Zobacz pełną wersję : Czy to wina obiektywu (Nikkor 16-85 VR)? - problem z ostrzeniem
Witam
Chciałem zaczerpnąć opinii forumowiczów. Chodzi o szkło Nikkor 16-85 VR podpięte do Nikona D7000.
Znajomy twierdzi, że przy ogniskowej 16-18mm obiektyw nie ostrzy (pierścień odległości zawsze ustawia się na ok. 0,8 m) przy czym aparat pokazuje potwierdzenie ostrości (kropka w wizjerze).
Czy jest to wina obiektywu czy coś z aparatem (z układem ostrzenia) jest nie tak? Problem dotyczy tylko krótkich ogniskowych.
Dzięki z góry za opinie/porady.
A zdjęcia są ostre czy nie?
Marcin Borkowski
24-12-2010, 00:44
mozesz jakieś pokazać?
Może to być jedna ze sztuk d7000 z wadliwym/źle działającym Af. Zajrzyj do wątku d7000 w praktyce.
Czy w trybie LV też źle ostrzy?
Czy źle ostrzy w LV? - Nie wiem. Jestem umówiony ze znajomym po Nowym roku na przetestowanie obiektywu z moim body (D300). Spróbuje go sprawdzić na wszystkie sposoby. Dziwi mnie fakt, że aparat daje informację, że ustawił ostrość a tymczasem obiektyw ostrzy tylko na odl. 0,8 m.
zygmuntowicz
27-12-2010, 22:41
Ten obiektyw tak ma i nie tylko on. Tzn zdjęcia powinny wychodzić ostre pomimo innej odległości widocznej na skali w okienku. Robiłem taką próbę - przedmiot zdjęcia w odległości ok 4m i przy dłuższych ogniskowych odczyt ze skali był prawidłowy natomiast na szerokim koncie wskazywał mniejszą odległość właśnie coś około 0,8m. Zdięcia były pomimo to ostre.
przy ogniskowej 16-18mm obiektyw nie ostrzy (pierścień odległości zawsze ustawia się na ok. 0,8 m) przy czym aparat pokazuje potwierdzenie ostrości (kropka w wizjerze).
Czy jest to wina obiektywu czy coś z aparatem (z układem ostrzenia) jest nie tak?
Potwierdzam. Z D40X robił mi tak samo, też 0,8m.
Wyjściem z sytuacji jest ustawienie ostrości na dłuższej ogniskowej i przezoomowanie zależnie od potrzeby. A że mam taki zwyczaj jeszcze z czasów analogowych, więc mi to nie przeszkadzało za bardzo. I nawet nie wiem ile dokłądnie ustawia obecnie w takiej samej sytuacji z innymi puszkami.
Natomiast powyższa procedura całkowicie zawodzi przy T17-50: W jego przypadku punkt ostości na skali przypada zupełnie gdzie indziej przy 17 i przy 50mm. W rezultacie dostalibyśmy tam "szare mydło". Sprawdziłem na 2 egzemplarzach Tamrona.
na szerokim koncie wskazywał mniejszą odległość właśnie coś około 0,8m. Zdięcia były pomimo to ostre.
Zdjecia ostre nie są. Ustaw f3,5 i dokładnie sprawdź. Ja robiłem to wielokrotnie, żeby zdiagnozować problem i zawsze wychodziło źle.
Fakt, ze inne szkła też tak mają, ale w znacznie mniejszym stopniu.
zygmuntowicz
28-12-2010, 21:23
Zdjecia ostre nie są. Ustaw f3,5 i dokładnie sprawdź. Ja robiłem to wielokrotnie, żeby zdiagnozować problem i zawsze wychodziło źle.
Fakt, ze inne szkła też tak mają, ale w znacznie mniejszym stopniu.
U mnie jest tak jak napisałem. Nie myślisz chyba że sprawdzałem dokładność ostrzenia na przysłonie 8,0.
Cokolwiek myślę, to nie powiem, dopóki nie sprawdzę :-)
U mnie też D90 w połączeniu z 16-85 robi ostre zdjęcia na każdej ogniskowej bez wyjątku.