PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy nabytek, pytania o D90.

gran_tourino
22-12-2010, 23:13
Witajcie, wcześniej miałem Nikona d40, trochę się do niego przyzwyczaiłem, a w nikonie d90 trochę się pozmieniało, odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem w instrukcji, więc pytam tutaj.

Czy istnieje możliwość włączenia podglądu parametrów robionego zdjęcia na dużym ekranie, ale na stałe, a nie dopiero po kliknięciu na info. Często robię zdjęcia z uniesionym aparatem, bardzo by mi to ułatwiło pracę.

Czy licznik zdjęć na ekranie górnym musi być cały czas włączony, czy mogę go wyłączyć tylko poprzez wyciągnięcie baterii ?

Wiem, że pytam o szczegóły, jednak chciałem rozwiać wszelkie moje wątpliwości. Pozdrawiam

kiemlo
22-12-2010, 23:48
A dlaczego chciałbyś górny licznik wyłączyć?

gran_tourino
22-12-2010, 23:52
Chodzi mi o to czy jest konieczne by górny wyświetlacz, nawet przy wyłączonym aparacie wyświetlał ilość zdjęć na które zostało miejsce na karcie pamięci.

cervandes
22-12-2010, 23:55
bo chciałby aby prądu w nieużywanym aparacie wystarczyło na 150 lat ;)

nie, nie można ani włączyć dużego lcd na stałe ani małego na amen wyłączyć. O ile potrzebę tego pierwszego rozumiem o tyle drugi problem nic nie powoduje, prąd znika w takim tempie jak w zegarku elektronicznym, w aparacie jednak nie masz bateryjki wielkości dropsa tylko wielkości całego opakowania czopków ;)

gran_tourino
23-12-2010, 00:00
Ok, dziękuje za informacje. O ile licznik górny już nie jest problemem. To trochę dziwnie rozwiązali problem wyświetlania parametrów zdjęcia, powinien być wybór co chcemy widzieć na ekranie, ciągłe klikanie może być dość uciążliwe w pewnych sytuacjach, no nic dziękuje za odpowiedzi.

Zen
23-12-2010, 01:14
Przecież masz wybór. Górny wyświetlacz w zasadzie pokazuje wszystko co potrzebne. Dodatkowo w wizjerze również wyświetlane są potrzebne informację. A jak mało to przycisk info. Jest jeszcze LV fakt że niedopracowany AF... ale jest . Jeszcze Ci mało ?.
Mam jeszcze D40x i do szału doprowadza mnie wiecznie jarzący się ekran, szczególnie w ciemności.

Greg77
23-12-2010, 02:06
No to trzeba sie odzwyczaic od pewnych nawykow z D40, zacznij kozystac z gornego wyswietlacza;)
Nie rozumiem co ma robienie zdjec z uniesionym aparatem do ekranu, robisz zdjecia "na zombie"? Przeciez i tak trzeba patrzec w wizjer, nie kumam:D

M2SC
23-12-2010, 02:11
Dobrze Ci koledzy radzą - popracuj trochę z ekranem u góry a zobaczysz jaka to wygoda gdy odrywasz wzrok od wizjera i chcesz cos zmienic ( jak nie masz wprawy co gdzie jest - bo takto to bez odrywania nawet) ja tez kiedyś myślałem ze to niepotrzebny gadżet ale gdy nie miałem wyboru ( jak teraz Ty) zobaczyłem ze to świetna sprawa

ps. i bateria na dłużej starczy ;)