PDA

Zobacz pełną wersję : Hitech - to w końcu farbują czy nie?

Sokolik Wędrowny
24-12-2010, 10:17
Bo na forum opinie sprzeczne. Przymierzam się do zakupu kilku szarych połówek oraz ND do systemu Cokin P. Hitech jawi mi się jako marka o niezłym stosunku jakości do ceny, a fundusze mam ograniczone. Pytanie: czy oszczędność nie zostanie okupiona fioletowo - buraczkowym dodatkiem, niekoniecznie pożądanym...?

Quakerek
24-12-2010, 10:27
Z własnego doświadczenia powiem, że połówki które mam a są to 0,6 i 0,9 z przejściem soft nie farbują mi natomiast ND ma zafarb zbliżony do fioletowego a przy dłuższych czasach naświetlania efekt jest bardziej uwidoczniony.

Sokolik Wędrowny
24-12-2010, 10:48
O, to już jest coś. Bo właśnie dokładnie takie połówki chcę sobie sprawić a z ND mogę się na razie wstrzymać. Dzięki za szybkie info i czekam na inne opinie :)

dame
24-12-2010, 10:55
Używam Hitechów 0.6 i 0.9 z przejściem hard i nie zaobserwowałem zafarbu. Efekty możesz zobaczyć w postach, które ostatnio zakładałem.

Z połówek i szarych widziałem zafarb tylko na szarym filtrze 10, ale też nie jestem pewien czy to nie był problem tej konkretnej sztuki.

Greg77
24-12-2010, 11:01
Hitechy farbuja jak kazdy filtr.....jedne mniej drugie wiecej, Lee ma zafarb minimalny i widoczny dopiero przy dwoch filtrach na raz, lekki roz ktory latwo skorygowac.
Polowki Hitecha farbuja dosc mocno na jagode kiedy uzywasz dwoch na raz, pojedynczy filtr farbuje minimalnie i nie ma problemu z korekta;)
Moge spokojnie polecic Hitechy;)
Cockiny farbuja strasznie i nie polecam....
Inna sprawa jest z filtrami pelnymi, te farbuja co jest norma ale z tym latwo sobie poradzic ustawiaja recznie WB;)

jaś
24-12-2010, 11:18
Uzywałem kiedyś nd hitech na holderze cokina - farbowały, używałem połówek soft 0.6 i 0.9 na lee i też farbują, jeśłi używasz pojedynczo lub bez mocnego nd to farbowane nie powinno być dużym problemem szczególnie przy 0.6 ale zmianę oczywiście widać. opinie (prawie) zawsze będą sprzeczne.

Greg77
24-12-2010, 11:29
Uzywałem kiedyś nd hitech na holderze cokina - farbowały, używałem połówek soft 0.6 i 0.9 na lee i też farbują, jeśłi używasz pojedynczo lub bez mocnego nd to farbowane nie powinno być dużym problemem szczególnie przy 0.6 ale zmianę oczywiście widać. opinie (prawie) zawsze będą sprzeczne.

A jaka puszke masz? Watkow o farbowaniu bylo tysiac i pewne jest, ze wszystko zalezy od filtra (dolonocostam) na matrycy oraz samej matrycy.
Taki Fufu S5 farbi na silna jagode z hitechem to tez mocniej farbi na Lee, uzywam Lee na D90 i zafarb jest niemal niezauwazalny przy jednym filtrze, natomiast z Hitecha byl bardzo maly przy jednym filtrze a dwoch juz bylo jagodowo z tym, ze mniej niz np. z Fufu

kh29228
24-12-2010, 11:34
Używam Cokina soft i Hitecha hard. Imho zarówno jeden jak i drugi trochę farbują, ale można to dość łatwo skorygować. Masakra jest, gdy się je zastosuje jednocześnie.

Sokolik Wędrowny
24-12-2010, 12:11
natomiast z Hitecha byl bardzo maly przy jednym filtrze a dwoch juz bylo jagodowo

Masakra jest, gdy się je zastosuje jednocześnie.

Stąd prosty wniosek, coby kupić uchwyt slim. Nie będzie kusiło aby stosować jednocześnie... ;)

Greg77
24-12-2010, 12:48
Stąd prosty wniosek, coby kupić uchwyt slim. Nie będzie kusiło aby stosować jednocześnie... ;)

Jezeli kupujesz to pod szeroki kat to raczej nie masz wyjscia albo ciac zwykly....czasami jednak stosuje sie dwa na raz;)

Sokolik Wędrowny
24-12-2010, 12:55
N 18-70 wystarczająco winietuje sam z siebie, jakby go jeszcze uchwytem nie-slim popieścić, to pewnie byłoby widać... Inna rzecz, że u mnie przewaga tele, zarówno aktualnie jak i docelowo... Chciałbym kupić jeden zestaw do wszystkich szkieł - po to chyba wymyślono system Cokin... ;)

jaś
24-12-2010, 14:04
A jaka puszke masz? Watkow o farbowaniu bylo tysiac i pewne jest, ze wszystko zalezy od filtra (dolonocostam) na matrycy oraz samej matrycy.
Taki Fufu S5 farbi na silna jagode z hitechem to tez mocniej farbi na Lee, uzywam Lee na D90 i zafarb jest niemal niezauwazalny przy jednym filtrze, natomiast z Hitecha byl bardzo maly przy jednym filtrze a dwoch juz bylo jagodowo z tym, ze mniej niz np. z Fufu

lepiej nie pytaj bo mój jest czerwony - 500D. przy jednym jest ok właściwie przy .6 to się muszę doszukiwać, myślę ze każdemu farbuje tylko jeden wie ze farbuje i widzi a drugi nie wie i jest zadowolony :).

Greg77
24-12-2010, 14:04
N 18-70 wystarczająco winietuje sam z siebie, jakby go jeszcze uchwytem nie-slim popieścić, to pewnie byłoby widać... Inna rzecz, że u mnie przewaga tele, zarówno aktualnie jak i docelowo... Chciałbym kupić jeden zestaw do wszystkich szkieł - po to chyba wymyślono system Cokin... ;)

Do tego obiektywu mozesz kupic zwykly uchwyt, slima kupuje sie do takich szkiel jak sigma 10-20;)

biegly
06-01-2011, 15:51
Odkopując wątek, pokazać chce różnice zafarbów tego samego filtra Hitech ND 3.0 na dwóch róznych aparatach.
Zakładając filtr na D40, powiem że sie przestraszyłem zafarbem :/
Stosująć różne ustawienia WB w aparacie, czerwień świeciła jak światło na skrzyżowaniu ;)
Dopiero w ACR, udało sie zdjęcie doprowadzić do jakiegoś ładu.

Natomiast przy D300 odetchnąłem, zabarwienie jagody było takie jakie sie spodziewać można ;)

z D40

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/5330246252_8c86b85a3c_z-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5047/5330246252_8c86b85a3c_z.jpg)

z D300

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/5329634193_9cda38bb9a_z-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5210/5329634193_9cda38bb9a_z.jpg)

Wiem że zdjęcia nie są pierwszych lotów, ale chodziło mi głównie o pokazanie nasycenia kloru jagody ;)
Więc nie zawsze filtr jest winien, przed zakupem warto się upewnić jak bedzie działał na matryce w twoim aparacie :/
Mam nadzieje że się przyda.

Sokolik Wędrowny
07-01-2011, 21:49
Dziękuję za wyczerpujące informacje. Przydadzą się bardzo!

Greg77
11-01-2011, 13:15
Wszystko fajnie, ale to jest ND3.0 filtr pelny a my mowimy o polowkach.
Fakt, ze duzo zalezy od matrycy a raczej filtra na niej;)
Widac tez, ze wpada swiatlo bokiem, Hitecha ND3.0 trzeba uszczelnic;)

biegly
11-01-2011, 14:44
Wszystko fajnie, ale to jest ND3.0 filtr pelny a my mowimy o polowkach.
...eeee, ;)

To z pierwszego postu:

Przymierzam się do zakupu kilku szarych połówek oraz ND do systemu Cokin P
:)

Widac tez, ze wpada swiatlo bokiem, Hitecha ND3.0 trzeba uszczelnic
Juz mam na to sposób ;)

Greg77
11-01-2011, 15:32
Juz mam na to sposób ;)

Zdradz tajemnice.....ja bym obkleil go tak jak bigstoper Lee

biegly
11-01-2011, 15:52
ja bym obkleil go tak jak bigstoper Lee
..no można, ale obawiam sie że z czasem uzytkowania (owa) okleina by odchodziła i pozostawiony klej na filtrze mógłby drażnić ;)
Też nie wiadomo, czy owe oklejenie by pomogło ?

Ja mianowicie (potrzeba matką wynalazków ;) ), używam ściągacza ze skarpetki czarnej :D
Mam taki pasek okolo 5cm i ładnie nachodzi na filtr ;)

Greg77
11-01-2011, 17:06
..no można, ale obawiam sie że z czasem uzytkowania (owa) okleina by odchodziła i pozostawiony klej na filtrze mógłby drażnić ;)
Też nie wiadomo, czy owe oklejenie by pomogło ?

Ja mianowicie (potrzeba matką wynalazków ;) ), używam ściągacza ze skarpetki czarnej :D
Mam taki pasek okolo 5cm i ładnie nachodzi na filtr ;)

No tak te filtry sa mniejsze.....a co do okleiny to w BSie nie schodzi i dziala wzorowo;)

RBT
18-01-2011, 00:14
Hitechy farbuja jak kazdy filtr.....
Cockiny farbuja strasznie i nie polecam....
Moje szare połówki Cokin'a nie farbują, powiem więcej - są IDEALNIE szare.

Greg77
20-01-2011, 07:10
Moje szare połówki Cokin'a nie farbują, powiem więcej - są IDEALNIE szare.

Jestes pewien? Zrob zdjecie z dwoma na raz;)

RBT
20-01-2011, 18:10
Jestem pewien.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1024016#post1024016

Zafarb pojawiający się przy długim naświetlaniu to nie wina filtrów tylko podczerwieni nie wychwyconej przez filtr IR w aparacie.

Greg77
20-01-2011, 22:07
To zastanawia mnie dlaczego ludzie pokazuja takie "babole" kolorowe wlasnie z cokinow?! Tak czy inaczej Cokim P na szerokim szkle to meczarnia i rozwialem ten problem inaczej;)

RBT
20-01-2011, 23:46
Też mnie to zastanawiało, dlatego zdecydowałem się dokładnie sprawdzić w czym rzecz i wyniki opisałem w:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1024016#post1024016 post nr 36.
Może ktoś Cokina podrabia, może ma duże rozrzuty produkcyjne? W każdym razie moje są szare.

Greg77
20-01-2011, 23:54
Bedziemy robic OT, ale ten twoj test jest w warunkach odstajacych od plenerowych.....

RBT
21-01-2011, 00:01
On dokładnie pokazuje neutralność filtrów. Stabilne błyskowe światło, ekspozycja zmieniana przysłoną by zachować możliwie stały czas błysku (i jego barwę). Próbnik kolorów się nie myli. Zresztą w plenerze, gdzie zresztą najczęściej połówki stosuję też nie wykazują one żadnych zafarbów.