PDA

Zobacz pełną wersję : rozdzielczość aparatu

apsza
21-12-2010, 22:52
Czy ma to znaczenie, że w exifie surowego zdjęcia z aparatu napisane jest 180 dpi (z kompaktu o matrycy 6mln) czy 300dpi (np z D70 też 6mln) ?

bogdi64
21-12-2010, 22:56
szukać - było o tym już nie raz - czyli podstawy

apsza
21-12-2010, 23:46
jak podstawy to odpowiedz tak lub nie

stig
22-12-2010, 09:30
jak podstawy to odpowiedz tak lub nieW tym temcie nie mozna odpowiedziec "tak" lub "nie". Pasuje co najwyzej -- nie ma to zadnego znaczenia. :)

Rascal
22-12-2010, 12:51
Wartos DPI ma znaczenie w przypadku wiekszych odbitek na papierze, zachowana jest wieksza ilosc detali i ostrosc.

2.5cm (cal) / 300 = 1.008mm
2.5cm (cal) / 150 = 1.016mm

Podsumowujac 300 dpi daje wiecej punktow na cal, co daje mniejsza odleglosc miedzy poszczegolnymi punktami. Tak czy inaczej nie odroznisz Canon'a od Nikon'a na podstawie DPI ;)

stig
22-12-2010, 14:07
Wartos DPI ma znaczenie w przypadku wiekszych odbitek na papierze, zachowana jest wieksza ilosc detali i ostrosc.Takim stwierdzeniem tylko koledze namieszasz w glowie. :) Trzeba to rozwinac, zeby nie pomyslal, ze jak aparat zapisuje foty w 180 DPI, to beda z tego gorsze wydruki niz z aparatu, ktory zapisuje z 300 DPI (zakladajac, ze beda mialy matryce z taka sama (lub bardzo zblizona) iloscia MP).

Rascal
22-12-2010, 14:59
Stawiam ze odbitka z kompaktu bedzie gorsza od lustra, a na to zlozy sie wiecej czynnikow, niz tylko DPI ;) Szkoda sobie DPI glowe zawracac.

stig
22-12-2010, 15:13
Stawiam ze odbitka z kompaktu bedzie gorsza od lustra, a na to zlozy sie wiecej czynnikow, niz tylko DPI ;) DPI w tym przypadku nie bedzie mialo zadnego znaczenia, bo to nie jest wartosc fizyczna! Na jakosc wydruku zdjec wiekszego formatu z kompaktu i lustra (jesli obydwa maja takie same matryce a wydruki sa tego samego rozmiaru), wplyw bedzie mialo tylko wielkosc fizyczna (nie MP) matrycy i jakosc zastosowanej optyki + oprogramowanie generujace JPGa. Jesli zas porownac wydruki zdjec z takiego samego aparatu, gdzie jedno z nich bedzie zapisane nawet z 600 DPI, a drugie z 50 DPI, to przy tym samym rozmiarze wydruku nie bedzie najmniejszej roznicy.

jackrabbit
22-12-2010, 15:47
to niech mi ktos wytlumaczy, jak agencja zyczy sobie zdjecia w postaci cyfrowej w rozdzielczosci minimum 300dpi nie podajac przy tym zadnych innych danych to jak ja mam to rozumiec? skad mam wiedziec jakiej wielkosci bedzie wydruk? oni sa glupi czy ja? :)

stig
22-12-2010, 15:56
to niech mi ktos wytlumaczy, jak agencja zyczy sobie zdjecia w postaci cyfrowej w rozdzielczosci minimum 300dpi nie podajac przy tym zadnych innych danych to jak ja mam to rozumiec?Ze pracuja tam glaby. Typowe -- spotykam sie z tym na co dzien.

vega30
22-12-2010, 17:04
Wszyscy fotoedytorzy z wydawnictw,które są drukowane w Ofsecie wymagają fotek w 300dpi.To taki standard-co nie znaczy że prawidłowy.

apsza
22-12-2010, 17:09
Oczywiscie dodaję że nie chodzi mi o odpowidzi że lustro z reguły ma nieporównywalnie lepszą optykę niż ta w kompaktakcie. ten kompakt podałem może niefortunnie. Chodzi mi TYLKO o zapis w aparacie z rozdzielczością 180,240 a z 300dpi podawaną w exifie. Chodzi mi Tylko o dpi samego aparatu(czsem podawana jako rozdzielczość aparatu X,Y) , nie optyka ani jak ustawiona jest drukarka! Jeśli weżniemy np zdjęcie z C 20D z rozdzielczością 240dpi na pełnej matrycy i w PSie zmienimy na 300dpi to obraz (ten na ekrani PCta) się znacznie zmniejszy. Stąd myślę, że rozdzielczość aparatu (oczywiście poza oczywiście optyką i matrycą) ma istotne znaczenie.

Nie chodzi mi o optykę z reguły gorszą w kompaktach. Kompakt może podałem tu niefortunnie. Weźmy surową fotę z C 20D i w exifie ma rozdzielczość 240dpi. W PSie zmieniamy na 300dpi i obraz na PCie się istotnie zmniejszy (oczywiście odhaczajęc ponowne próbkowanie). Stąd sugeruję że rozdzielczość samego aparatu ma istotne znaczenie. Nie bieżmy pod uwagę optyki, matrycy (bo bieżemy tej samej pojemności i kształcie) i ustawień drukarki.

stig
22-12-2010, 17:39
Weźmy surową fotę z C 20D i w exifie ma rozdzielczość 240dpi. W PSie zmieniamy na 300dpi i obraz na PCie się istotnie zmniejszy (oczywiście odhaczajęc ponowne próbkowanie).Jestes tego pewny? :) Moze zrob to jeszcze raz, dokladnie tak, jak to opisales.

Stąd sugeruję że rozdzielczość samego aparatu ma istotne znaczenie.Nie ma zadnego.

JK
22-12-2010, 17:47
Nie chodzi mi o optykę z reguły gorszą w kompaktach. Kompakt może podałem tu niefortunnie. Weźmy surową fotę z C 20D i w exifie ma rozdzielczość 240dpi. W PSie zmieniamy na 300dpi i obraz na PCie się istotnie zmniejszy (oczywiście odhaczajęc ponowne próbkowanie). Stąd sugeruję że rozdzielczość samego aparatu ma istotne znaczenie. Nie bieżmy pod uwagę optyki, matrycy (bo bieżemy tej samej pojemności i kształcie) i ustawień drukarki.

Nie ma to żadnego znaczenia!!!

To DPI zaczyna być ważne dopiero wtedy, gdy zdjęcie jest drukowane. Wyobraź sobie, ze masz matrycę o ilości pikseli 3000x2000 (nie jest wazne, czy to kompakt, lustrzanka, czy średni format). Wartość tego DPI nie oznacza niczego, do czasu zrobienia odbitki. Nawet w momencie robienia odbitki, to DPI z aparatu, także niewiele oznacza, bo to wszystko jest odpowiednio skalowane. Jeśli masz tę matrycę 3000x2000 pikseli i zrobisz z tego odbitkę wielkości 10x15, co odpowiada w przybliżeniu 4x6 cali, to dostaniesz rozdzielczość około 500 punktów na cal. Jeśli z tego zdjęcia zrobisz odbitkę wielkości 20x30 (około 8x12 cali), to dostaniesz 250 punktów na cal. Jeśli zrobisz odbitkę o wielkości 40x60 (około 16x24 cale), to będzie już tylko 125 punktów na cal. To samo zdjęcie, a w zależności od wielkości odbitki, dostaniesz różne ilości punktów na jeden cal. Nie ma tu znaczenia, czy to lustrzanka, czy kompakt. Nikon, czy Canon. Jak widzisz, o ilości punktów na cal można mówić dopiero po zrobieniu odbitki. Tylko wtedy ma to sens.

Ktoś, kto kiedyś projektował strukturę danych zwaną EXIF, wstawił tam pozycję, w którą aparat coś musi wpisać. Więc programiści softu do aparatów wpisują tam coś, co im do głowy przyjdzie. Raz 300 DPI, innym razem 75 DPI, ale mogą tam wpisać dowolną wartość, bo nie jest to nijak związane, ani z matrycą, ani z rodzajem aparatu, tylko z czymś, co nie istnieje w momencie zapisu zdjęcia na karcie, czyli z wielkością docelowej odbitki na papierze.

Jeśli chcesz mówić o tym w odniesieniu do matrycy, to ewentualnie można robić to tak: Jeśli matryca ma 3000x2000 pikseli i jej rzeczywista wielkość to 24x36 mm, czyli około 0.95x1.417 cali, to dostaniesz z tego jakieś 2117 punktów na cal. Tyle, że taka wartość także nie ma żadnego praktycznego znaczenia.

rotor
22-12-2010, 17:58
to niech mi ktos wytlumaczy, jak agencja zyczy sobie zdjecia w postaci cyfrowej w rozdzielczosci minimum 300dpi nie podajac przy tym zadnych innych danych to jak ja mam to rozumiec? skad mam wiedziec jakiej wielkosci bedzie wydruk? oni sa glupi czy ja? :)

też mnie to zastanawia, kiedyś nie mogłem się dogadać z pewną panią grafik, pracującą w dużej drukarni, bo ona zupełnie mieszała pojęcia dpi i wielkości pliku do druku, dziwne to, bo przecież to "jej podwórko tematyczne było" ??

stig
22-12-2010, 18:02
też mnie to zastanawia, kiedyś nie mogłem się dogadać z pewną Panią grafik, pracującą w dużej drukarni, bo ona zupełnie mieszała pojęcia dpi i wielkości pliku do druku, dziwne to, bo przecież to "jej podwórko tematyczne było" ??Ja tak kilku kiedys nauczylem, wysylajac "skladaczom", czy innym "przygotowalniom" foty wielkosci znaczka pocztowego. Po kolejnym telefonie, ze "przeciez to jest za male", przypominalem o informacji, ktora mi przekazali i polecalem spojrzec w Image Size, zeby sie upewnili, co do oczekiwanych 300 DPI. Niektorzy zrozumieli swoj blad z brakiem okreslenia rozmiaru w mm, ale czesc nadal nie mogla pokumac. Jak ci ludzie z takimi elementarnymi brakami w wiedzy, radza sobie z wieloma innymi, bardziej skomplikowanymi zagadnieniami w tej branzy, to kompletnie nie mam pojecia...

JK
22-12-2010, 18:06
Jak to jak? Mają jakieś tam programy, ktoś ich nauczył jak to robić krok po kroku, więc naciskają jak małpy jakieś tam guziki i jakoś to wychodzi. Po co rozumieć, co się robi? To tylko niepotrzebna strata energii. :wink:

st
23-12-2010, 01:34
Ta.. już w starych księgach pisali o tym. Podstawowy błąd popełniany przez wielu to właśnie to słowo "rozdzielczość" stosowane w odniesieniu do wartości DPI. DPI - czyli DENSITY lub DOT PER INCH. Czyli GĘSTOŚĆ! Jedna z dwóch wartości które są potrzebne do wydrukowania zdjęcia w zadanej wielkości. Druga to właśnie rozdzielczość czyli resolution. Ot i cała filozofia.

Czy ma to znaczenie, że w exifie surowego zdjęcia z aparatu napisane jest 180 dpi (z kompaktu o matrycy 6mln) czy 300dpi (np z D70 też 6mln) ?

Zależy spytać: znaczenie na co?

Wartos DPI ma znaczenie w przypadku wiekszych odbitek na papierze, zachowana jest wieksza ilosc detali i ostrosc.

Nieprawda. DPI ma znaczenie dla każdej odbitki drukowanej na drukarce która posiada więcej niż jedną GĘSTOŚĆ druku (np. naświetlarki) bez skalowania. Drukując to samo zdjęcie, które ma ROZDZIELCZOŚĆ np. 3000x3000 na drukarce która ma jedną natywną GĘSTOŚĆ 600, otrzymamy wydruk o wielkości 5x5 cali bez względu na DPI tego zdjęcia. Inaczej będzie w przypadku drukarki lub naświetlarki która posiada więcej GĘSTOŚCI np 300 i 600. W przypadku gdy nasze zdjęcie będzie miało 300 DPI otrzymamy wydruk 10x10 cali jeżeli 600 DPI otrzymamy 5x5 cali (bardziej "brzytew" :D)

DPI natomiast nie wpływa na większą ilość szczegółów i ostrość Ostrość może być odczuwalnie większa tylko dlatego, że to samo zdjęcie pomniejszone wydaje się być ostrzejsze. Przykład: oglądając zdjęcie na monitorze aparatu wydaje się OK, zaś na monitorze w 1:1 - kicha... :(

2.5cm (cal) / 300 = 1.008mm
2.5cm (cal) / 150 = 1.016mm

Jak to policzyłeś? mi w pierwszym przypadku wychodzi 0,083 mm a w drugim dokładnie o połowę więcej! Przyjmując Wielkość punktu podaną przez Ciebie, DPI wynosi 25!

DPI w tym przypadku nie bedzie mialo zadnego znaczenia, bo to nie jest wartosc fizyczna!

Jak najbardziej fizyczna Stig! Jest to gęstość obrazowania! Dzięki niej określimy wielkość danego zdjęcia drukowanego na drukarce która potrafi drukować z zadanym DPI. Wielkość ta wynika z ROZDZIELCZOŚCI podzielonej przez GĘSTOŚĆ czyli właśnie DPI! Jeśli rozdzielczość boku wynosi 3000 a DPI 300 to BOK posiada NATYWNIE wymiar 10 cali.

Na jakosc wydruku zdjec wiekszego formatu z kompaktu i lustra (jesli obydwa maja takie same matryce a wydruki sa tego samego rozmiaru), wplyw bedzie mialo tylko wielkosc fizyczna (nie MP) matrycy [...].

Jak to Mpx nie mają znaczenia??? Uważasz zatem Stig, że z matrycy o wielkości 60x60 mm 1 Mpx otrzymam lepsze zdjęcie niż z matrycy DX 12 Mpx??? Herezją zalatuje! :D

Ze pracuja tam glaby. Typowe -- spotykam sie z tym na co dzien.

Wszyscy fotoedytorzy z wydawnictw,które są drukowane w Ofsecie wymagają fotek w 300dpi.To taki standard-co nie znaczy że prawidłowy.

Ano prawidłowe... Podają te 300 DPI. bo resztę powinien wiedzieć klient. Reszta wynika z tego co chcemy uzyskać! Jeżeli zadzwonimy do firmy drukującej na ploterze z pytaniem jak przygotować plik to powiedzą właśnie 300, 150. 720 lub ileś tam DPI. należ to sobie pomnożyć przez wymiar jaki jest nam potrzebny by przygotować plik do druku. I Stig za głąbów bym ich nie uważał. Każdy oszczędza swój czas. Wykładu z pre-pressu nie będą robić przez telefon.

Nie ma to żadnego znaczenia!!!

To DPI zaczyna być ważne dopiero wtedy, gdy zdjęcie jest drukowane. Wyobraź sobie, ze masz matrycę o ilości pikseli 3000x2000 (nie jest wazne, czy to kompakt, lustrzanka, czy średni format). Wartość tego DPI nie oznacza niczego, do czasu zrobienia odbitki. Nawet w momencie robienia odbitki, to DPI z aparatu, także niewiele oznacza, bo to wszystko jest odpowiednio skalowane. Jeśli masz tę matrycę 3000x2000 pikseli i zrobisz z tego odbitkę wielkości 10x15, co odpowiada w przybliżeniu 4x6 cali, to dostaniesz rozdzielczość około 500 punktów na cal. Jeśli z tego zdjęcia zrobisz odbitkę wielkości 20x30 (około 8x12 cali), to dostaniesz 250 punktów na cal. Jeśli zrobisz odbitkę o wielkości 40x60 (około 16x24 cale), to będzie już tylko 125 punktów na cal. To samo zdjęcie, a w zależności od wielkości odbitki, dostaniesz różne ilości punktów na jeden cal. Nie ma tu znaczenia, czy to lustrzanka, czy kompakt. Nikon, czy Canon. Jak widzisz, o ilości punktów na cal można mówić dopiero po zrobieniu odbitki. Tylko wtedy ma to sens.

No właśnie pisałem wyżej że nie. Właśnie gdy użyjemy np. naświetlarki wartość DPI ma znaczenie. W zależności od niej otrzymamy różne wielkości wydruku.

Ktoś, kto kiedyś projektował strukturę danych zwaną EXIF, wstawił tam pozycję, w którą aparat coś musi wpisać. Więc programiści softu do aparatów wpisują tam coś, co im do głowy przyjdzie. Raz 300 DPI, innym razem 75 DPI, ale mogą tam wpisać dowolną wartość, bo nie jest to nijak związane, ani z matrycą, ani z rodzajem aparatu, tylko z czymś, co nie istnieje w momencie zapisu zdjęcia na karcie, czyli z wielkością docelowej odbitki na papierze.

Nie masz znów racji... Nie ktoś kto projektował strukturę EXIF-a, twórcy języka PS, który wymaga dla bitmap podania parametru DPI by plik mógł być wydrukowany. Sama rozdzielczość to trochę za mało. To trochę tak jak z rys. technicznym. Podanie wymiaru nic nam nie mówi gdy nie znamy jednostek!

Jeśli chcesz mówić o tym w odniesieniu do matrycy, to ewentualnie można robić to tak: Jeśli matryca ma 3000x2000 pikseli i jej rzeczywista wielkość to 24x36 mm, czyli około 0.95x1.417 cali, to dostaniesz z tego jakieś 2117 punktów na cal. Tyle, że taka wartość także nie ma żadnego praktycznego znaczenia.

W odniesieniu do matrycy, z podanymi przez Ciebie danymi możemy mówić o 3175 DPI. 25,4/24*3000 Prawda?

Ja tak kilku kiedys nauczylem, wysylajac "skladaczom", czy innym "przygotowalniom" foty wielkosci znaczka pocztowego.[..]

Takim żartownisiom odsyłano wydruki wielkości znaczka pocztowego Stig! To byłeś Ty? :D Jeśli wyślesz do wydruku na np. ploterze zdjęcie 25x25 mm 300 DPI to większość firm zadzwoni do Ciebie tylko dlatego że to Ty niestety popełniłeś błąd. Jeśli nie wiesz jak obliczyć wielkość obrazka to wierz że to oni, ci "składacze" mają polewkę i chwilę relaksu.

Jak to jak? Mają jakieś tam programy, ktoś ich nauczył jak to robić krok po kroku, więc naciskają jak małpy jakieś tam guziki i jakoś to wychodzi. Po co rozumieć, co się robi? To tylko niepotrzebna strata energii. :wink:

Ano może nie małpy jednak. Może jednak doświadczenie im mówi, że łepskiemu i obeznanemu w zagadnieniach druku człekowi, wystarczy podać tylko DPI, by przygotował prace w potrzebnym wymiarze.

Pozdrawiam

stig
23-12-2010, 02:08
Troche klopotliwe bedzie to cytowanie, ale odniose sie tylko do polemiki ze mna. ;)

Jak najbardziej fizyczna Stig! Jest to gęstość obrazowania! Dzięki niej określimy wielkość danego zdjęcia drukowanego na drukarce która potrafi drukować z zadanym DPI.Wlasnie. Na drukarce. Dopiero wtedy. I nadal nie ma to zadnego znaczenia, bo DPI mozesz sobie zmieniac jak chcesz. Cos niedokladnie czytales, bo wyraznie napisalem, ze jesli jedno zdjecie z takiej samej gestosci matrcy ma 50 DPI, a drugie 600 DPI, to wydrukowane w tym samym rozmiarze, w efekcie beda mialy taka sama jakosc. W kazdym programie do druku, zmiana rozmiaru pociaga za soba odrwrotnie proporcjonalna zmiane rozdzielczosci -- wiec nie ma to znaczenia, jakie DPI wejsciowo posiada zdjecie.

Jak to Mpx nie mają znaczenia??? Uważasz zatem Stig, że z matrycy o wielkości 60x60 mm 1 Mpx otrzymam lepsze zdjęcie niż z matrycy DX 12 Mpx??? Herezją zalatuje! :D Kryste! Naucz sie czytac!
Gdzie w tym cytacie:

Na jakosc wydruku zdjec wiekszego formatu z kompaktu i lustra (jesli obydwa maja takie same matryce a wydruki sa tego samego rozmiaru), wplyw bedzie mialo tylko wielkosc fizyczna (nie MP) matrycy.
wyczytales, ze MPx nie maja znaczenia?

Ano prawidłowe... Podają te 300 DPI. bo resztę powinien wiedzieć klient. Reszta wynika z tego co chcemy uzyskać!Pisalem o przypadkach, kiedy nie ja zlecam wydruk zdjecia w zadanym rozmiarze, tylko ktos chce ode mnie zdjecie do jakiejs publikacji a ja nie mam bladego pojecia, w jakim rozmiarze to zdjecie bedzie drukowane! Tak trudno sie domyslec po tym co bylo napisane?

Takim żartownisiom odsyłano wydruki wielkości znaczka pocztowego Stig! To byłeś Ty? :D Jeśli wyślesz do wydruku na np. ploterze zdjęcie 25x25 mm 300 DPI to większość firm zadzwoni do Ciebie tylko dlatego że to Ty niestety popełniłeś błąd. Jeśli nie wiesz jak obliczyć wielkość obrazka to wierz że to oni, ci "składacze" mają polewkę i chwilę relaksu.Ty naprawde czytac nie potrafisz, albo zwyczajnie trolujesz. :D Jesli do mnie jako fotografa, zglasza sie cholerna przygotowalnia czy inny skladacz albo po prostu redakcja gazety po zdjecie, o ktorego finalnym rozmiarze w druku wiedza tylko oni, to co do cholery daje mi informacja o samej rozdzielczosci zdjecia? Panial, czy majuskulami napisać? :)

stig
23-12-2010, 02:22
Jeszcze pocytuje, bo tych bredni czytac sie nie da, a co dopiero bedzie, jak ktos sie z nich uczyc zacznie...

No właśnie pisałem wyżej że nie. Właśnie gdy użyjemy np. naświetlarki wartość DPI ma znaczenie. W zależności od niej otrzymamy różne wielkości wydruku.Wskaz sytuacje, kiedy ktos drukuje na offsecie samo zdjecie (a nie konkretny projekt ktorego elementem skladowym jest zdjecie) i rozmiar wydruku tegoz zdjecia okresla na podstawie DPI w nim zapisanym! Zawsze, w kazdym druku, najpierw okresla sie finalny rozmiar, i dopiero na jego podstawie (oraz rozdzielczosci i czesto liniatury swiecenia), okresla sie rozdzielczosc zdjecia!

Nie masz znów racji... Nie ktoś kto projektował strukturę EXIF-a, twórcy języka PS, który wymaga dla bitmap podania parametru DPI by plik mógł być wydrukowany. Sama rozdzielczość to trochę za mało. To trochę tak jak z rys. technicznym. Podanie wymiaru nic nam nie mówi gdy nie znamy jednostek!Pracowales Ty kiedy w programie do skladu publikacji? Zmniejszales, powiekszales w nim zdjecie, dopasowujac je do rozmiaru wydruku? Zauwazyles w tej sytuacji jak adekwatnie do zmiany rozmiaru zmienia sie DPI? Powiedz mi -- jaka bedzie roznica, jesli obraz 3000x2000 pikseli, w rozdzielczosci 50 DPI, wydrukujesz w rozmiarze 30x20 cm, a wtedy, kiedy obraz 3000x2000 pikseli i 600 DPI, takze wydrukujesz jako 30x20 cm?

Ano może nie małpy jednak. Może jednak doświadczenie im mówi, że łepskiemu i obeznanemu w zagadnieniach druku człekowi, wystarczy podać tylko DPI, by przygotował prace w potrzebnym wymiarze.To przeslij mi swoje najlepsze zdjecie, w rozdzielczosci 300 DPI, bo chcialbym je sobie wydrukowac... Nie zapytasz w jakim rozmiarze chce sobie je wydrukowac? No to gratuluje... :)

st
23-12-2010, 02:53
Troche klopotliwe bedzie to cytowanie, ale odniose sie tylko do polemiki ze mna. ;)

Wlasnie. Na drukarce. Dopiero wtedy. I nadal nie ma to zadnego znaczenia, bo DPI mozesz sobie zmieniac jak chcesz. Cos niedokladnie czytales, bo wyraznie napisalem, ze jesli jedno zdjecie z takiej samej gestosci matrcy ma 50 DPI, a drugie 600 DPI, to wydrukowane w tym samym rozmiarze, w efekcie beda mialy taka sama jakosc. W kazdym programie do druku, zmiana rozmiaru pociaga za soba odrwrotnie proporcjonalna zmiane rozdzielczosci -- wiec nie ma to znaczenia, jakie DPI wejsciowo posiada zdjecie.

Czytaj ze zrozumieniem... Gdybyś czytał ze zrozumieniem to co napisałem, wiedziałbyś ze ma znaczenie. Spróbuj naświetlić to samo zdjęcie na naświetlarce z różnymi wartościami DPI! Np. 600, 1200 i 2400 DPI. Zobaczysz jakie ma znaczenia.

Kryste! Naucz sie czytac!
Gdzie w tym cytacie:

Na jakosc wydruku zdjec wiekszego formatu z kompaktu i lustra (jesli obydwa maja takie same matryce a wydruki sa tego samego rozmiaru), wplyw bedzie mialo tylko wielkosc fizyczna (nie MP) matrycy.
wyczytales, ze MPx nie maja znaczenia?

Może dokładniej w tym fragmencie: "fizyczna (nie MP) matrycy" Co znaczy MP? A może... naucz się pisać? ;)

Pisalem o przypadkach, kiedy nie ja zlecam wydruk zdjecia w zadanym rozmiarze, tylko ktos chce ode mnie zdjecie do jakiejs publikacji a ja nie mam bladego pojecia, w jakim rozmiarze to zdjecie bedzieA drukowane! Tak trudno sie domyslec po tym co bylo napisane?

Nie mam się domyślać tylko czytać. A Ty pisać tak, by było to zrozumiałe. :)

Ty naprawde czytac nie potrafisz, albo zwyczajnie trolujesz. :D Jesli do mnie jako fotografa, zglasza sie cholerna przygotowalnia czy inny skladacz albo po prostu redakcja gazety po zdjecie, o ktorego finalnym rozmiarze w druku wiedza tylko oni, to co do cholery daje mi informacja o samej rozdzielczosci zdjecia? Panial, czy majuskulami napisać? :)

Czytać umie, u niektórych gorzej z pisaniem. Piszesz o zrozumieniu, zaczynasz nadrabiać grubiaństwem, pokaż gdzie w Twoich wypowiedziach stoi, że to do Ciebie dzwoniono??? Do mnie jeśli ktoś dzwonił, to pytałem o wszystkie parametry pliku. wielkość, rozdzielczość, tryb kolorów. Tak postępuje profesjonalista a nie wysyła klientowi znaczek pocztowy... Jeśli zamawiasz klocki hamulcowe to gościowi nie wystarczy informacja że np. do fiata. Profesjonalista wyciągnie z Ciebie wszystkie potrzebne informacje. Opowiadając że klientowi wysyłasz "znaczki pocztowe" okazujesz że go lekceważysz. Stig, wyluzuj i nie dorabiaj teraz historii...

Pozdrawiam

stig
23-12-2010, 03:13
Czytaj ze zrozumieniem Ma znaczenie. Spróbuj naświetlić to samo zdjęcie na naświetlarce z różnymi wartościami DPI! Zobaczysz czy to nie ma znaczenia.Poprosze raz jeszcze, bo widze, ze nie dotarlo... Pokaz mi sytuacje, w ktorej rozmiar zdjecia naswietlonego na blasze lub kliszy, okresla sie na podstawie DPI zdjecia. Powtorze po raz drugi i ostatni:

Zawsze, w kazdym druku, najpierw okresla sie finalny rozmiar, i dopiero na jego podstawie (oraz rozdzielczosci i czesto liniatury swiecenia), okresla sie rozdzielczosc zdjecia!

Może dokładniej w tym fragmencie: "fizyczna (nie MP) matrycy" Co znaczy MP? A może... naucz się pisać? ;)Powtorze -- naucz sie czytac. Zdania czyta sie cale, a nie wybrane po swojemu zlepki slow. :)

Nie mam się domyślać tylko czytać.Jesli wykoncypowanie z wypowiedzi na temat problemu dostarczenia zdjecia przez fotografa, ktory polega na nieznajomosci rozmiaru wydruku zdjecia, jest to, ze ten fotograf nie zna rozmiaru jego wydruku, jest dla Ciebie zbyt trudne, to... przepraszam. :P

pokaż gdzie w Twoich wypowiedziach stoi, że to do Ciebie dzwoniono???A pokaz mi gdzie napisalem, ze to ja zlecalem wydruk? :) Kontekst moich wypowiedzi wynikal z poprzednich wpisow. Trzeba czytac kolego... CZY-TAC!

Do mnie jeśli ktoś dzwonił, to pytałem o wszystkie parametry pliku. wielkość, rozdzielczość, tryb kolorów. Tak postępuje profesjonalista a nie wysyła klientowi znaczek pocztowy...Sa tez tacy, ktorzy jeszcze czuja misje, zeby w taki sposob co niektorych douczyc. :)

JK
23-12-2010, 10:03
.... W odniesieniu do matrycy, z podanymi przez Ciebie danymi możemy mówić o 3175 DPI. 25,4/24*3000 Prawda? ....
I to właśnie jednoznacznie określa poziom i wiarygodność twoich wywodów. Powtórzę jeszcze raz. Jeśli matryca ma 3000x2000 (3000 na dłuższym boku), a klatka ma 36x24 (36mm na dłuższym boku) to trzeba to zrobić tak:

1 - Dzielisz 36 przez 25.4 i dostajesz 1.417 cali.
2 - Dzielisz 3000 przez 1.417 i dostajesz 2117.148 pikseli (punktów, kropek lub co tam sobie chcesz) na jeden cal.
3 - Idziesz powtórzyć podstawy dzielenia. :wink:
4 - Kupujesz jakąś książkę na temat algorytmów przetwarzających obrazy do druku na różnych urządzeniach.
5 - Czytasz to uważnie.
6 - Możemy wrócić do tej dyskusji, jesli jeszcze będziesz miał z tym problemy.

Powodzenia

freefly
26-12-2010, 19:39
1 - Dzielisz 36 przez 25.4 i dostajesz 1.417 cali.

Chyba raczej 1,417 mm.;-)

Sapphiron
26-12-2010, 20:03
kurczę... to już ja głupi...

do dlaczego w S5 można ustawić aż do 3000dpi?

JK
26-12-2010, 20:31
Chyba raczej 1,417 mm.;-)
Jeszcze jeden "naukowiec". Gdzie ty byłeś, jak w podstawówce podstaw matematyki uczyli?

freefly
26-12-2010, 20:39
Jeszcze jeden "naukowiec". Gdzie ty byłeś, jak w podstawówce podstaw matematyki uczyli?

36mm/25,4mm= wynik w calach? od kiedy?

JK
26-12-2010, 20:46
36mm/25,4mm= wynik w calach? od kiedy?

Od zawsze drogi gamoniu. ;)
To 25.4 to nie są milimetry, tylko milimetry/cal. Ot, taki drobiazg.
Na tym przykładzie dobrze widać, jak bardzo brakowało matematyki na maturze. ;-)

freefly
26-12-2010, 20:59
Od zawsze drogi gamoniu. ;)
To 25.4 to nie są milimetry, tylko milimetry/cal. Ot, taki drobiazg.
Na tym przykładzie dobrze widać, jak bardzo brakowało matematyki na maturze. ;-)

Sam jesteś gamoń.;)
Za każdy brak jednostek w obliczeniach odejmuje się 1 PKT na maturze.

kazwita
26-12-2010, 20:59
Witam.

Przez zastosowanie skrótu myślowego nie podano jednostek przelicznika milimetrów na cale, który nie jest przecież bezwymiarowy. Z jednostkami powinno być tak:
długość boku klatki 36 mm,
przelicznik 25,4 mm/in.

Operując tylko na jednostkach: mm/(mm/in) = mm*in/mm = in.
Jak widać wynik wyjdzie jednak w calach, bo milimetry się skrócą.

Pozdrawiam.

Edit: Widzę, że mnie ubiegliście :)

volvo
20-03-2011, 00:30
Każda lustrzanka Nikona nawet ta najtańsza w EXIFie zapisuje 300dpi a oglądam fotkęnp. z Canona 5D Mk I i JPEG 12 mega pix ma 72 dpi :|
Przyznam, że nigdy nie zgłębiałem tematu ale zaczęło mnie to teraz zastanwiać bo zawsze spotykałem się z informacjami żeby wydruki robić w 300dpi, podobnie agnecje foto zazwyczaj życzą sobie 300dpi. Oglądam teraz pliki przygotowane do druku materiałów reklamowych cykane Canonem 1Ds MK II i po całej obróbce gotowe do druku mają 240dpi
Przeczytam jeszcze raz ten wątek od początku, mam nadzieję że zrozumiem o co tu chodzi ... :)

Polikon
07-05-2011, 23:41

Ojjjjjjjjjjj
Szanowny panie JK.
Tutaj muszę się z tobą zgodzić w 100 procentach a co tam w 100 procentach w 1000 procentach. Mam to w pracy, niektórych udaje się naprostować do prawidłowego myślenia po sześciu miesiącach. Ale są i takie egzemplarze, którym ciężko wyplenić nawet przez trzy lata bzdurną wiedzę zdobytą na jakiś dziwnych kursach, które prowadzą ludzie, którzy swojej wiedzy nigdy nie sprawdzili w praktyce.
Ale muszę przyznać, że w Polsce i tak nie jest tak źle.
Bo jak polak zobaczy, że stosując nowe, mniej się narobi. To szybciej zaakceptuje zmiany.
Ale w tak zwanej zachodniej europie, jak napiszę, że to tragedia, to mało powiedziane.

wer
08-05-2011, 08:24
Każda lustrzanka Nikona nawet ta najtańsza w EXIFie zapisuje 300dpi a oglądam fotkęnp. z Canona 5D Mk I i JPEG 12 mega pix ma 72 dpi :|
Przyznam, że nigdy nie zgłębiałem tematu ale zaczęło mnie to teraz zastanwiać bo zawsze spotykałem się z informacjami żeby wydruki robić w 300dpi, podobnie agnecje foto zazwyczaj życzą sobie 300dpi. Oglądam teraz pliki przygotowane do druku materiałów reklamowych cykane Canonem 1Ds MK II i po całej obróbce gotowe do druku mają 240dpi
Przeczytam jeszcze raz ten wątek od początku, mam nadzieję że zrozumiem o co tu chodzi ... :)

Ale dpi mówi tak naprawdę o medium prezentacji. 72dpi to wyświetla monitor, 300 dpi to jest wydruk na papierze, 200 lub 400 dpi naświetlanie odbitek w labie. Znając ten parametr można wiedząc jakiej ma być wielkości zdjęcie na medium docelowym odpowiednio je zmniejszyć lub rozdmuchać. DPI same w sobie nie niosą żadnej informacji, dopiero w połączeniu z informacją o rozmiarach lub rozdzielczości dają pełną informację.

stig
08-05-2011, 08:39
Ale dpi mówi tak naprawdę o medium prezentacji.Nie. Nie mowi o zadnym medium. :)

72dpi to wyświetla monitor, 300 dpi to jest wydruk na papierze, 200 lub 400 dpi naświetlanie odbitek w labie.Generalizujesz i z tego bierze sie to, co napisales na poczatku. Dlaczego? Zdjecie na standzie, banerze czy innym bilbordzie nie moze miec 72 DPI? "Wydruk na papierze" nie moze byc w 200 lub 400 DPI? "Naswietlac odbitek w labie" nie mozna w 300 DPI? Ogladac na monitorze tez nie mozna kiedy zdjecie ma np. 2000 DPI? :)

rotor
08-05-2011, 12:08

MZ szkoda czasu, lepiej weź do ręki pierwszą z brzegu książkę o podstawach fot.cyfrowej i wszystko się rozjaśni.

wer
09-05-2011, 00:30
Nie. Nie mowi o zadnym medium. :)

Generalizujesz i z tego bierze sie to, co napisales na poczatku. Dlaczego? Zdjecie na standzie, banerze czy innym bilbordzie nie moze miec 72 DPI? "Wydruk na papierze" nie moze byc w 200 lub 400 DPI? "Naswietlac odbitek w labie" nie mozna w 300 DPI? Ogladac na monitorze tez nie mozna kiedy zdjecie ma np. 2000 DPI? :)

Podałem najpopularniejsze gęstości dla mediów. Na monitorze nie wyświetlisz więcej niż 72dpi, bo taka jest konstrukcja monitora. Na kiepskim papierze nie wyciągniesz więcej niż 300dpi. Jeśli ktoś chce 75dpi, to wiadomo, że chodzi o duży baner lub plakat oglądany z daleka. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie chciał 1200dpi na wysoko zawieszony plakat.

stig
09-05-2011, 08:37
Podałem najpopularniejsze gęstości dla mediów. Na monitorze nie wyświetlisz więcej niż 72dpi, bo taka jest konstrukcja monitora.Ktorego monitora? :)

Na kiepskim papierze nie wyciągniesz więcej niż 300dpi.Co to jest kiepski papier? :) I dlaczego w ogole piszesz o kiepskim, skoro byla mowa po prostu o papierze?

Jeśli ktoś chce 75dpi, to wiadomo, że chodzi o duży baner lub plakat oglądany z daleka. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie chciał 1200dpi na wysoko zawieszony plakat.Oczywiscie, ze nie. Niemniej moze sobie w takiej rozdzielczosci wydrukowac. Zarowno w 1200 jak i 15 DPI.

Reasumujac -- DPI nie mowi nic o medium reprodukcji.

swider
10-05-2011, 11:28
DPI nie mowi nic o medium reprodukcji.
Poniekąd mówi, jeśli medium (jakich Wy poważnych słów używacie :D) będzie panel LCD, wtedy powinniśmy pisać o PPI. ;)

ASAHI
12-05-2011, 12:45
Dobrze, bardzo dobrze.. A teraz idę się dokształcać..

:8

yans
03-09-2011, 22:50
Jaka jest najmniejsza możliwa do zastosowania w praktyce rozdzielczość urządzeń drukujących/naświetlających?