PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taki efekt?

photoaction
24-12-2010, 00:35
Hej
http://vimeo.com/18066524 to filmik gdzie zobaczyłem bardzo ciekawe zjdęcie.

w 1:35 minucie - wyświetla się zdjęcie z kanapką, później zdjęcie dwóch chłopaków. Czy to efekt zbliżania zdjęcia w programie do prezentacji czy zdjęcie 3d?
Jak to jest zrobione?

Pozdrawiam

kaba
24-12-2010, 02:23
imho efekt przybliżenia. Postacie wstawione na tle mercedesa (między fotkami musi być zachowana odległość). Kolejny krok to odpowiednie "zzomowanie" :wink: Dzięki takiemu zabiegowi mamy złudzenie przestrzenności obrazka.

photoaction
24-12-2010, 03:18
przyznam, że nieźle wyszło, będę kombinował ale nie wiem czy się uda. co ciekawe - kilka sekund pozniej jest zjdęcie gdzie przesuwa się samo niebo. Czyzby zdjęcie było sklejane z kilku fotek?

2pompony
24-12-2010, 03:56
To jest jeden z najprostszych efektów, jakich uczą na animacji klasycznej: gra na wieloplanach. Wyobraź sobie tą samą scenę: 1 layer z lewym chłopakiem, drugi z prawym, trzeci z samochodem (tłem).

Najprościej, a jednocześnie niebywale sugestywnie 'najazd kamery' robi się tak, że w trakcie powiększania sceny (najazdu) odsuwamy layery z ludźmi na zewnątrz: lewego w lewo, prawego w prawo. W ten sposób odsłaniamy chłopakami (bliższymi planami) trochę tła (dalszego planu) oszukując mózg i dodając wrażenie trzeciego wymiaru.

Jak widać oszustwo jest dobre, kiedy 'widzimy' trójwymiarowość, pomimo ewidentnego składania płaskich layerów. Notabene cała składanka: panorama nadmorskiego miasta, zdjęcie z kanapką jak i dwóch chłopaków koło mercedesa zrobionych jest identycznie tą metodą.

Grą na wieloplanach da się nie tylko robić najazdy i odjazdy kamery, ale i jazdy wózkiem lub szwenk - tylko wszędzie rusza się planami inaczej...

photoaction
24-12-2010, 10:36
czyli nie da sie tego zrobic z jpg? trzeba nakrecic taki efekt?

marszull
24-12-2010, 10:38
Gdzie tu byl na forum podobny temat z przykladem zdjeciem z katalogu (chyba ikea) i opisem jak to zrobic
cos takiego (http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/bedroom/)

photoaction
24-12-2010, 10:52
kurde świetny efekt.. tylko jak to zrobić :D

stig
24-12-2010, 11:02
czyli nie da sie tego zrobic z jpg? trzeba nakrecic taki efekt?No przeciez 2pompony wytlumaczyl Ci, ze sie da. Dwa zdjecia na warstwach i jazda.

photoaction
24-12-2010, 11:18
Zastanawiam się w jakim programie najlepiej zrobić taki efekt?
Bo te w których robiłem do tej pory slideshowy owszem mialy mozliwosc zoomowania, ale nie przesuwania layerów.

stig
24-12-2010, 11:38
Bo te w których robiłem do tej pory slideshowy owszem mialy mozliwosc zoomowania, ale nie przesuwania layerów.To jest animacja, a nie slideshow, wiec i soft musi taki tryb pracy udostepniac. Uzyj jakiegokolwiek programu do montazu video.

marszull
24-12-2010, 13:16
Bo te w których robiłem do tej pory slideshowy owszem mialy mozliwosc zoomowania, ale nie przesuwania layerów.

Znajdz ten watek o ktorym pisalem, bo wydaje mi sie ze tam byl zamieszczony link do tutoriala (chyba z takim gosciem na fotelu) moze ktos pamieta?

photoaction
24-12-2010, 14:19
a wie ktoś jak się nazywa ten efekt? bedzie łątwiej..

photoaction
24-12-2010, 23:12
faltycznie, każdy layer osobno.

http://www.youtube.com/watch?v=Ax5CVXQVVbo&feature=related

fajny filmik i efekt, ale zastanawia mnie jedna rzecz:

jak powycinał piłkarzy - jak zakrył po nich dziury w tle? bo wątpię, żeby zrobił spejcalnie zdjęcie samej trawy

stig
25-12-2010, 12:17
jak powycinał piłkarzyNo jak "jak"? Nigdy nie wycinales nic ze zdjec?

- jak zakrył po nich dziury w tle? bo wątpię, żeby zrobił spejcalnie zdjęcie samej trawyCo za problem "zakleic" fragmentami murawy z innych obszarow zdjecia?

MirekM
25-12-2010, 18:47
Stosunkowo prosty efekt. Wystarczą 3 zdjęcia, 4 w przypadku całkowitej wymiany tła (trawa). Obszar video jest znacznie mniejszy od rozmiaru klatki foto, co pozwala na swobodne uzyskanie efektu panoramowania. Obszar widoczny jest tylko wycinkiem obrazu zarejestrowanego. Dwaj zawodnicy tyłem, na osobnych klatkach i wycięci. W programie edycyjnym najlepiej warstwy wstawić w zależności parent/slave z dodatkową warstwą, tylko do sterowania równomiernym (i automatycznym) odsłanianiem/zakrywaniem poszczególnych obiektów na warstwach. Oczywiście stosujemy kluczowanie. Problem ze wspominanymi dziurami w ogóle nie wystąpi. A tak w zasadzie, to ten film wszystko wyjaśnia i wygląda na to że jest zbudowany z 4 fotografii.

marioo
26-12-2010, 23:27
tak jest, bylo juz moje pytanie to taki sam efekt ze strony IKEI. jest w tamtym watku caly tutorial, ktory elegancko pokazuje jak to zrobic.
co wiecej, dziala ;)

mluwa
27-12-2010, 17:21
boski efekt, widzę, że dziedzina prezentacji ewoluuje w bardzo ciekawym kierunku. pokaz w power poincie to przeżytek ;)...