PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Galen - autoportrecik

Galen
20-12-2010, 21:48
Pierwsze próby z nowymi zabawkami (YN RF-602 i YN 460-II) uważam za w miarę udane (jak na kilkunastominutową sesję). Widzę, że potencjał jest, ale jeszcze sporo się trzeba nauczyć. Mimo że wb miałem ustawiony na flash, zdjęcia mają lekki zafarb wpadający w fiolet. Jest to efekt sztucznego/energooszczędnego oświetlenia w pokoju, którego zapomniałem wyłączyć. W sumie to pierdółka, bo wystarczy ruszyć jeden suwaczek w Lajtrumie, ale na netbooku nie mogę wołać rawów ze względu na niską rozdzielczość. Dodatkowy problem generowały nerd'y. Teoretycznie wiem jak ustawić lampy, ale praktyka jednak dała mi kopa w poślady. Bardzo mocno widać na tej fotce odbicie parasolki na prawym szkle. Konfig pokazujący ustawienie maszynerii znajduje się poniżej.

Chętnie usłyszę słowa kreatywnej krytyki :]

Pozdrawiam!

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/DSC_4414big-1.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_-iSLaliCzZA/TQ-yXK0opaI/AAAAAAAAABs/wVt28-FOITU/DSC_4414big.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/20101219konfig-1.jpg
źródło (http://lh6.ggpht.com/_-iSLaliCzZA/TQ-yXeMNp-I/AAAAAAAAABw/o2TEk0ezYpA/2010.12.19-konfig.jpg)

krzyzne
20-12-2010, 23:23
hmmm tylko po co ta resztka obrazu na zdjęciu w LG?

DonArturo
20-12-2010, 23:27
o kawałku obrazu już było
o minie i braku pomysłu jeszcze nie - już!

Galen
21-12-2010, 01:01
hmmm tylko po co ta resztka obrazu na zdjęciu w LG?

A takie zamknięcie przestrzeni. Trochę udomowienie. Biała ściana byłaby nudna.

o kawałku obrazu już było
o minie i braku pomysłu jeszcze nie - już!

Miało być nie do końca poważnie - stąd ta mina. Brak pomysłu? Hmm... Tu bym się nie zgodził. Tzn. nie wprowadzam, tu żadnej innowacji ale, czy każda fotka musi walić na kolana innowacyjniścią? Zwykłym, bezmyślnym pstrykiem bym tego nie nazwał.

NBA
21-12-2010, 01:07
Jeśli to nie żart, to fajna ramka...

Galen
21-12-2010, 09:51
Jeśli to nie żart, to fajna ramka...

Aż ocieka kreatywną krytyką :P

DonArturo
21-12-2010, 09:53
A takie zamknięcie przestrzeni. Trochę udomowienie. Biała ściana byłaby nudna.

Miało być nie do końca poważnie - stąd ta mina. Brak pomysłu? Hmm... Tu bym się nie zgodził. Tzn. nie wprowadzam, tu żadnej innowacji ale, czy każda fotka musi walić na kolana innowacyjniścią? Zwykłym, bezmyślnym pstrykiem bym tego nie nazwał.

jeśli nie poważnie - to zła kategoria - powinno być w żartach
jeśli nie pstryk, to co?

stock
21-12-2010, 11:19
to moze ja cos o swietle - przywaliłes zbyt mocno - spójrz na róznice w kolorze czoła i reszty twarzy. Czoło masz wyjarane i żółte. Tak samo kawałek nosa. I takie płaskie to swiatło jakieś.

login_87
21-12-2010, 11:23
a w okularach sie troche cos tam nie odbija? (nie wiem nie znam sie tak sie tylko pytam z ciekawosci)

Galen
21-12-2010, 12:25
jeśli nie poważnie - to zła kategoria - powinno być w żartach
jeśli nie pstryk, to co?

A to portret musi być poważny? :)
Mamy chyba inna definicję sptryka. Dla mnie pstryk, to jak ktoś walnie na automacie u cioci na imieninach. A jak już ktoś ustawi coś na manualu, porozstawia "studio" itp. to zrobił fotografię - nie koniecznie dobrą. Możne nawet fatalną. Ale pstryk to dla mnie coś strzelonego od niechcenia.

to moze ja cos o swietle - przywaliłes zbyt mocno - spójrz na róznice w kolorze czoła i reszty twarzy. Czoło masz wyjarane i żółte. Tak samo kawałek nosa. I takie płaskie to swiatło jakieś.

Właśnie o taką krytykę mi chodziło! :) Masz rację. Za bardzo dowaliłem. Dzięki.

a w okularach sie troche cos tam nie odbija? (nie wiem nie znam sie tak sie tylko pytam z ciekawosci)

Odbija się, pisałem o tym nad zdjęciem :)

NBA
21-12-2010, 12:37
Aż ocieka kreatywną krytyką :P

Tak naprawdę nie ma czego krytykować... nawet gdybyś napisał, że łamiesz jakieś kanony w temacie portretu, oświetlenia, kadru, mimiki modela i takie tam... to chyba nikt by nie uwierzył...

Moja rada - weź najprostszą, pierwszą z brzegu książkę traktującą o portrecie, nawet wyguglaj info, czy jak tam to nazwiesz... a wtedy przekonasz się, że nawet sam nie chciał byś krytykować tego fota...

gregzorba
21-12-2010, 12:42
beznadzieja......

La
21-12-2010, 17:27
Rozumiem, że nie chodzi Ci o oszacowanie zdjęcia pod względem artystycznym ale o techniczne zagadnienia dotyczące co jak na przyszłość ustawić ? W takim przypadku Ci niestety nie pomogę bo sam nigdy się nie bawiłem w ustawianie "prawie" studia. Ale za to "beznadzieja..." Ci też nie napiszę :)

login_87
21-12-2010, 22:07
Odbija się, pisałem o tym nad zdjęciem :)

a sorry nie doczytalem :/

messer
21-12-2010, 22:13
No..
TO zdjęcie jest zabite przez światło właśnie. Popróbuj z tymi błyskotkami. Pobaw się mocą błysku -- zróżnicuj oświetlenie, wprowadź trochę cienia. Uplastycznij światło. Będzie dobrze ;)