Zobacz pełną wersję : Zbroja ochronna - ktoś to testował, widział, dotykał?
skrzypol
21-12-2010, 10:34
Witam, na alllllegro pojawił się takie cudo m.in. do D300
http://allegro.pl/obudowa-zbroja-ochronna-easycover-do-nikon-d300s-i1377586518.html
Czy ktoś z Was to macał?? Jakie wrażenia, czy to cudo coś jest warte?
Świetna sprawa dla tych, którzy lubią maskować swoje body naklejanymi czarnymi taśmami itp.
Poza tym uważam, że strata pieniędzy.
Z opisu: "Dzięki temu chroni go przed urazami mechanicznymi (wstrząsami, zarysowaniami, uderzeniami) oraz wilgocią."
Jeżeli to ma chronić przed wilgocią, to nie mam więcej pytań:)
Jak widzisz jest skierowana do amatorskich body. Nie będzie idealnym zabezpieczeniem bo to tylko silikonowa uszczelka.
Zawsze to jednak dodatkowa ochrona przed zalaniem, kurzem, porysowaniem obudowy.
krzysztof jot
21-12-2010, 11:33
a co wlezie pod spód - zostanie. zwłaszcza wilgoć.
skrzypol
22-12-2010, 10:20
krzystof, no własnie też mi się wydaje że może i zewnątrz trochę to cos tam spełni ale wszystko co wejdzie pod spód wbije się tam na maxa, chyba że ktoś będzie zmieniał to cudo jak skarpetki :)
Myślej, że taniej i skuteczniej będzie, jak wysmarujecie całą puszkę (najlepiej razem z obiektywem :wink:) czarnym silikonem. Jak zwiąże, to dopiero będzie "zbroja". ;)
Poszukaj informacji o "Camera Armor".
To, co widzisz na allegro to jakaś podróbka, albo raczej "klon".
Ja kiedyś miałem to w ręku i nawet zakładałem na swoje stare D200.
Powiem szczerze, że dziwnie się to trzymało w ręku.
Może i faktycznie trochę to chroni puszkę, ale zdjęcie tego potem z body wcale nie było takie proste :)
Ubranka tego rodzaju znakomicie niszczą sprzęt - wiem to na przykładzie telefonów komórkowych. Wspaniale gromadzi się pod takim czymś kurz i działa na "zabezpieczany" przedmiot jak papier ścierny. :)
szymonvader
22-12-2010, 11:24
Ubranka tego rodzaju znakomicie niszczą sprzęt - wiem to na przykładzie telefonów komórkowych. Wspaniale gromadzi się pod takim czymś kurz i działa na "zabezpieczany" przedmiot jak papier ścierny. :)
święte słowa
Przychylam się do tej opinii - ziarnko piasku, czegokolwiek - dosłownie masakruje miejsce, w którym ma pole do po(d)pisu. Nie polecam. Jeśli zbroja choć trochę przemieszcza się względem ubranego body (a nie może być inaczej, bo to silikon) - odradzam. A o wilgoci, która pięknie utrzyma się przez długie dni/tygodnie czule otulając nasz aparat nawet nie wspominam szerzej, bo już ten problem poruszano.
Armor of Guma ;)
+8 Ice Resistance, +2 Strength, +20 Mana
po dolozeniu Firmowe Gloves (+10 Ice Resistance) jest bonus +10 Poison Resistane i jeszcze +10 Mana
jest tylko jedno ale... Required: 80 Dexterity ;)
fajny gadzet... marketingowy...
Prawo Elektroniki Murphy'ego:
Układ zabezpieczający zniszczy układ zabezpieczany.
Wydaje mi się że nikt nie projektował tego z myślą o założeniu na body jako osłonka na co dzień i używaniu przez kilka tygodni.
Raczej jako osłonę na jednorazowe wypady. Na offroad by mi się przydało bo uratował bym sprzęt od części błota. Ale po imprezie zazwyczaj czyszczę sprzęt. Osłona i tak jest nie wygodna i kotleta z nią nie będę fotografował.
Jakiś mały sens stosowania tego silikonu da się znaleźć, ale chyba wolałbym tańszą jednorazówkę...