PDA

Zobacz pełną wersję : Nie chce robić zdjęcia po włączeniu lampy?

grissley
23-12-2010, 22:57
Coś jest nie tak z moim Fuji S5Pro (taki D200 z inną matrycą w środku).
Zakładam na niego Metz'a 40 Mz3i. Po założeniu, ikonka lampy na górnym wyświetlaczu aparatu zaczyna migać i nie mogę zrobić zdjęcia (wciskanie spustu nic nie daje). Aparat widzi lampę, ale zdjęć nie robi, a np ostrość ustawia wspomagając się spawarką, zamiast czerwonym światełkiem lampy.
Metz jest chyba sprawny, z gorącego guzika błyska, aparat z własną lampą z kolei też robi zdjęcia bez problemu.
Styki i lampy i aparatu czyściłem, ale nic to nie pomogło.
Patrzyłem, czy jakichś ustawień nie przyblokowałem na lampie, ale chyba wszystko jest normalnie (kiedyś miałem podobną akcję, jak wcisnął się kluczyk na lampie, ale teraz to nie to).

Gdzie szukać przyczyny? Podejrzewam, że coś gdzieś trzeba przestawić, ale nie wiem nawet, co i gdzie (a nawet, czy na lampie, czy na aparacie...).

Marcin Borkowski
23-12-2010, 23:09
a masz okazję sprawdzić z inną lampą? wtedy sytuacja sie rozwiąże

grissley
24-12-2010, 00:41
Znalazłem jakąś manualną - działa bez problemu.
Więc pewnie coś jest z Metzem.
Ale co? :|

kiemlo
24-12-2010, 01:04
Może lampa nie ładuje się na 100% i przez to blokuje wyzwolenie migawki?

Me_how
24-12-2010, 01:15
Głosuje za tym, że masz ustawioną lampę w trybie ttl, a w takim trybie nie jest kompatybilna z korpusem.
Pozdrawiam

grissley
24-12-2010, 02:28
Lampa była sprawdzana w trybach A i M, o istnieniu ttl już prawie zapomniałem ;)
Ładuje się chyba w 100% - zapala się wskaźnik gotowości...

markB
24-12-2010, 03:19
A czy masz instukcję do Metza? Jeśli nie masz, to spójrz tutaj jak trzeba ustawić lampę i body w tych trybach: http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/Download/Homepage_Englisch/Photo_Electronic/Bedienungsanleitung_GB/mecablitz_GB/mecablitz_40_bis_45/mecablitz_40_MZ_3i_GB.pdf
W ttl też powinna pracować, ale z adapterem SCA-3000.

JacekCz
24-12-2010, 09:56
jaką masz kostkę?

Są przypadki z kostką SCA analogową Nikon do cyfry, że tak jest (blokada zdjęcia - potwierdzone na D80, MZ-54 i 3401) i potem dowiedziałem się ma pomagać zaklejenie 'lewego' pina (nie wiem od której strony patrzeć ten lewy). Mój własny SCA nie zdąży pod choinkę, więc (jeszcze) nie potwierdzę.

Wiedza o SCA jest gdzieś tu na forum, poszukasz SCA i METZ to znajdziesz.

grissley
24-12-2010, 14:14
chyba już przed wigilią nie zdążę - pojadę dziś na no-name manualu.
Z D100 chodziło bez problemu, ciekawe, czemu z S5Pro się gryzie.
Przed sylwestrem poszperam i posprawdzam :)

Me_how
24-12-2010, 15:45
Bo D100 jest ostatnim korpusem cyfrowym, który współpracował z lampami w standardzie przed i-ttl-owym. S5 jak D200 i kolejne wymagają już lamp nowszych (sb-400, 600, 700, 800, 900). Podejrzewam, że tak samo zachowywała by się np. sb-26).

XXL
24-12-2010, 15:52
Bo D100 jest ostatnim korpusem cyfrowym, który współpracował z lampami w standardzie przed i-ttl-owym. S5 jak D200 i kolejne wymagają już lamp nowszych (sb-400, 600, 700, 800, 900). Podejrzewam, że tak samo zachowywała by się np. sb-26).

Dokładnie, Ta lampa obsługuje zwykły TTL, a Fuji S5PRO ma już i-TTL.
popatrz tu: http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/Download/Photo_Electronic/SCA_Archiv/SCA_Adapter_Archiv_D.pdf
Ale ta lampa bez problemu powinna pracować w automatyce własnej (A) i manualu (M).

JacekCz
24-12-2010, 16:35
Od Guru kostek SCA, dorjana, gratulacje za wiedzę.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1575014&postcount=14
(plus cały wątek wart przejrzenia)

W każdym razie zjawisko potwierdzam namacalnie, że blokuje spust, a kol grissley ciągle nie podał typu kostki.

Sapphiron
24-12-2010, 16:43

jak już to Dttlowych... bo ittl to jest ten nowszy standard...

JacekCz
24-12-2010, 16:57
Jeszcze jedno znalazłem, ale za słaby jestem i nie podejmuję się 'autoryzowanego' tłumaczenia
http://www.nikon-fotografie.de/vbulletin/showthread.php?t=79941&page=6

Dodam, jest też faktem w światku Metz-SCA nieco większa kompatybilność niż oficjalne materiały firmy gwarantują.

JacekCz
27-12-2010, 18:28
Sam z sobą będe pyskował.
Kostka SCA 3402 M (czyli do pierwszych cyfraków) blokuje się w TTL, co jest zrozumiałe (DTTL/iTTL), ale w trybach pozostałych wyzwala migawkę bez kombinowania z nóżkami. (stopka męczy się pomiędzy 40 MZ-3i oraz D80). Jak na razie nie mam wiedzy, czy ewentualnie SCA 3402 M9 by dała pomiar iTTL, czy nie.

Ech jest komputer z tej lampy, właśnie zapoznajemy się ;) Ale widzę, że trybami A będziemy zachwyceni.

grissley
28-12-2010, 00:46
Witam po świętach :)
Nie wiem, co ma ttl do rzeczy - D100 miał D-ttl, S5 ma i-ttl, a Metz nie ma ani jednego, ani drugiego ;)
Od czasu przejścia z F80s na D100 Metz chodzi wyłącznie w trybach M lub A (i w D100 nie było z lampą żadnego problemu).
Kostka to sca 3401 M1. Nie wiem, czy w tej lampie i-ttl byłby dostępny przy którejkolwiek kostce (zaraz poczytam sobie wątek zalinkowany przez JackaCz), ale na razie zależy mi na trybach M i A. S5 blokuje mi niestety migawkę niezależnie od wybranego trybu.

dorjan
28-12-2010, 04:42
Jeżeli już przeczytałeś, to problem rozwiązany, a jeżeli nie - to podpowiem. Twoja kostka SCA-3401 M1 nigdy nie będzie współpracować z żadnym cyfrowym korpusem Nikona w jakichkolwiek trybach TTL. Wymiana kostki na SCA-3402 pozwoli na pracę w D-TTL z D100, ale iTTL nie będzie dostępny nawet z najnowszą wersją M9. Tryby A i M uzyskasz z każdą stopką i błysk lampy będzie wyzwalany, ale wyjątkiem są właśnie stopki ze stykami do Nikona. Zgodność styków jest w tym przypadku wadą i komunikacja między korpusem, a starą lampą powoduje blokowanie błysku. Zaklej wspomniany lewy dolny pin (patrząc od tyłu aparatu), lub usuń go ze stopki (wystarczy wymontować sprężynkę w stopce). Od tej chwili możesz cieszyć się z automatyki własnej i manuala lampy.
Pozdrawiam.

grissley
29-12-2010, 01:18
Tryby A i M uzyskasz z każdą stopką i błysk lampy będzie wyzwalany, ale wyjątkiem są właśnie stopki ze stykami do Nikona. Zgodność styków jest w tym przypadku wadą i komunikacja między korpusem, a starą lampą powoduje blokowanie błysku. Zaklej wspomniany lewy dolny pin (patrząc od tyłu aparatu), lub usuń go ze stopki (wystarczy wymontować sprężynkę w stopce). Od tej chwili możesz cieszyć się z automatyki własnej i manuala lampy.
Pozdrawiam.

Dzięki za podpowiedź, zaraz zakleję.
Swoją drogą - z D100 dogadywał się w A i M bez zaklejania styku...

grissley
31-03-2011, 00:48
A własnie - zapomniałem o temacie.
Niestety, zaklejenie pinu nic mi nie dało.
Zaklejałem po kolei każdy z trzech pinów - bez efektów.
Mogę zakleic wszystkie, ale to bez sensu - mam stopkę uniwersalną.
Wygląda na to, że z 3401M1 ten Metz jest bezużyteczny na aparatach z iTTL...