PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Drzewo w śniegu

BoloSr
25-12-2010, 14:52
Witam
Postanowilem w koncu cos tu wstawic i posluchac was co wo powiecie na temat tego zdjecia :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/5082/dsc0772l.jpg)

DonArturo
25-12-2010, 14:54
1- zasady wstawiania zdjęć
2- fatalna jakość
3- brak pomysłu
4 - WB

panoramix
25-12-2010, 20:53
Tytuł możesz śmiało rozbudować. Drzewo w śniegu, naprzeciw sklepu ogrodniczego przy ul. Melchiora Wańkowicza, wraz z artystyczną krzywizną dystorsyjną pobliskich blokowisk i kilkoma samochodami... A serio, to tak jak widzisz, tematem tego zdjęcia mogłoby być wszystko co mieści się w tym niezbyt udanym kadrze.

avenarius
25-12-2010, 23:07
Kadr do poprawy przede wszystkim. Zdjęcie jest nudne jak worek z kartoflami. Tematem miało być drzewo, tak? Ale dlaczego akurat to? Dlaczego o tej porze. Dlaczego z tego miejsca i - co się z tym wiąże - na takim tle? Balans bieli wydany całkiem na pastwę sodowego oświetlenia typowego dla miast nocnych.

I - bogowie! - ISO 3200 ? ? ?

Na taką czułość matrycy w nocy decyduj się, gdy zobaczysz jak ląduje oficjalna delegacja z Aldebarana z pierwsza wizytą na naszej planecie. Wtedy ważne jest, żeby nie przegapić momentu: "Witajcie, Ziemianie! Przybywamy w pokoju." W każdym innym przypadku obniż czułość do max. 400 ISO i użyj statywu. Tym bardziej, że poniżej 1/30 sek. i tak będzie niezbędny. Przy 1/10, jak u Ciebie, ostre zdjęcie z ręki to czysta loteria.

Paablitos
25-12-2010, 23:14
Coz.. podpisze sie pod wypowiedziami kolegow...Nieudana proba... probuj dalej:).
P.S. chcialbym, zeby moj d80 tak sie zachowywal przy iso 3200:)

BoloSr
26-12-2010, 11:34
Podziekowal i przyjol na klate :)
Co do ISO to akurat inne nie wchodzilo w gre bo z reki to by wogole nie wyszlo :)
Ale dzieki za podpowiedzi i bede probowal i mam nadzieje ze cos w oncu wyjdzie fajnego i dobrego na to forum :)

sciazko
26-12-2010, 11:35
No właśnie... dlaczego to drzewo ?

BoloSr
26-12-2010, 11:38
No właśnie... dlaczego to drzewo ?

a czy to ma zanczenie poprostu rano lazlem do roboty i to drzewo mi sie akurat podobalo :)

zotornik
26-12-2010, 12:07
BoloSr - teraz są dwie możliwości, albo poczujesz się urażony, zmienisz forum i się obrazisz /zakładam że Ty akurat tak nie postąpisz - potraktuj te słowa w formie żartu ;)
Albo, jak sam to napisałeś - przyjmiesz krytykę i co najważniejsze weźmiesz na przyszłość pod rozwagę uwagi kolegów.

Dla mnie najbardziej nieszczęśliwe w tym zdjęciu jest tło !!! Oczywiście nie zawsze mamy na to wpływ i wówczas przychodzi nam na ratunek małe GO, które możemy uzyskać o ile nam na to pozwoli nasze szkło /i tu kłaniają się nam właśnie jasne obiektywy/.
Nie bronię tego zdjęcia, bo mnie też tu kilka rzeczy nie leży, ale w przeciwieństwie do kolegów nie jestem zwolennikiem prostowania wszystkiego co krzywe, odkoloryzowywania dla zasady i itd. bo mogły by to być np. zamierzone efekty.

p.s. Pewnego razu znajomy fotograf ogląda moje zdjęcie i mówi "szkoda, że ten śmietnik się załapał" i że można było to inaczej skadrować. A że gościa szanowałem więc nic się nie odezwałem, pokiwałem głową i już w domu szukam na focie tego "śmietnika" i szukam. Dopiero po jakim czasie załapałem, że chodziło mu właśnie o niepotrzebne elementy, detale, które będąc na focie niepotrzebnie rozpraszały oglądającego. Tak mi to wtedy dało do myślenia i wlazło w łepetynę, że teraz 3x się przyłożę do kadru nim nacisnę migawkę. A czasami całkiem sobie odpuszczę - choć gdyby to byli wspomniani Aldebaranie, to była by to głupota z mojej strony ;)

Shreku
26-12-2010, 12:23
a czy to ma zanczenie poprostu rano lazlem do roboty i to drzewo mi sie akurat podobalo :)
Więcej pokory kolego,bo rady niektórych kolegów są bardzo cenne w dalszej przygodzie z fotografią.
Podglądaj innych,kup sobie porządną lekturę,bierz udział w kursach i warsztatach i przyniesie to wymierny efekt w postaci fajnych zdjęć.

pszetak
26-12-2010, 13:58
Na taką czułość matrycy w nocy decyduj się, gdy zobaczysz jak ląduje oficjalna delegacja z Aldebarana z pierwsza wizytą na naszej planecie..

:-)

Ale dzieki za podpowiedzi i bede probowal i mam nadzieje ze cos w oncu wyjdzie fajnego i dobrego na to forum :)

Błędne myślenie przyjacielu.Jeżeli motywacją do uprawiania fotografii jest dla ciebie to aby dostać oklaski od "tego"forum to jest toślepa uliczka.Rób przedewszystkim to dla siebie a nie dlatego że "kupię sobie aparat,ale jaki?sprawdzmy...google,krajobraz...oooo jakie zajebiste jest to forum nikona...inne przy nim to protezy...dobra to niech będzie nikon...mam kasę na 90...biorę...i teraz żeby tylko umieć zrobić takie zdjęcie by się spodobało tu".Wiadomo każdy ma prawo robić co chce.Ale jeżeli nie chcesz być kolejnym mięsem armatnim,do daj sobie jeszcze trochę czasu na wstawianie zdjęć-narazie leżysz na skorupie nogami do góry.Daj też sobie spokój z lekturami,no chyba że w bibliotece,bo szkoda kasy na większość.Przedewszystkim wychodz w teren i wyciągaj wnioski z tego czemu zdjęcie jest takie a nie inne technicznie.
Zyczę ci byś czerpał motywację i zadowolenie właśnie z tego,czyli długich godzin a może i dni w terenie spędzonych na poszukiwaniu i znajdowaniu ciekawych miejsc,kadrów.

Więcej pokory kolego,bo rady niektórych kolegów są bardzo cenne w dalszej przygodzie z fotografią.
.

A gdzie tu jest brak pokory,ja nie widzę,a takie porady jak twoje szkodzą indiwidualizmowi...nie mówmy za wiele,nie wychylajmy sie bo się ktoś obrazi jeszcze,tak?Zachowaj je dla siebie kolego a nie narybku na dzień dobry uczysz błędnych zachowań.Pamiętaj że nie ma to jak porządny kop w zad.