PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - zielona dominanta

abtman
10-01-2007, 12:14
witam wszystkich,

jestem nowym uzytkownikiem Nikona, poki co zadowolonym.
jednakze po pierwszych probach aparatu zauwazylem dziwne zabarwienie zdjec.
wszystkie (zarowno z lampa jak i bez), maja zielona dominante.
WB byl ustawiony na auto.

czy ktos z Was mial taki problem?
jak to rozwiazac?

tylko prosze, bez rad typu - WB mozna ustawic recznie;)

Czornyj
10-01-2007, 12:16
wstaw jakieś "zielone" zdjęcie, oczywiście wystarczy pomniejszone, byle z EXIF-em

abtman
10-01-2007, 12:18
niestety zostaly w domu:(

Czornyj
10-01-2007, 12:27
No, to jest problem, bo są dwie opcje - albo faktycznie spierniczony był WB, albo "nie leży" ci tonacja zdjęć z D70s. Zakładając, że WB był ustawiony poprawnie, to zmień "Color Mode Ia" na "Color Mode IIIa" i ew. wprowadź do tego "Hue -9°" - wszystko w "Shooting menu > Optimize Image > Custom >"

abtman
10-01-2007, 12:47
a jesli to spierniczony WB, to co robic? lovely servis?

Czornyj
10-01-2007, 12:55
a jesli to spierniczony WB, to co robic? lovely servis?

WB spierniczony w sensie takim, że się źle ustawił, co w pewnych warunkach na automacie raczej dziwnym nie jest (albo raczej dziwnym by było, gdyby ustawił się dobrze). To się nie psuje, więc serwis nie wchodzi w grę. Ale tak jak mówię - musiałbym zobaczyć zdjęcie, bo na razie to wróżenie z fusów a ty już zaczynasz wyciągać pochopne wnioski... No chyba że ta "zielona dominanta" to totalna zieleń po całości, wtedy to oczywiście serwis i prawdopodobnie uszkodzona matryca czy coś w tym guście.

abtman
no i ciekawa rzecz - na wyswietlaczu w aparacie tego nie widac. dopiero po transferze do kompa to wszystko jak na dloni. a monitor kalibrowany dosc czesto...wiec nie ma prawa tu nic klamac.

abtman
jak tylko dotre do zdjec, to wrzuce przyklady

R
10-01-2007, 12:58
a jaki monitor?

abtman
10-01-2007, 13:00
objawia sie to nawet przy programowych ustawieniach, np. portret z fleszem (a tu balansu chyba sie nie da zmienic)

Czornyj
10-01-2007, 13:00
Wyświetlacz w aparacie wyświetla 5 kolorów na krzyż, które przeplotem mnoży sobie do 7-miu. Nie należy raczej traktować go jak wyrocznię. Ale wstaw zdjęcia, to zobaczymy o co biega.

objawia sie to nawet przy programowych ustawieniach, np. portret z fleszem (a tu balansu chyba sie nie da zmienic)
Ano właśnie. W tym programie tematycznym korpus dobiera sobie przestrzeń sRGB Ia, która moim zdaniem daje takie chłodnawe-zielonkawe rezultaty.

abtman
10-01-2007, 13:03
w tym wypadku akurat laptopowy, ale jeszcze sprawdze na panoramie Apple

Hati
10-01-2007, 15:49
w tym wypadku akurat laptopowy, ale jeszcze sprawdze na panoramie Apple

Jeżeli chodzi o Display w Notebooku nie zawsze oddaje on faktyczny kolor. Najlepiej sprawdz na normalnym dobrze skalibrowanym CRT.

abtman
10-01-2007, 15:51
zapewniam, ze moje LCD oddaja wlasciwe kolory. w studiu graficznym nie mozna sobie pozwolic na fuszerke. a CRT juz nie uzywam od kilku lat....

ZbychuO
10-01-2007, 15:59
A ja Cie doskonale rozumiem, bo mój d70 od pewnego czasu zaczął też walić wszystko na zielono, na wszystkich trybach pracy.
Żadne przestawianie przestrzeni barw, ani inne zabiegi nie dały rezultatu.
Jedyne co było do przyjęcia to wprowadznie korekty temperatury barwowej na -3.
I można było potem coś z takich zdjęć wydobyć.
Ale od kiedy dokupiem d200, to przestałem się przejmować tamtym i jakoś nic z nim do tej pory nie zrobiłem.
Byłem owszem w serwisie nikona i zaproponowali mi, że podłaczą go za 9 dych do komputera i przywrócą ustawienia fabryczne. Ale to potrwa. Ubłagałem, że potrzebuje expresem, bo pracuje tym aparatem, więc się zgodzili, że na drugi dzień mi zrobią, ale nie mogłem go akurat zostawić, bo leciałem na robotę.
I tak już zostało.
Ciekaw jestem jak Ty sobie poradzisz z problemem.

abtman
11-01-2007, 01:09
czy ktos mi powie jak wrzucic tu przykladowe zdjecia?
okienko odmawia mi uploadu z blizej nieokreslonego powodu

bubel
11-01-2007, 01:31
sproboj wrzucic na http://www.imageshack.us, potem mozesz dac jakiegos linka, powinno wystarczyc do ogledzin...

ZbychuO
11-01-2007, 09:14
Co to za czary mogące miec wpływ na skuteczniejsze działanie AWB danego egzemplarza ???
Jest to zapewne głęboka tajemnica panów z SN ;)
Dlatego też nie powróciłem do nich by tego dokonać.
Czary mary to dobre na bazarze Różyckiego.

abtman
11-01-2007, 11:31
po dokladnych ogledzinach na kilku komputerach stwierdzam - laptop mial rozjechane kolory....
zatem akcja ratunkowa odwolana;)

ZbychuO
11-01-2007, 11:42
po dokladnych ogledzinach na kilku komputerach stwierdzam - laptop mial rozjechane kolory....
zatem akcja ratunkowa odwolana;)
Szczęściarzu.
Ja niestety problem mam nadal :(