Zobacz pełną wersję : Proporcja boków w jpg z D3
photoaction
22-12-2010, 00:02
Witajcie
Mam problem z rozmiarami zdjęc.
Aparat D3.
zgrany jpg ma klatke fx 36x24 ale po zgraniu do komputera jego proporcje mają 3:4, jak zmienić rozmiar na 3:2?
W d2X miałem proporcję 3:2 i do takiej się przyzwyczaiłem.
Hmmm... Oczywiscie, oryginal jest w 3:2 (dopoki nie przestawi sie w aparacie "obszaru zdjecia" (ale tam nie ma 4:3 a jedynie 5:3)).
Conajmniej dziwne. Te proporcje 4:3, to po czym stwierdzasz? Jakis viewer czy program graficzny?
Też bym pomyślał, że raczej w ustawieniach menu fotografowania masz obszar zdjęcia 5:4. Lepiej sprawdź.
Chyba, że sobie przyciął fotkę do formatu 4:3 za pomocą menu edycji zdjęć w puszce.
Też bym pomyślał, że raczej w ustawieniach menu fotografowania masz obszar zdjęcia 5:4. Lepiej sprawdź.Ale 5:4 to nie jest 4:3. :)
photoaction
22-12-2010, 21:28
jpeg crops mi przycina inaczej..
Sprawa rozwiązana - coś miałem pokombinowane z programem który mi przycinał zdjęcia :)
Dzięki za informaje chłopaki
jpeg crops mi przycina inaczej..
Sprawa rozwiązana - coś miałem pokombinowane z programem który mi przycinał zdjęcia :)No stary, to proporcje obrazu rzekomo wychodzacego z aparatu, oceniasz po tym, jak je zmasakrujesz jakims programem do kadrowania?? :D
photoaction
23-12-2010, 10:28
Nie, nie ale to dało mi dużo do myślenia, dlatego myślałem, że coś poprzestawiałem w puszce ;)