Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] troszkę światła..
enjoy :-)
*
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img585.imageshack.us/img585/2234/dsc227510240093.jpg)
pozdrawiam
Utnij fote poniżej tego wielkiego przepłu na górze, albo zastępluj to, wtedy powiem, że jest naprawde git.
Utnij fote poniżej tego wielkiego przepłu na górze, albo zastępluj to, wtedy powiem, że jest naprawde git.
dokładnie tak jak pisze Michał, bo wszystko inne jest bdb ale przepał strasznie psuje to zdjęcie :)
dokładnie tak jak pisze Michał, bo wszystko inne jest bdb ale przepał strasznie psuje to zdjęcie :)
Rzadko się z tym panem zgadzam ;) ale tu niestety muszę.
Jak koledzy wcześniej, ten przepał niszczy całą fotkę a w dole jest na co popatrzeć
maniak666
20-12-2010, 23:38
Tak jak powyżej. Aha, no i niebo by się zdało deko odszumic chyba.
dzięki za uwagi koledzy :)
teraz muszę trochę je pomęczyć, bo powyższa wersja tradycyjnie już jest niemal niedotknięta w postprocesie..
z poprawionym niebem
*
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/3639/dsc227510240093inet.jpg)
teraz to mi sie podoba ;)
Tak jak powyżej. Aha, no i niebo by się zdało deko odszumic chyba.
To nie szum... to trochę przedobrzone (moim zdaniem) wyostrzanie.
Pozdrawiam
to mi teraz przywiało wspomnienia z samotnych wypraw rowerowo-fotograficznych z Peak District latem.. chociaż tam troche ubogo w teren jak tu było :D
przepiękne zdjęcie!
Dalbym mniej podlogi i wiecej nieba (bez przepalu oczywiscie).
Scena zacznie wtedy oddychac. Narazie jest nieco klaustrofobicznie, choc swiatlo rewelacyjne.
dzięki za miłe słowa, mi to zdjęcie tak się podobało że przepału nie zwrócił mojej uwagi ;-)
ale macie racje - teraz i mi się bardziej podoba :)
To nie szum... to trochę przedobrzone (moim zdaniem) wyostrzanie.
Pozdrawiam
dokładnie tak - szumu nie ma. Jeśli już to właśnie przegiąłem z wyostrzaniem (unsharpen mask). Czy mógłbyś zrobić cropa i pokazać palcem, gdzie wychodzi że przegiąłem?
Druga wersja bardzo dobra.Pozdrawiam
[...]dokładnie tak - szumu nie ma. Jeśli już to właśnie przegiąłem z wyostrzaniem (unsharpen mask). Czy mógłbyś zrobić cropa i pokazać palcem, gdzie wychodzi że przegiąłem?
Ogólnie wszędzie poza niebem i trzecim planem. Najbardziej widać to na partiach zieleni i tarniny (bodajże) na środku u dołu kadru. Źdźbła trawy i drobne gałązki krzewów uznano za szum. Ogólnie rzecz biorąc, wyostrzanie szuka pikseli o dużej różnicy jasności które leżą blisko siebie i jeszcze bardziej zwiększa kontrast. Bardzo ważnym a często pomijanym parametrem jest próg wyostrzania. Im większa jego wartość, tym większy musi być kontrast pomiędzy pikselami w pliku wejściowym by wyostrzanie zadziałało. W ten właśnie sposób unikamy powstawania "sztucznego" szumu, który jest widoczny na Twojej fotografii. Cóż, umiar przede wszystkim... :)
Pozdrawiam
Pięknie dziękuję za wyjaśnienie :-)
teraz już wszystko rozumiem. Jakoś nie jestem zadowolony z ostrości tych fotografii, myślałem że 18-35 będzie się lepiej sprawował na przesłonach rzędu f/8-f/11. Tymczasem mnie rozczarował i usiłuję to nadrobić w postprocessingu. Czyli jak ustawię nieco większy threshold, to powinno być dobrze...
a przed następnym wyjazdem mam nadzieję, że w plecaku będzie już ostrzejszy szeroki kąt..
sliczne miejsce
wspaniale swiatlo
kadr rewelka
mz
ps.
Jak bedziesz kolejny raz tam jechal,
zabierz mnie ze soba...
Hehe
a tak na marginesie mozesz podac koordynaty na google na przyszlosc ?
Karbulot
23-12-2010, 13:17
Super fotka. Może jedynie trochę zbyt nasycona ;) .
Po poprawce całkiem fajnie się prezentuje :).
Piękne miejsce z wielkim potencjałem :).
to poprawione bardzo ładnie się prezentuje
krzysztofz24
23-12-2010, 21:58
Wersja poprawiona jest spoko:-), na niebie nadal sporo przepalow, ale mozna przymknac oko za ten swietny spektakl na dole. Swietne trafiles warunki.
Kadrow rowniez mi sie podoba, ludzik po prawej na dole w mocnym punkcie dobrze dopelnia zdjecie, pokazujac skale krajobrazu.