PDA

Zobacz pełną wersję : Tło- stałe, pierwszy plan - błysk

emsolo
23-12-2010, 20:55
Witam, chcialbym się dowiedzieć czy mój pomysł, który zamierzam zrealizować będzie funkcjonował. Otóż chcialbym na tło (meble, ściana itd) rzucić oświetlenie stałe czyli 2x 400W lub pojedyńczą, a na pierwszym planie, na modelkę dać błysk ok 70Ws do 100Ws max. Czy nie będzie dużej różnicy, boje się ze oświetlenie stałe może zaniknąć, a chcialbym aby tło było widoczne. Co o tym sądzicie?
Dzięki

bogdi64
23-12-2010, 21:54
nic nie sądzę, bo mieszasz światło stałe z błyskowym, więc dla błysku dobierasz przysłonę, dla stałego czas i odpowiednio balansując tymi parametrami sam uzyskasz co chcesz, podałeś mało danych, więc odpowiedź prosta

emsolo
23-12-2010, 23:56
zazwyczaj przy błysku ustawiam f8 1\100s

motyl
24-12-2010, 10:48
Oświetlenie stałe z błyskowym można zrównoważyć dobierając odpowiednio czas i przysłonę. Zastanawiam się tylko z jakiego źródła będzie pochodzić oświetlenie stałe i co z temperaturą barwową tych różnych świateł.

Wujot
24-12-2010, 11:24
Rozwiązanie średnie.
Podana moc (400W) sugeruje, że to światło żarowe czyli będzie kłopot i z balansem i czasem. Sądzę, że na f8 wyjdzie maks 1/10 s a wtedy przy ruchu modelki będą "podwójne" krawędzie. Może być to czasem nawet fajny efekt ale przeważnie raczej nie jest pożądane.
A 400 W w świetlówkach (to powinno wystarczyć) będzie dużo droższe od oświetlenia błyskowego (same żarówki będą kosztowały ok 250 zł oprawy parę razy tyle - nawet najtańsze)

emsolo
24-12-2010, 11:44
Chciałem zakupić owe żarówke (http://allegro.pl/zarowka-85w-400w-swiatlo-dzienne-5500k-gdy-i1373777887.html). Oczywiscie one pójde na tło, aby musnąć światłem, wiec nie muszę mieć idealnej temperatury barwowej itd. Jak mówicie, ze zależy od migawki, to max będę mogł zejść do 1\60, a z przysłoną sie tam juz pokombinuje.

Wujot
24-12-2010, 12:26
Te żarówki mają tylko 85 W - to mało. Mam w studio świetlówek razem na około 1500 W (pobierane) i warunki ekspozycji to: iso 200, f 4, t 1/30. Oczywiście przy dość dużym planie. Sądzę, że do planu amerykańskiego może wystarczy 400 W (np trzy panele typu KinoFLO) Albo 2 x 200 W w odpowiedniej oprawie (musisz sam coś wymyśleć bo nie ma na rynku nic odpowiedniego).

emsolo
24-12-2010, 12:26
głównie martwię się o to, czy jak błysnę i ustawie aparat pod błysk, to nie zaniknie mi tło, które będę podświetlał stałym.

fafniak
24-12-2010, 12:33
Czy nie rozumiesz że bez podania wartości ekspozycji na tle nikt nie jest w stanie ci odpowiedzieć?
ważna jest odległość lampy od tła.
Ważne jest ustawienie lampy błyskowej w stosunku do tła i modelki...
Zbyt wiele zmiennych
Prościej będzie rozbić na 1/30 i f4 - łatwiej zapanujesz nad tłem.
A jezeli modelka nie będzie dostawać zbyt dużo ciągłego światła to i czas 1/30 nam nie zaszkodzi

emsolo
24-12-2010, 14:23
czas 1\30 daje duże prawdopodobieństwo poruszenia, za duże. Nie cierpię jak mam zdjęcie poruszone, np przy dobrym ujęciu. Chciałbym oświetlić tło pokoju czyli jakie 2,5-3m plus błysk na modelke, ktory pewnie też coś da. Na początku chciałem kupic te tanie chińskie 45Ws, ale nie jestem pewny czy bd wyzwalać sie z fotocelii, gdyż drugiego odbiornika do radia nie mam.

Sapphiron
24-12-2010, 14:34
Ja ostatnio robiłem wprawke do sesji do katalogu meblowego i użyłem dwóch błyskotek 300WS + Sabina na detale. Na S5 iso 100-160, czas 1/60 f9 i dawało radę. Pomieszczenie coś koło 25-30 metrów kwadratowych, 2,8 metra wzwyż.

Wystarczy drobina pomyślunku i wiedzy niestety...

A z doświadczenia wiem że nie ma sensu przy takich akcjach bawić sie w światło stałe, no chyba że 1500W x3 ale wtedy to 1. gorąco sie robi w pomieszczeniu, 2. o ładnych światłocieniach i fakturze mebli można zapomnieć...

Wujot
24-12-2010, 15:58
A z doświadczenia wiem że nie ma sensu przy takich akcjach bawić sie w światło stałe, no chyba że 1500W x3 ale wtedy to 1. gorąco sie robi w pomieszczeniu, 2. o ładnych światłocieniach i fakturze mebli można zapomnieć...

Wypowiedź co prawda kompletnie nie w temacie ale tak bzdurna, że wymaga sprostowania
1. Mebel się nie rusza - jest "naturalnie" predysponowany do światła ciągłego. Z tego powodu specjaliści w tej dziedzinie używają bardzo często światła ciągłego.
2. Duże rozmiary planu i używana przesłona (od f 8.0) wymagałyby bardzo dużych mocy oświetlenia błyskowego. Przy naświetleniu np 4s można alternatywnie użyć tanich (i całkiem niezłych) reflektorów PAR nawet o mocy 100 W.
3. Na przeciętny plan meblowy potrzeba nawet i 10 reflektorów (lub wielkich powierzchni świecących liczonych w m2)
4. Nie ma związku między fakturą i światłocieniem a rodzajem użytego oświetlenia (ciągłe czy błyskowe). Jest za to ich związek z wielkością i charakterystyką powierzchni świecącej. Czyli nie odróżnisz na zdjęciu światła ciągłego od błyskowego jeśli będzie miało podobne końcówki. Co więcej przy bardzo precyzyjnej robocie światło ciągłe ma kolosalną przewagę nad błyskowym. Kolosalną.

A w temacie napisałem już, że świetlówka 85 W da parametry niewystarczające do używania nawet 1/30 s.

Pozdro
Wiesiek

emsolo
24-12-2010, 16:52
to się zmartwiłem, bo wolałem to stałe od tych chińskich błyskotek

a może miał ktoś ktos styczność z taką chińską lampą błyskową 45ws? te ich fotocele są czułe? tak aby inna lampa błyskowa mogła ją wyzwolić

Sapphiron
24-12-2010, 21:06
emsolo a po co Ci takie gówienko 45Ws?

fafniak
24-12-2010, 23:01
Wujot - 100% racji :)))
Tu nie w mocach jest problem tylko w sposobie pracy i znajomości światła.
100 razy więcej radochy oświetleniowej da nam 2x zestaw dedolight-ów niż jakakolwiek lampa błyskowa dużej mocy czy też HMI 1,5 Kw :D
Co nie znaczy ze nie będzie potrzebna:)
Użycie parów , lamp z soczewką fresnela, dedo itp. itd. daje większe możliwości kontroli niż światło błyskowe

emsolo
25-12-2010, 00:09
emsolo a po co Ci takie gówienko 45Ws?

chciałbym tylko znaleźć coś odpowiedniego, czym mógłbym musnąć tło, tyle :]

Rumbum
27-12-2010, 19:19
Właśnie do 150Ws używam takich żarówek 45Ws i sprawdzają się dobrze, świecą bardzo szeroko więc dają radę objąć całe tło. Jedyne co mnie denerwuje to że ładują się dłużej niż KH-150 i nie dają sygnału po naładowaniu. Ale bardziej je polecam niż jakiekolwiek świetlówki, nie wspominając o problemach z temp. światła.