PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia lampy a impreza w ciemnym lokalu.

laciaty
25-12-2010, 13:21
Witam. Mam to was drodzy koledzy takie pytanie. Odn. strzelania zdjęć na imprezach. Otóż w poniedziałek mam urodziny, impreza bedzie w ciemnym lokalu - sufity kremowe.. wiec moze cos sie uda odbić. Mam do was pytanko. Wiem że nie ma sztywnego schematu, ale może mi ktoś podpowiedzieć kilka tips&tricks na takie zdjęcia?

Do dyspozycji tylko niestety:
D70s gdzie szumi ********** pow. iso 800
metzik 48 af-1
ciemny n18-70
i jasny n35/1.8G.

Moje spostrzeżenia?
- Boje się że AF bedzie sie gubił i duzo zdjęć wyjdzie beznadziejnych (doswietlenie punktów af w metz jest .. mizerne).
- Nie wiem czy strzelać na manualu np. iso800/f2.8/długie czasy np. 1/4sec (dla doswietlenia tła) + lampa na wprost (z dyfuzorem) w trybie zsynchronizowana na tylną kurtynę migawki (dla twarzy)
czy
iso800 lub 640 lub mniej /f2.8/ 1/60sec + lampa w sufit (plus wizytówka na gumce recepturce dla doswietlenie cieni pod oczami) ? - moj standardowy schemat jak robie takie zdjęcia.

Nie mam wprawy w takich zdjęciach więc licze na jakieś uwagi. Achh trzeba pomału polować na jakiś uzywany d300 :(

jackrabbit
25-12-2010, 13:37
ja bym wzial 35 1.8, iso 300 i strzelal w sufit z wizytowka, ttl, korekta ekspozycji +0.3, manual, czas 1/60 :)

Art Erie
25-12-2010, 14:05
Idż tam dzień wcześniej, strzel kilka fotek i wszystko będzie jasne...

markB
25-12-2010, 21:56
impreza bedzie w ciemnym lokalu - sufity kremowe.. wiec moze cos sie uda odbić. Mam do was pytanko. Wiem że nie ma sztywnego schematu, ale może mi ktoś podpowiedzieć kilka tips&tricks na takie zdjęcia?

Sufit kremowy - będzie kłopot, może pojawić się zafarb, który trzeba będzie usuwać w postprodukcji. Ponadto, jeśli sufit niski, to rozkład oświetlenia nieciekawy, bo góra zdjęcia bywa prześwietlona, a dół niedoświetlony.

Boje się że AF bedzie sie gubił i duzo zdjęć wyjdzie beznadziejnych (doswietlenie punktów af w metz jest .. mizerne).

Rób na manualu, a nie na AF.

Nie wiem czy strzelać na manualu np. iso800/f2.8/długie czasy np. 1/4sec (dla doswietlenia tła) + lampa na wprost (z dyfuzorem) w trybie zsynchronizowana na tylną kurtynę migawki (dla twarzy)

Tego nie polecam. Wczoraj eksperymentowałem tak na Wigilii. Nawet przy czasach rzędu 1/20 sec postacie były nieostre, wystarczyło, że osoba delikatnie się poruszyła. Połowa zdjęć do wyrzucenia, na szczęście była to impreza rodzinna.

iso800 lub 640 lub mniej /f2.8/ 1/60sec + lampa w sufit (plus wizytówka na gumce recepturce dla doswietlenie cieni pod oczami) ? - moj standardowy schemat jak robie takie zdjęcia.

Tak będzie najlepiej + ewentualnie błysk ustawiony na drugą kurtynę. A jeszcze lepiej zaopatrzyć się w jakiś przyrząd a la Lumiquest jak Quik Bounce, Promax, Midi Bouncer czy Ultrasoft. W przyszłości, bo teraz za późno.

Nie mam wprawy w takich zdjęciach więc licze na jakieś uwagi. Achh trzeba pomału polować na jakiś uzywany d300 :(

Pomału to trzeba polować na D400 (lub co tam będzie).

campermtb
25-12-2010, 23:18
Ja zwykle w zalezności od ilosci światła zastanego i ruchliwości osób fotografowanych, używam czasu 1/60-1/100 z ciemną sigmą (f. 3.5-6.3). Sb 900 ttl i palnik do góry. Patrze jak wychodzi i potem kombinuje jak trzeba:)

Jakubas
25-12-2010, 23:43
Ja bym zrobił tak: 18-70, bo 35 to za wąsko, ISO 400, błysk na tylną kurtynę, palnik na 45', czas 1/20-1/40, przysłona robocza. Na miejscu trzeba zwykle wprowadzić jakieś korekty, ale z grubsza to taki jest schemat.

Tylko nie rozumiem dlaczego zdjęcia wam nieostre wychodzą, jak skracacie czasy - przecież to błysk w tym wypadku zamraża moment. Tylko ekspozycje trzeba dobrać tak, żeby jednak lampa była głównym źródłem światła. ISO 800 na f/2.8 i czasy poniżej 1/20 w normalnie oświetlonym pokoju to już trochę za dużo, lampa przestaje spełniać swoją rolę.

campermtb
25-12-2010, 23:48
Lampa może zamrozić ruch ale nie każdy:) Na koncertach z lampą nie schodzę ponizej 1/50s.

Jakubas
25-12-2010, 23:50
Ja schodzę. Poza tym mam nadzieje, że nie błyskasz na muzyków... ;)

campermtb
26-12-2010, 00:08
W sufit:) Zależy jeszcze jak mocno sie błyska pełna moca to w sumie rzeczywiście można zwykle zamorzić, ale to juz może byc dla muzyków niebezpieczne:)

markB
26-12-2010, 00:12
Tylko nie rozumiem dlaczego zdjęcia wam nieostre wychodzą, jak skracacie czasy - przecież to błysk w tym wypadku zamraża moment. Tylko ekspozycje trzeba dobrać tak, żeby jednak lampa była głównym źródłem światła. ISO 800 na f/2.8 i czasy poniżej 1/20 w normalnie oświetlonym pokoju to już trochę za dużo, lampa przestaje spełniać swoją rolę.

Bo ja eksperymentowałem na manualu (tak jak kolega chciał robić) i błysk odbity od sufitu był dopełnieniem. Jak zwiększałem siłę błysku, to niestety światło lampy przepalało twarze, bo sufit był zdecydowanie za nisko.

Jakubas
26-12-2010, 00:30
E, iTTL jest na tyle dobry, że nie warto z niego rezygnować...

A co do koncertów... Ja rozumiem błyskać w publikę, albo ratować totalnie pogrążony w mroku koncert, ale coś mi mówi, że Ty robisz to zdecydowanie za często. Też znam takiego jednego, co jest uzależniony od lampy na koncertach, więc pewnego razu postanowiliśmy zwalczyć ognień ogniem i porozstawialiśmy wokół sceny sabiny ustawione na 1/1 z włączonymi fotocelami :D Koleś miał ogólnie problem z nadmiarem światła ;)

campermtb
26-12-2010, 00:50
Nie no aż tak uzalezniony od lampy nie jestem:) Zwykle błyskam raczej żeby troche doświetlić i na pewno nie pełna mocą:) zwykle nie mocniej niż~1/8

DonChristopherus
26-12-2010, 17:31
Zależy jakiego typu zdjęcia chcesz osiągnąć. Jeśli chodzi o zdjęcia imprezowe, to od "czystych", ostrych i pięknie naświetlonych zdjęć, wolę zdjęcia, oddające atmosferę imprezy: ruch, dynamika, kolory imprezy. Uważam więc, że jeśli chodzi o zdjęcia imprezowe (ludzi) wystarczy doświetlić główny temat zdjęcia, a resztę pozwolić wypełnić światłu zastanemu.
Mój, może trochę niudolny przykład tego o co mi chodzi (prosto z puszki, a właściwie FB koleżanki):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/s1-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_xPQvbO6UKvw/TRddxuVC9xI/AAAAAAAAAq8/hn7_SIQ6p1c/s640/s1.jpg)

Maro A.
29-12-2010, 19:05
Ja też wolę nieco dłuższe czasy. Celowałbym w odchylony palnik w gorę, w miarę długi czas naświetlania i nieco podbite ISO. W sumie nikt Ci gotowych rozwiązań nie podpowie... Rób w nefach zdjęcia. Ułatwi Ci to robotę. Skorygujesz balans bieli, ekspozycję, balans kolorów. Przykład z mojego ostatniego błyskania:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/1262/csc0566.jpg)
ISO 800, czas 1/4 s f/5.6 To co miało być ostre, jest ostre. Pytanie tylko czy akurat tego typu zdjęcia Ci się podobają...

t0m3k
02-01-2011, 22:17
http://www.colombina-polanica.pl/gallery/index.php?value=261209
http://www.colombina-polanica.pl/gallery/index.php?value=211109
D80 + kit + wbudowana lampa. Może nie ideał ale z wbudowaną lampą...

tomekzi
02-01-2011, 22:46
E, iTTL jest na tyle dobry, że nie warto z niego rezygnować...

A co do koncertów... Ja rozumiem błyskać w publikę, albo ratować totalnie pogrążony w mroku koncert, ale coś mi mówi, że Ty robisz to zdecydowanie za często. Też znam takiego jednego, co jest uzależniony od lampy na koncertach, więc pewnego razu postanowiliśmy zwalczyć ognień ogniem i porozstawialiśmy wokół sceny sabiny ustawione na 1/1 z włączonymi fotocelami :D Koleś miał ogólnie problem z nadmiarem światła ;)

Przecież w ttl to nie działa. Chyba że w manualu błyskał.