Zobacz pełną wersję : nikkor 28mm 2.0
Czy ktoś z warszawy ma to szkiełko pożyczyć na tydzień?
Oczywiście w zastaw daję jakieś inne szkło.
aż mi się nie chce wierzyć że nikt z warszawy nie ma tego szkła
Szkło by się znalazło w stolicy, tyle że tej poprzedniej. :smile:
spiritwood
27-12-2010, 00:04
Większość (w tym ja) kupuje 28 f 2.8, bo ma ustaloną reputację, nie robi dziury w kieszeni i chyba jest nie gorszy, niż 2.0
EDIT
Gwoli ścisłości dodam, że pisałem o wersji AiS.
28 2.0 AF rujnuje. ;)
szkoda że nie warszawa
no ja pisze o wersji AiS - podoba mi się obrazek z tego szkła
muszę tylko sam się przekonać o użyteczności na 2.0 2.8 i 4
spiritwood
27-12-2010, 00:51
Możesz się przejść do tak tu na forum opluwanego Interfoto. Mają 28 2.0. Przestrzelisz, zobaczysz. Mam piękną sztukę 28 2.8 AiS od Axera. W razie czego służe.
jeśli chodzi o ostrość jak dla mnie rewelacja od f2. W ogóle genialne szkiełko mz.
byłem dziś w interfoto i przestrzelałem na szybko to szkiełko
Nie wiem jak na FX, ale na DX to szkło dawało czadu. Z tym, że miałem piękną kopię w dziewiczym stanie.
Bardzo mieszane uczucia...
D700 bardzo sprawnie podpowiada czy trafiłem z ostrością.
szkło w centralnej części jest całkiem ostre z taką fajną miękkością, która tak mi się podobała w 35mm 2.0 pentaxa (też staruszek)
Szkło trochę drogie, tym bardziej że cały człon optyczny ma lekki luz...
brzegi miękkie
fajny bokeh
Swoją drogą, umiecie na pełnej dziurze w szerokich szkłach tego typu wyostrzyć w punkt bez wspomagania przez aparat?
Swoją drogą, umiecie na pełnej dziurze w szerokich szkłach tego typu wyostrzyć w punkt bez wspomagania przez aparat?
Yhy, klina mam. :)
Choć w przypadku takiego wizjera jak FM2n dałbym radę i bez klina, w każdym razie w F100 daję. D700 ma tylko odrobinę mniejszy i ciemniejszy wizjer niż F100 i pewnie wymagałoby to nieco dłuższego treningu.
Przy okazji chciałbym zauważyć, ze w Nikonie z reguły się ostrzy na pełnej dziurze, bo popychacz otwiera przysłonę.
Nie no.... wiadomo że ostrzymy na pełnej dziurze. Bardziej chodzi mi o trafienie na 2.0 bo przymykanie szybko zwiększa GO i nasze błędy ostrzenia są mniej widoczne
A standardowa matówka D700 nie jest zbyt pomocna przy ręcznym ostrzeniu