PDA

Zobacz pełną wersję : Pancolar a Nikkor 50 1.8

M2SC
24-12-2010, 01:34
Witam posiadam obiektyw CZJ Pancolar MC electric 50 1.8 i chciałbym spytać jak ma się jego ostrośc w porównaniu do 50tki nikkorowskiej ( rozumiem że są wersje chinskie japonskie, z szybka i bez tp i duzo moze zalezec od wersji) ale spytam o najpopularniejszą oferowana obecnie chinke - zwłaszcza chodzi mi o pełny otwór - zeiss przez justowanie stracił trochę na jakości ale nadal jest dobrze jesli nie bardzo dobrze ale w sumie niewiele doplacajac mam af co chwilami jednak naprawde moze sie przydać, wiec jezeli ktoś miał stycznośc z tymi obiektywami i mógłby sie wypowiedzieć to byłbym wdzięczny

karabud
24-12-2010, 01:38
Zdecydowanie Pancolar lepszy jak dla mnie, byc moze przez justowanie minimalna przewaga w ostrosci moze byc na korzysc nikona ale obrazek, kontrast, bokeh i korekcja pancolara pod dx jest bdb. Ponadto minimalna odleglosc ostrzenia jest mniejsza o 15cm :)

wist
26-12-2010, 16:40
Tylko pamiętaj o tym że z Pankolarem nie będziesz miał ostrzenia na nieskończoność (może 1.5-2.5 m). Jeśli zastosujesz redukcje z soczewką to stracisz już sporo na jakości.

Mavierk
26-12-2010, 16:49
Miałem oba, gdyby tylko pancolar ostrzył troszkę dalej... Nikkor jest troszke słabszy na f1.8, ma brzydsze rozmycie i wygląda jak zabawka w porównaniu z Pancolarem. Ale ja Zeissa sprzedałem pierwszego.

JacekCz
26-12-2010, 18:01
Tylko pamiętaj o tym że z Pankolarem nie będziesz miał ostrzenia na nieskończoność (może 1.5-2.5 m). Jeśli zastosujesz redukcje z soczewką to stracisz już sporo na jakości.

Oraz domykania przysłony i takich tam "szczegółów".

karabud
26-12-2010, 18:02

w wielu egzemplarzach mozna tylna soczewke wykrecic i miec nieskonczonosc

M2SC
27-12-2010, 00:24

Pancolara da sie bez problemu wyjustowac wykrecajac soczewke - zarówno w zebrze jak i MC.
Dzieki za opinie :)

AlphaMale
11-02-2011, 19:56
Witam. O co chodzi z tym wykręcaniem ? zupełnie wyjąć tą soczewkę ? czy tyko zmniejszyć dystans do matrycy ???

karabud
12-02-2011, 14:21
Witam. O co chodzi z tym wykręcaniem ? zupełnie wyjąć tą soczewkę ? czy tyko zmniejszyć dystans do matrycy ???

zgadnij co sie stanie jak wyjmiesz grupe soczewek?
oczywiscie ze zblizyc do matrycy....

AlphaMale
12-02-2011, 18:22
no ok, dokładnie tak zrobiłem z heliosem ale przez chwilę zwątpiłem a pancolar jest dopiero w drodze do mnie, dzięki za odpowiedź