Zobacz pełną wersję : AMPLITUNER + GLOSNIKI 5.0 - potrzebna porada.
jako ze od 1 stycznia wszystko drożeje postanowiłem przyszedł czas na zakupy.
Zastanawiam sie nad takim zestawem. Zawsze to dobrze poczytać co macie do powiedzenia wiec i tym razem nam czekam na opinie.
zestaw taki : Denon AVR-1611 + Wharfedale Crystal 30.5 Set
Budżet w zakresie około 3000 zł.
ostatnio zaczalem sie tez za kinem rozgladac.
ja mysle o czyms takim:
Onkyo TX-SR508, 7.1 (ok 1200PLN) i do tego Quadral Quintas 5000 Set (ok 1200PLN) albo kolumienki Jamo S506HCS3 (ok 1100PLN)
Wharfedale tez biore pod uwage po robia je w kolorze takim jak mam stolik pod TV i stol w salonie co nie jest bez znaczenia podczas przekonywania ksiegowej ;)
Po Swietach mam zamiar pospacerowac po sklepach i posluchac co jak gra, bo tak podobno najlepiej...
p.s. Denon ma do konca roku promocje i jak sie kupi ich sprzet to Denon dorzuca sluchawki gratis.
Polecam Monitor Audio BR6 i Yamaha rx-v467.
sote, jak myslisz o Onkyo to polecam rozwazyc Cestiony. Z tego co czytalem to wlasnie taka para bardzo sie lubi. Sam mam i moge polecic. Choc planuje wymiane. Ale na wieksze :) Kupilem F28 na fronty i cos mnie korci zeby sie na F38 przesiasc.
Na tyl polecam poszperac za JBL z serii XL albo Northridge. w zestawie z Onkyo rowniez spisuja sie swietnie.
Proponuję się wybrać do jakiegoś studia odsłuchowego, posłuchać jak dany zestaw gra, weź swoją ulubioną płytę.
Ja mam yamaha rxv661 i kolumny KEF jako front + centralny subwoofer i satelity firmy KODA (zestaw zaspokaja moje potrzeby :) )
O ile KODA nie jest u nas zbyt popularna to jest to całkiem przyjemny sprzęt
polecam też te kefy (podstawkowce) - to jest aż dziwne że tyle dźwięku są w stanie wydobyć z siebie :D
Ja korzystam z zestawu ONKYO TX-SR577 + głośniki JAMO S606 i tu w 3 tyś. się zmieścisz. Zestaw gra całkiem przyjemnie, tyle tylko że jeszcze mam subwoofer JAMO SUB-300 ale tu już 3 tyś. nie wystarczy. Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę koszt kabli głośnikowych bo to też robi cenę.
Bylem dzisiaj w MM i posluchalem roznych zestawow :)
Najbardziej przyjemnie dla mojego ucha graly (w zasadzie kazde) kolumienki Wharfedale,
sluchalem tez jamo i quadral quintas 5000. QQ5000 jakos tak za duzo wysokich tonow z siebie wydawaly.
Gadalem tez z 3ma roznymi kolesiami i kazdy jak zapytalem co by polecil: Onkyo TX-SR508 czy denona AVR-1611
wskazal Denona jako nowoczesniejsza konstrukcje. W sumie to dawno w MM nie spotkalem tak kompetentnych
sprzedawcow, ktorzy wiedzieli o czym mowia.
Nie wiem czy nie skonczy sie u mnie na Denonie 1611 i jakichs Wharfedale'ach.
Przy okazji sprzedawca powiedzial ze po swietach beda mieli wyprzedaze i ze warto na nie poczekac.
No ten Strusiowaty zestaw jest naprawdę fajowy. Przynajmniej raz w tygodniu Struś katuje mnie Disco-Polo:D
Bylem dzisiaj w MM i posluchalem roznych zestawow :)
Najbardziej przyjemnie dla mojego ucha graly (w zasadzie kazde) kolumienki Wharfedale,
sluchalem tez jamo i quadral quintas 5000. QQ5000 jakos tak za duzo wysokich tonow z siebie wydawaly.
Gadalem tez z 3ma roznymi kolesiami i kazdy jak zapytalem co by polecil: Onkyo TX-SR508 czy denona AVR-1611
wskazal Denona jako nowoczesniejsza konstrukcje. W sumie to dawno w MM nie spotkalem tak kompetentnych
sprzedawcow, ktorzy wiedzieli o czym mowia.
Nie wiem czy nie skonczy sie u mnie na Denonie 1611 i jakichs Wharfedale'ach.
Przy okazji sprzedawca powiedzial ze po swietach beda mieli wyprzedaze i ze warto na nie poczekac.
Ze względu na warunki odsłuchowe- tego typu testów w MM nie brałbym za referencyjne. Poszedłbym jednak gdzieś, gdzie można spokojnie posłuchać. Są takie miejsca w dużych miastach. Do tego kilka ulubionych krążków...
W MM dochodzą jeszcze motywy postępowania sprzedawców. W ich bezstronność i wielką wiedzę bym do końca nie wierzył. pozdrawiam, powodzenia w zakupach.
No ten Strusiowaty zestaw jest naprawdę fajowy. Przynajmniej raz w tygodniu Struś katuje mnie Disco-Polo:D
Ci dam polo.... Tyyyyy... jeden Ty..... W święta masz prohibicję :)
Ze względu na warunki odsłuchowe- tego typu testów w MM nie brałbym za referencyjne. Poszedłbym jednak gdzieś, gdzie można spokojnie posłuchać. Są takie miejsca w dużych miastach. Do tego kilka ulubionych krążków...
W MM dochodzą jeszcze motywy postępowania sprzedawców. W ich bezstronność i wielką wiedzę bym do końca nie wierzył. pozdrawiam, powodzenia w zakupach.
Właśnie to miałem na końcu klawiatury. Ubiegłeś mnie. MM to nie miejsce do słuchania sprzętu. Choć ja mój skompletowałem w o wiele mniej przyjaznych warunkach. Tyle że ja miałem wizję i po prostu nie mogłem wyjść ze sklepu z pustymi rękoma. Ale wyboru nie żałuję. Ostatnio zaczynam rezygnować z mp3 na rzecz FLACzków i odkrywam możliwości celestionów na nowo. Firma chyba mało w PL znana i przez to czasem nie doceniana. Ale to ta sama jakość co KEF za nieco mniejsze pieniążki
Strus; Ci dam polo.... Tyyyyy... jeden Ty..... W święta masz prohibicję :)
No to pierwszy raz zarejestruje podróż do domu.:p
A wracając do tematu to ja sobie odpuściłem kupowanie nowych sprzętów HiFi.
Po prostu nie opłaca się.
Ja około 7 miesięcy temu kupiłem na ebay-u w UK amplituner Denon A1-SE 7 x 170W 8 ohms. Cena nówki w 2004r to około 2800 funciaków, ja zapłaciłem 275 z przesyłką. Nowe kolumny Dali Suite 2.8 + 4 x Dali Suite R0.8 + Dali Suite C0.8 wszystkie z 5-letnią gwarancją kupiłem za około 650 funtów (dodam że jeszcze się trafiają na eBay UK jak ktoś chętny). Cena samych frontów w 2005 1000 funtów.
Totalnie nie opłaca się przepłacać za "nowości".
de Fresz
23-12-2010, 14:00
ZPoszedłbym jednak gdzieś, gdzie można spokojnie posłuchać. Są takie miejsca w dużych miastach. Do tego kilka ulubionych krążków...
Krążków DVD oczywiście. Bo zestaw surround do słuchania muzyki jest z założenia słabiutkim pomysłem.
Pewnie, ze majac nieograniczony budzet i duuuzo miejsca, mozna myslec o osobnym kinie i osobnym zestawie do muzyki.
Jednak nie dysponujac powyzszym trzeba isc na jakis kompromis :)
Po Swietach beda robic promocje zeby klientow do sklepow jakos sciagnac,
wiec zobaczymy co zaproponuja :)
Wiadomo ze MM nie jest najszczesliwszym miejscem do odsluchu kolumienek,
ale lepsze to niz kupowanie bez posluchania jak graja... tak sobie mysle.
Mi bardziej przypasowalo brzmienie "wafli" niz qudrali i chyba na nich sie skupie.
Jak znajde troche czasu to moze sie wybiore to takiego "specjalistycznego sklepu" na odlsuch.
GrzegorzPPP
26-12-2010, 13:38
Ja dokupiłem ostatnio do Amplitunera Yamaha RXV 640RDS, kolumny Jamo S606 i nie jestem zbytnio zadowolony. Głównym problemem według mnie jest boczny głośnik niskotonowy... Do kina domowego świetnie, ale do stereo porażka. Chyba że ktoś ma duży pokój, bez regału. Ja niestety mam duży pokój, ale z regałem i kolumny są zmuszone do stanie dosyć blisko ścian, przez co jest za dużo basu i uciekają np. w piosenkach rockowych odgłosy gitar... U ojca ta Yamaha z głośnikami JBL E60 grała świetnie. Generalnie żałuję, że kupiłem te głośniki. Do mojego pokoju i zastosowań zupełnie się nie nadają.
krolewicz
26-12-2010, 15:48
sote, na dąbrowskiego koło McDonalda jest całkiem niezły sklep, miła obsługa, coś tam potrafią doradzić
możesz wciąć sprzęt do domu i jak stwierdzisz, że to jednak nie to, to można oddać
Jeśli tylko możesz, zrób tak jak radzą koleżanki i koledzy - idź posłuchać, ale weź też pod uwagę to, że w twoim pokoju sprzęt zagra inaczej niż na odsłuchu w sklepie ze względu na różnice w akustyce pomieszczenia.
Zastanów się dobrze czy filmy są dla ciebie ważniejsze niż muzyka - tak jak już padło w wątku, w przypadku muzyki jednak lepiej sprawia się stereo - można oczywiście na zestawie surround słuchać w stereo, ale to jednak nie jest to. Ja np. wolałem zostać przy stereo, do filmów dokupiłem jedynie suba, bo faktycznie się przydaje.
Nie daj się też naciągać na super hiper kable za pierdyliard złotych, a już zwłaszcza kable cyfrowe.
sote, na dąbrowskiego koło McDonalda jest całkiem niezły sklep, miła obsługa, coś tam potrafią doradzić
możesz wciąć sprzęt do domu i jak stwierdzisz, że to jednak nie to, to można oddać
dzieki za przypomnienie!
zapomnialemo tym sklepie :)
de Fresz
28-12-2010, 00:52
Pewnie, ze majac nieograniczony budzet i duuuzo miejsca, mozna myslec o osobnym kinie i osobnym zestawie do muzyki.
Jednak nie dysponujac powyzszym trzeba isc na jakis kompromis :)
Pytanie który kompromis będzie znośniejszy dla Twojego ucha? Takie prościutkie wyliczenie pod rozwagę: względnie sensowny wzmaczniacz stereo, o dość prymitywnej konstrukcji, kosztuje dajmy 1500 zł, zbliżonej klasy kolumny podobnie. Jest to zestaw, który jakością dźwięku nie rzuca może na kolana, ale można mówić o przyjemności słuchania muzyki. A teraz za zbliżone pieniądze możemy mieć: amplituner KD o budowie w ciul znacznie bardziej skomplikowanej, z dekoderami dolby, DTS, ProLogic i co tam jeszcze jest, konwerterem A/D (gdzie sam taki dobry kosztuje od tysia w górę), radiem i jeszcze trylionem gadżetów oraz 6 głośników. Pardonsik, ale gdzie tu miejsce na jakąkolwiek jakość komponentów czy choćby myśli inżynieryjnej?
Filmy nie wymagają Buk wie jakiej jakości, aby było przyjemnie (i tak w domowych warunkach nader często zestaw jest rozstawiony w dość nieoptymalny sposób), ale w muzyce te kompromisy naprawdę słychać i nie trzeba do tego słuchu absolutnego.
W ramach poprawy jakości słuchania muzyki można spróbować wywalić przednie monitory z zestawu i zastąpić je porządnymi kolumnami stereo, do słuchania zostawiając tylko je, ale nawet średniopólkowe dość wyraźnie pokazują słabiznę takiego ampli.
Ja tam wolałem zostać przy dobrym zestawie stereo (przy okazji odpadł mi problem ciągnięcia kabli po całym pokoju) i filmy na tym też brzmią nieźle, a muzyka tak, jak trzeba. Ale każdy powinien sam sobie to przetestować na własnych zmysłach i gustach, tylko szczerze radzę porównać sobie brzmienie znanych płyt audio z zestawu KD i z choćby Pianocrafta.