Zobacz pełną wersję : Prośba o poradę - zakup telewizora
Potrzebuje kupić telewizor... kwota max to 3000zł
Zasadniczo mało ogladania TV, służył będzie głownie jako monitor do X-box'a i trochę do bajek dla dzieci.
Pomóżcie ludkowie kochani bo zginąłem w morzu opcji i możliwości...
2700-2800 zł sony 40ex500 w salonie sony z 5 letnia gwarancją !
samsung- masz tam m.in tryb gry ,przebija konkurencje wiem bo miałem
przebija konkurencje wiem bo miałem
ciekawe czym?
poczytaj lub zapytaj tu http://hdtvpolska.com . Dowiesz się wszystkiego od maniaków telewizyjnych.
Martini30
22-12-2010, 19:17
Szwagier ma Sharp-a LC-40LE810E Quattron (podświetlenie LED) i powiem Ci obraz imponujący ;) Posiada mnóstwo funkcji i ustawień także dla każdego coś miłego. Cena ok 3200zł,więc może warto rozważyć dopłatę.
Sharpa pominębo nie chciałbym przekraczać zadeklarowanej kwoty, gdyż i tak podałem ją "z górką". Czyli poza Sony i Samsungiem brak innej alternatywy?
Panasonic TX-P42S20 - plazma, do TV, szczegolnie FullHD mniód ale Ty chcesz grać.... Hmmm
Noo grac... i to nawet nie ja tylko dzieciska :)
Buehehe... Zaraz się znowu zacznie zbiorowa masturbacja, jak już to nie raz miało miejsce... ;-) Idź do sklepu, popatrz, który Ci się najbardziej podoba, a w zasadzie, którego cena Ci się najbardziej podoba, pokaż go panu z obsługi palcem i poproś, żeby zapakował. Daje sobie ch... no nie, może lepiej rękę, uciąć, że żadnej różnicy nie zauważysz.
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue40c6000.bhtml
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kdl-40ex500.bhtml
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-le40c650.bhtml
jak wyżej. Co byś nie wybrał będziesz zadowolony, a jak poszukasz w necie to może i taniej coś znajdziesz. Albo jak możesz poczekaj do po świętach kiedy to prawdziwe przeceny się zaczynają.
Buehehe... Zaraz się znowu zacznie zbiorowa masturbacja, jak już to nie raz miało miejsce... ;-) Idź do sklepu, popatrz, który Ci się najbardziej podoba, a w zasadzie, którego cena Ci się najbardziej podoba, pokaż go Panu z obsługi palcem i poproś, żeby zapakował. Daje sobie ch... no nie, może lepiej rękę, uciąć, że żadnej różnicy nie zauważysz.
Nie ma tak lekko... jako ze zakupy niefotograficzne mam "w głębokim poważaniu" kupię TV przez internet i poczekam aż mi go kurier przywiezie do domu. Poza tym Nie będę przecież kupował TV patrząc na to czy ma ładną obudowę, ani pytał pana sprzedawcy co mi chce sprzedać, bo idąc tym tokiem myślenia teraz siedziałbym na forum Sony i wkudlał się fotografując jakąś Alfą (najczęściej polecany przez sprzedawców aparat foto.. bo jako jedyni dają sprzedawcom prowizję za każdy wciśnięty jeleniom egzemplarz, no przepraszam jeszcze Canon płaci ale tylko za 60D). Na TV się nie znam ani tym bardziej na tym, czy będzie dobrze współpracował z X-boxem. Zatem proszę o pomoc w wybraniu modelu, a nie odsyłaniu mnie do handlarza by wcisnął mi to na czym najwięcej zarobi. :)
No ja akurat wszedłem do sklepu i pokazałem Panu tego, którego obudowa najbardziej mi się podobała i mieścił się w założonym budżecie. Powiedziałem "ten poproszę, taki sobie wymarzyłem". ;-) I mimo, że Pan chciał mi inny wcisnąć (droższy oczywiści), twardy byłem i się nie dałem. ;-) A potrzebowałem kupić TV dokładnie do tego samego celu. Do oglądania bajek i do grania na plejaku. :-) I jako taki się sprawdza w zupełności. Czasem, jak mnie najdzie, żeby film jakiś z żoną obejrzeć, to już tak różowo, jak pewnie niektórzy tutaj by chcieli nie nie jest, ale też tragedii nie ma. W każdym razie po przesiadce z bańki różnica kolosalna. A z tym kurierem, to dobra sprawa jest. Nawet nie trzeba słuchać, co Pan w sklepie ma do powiedzenia. :-)
EWCoyote
24-12-2010, 16:02
ja akurat kupiłem przez neta Panasonic'a plazmę 50''ową tobie bym polecał 42 cale do 3k się zmieścisz spokojnie a mity o plaźmie już dawno się zdewaluowały i te negatywne (wypalanie duszków, buczenie, zapotrzebowanie na prąd,) te pozytywne cóż te są aktualne obraz na zwykłej TV nadal ok a zaleta do gier to czas reakcji w LCD to 8milisec. w plaźmie 0,02sec przepaść - no i większość plazm od Panasonica ma teraz wbudowany tryb grania by właśnie można było na nich grać.
No i Panasonic sam sobie robi matryce nie kupuje jak Sony, LG, czy Szajsung w jednej fabryce. Spędziłem na różnych forach parę ładnych dni zanim nie podjąłem decyzji i wydaje mi się jak najbardziej słuszna. Mam na stałe podłączonego lapka żony do TV oglądamy wspólnie właśnie bajki (anime) a prócz tego żona gra własnie na TV w swoje gry.
Kupilem w zeszlym tygodniu Samsunga 32C5000U fajna sprawa i mysle ze do gier sie nada, dobry kontrast i kolorki no i divixy czyta wszelakiej masci prosto z pendrivea........wiec jak to dla dzieciaka pod Xboxa to fajna sprawa;)
newtonek
25-12-2010, 17:04
(...) a zaleta do gier to czas reakcji w LCD to 8milisec. w plaźmie 0,02sec przepaść (...)
Nie jestem pewien, co masz na myśli, bo nie napisałeś tego po polsku, więc chciałbym się upewnić: ta przepaść jest na korzyść LCD, czy tak? Bo rozumiem, że dwa i pół raza krótszy czas reakcji w LCD pomaga w grach.
EWCoyote
25-12-2010, 17:15
przewaga czasu reakcji jest po stronie plazmy
- "Technologia LCD wymaga aby piksel w ramach przejścia pojedynczego cyklu reakcji przeszedł ze stanu aktywności do stanu nieaktywności i z powrotem. Czas reakcji ekranów LCD może mierzyć od 4 milisekund do 25 milisekund. Nawet szybsze ekrany LCD mogą wyświetlać obrazy z pewnym stopniem rozmycia ruchu."
- "Czas reakcji na poziomie 0,001 ms to jedna z głównych zalet telewizorów plazmowych, w szczególności doceniana przez miłośników gier i kibiców sportowych. Zapewnia całkowitą płynność ruchu i ostrość obrazu, nawet w trakcie bardzo dynamicznych scen. Warto dodać, że choć w nowszych i droższych modelach LCD tzw. efekt smużenia został w dużej mierze zlikwidowany, to czas reakcji w dalszym ciągu pozostaje dłuższy niż w plazmach."
To wspomniany czas reakcji oczywiście jeśli mówimy o opiniach sprzedawców - sam pracuje w handlu i wiem w jaki sposób zachęca się klienta do danej marki, produktu, technologi, a wszystko to dlatego że w tle stoją prozaiczne przyczyny - umowy pomiędzy sprzedawcą a przedstawicielem , firmą a dystrybutorem, czy w końcu chęcią pozbycia się zalegającego sprzętu. Profitów które można z tego czerpać czy obniżek które daje na dystrybutor by sprzedawać jego produkt - cena dla klienta pozostaje bez zmian ale rabat od producenta jest na tyle znaczny że mamy na tym niezłą marże
Z Nikonem jest podobnie
No i Panasonic sam sobie robi matryce nie kupuje jak Sony, LG, czy Szajsung
Akurat to LG i Samsung mają swoje fabryki paneli LCD, a Panasonic i Sony nie. :mrgreen:
Panasonic w ostatnich TV LCD z tego co kojarzę montuje matryce eIPS od LG.Philips.
Sony B
Ja kupiłem za 2 tysie 32 cale z hd, odtwarzaczem blu rej wyjściami HDMI USB i jeszcze jakimiś. zdjęcia ogląda się rewelacyjnie.
Akurat to LG i Samsung mają swoje fabryki paneli LCD, a Panasonic i Sony nie. :mrgreen:
Jak Sony nie ma, jak ma. Wraz Z Sharpem(30% udziałów SONY) Wybudował najnowoczesniejszą fabryke paneli LCD X generacji w mieście Sakai pod Osaką w Japonii. Posiada tez inne.
EWCoyote
26-12-2010, 16:32
Jak Sony nie ma, jak ma. Wraz Z Sharpem(30% udziałów SONY) Wybudował najnowoczesniejszą fabryke paneli LCD X generacji w mieście Sakai pod Osaką w Japonii. Posiada tez inne.
Panowie wspominałem o panelach plazmowych nie LCD - wielu szumnie ogłosiło upadek tej technologi jako przestarzałej i zbyt drogiej - a tu się okazuje że nie dosyć że panele plazmowe są cenowo atrakcyjniejsze od LCD (mówię tu o jakość=się cena) bo plazma za 3K oferuje o wiele lepsze parametry obrazu niż LCD za 3K nie wspomnę o dodatkowych łączach oprogramowaniu czy nawet ilości wejść hdmi. Dyskusja jednak nad przewagami czy to plazmy czy to LCD nie ma sensu bo jedna i druga technologia ma swoich zawziętych przeciwników co i zwolenników. Ja po 5 latach posiadanie LCD mam teraz plazmę i widzę różnicę jakości. Po użytkowaniu długi czas monitora CRT 21" przy kompie mam teraz LCD 24'' i też dostrzegam minusy tej technologi zwłaszcza przy obróbce grafiki więc nie wypowiadam swojej opinii wyssawszy jej wcześniej z palca albo cioci Google. Plazma też ma minusy ale jej zalety wystarczającym stopniu równoważą je co sprawia że nie żałuje w żaden sposób tego zakupu i jeśli kiedykolwiek będę miał jakaś kwotę do wydania na TV a nadal będę istnieć powyższe dwie technologie to nadal będę celował w Plazmę chyba ze pojawi się na rynku coś co spuści w kanał konkurencje. Może OLEDy ale cena jeszcze zabija a może już coś powstaje co za parę lat pozamiata rynek - 3D - jest porażką więc pewnie nie to ale może coś osobistego jak indywidualne wyświetlacze obrazu na gałce ocznej.
krzysztof jot
26-12-2010, 18:07
Nie jestem pewien, co masz na myśli, bo nie napisałeś tego po polsku, więc chciałbym się upewnić: ta przepaść jest na korzyść LCD, czy tak? Bo rozumiem, że dwa i pół raza krótszy czas reakcji w LCD pomaga w grach.
korzyść na stronę plazmy - w tej technologii nie ma opóźnień i smużenia, polecam do wskazanych zastosowań plazmę, bo zdecydowanie przyjemniejsza i łagodniejsza dla dziecięcych oczu. Widziałem gdzies w ofercie makro - 50 cali LG 2.9tys, a 42 cale Panasocnic za 2400 zł (albo odwrotnie) ale tu naprawdę nie ma większego znaczenia, różnice są marginalne. Przyzwoite LCD zaczynają sie w wyższym przedziale, te tanie których jest pełno- to taka kolorowa masakra.
kolejny watek o telewizorach, przeciez nie tak dawno byly dwa - zcalone w jeden...
Ale to temat bumerang, zawsze będzie wracał, pozostaje tylko doklejać..
Zatrzymaj się przy PHILIPS LCD - obraz z polepszaczami i super DZWIEK