Zobacz pełną wersję : Nikkor 105/2.5 Ai - justowanie?
Witam,
Mam obiektyw jak w temacie w stanie okropnym :) Poobijany, poobdzierany ale działa... nie na 100%. Otóż przy ostrzeniu na nieskończoność nie jest ona na końcu skali obiektywu a tuż przed? Jakieś dwa, trzy milimetry na pierścieniu ostrzenia wcześniej jest ostro na daleko oddalone obiekty. Czy obiektyw został źle skręcony? Można samemu to wyjustować? Poza tym ostrzy w punki tylko nie ma pokrycia ze skalą odległości na obiektywie.
pioter m
23-12-2010, 20:40
Mozliwe, ale nie przejmowalbym sie tym. Wazne, ze dziala dobrze. A ostrzysz i tak przez wizjer, a nie mierzac odleglosc.
W tego typu starych konstrukcjach teoretycznie mozna poprawic to samemu, poniewaz przesuwany jest caly zestaw soczewek, a nie tylko kilka. One sa zespolone na stale. Masz smykalke - probuj, ale moim zdaniem nie warto.
Chyba to zostawię w spokoju. Udało mi się przed chwilą rozebrać obiektyw wyciągnąłem zestaw soczewek ale nie widzę tam nic ciekawego. Skręcam go ponownie :)
Dzięki za zabranie głosu.
marcin_G
23-12-2010, 21:58
Nic ciekawego? Wręcz przeciwnie - "wnętrzności" obiektywów są bardzo ciekawe
A twój egzemplarz ma źle złożony pierścień ostrości, tak czasami była, gdy rozbiera się szkło "do ostatniej śrubki" i nie zaznaczyło się położenia pierścienia ostrości względem ślimaka.
Olać ten problem
Chodziło mi o to, że nic co można urwać albo coś :)
A to, że wnętrzności są ciekawe to masz rację. Przy okazji wyjęcia zespołu soczewek rozkręciłem je, przedmuchałem, skręciłem i śmiga dalej.
Zadobyłem 105/2.5 i łapie ostrość do 4m. Prawdopodobnie jest źle złożony. Czy ktoś może mi powiedzieć jak dobrać się do tego obiektywu?
Photoartbox
25-03-2011, 08:15
Zadobyłem 105/2.5 i łapie ostrość do 4m. Prawdopodobnie jest źle złożony. Czy ktoś może mi powiedzieć jak dobrać się do tego obiektywu?
Odkrecic srubki ;) Napisz moze jaki to model, bo bylo ich kilka - http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html
marcin_G
25-03-2011, 10:47
jojas, a gdy obiekt jest w odległości 4m, to w jaką odległość odczytujesz ze skali ostrości?
Czy ktoś może mi powiedzieć jak dobrać się do tego obiektywu?
Łapiesz mocno za tubus i odkręcasz przednią "mordkę" tam gdzie wkręcasz filtr. Jak ją odkręcisz, to wyciągniesz całą grupę soczewek.
marcin_G
25-03-2011, 19:43
Nie w każdej wersji tak jest. Przednia "mordka" jest często trzymana maleńką śrubką, widoczną po ustawieniu ostrości na minimalną odległość.
Model Ai-S 105/2.5 nr seryjny 965081. Przy krawędzi wysuniętej osłony przeciwsłonecznej są dwie małe śrubki na śrubokręt płaski i jest jedna równie mała przy wysuniętym tubusie na min odległość. Śrubki te wydają się naruszone (były odkręcane). Gdy obiektyw na skali ostrości ma nieskończoność to faktycznie łapie ostrość na około 4-5 m. Ponieważ optyka jest czysta i w dobrym stanie to nie chciałbym trzepnąć jakiejś głupoty i z obiektywu użytkowego zrobić obiektyw wystawienniczy. A tak na marginesie pierścień nastawu odległości chodzi odrobinę za lekko.
Model Ai-S 105/2.5 nr seryjny 965081. Przy krawędzi wysuniętej osłony przeciwsłonecznej są dwie małe śrubki na śrubokręt płaski i jest jedna równie mała przy wysuniętym tubusie na min odległość. Śrubki te wydają się naruszone (były odkręcane). Gdy obiektyw na skali ostrości ma nieskończoność to faktycznie łapie ostrość na około 4-5 m. Ponieważ optyka jest czysta i w dobrym stanie to nie chciałbym trzepnąć jakiejś głupoty i z obiektywu użytkowego zrobić obiekt wystawienniczy :wink:. A tak na marginesie pierścień nastawu odległości chodzi odrobinę za lekko.
marcin_G
26-03-2011, 18:59
Jojas, czegoś nie rozumiem. W pierwszym poście piszesz, że łapie ostrość OD 4 m, a powyżej piszesz, że ostrzy DO 4-5 m. Więc już nie wiem jak jest
- gdy pierścień ostrości ustawiony jest na minimalną odległość (chyba 1 m, o ile dobrze pamiętam...), w jakiej odległości jest obiekt?
Zawsze pisał do 4m. Czyli optyka jest za mało wkręcona. Po całkowitym wykręceniu bloku optycznego należy zaznaczyć pozycję, w której gwinty się rozłączają. Teraz obrócić soczewki o jeden zwój dalej, powinien się wkręcić mocniej. Jak nie zadziała, to o kolejny, metodą prób i błędów.
Dzięki zrobiłem według porady i jest OK. Co dziwne pierścień ostrości ma trochę większy opór (pewnie smar się nie ułożył). A właściwie czym smarowana jest mechanika obiektywów?
O właśnie. Marcin, czym smarujesz starsze obiektywy? Ja używam smaru molibdenowego, bo taki mam. Ale może jest coś lepszego?
marcin_G
27-03-2011, 16:10
ja też molibdenem
Deep wylookał gdzieś jakiś smar do przekładni w przerzutkach rowerowych, podsyłał mi nawet link, ale nie mogę go znaleźć
ja też molibdenem
Deep wylookał gdzieś jakiś smar do przekładni w przerzutkach rowerowych, podsyłał mi nawet link, ale nie mogę go znaleźć
Na smarach do szkieł się nie znam. Ale w przerzutkach gdzie przekładnia zamknięta jest w piaście, nie stosuje się smaru stałego, tylko olej maszynowy. Przy smarze stałym trybiki się kleją do siebie i przekładnia przestaje działać.
W normalnych przerzutkach zewnętrznych zwykle stosuje się zwykły smar do łożysk np. ŁT-43. Oczywiście można kupić coś brandowanego jako Pedros, Finish Line czy Rohloff, ale po co przepłacać.
EDYTA:
Linka (http://www.cyklotur.com/oleje-smary-rowerowe.html) do sklepu rowerowego, do działu smary i oleje. Uwaga! Mimo, że część preparatów jest nazywana smarem, w rzeczywistości jest olejem.
No to przetestujesz molibden na swoim 50/1.4 i zdasz raport :)
No to przetestujesz molibden na swoim 50/1.4 i zdasz raport :)
Spoko, molibdenowy smar też powinienem mieć gdzieś w swojej skrzyneczce z narzędziami rowerowymi.
Jeszcze mi się przypomniało smaru na bazie molibdenu używało się do amortyzatorów, gdzie ważne było, żeby smar nie zawierał litu, który jakoby miał niszczyć gumowe uszczelki. Nie wiem ile w tym prawdy, ale zawsze gdzie smar miał styczność z gumą stosowałem smary bez litu.
marcin_G
29-03-2011, 15:36
...czyli byłeś bez-lit-ośny.
Mnie w najbliższym wolnym czasie czeka przesmarowanie ślimaka zooma w 28-45/4,5
Znacie to szkło?