PDA

Zobacz pełną wersję : EL-EN4a oryginał? czy zamiennik? czego używacie?

szymonvader
20-12-2010, 23:43
Witam, temat pewnie już był, ale po awarii gdzieś się zapodział. Jakie macie doświadczenie z zamiennikami EL-EN4a? czy jest sens inwestować 4x tyle. Możecie coś polecić?

Slon
21-12-2010, 20:29
przez ponad rok używałem delte i na początku było spoko. Wystarczało na ok 2-2,5 tys. Teraz pokazuje stan 2 (przez rok zrobiłem ok. 25 tys. zdjęć używając tylko tej delty) i wystarcza na ok 1,2-1,5 tys. zdjęć.
teraz mam 2 oryginały, ale jeszcze ich nie rozładowałem do końca, więc się nie wypowiem. Ale delta nie jest najgorsza i moim zdaniem można jej używać

mini21
22-12-2010, 10:48
Jeśli masz oryginalnego gripa, to wszystko powinno być w porządku.
Ja mam gripa Alphy i zakupiłem kiedyś En-El4a Delty.
Jakie było moje zdziwienie, gdy bateria wystawała spoza gripa!
Wszystko działało poprawnie, nie było żadnych problemów, ale wystająca o jakiś 1 cm bateria strasznie mnie denerwowała i zwróciłem ją do sklepu.

Dlatego radziłbym przed zakupem sprawdzić.

kichu
22-12-2010, 10:51
zaden z zamiennikow czworki nie ma osiagow identycznych z oryginalem (wszystkie sa nizszej pojemnosci) a niektore widzialem robia jakies dziwne kombinacje z voltazem, o ile w przypadku trojek z dobraniem dobrego zamiennika nie ma problemu, o tyle z czworkami
jest szczerze mowiac kiepsko

owszem da sie uzywac, ale na zamienniku zrobisz duzo mniej zdjec niz na oryginale

szymonvader
22-12-2010, 19:51
hm na razie chyba pozostanę przy 2x 3e, lepiej dołożyć te parę stówek do obiektywu. No chyba, że spotkam tą delte w miejscowym sklepie.