korekta balansu bieli, korekta naświetlania, rozjaśnianie cieni, korekta aberracji chromatycznych, czy zwiększanie rozmiaru zdjęcia, mogą być wykonane lepiej na etapie obróbki pliku RAW, bo program ma dostęp do tego, co rzeczywiście zarejestrowała matryca, czyli do danych źródłowych. Wszystko to można oczywiście zrobić w pliku TIFF (w 16 bitowym TIFF), ale trzeba pamiętać, że wtedy dokonujemy modyfikacji czegoś, co już wcześniej było modyfikowane (interpolowane).

Warto też zauważyć, że obróbka RAWa jest dokonywana inaczej niż obróbka TIFFa (czy JPEGa). Standardem podczas obróbki pliku RAW jest to, że dane wejściowe z matrycy nie są zmieniane, a zapamiętywany jest jedynie ciąg operacji, które na tych danych należy wykonać. Edycja plików RAW nie zmienia postaci danych wejściowych (odczytanych stanów sensorów matrycy), czyli bez wiekszego trudu można wycofać się i wrócić do oryginału (nawet po kilkukrotnym zapisaniu zmian). Z plikami TIFF i JPEG jest inaczej. Tam zmiany wprowadzane są bezpośrednio do obrazu i po zapisaniu zdjęcia na dysku, nie można już odtworzyć wersji oryginalnej. Każda taka modyfikacja TIFFa wprowadza nieodwracalne zmiany zawartości zdjęcia - o tym też trzeba pamietać. Z racji tego, że TIFF może mieć 16 bitową głebię koloru, straty te zazwyczaj nie są duże i po przekształceniu do przestrzeni 8 bitowej JPEGa, mogą być praktycznie niewidoczne. Ale nie zmienia to faktu, że wykonanych zmian i modyfikacji wycofac już się nie da, a grube błędy popełnione podczas tego etapu obróbki niestety są nieodwracalne.

motyl
11-01-2007, 12:04
No to chyba się zgadzamy. CSC ma odpowiedż. "Robię poprawnie czy lepiej obrabiać bezposrednio nefa i zamianac po obrobce na tifa lub jpga?"
Pozdrawiam

CSC
11-01-2007, 16:51
więc obrabiam w nefie ,,podstawy" czyli np. koryguje histogram, potem zapisuje jako tiff i inne zeczy, mniej szczegółowe robie, tak./?

Jesli ktos ma spolszczenie PS 8.0 cs2 to proszę o linka lub na [email protected] ([email protected])

qwerty1237
11-01-2007, 17:25
W zasadzie wiekszosc operacji mozna zrobic bezposrednio na RAW'ie. Prostowanie, wyostrzanie, korekcje balansu bieli, kolorow, kadrowanie, ekspozycja itd. Od czasu kiedy pojawily sie takie softy jak Adobe Ligthroom lub Bibble Pro moj kontakt w Photoshopem znacznie sie ograniczyl. Jezeli zalezy ci na najwyzszej jakosci to tylko obrobka RAW'ow.

Czornyj
11-01-2007, 18:32
Korekty globalnej dokonujesz na NEF, ew. korekty lokalnej dokonujesz w PS. Proste jak budowa cepa.

hlobaza
11-01-2007, 18:42
Jeśli chcesz po obrobce zdjęcia drukować, albo dalej obrabiać nie zapisuj tego do JPG. JPG jest kompresją stratną, dobrą do przechowywania finalnych zdjęć w postaci elektronicznej z przeznaczeniem do umieszczania w internecie (mało zajmują). Jeśli potem będziesz chciał wprowadzać korekty do JPG, to dużo stracisz na jakości.

Pozdrawiam,

Bartek-Kacper
11-01-2007, 20:08
Używam głównie do rawów Nicon Capture 4.Ustawiam tylko Wb i ewentualnie Ev.Potem zapisanego jpga przenoszę do Photoshopa i dalej obrabiam.Tiffami się nie bawiłem jeszcze.

JK
11-01-2007, 21:41
No to masz problem. :wink:

Bartek-Kacper
12-01-2007, 00:18
No to masz problem. :wink:

Taak a z czym?Czy to nie do mnie?

JK
12-01-2007, 00:26
Nie wiesz? Z niepotrzebną utratą jakości zdjęc. Ale może Ci to nie przeszkadza. I tylko mnie zastanawia, po co kupiłeś tego PSa, jeśli obrabiasz tylko 8 bitowe, kompresowane stratnie zdjęcia zapisane jako JPEGi.

aldus
12-01-2007, 18:12
Używam głównie do rawów Nicon Capture 4.Ustawiam tylko Wb i ewentualnie Ev.Potem zapisanego jpga przenoszę do Photoshopa i dalej obrabiam.Tiffami się nie bawiłem jeszcze.
Słusznie Ci JK pisze. Jeśli dalsza Twoja obróbka w PS polega jedynie na kadrowaniu, zmianie wymiarów i/lub rozdzielczości, korekcie krzywych, histogramu itp. poprawkach tonalnych, to PS jest Ci zupełnie zbędny. Z lepszym powodzeniem zrobisz to wszystko w NC. Jeśli jednak prowadzisz w PS zaawansowane prace edycyjne związane z użyciem warstw i innych wyrafinowanych narzędzi, celem których to zabiegów ma być np. reprodukcja na maszynach offsetowych, czy drukarkach wielkoformatowych, to popełniasz błąd u źródła. Tu 16-bitowy TIFF to konieczność w ogromnej większości przypadków.