Zobacz pełną wersję : Hitech - to w końcu farbują czy nie?
Sokolik Wędrowny
24-12-2010, 10:17
Bo na forum opinie sprzeczne. Przymierzam się do zakupu kilku szarych połówek oraz ND do systemu Cokin P. Hitech jawi mi się jako marka o niezłym stosunku jakości do ceny, a fundusze mam ograniczone. Pytanie: czy oszczędność nie zostanie okupiona fioletowo - buraczkowym dodatkiem, niekoniecznie pożądanym...?
Quakerek
24-12-2010, 10:27
Z własnego doświadczenia powiem, że połówki które mam a są to 0,6 i 0,9 z przejściem soft nie farbują mi natomiast ND ma zafarb zbliżony do fioletowego a przy dłuższych czasach naświetlania efekt jest bardziej uwidoczniony.
Sokolik Wędrowny
24-12-2010, 10:48
O, to już jest coś. Bo właśnie dokładnie takie połówki chcę sobie sprawić a z ND mogę się na razie wstrzymać. Dzięki za szybkie info i czekam na inne opinie :)
Używam Hitechów 0.6 i 0.9 z przejściem hard i nie zaobserwowałem zafarbu. Efekty możesz zobaczyć w postach, które ostatnio zakładałem.
Z połówek i szarych widziałem zafarb tylko na szarym filtrze 10, ale też nie jestem pewien czy to nie był problem tej konkretnej sztuki.
Hitechy farbuja jak kazdy filtr.....jedne mniej drugie wiecej, Lee ma zafarb minimalny i widoczny dopiero przy dwoch filtrach na raz, lekki roz ktory latwo skorygowac.
Polowki Hitecha farbuja dosc mocno na jagode kiedy uzywasz dwoch na raz, pojedynczy filtr farbuje minimalnie i nie ma problemu z korekta;)
Moge spokojnie polecic Hitechy;)
Cockiny farbuja strasznie i nie polecam....
Inna sprawa jest z filtrami pelnymi, te farbuja co jest norma ale z tym latwo sobie poradzic ustawiaja recznie WB;)
Uzywałem kiedyś nd hitech na holderze cokina - farbowały, używałem połówek soft 0.6 i 0.9 na lee i też farbują, jeśłi używasz pojedynczo lub bez mocnego nd to farbowane nie powinno być dużym problemem szczególnie przy 0.6 ale zmianę oczywiście widać. opinie (prawie) zawsze będą sprzeczne.
Uzywałem kiedyś nd hitech na holderze cokina - farbowały, używałem połówek soft 0.6 i 0.9 na lee i też farbują, jeśłi używasz pojedynczo lub bez mocnego nd to farbowane nie powinno być dużym problemem szczególnie przy 0.6 ale zmianę oczywiście widać. opinie (prawie) zawsze będą sprzeczne.
A jaka puszke masz? Watkow o farbowaniu bylo tysiac i pewne jest, ze wszystko zalezy od filtra (dolonocostam) na matrycy oraz samej matrycy.
Taki Fufu S5 farbi na silna jagode z hitechem to tez mocniej farbi na Lee, uzywam Lee na D90 i zafarb jest niemal niezauwazalny przy jednym filtrze, natomiast z Hitecha byl bardzo maly przy jednym filtrze a dwoch juz bylo jagodowo z tym, ze mniej niz np. z Fufu
Używam Cokina soft i Hitecha hard. Imho zarówno jeden jak i drugi trochę farbują, ale można to dość łatwo skorygować. Masakra jest, gdy się je zastosuje jednocześnie.
Sokolik Wędrowny
24-12-2010, 12:11
natomiast z Hitecha byl bardzo maly przy jednym filtrze a dwoch juz bylo jagodowo
Masakra jest, gdy się je zastosuje jednocześnie.
Stąd prosty wniosek, coby kupić uchwyt slim. Nie będzie kusiło aby stosować jednocześnie... ;)
Stąd prosty wniosek, coby kupić uchwyt slim. Nie będzie kusiło aby stosować jednocześnie... ;)
Jezeli kupujesz to pod szeroki kat to raczej nie masz wyjscia albo ciac zwykly....czasami jednak stosuje sie dwa na raz;)
Sokolik Wędrowny
24-12-2010, 12:55
N 18-70 wystarczająco winietuje sam z siebie, jakby go jeszcze uchwytem nie-slim popieścić, to pewnie byłoby widać... Inna rzecz, że u mnie przewaga tele, zarówno aktualnie jak i docelowo... Chciałbym kupić jeden zestaw do wszystkich szkieł - po to chyba wymyślono system Cokin... ;)
A jaka puszke masz? Watkow o farbowaniu bylo tysiac i pewne jest, ze wszystko zalezy od filtra (dolonocostam) na matrycy oraz samej matrycy.
Taki Fufu S5 farbi na silna jagode z hitechem to tez mocniej farbi na Lee, uzywam Lee na D90 i zafarb jest niemal niezauwazalny przy jednym filtrze, natomiast z Hitecha byl bardzo maly przy jednym filtrze a dwoch juz bylo jagodowo z tym, ze mniej niz np. z Fufu
lepiej nie pytaj bo mój jest czerwony - 500D. przy jednym jest ok właściwie przy .6 to się muszę doszukiwać, myślę ze każdemu farbuje tylko jeden wie ze farbuje i widzi a drugi nie wie i jest zadowolony :).
N 18-70 wystarczająco winietuje sam z siebie, jakby go jeszcze uchwytem nie-slim popieścić, to pewnie byłoby widać... Inna rzecz, że u mnie przewaga tele, zarówno aktualnie jak i docelowo... Chciałbym kupić jeden zestaw do wszystkich szkieł - po to chyba wymyślono system Cokin... ;)
Do tego obiektywu mozesz kupic zwykly uchwyt, slima kupuje sie do takich szkiel jak sigma 10-20;)
Odkopując wątek, pokazać chce różnice zafarbów tego samego filtra Hitech ND 3.0 na dwóch róznych aparatach.
Zakładając filtr na D40, powiem że sie przestraszyłem zafarbem :/
Stosująć różne ustawienia WB w aparacie, czerwień świeciła jak światło na skrzyżowaniu ;)
Dopiero w ACR, udało sie zdjęcie doprowadzić do jakiegoś ładu.
Natomiast przy D300 odetchnąłem, zabarwienie jagody było takie jakie sie spodziewać można ;)
z D40
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/5330246252_8c86b85a3c_z-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5047/5330246252_8c86b85a3c_z.jpg)
z D300
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/5329634193_9cda38bb9a_z-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5210/5329634193_9cda38bb9a_z.jpg)
Wiem że zdjęcia nie są pierwszych lotów, ale chodziło mi głównie o pokazanie nasycenia kloru jagody ;)
Więc nie zawsze filtr jest winien, przed zakupem warto się upewnić jak bedzie działał na matryce w twoim aparacie :/
Mam nadzieje że się przyda.
Sokolik Wędrowny
07-01-2011, 21:49
Dziękuję za wyczerpujące informacje. Przydadzą się bardzo!
Wszystko fajnie, ale to jest ND3.0 filtr pelny a my mowimy o polowkach.
Fakt, ze duzo zalezy od matrycy a raczej filtra na niej;)
Widac tez, ze wpada swiatlo bokiem, Hitecha ND3.0 trzeba uszczelnic;)
Wszystko fajnie, ale to jest ND3.0 filtr pelny a my mowimy o polowkach.
...eeee, ;)
To z pierwszego postu:
Przymierzam się do zakupu kilku szarych połówek oraz ND do systemu Cokin P
:)
Widac tez, ze wpada swiatlo bokiem, Hitecha ND3.0 trzeba uszczelnic
Juz mam na to sposób ;)
Juz mam na to sposób ;)
Zdradz tajemnice.....ja bym obkleil go tak jak bigstoper Lee
ja bym obkleil go tak jak bigstoper Lee
..no można, ale obawiam sie że z czasem uzytkowania (owa) okleina by odchodziła i pozostawiony klej na filtrze mógłby drażnić ;)
Też nie wiadomo, czy owe oklejenie by pomogło ?
Ja mianowicie (potrzeba matką wynalazków ;) ), używam ściągacza ze skarpetki czarnej :D
Mam taki pasek okolo 5cm i ładnie nachodzi na filtr ;)
..no można, ale obawiam sie że z czasem uzytkowania (owa) okleina by odchodziła i pozostawiony klej na filtrze mógłby drażnić ;)
Też nie wiadomo, czy owe oklejenie by pomogło ?
Ja mianowicie (potrzeba matką wynalazków ;) ), używam ściągacza ze skarpetki czarnej :D
Mam taki pasek okolo 5cm i ładnie nachodzi na filtr ;)
No tak te filtry sa mniejsze.....a co do okleiny to w BSie nie schodzi i dziala wzorowo;)
Hitechy farbuja jak kazdy filtr.....
Cockiny farbuja strasznie i nie polecam....
Moje szare połówki Cokin'a nie farbują, powiem więcej - są IDEALNIE szare.
Moje szare połówki Cokin'a nie farbują, powiem więcej - są IDEALNIE szare.
Jestes pewien? Zrob zdjecie z dwoma na raz;)
Jestem pewien.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1024016#post1024016
Zafarb pojawiający się przy długim naświetlaniu to nie wina filtrów tylko podczerwieni nie wychwyconej przez filtr IR w aparacie.
To zastanawia mnie dlaczego ludzie pokazuja takie "babole" kolorowe wlasnie z cokinow?! Tak czy inaczej Cokim P na szerokim szkle to meczarnia i rozwialem ten problem inaczej;)
Też mnie to zastanawiało, dlatego zdecydowałem się dokładnie sprawdzić w czym rzecz i wyniki opisałem w:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1024016#post1024016 post nr 36.
Może ktoś Cokina podrabia, może ma duże rozrzuty produkcyjne? W każdym razie moje są szare.
Bedziemy robic OT, ale ten twoj test jest w warunkach odstajacych od plenerowych.....
On dokładnie pokazuje neutralność filtrów. Stabilne błyskowe światło, ekspozycja zmieniana przysłoną by zachować możliwie stały czas błysku (i jego barwę). Próbnik kolorów się nie myli. Zresztą w plenerze, gdzie zresztą najczęściej połówki stosuję też nie wykazują one żadnych zafarbów.