Zobacz pełną wersję : Jak szybko mozna jezdzic z boxem na dachu
Wojciech
20-12-2010, 20:04
Witam
Wszystkich jak w tytule, czy gdzies mozna przeczytac, z jaka predkoscia mozna jezdzic z boksem na dachu.
Zakupilem wlasnie Thule model Atlantis o poj. 480 ltr, czy gdzies jest jakas specyfikacja techniczna, w ktorej poducent okresla z jaka max. predkoscia mozna podrozowac bezpiecznie autem.
Pozdrawiam
W.
Jak odpada, to już jest za szybko.
:D
To zależy od mocowań, ale ja bym więcej niż 130 nie leciał.
Wojciech
20-12-2010, 20:10
Jak odpadnie to nart nie bedzie :)
Jechałem 140-150 do włoch, bagażnik thule + box taurus i dało radę.
citroen xantia
box thule (jakiś "zimowy" długi na nartki)
maksymalna prędkość 160 ( GPS wskazywał 150-155)
mocowanie relingów - NORAUTO
Ja jechałem z czymś takim : http://relingi.com/polecamytab/polecamy12b.jpg i gość który mi wypożyczał twierdził że lepiej nie jeździć więcej niż 140km/h po czym dodał że testował go przy 190 :D
[...]gość który mi wypożyczał twierdził że lepiej nie jeździć więcej niż 140km/h po czym dodał że testował go przy 190 :D
Ale, że jadąc 190km/h wciskał hamulec do dechy?;) Bo tu o mniej więcej o takie niebezpieczeństwo chodzi ;>
Znajomym pedził na autostradzie ok. 140 swym suwem firmy miszubiszi z bagaznikiem ok. 400l i jakoś dojechał (notabene otrzymał dwa mandaty) :lol:
Ale, że jadąc 190km/h wciskał hamulec do dechy?;) Bo tu o mniej więcej o takie niebezpieczeństwo chodzi ;>
Gościowi raczej chodziło o ewentualne uszkodzenia dachu przez bagażnik przy takiej prędkości.
z duzym boxem co roku jezdzimy na narty - srednia predkosc przelotowa przez autostrady to jakies 140km/h, bagaznik znosi to ok, poza tym jak jedziemy wolniej to zawijajace sie pod bagaznikiem powietrze niemiłosiernie świszcze :)
Gościowi raczej chodziło o ewentualne uszkodzenia dachu przez bagażnik przy takiej prędkości.
A w prędkościach maksymalnych z boxem chodzi właśnie o przeciążenia, czyli najczęściej hamowania. Choćby samochód mknął 500km/h z bagażnikiem nic nie powinno się stać, do czasu nagłego hamowania ;)
Witam
Wszystkich jak w tytule, czy gdzies mozna przeczytac, z jaka predkoscia mozna jezdzic z boksem na dachu.
Zakupilem wlasnie Thule model Atlantis o poj. 480 ltr, czy gdzies jest jakas specyfikacja techniczna, w ktorej poducent okresla z jaka max. predkoscia mozna podrozowac bezpiecznie autem.
Pozdrawiam
W.
Powinieneś to mieć napisane w instrukcji boxa, ja bynajmniej miałem przy swoim Ocean'ie. Thule zaleca chyba do 130 km/h.
Hmmm, a praktyka - to do ilu Ci jaj wystarczy ;)
Jeśli chodzi o ograniczenia w KRD, to takowych nie ma.
de Fresz
20-12-2010, 22:31
A w prędkościach maksymalnych z boxem chodzi właśnie o przeciążenia, czyli najczęściej hamowania. Choćby samochód mknął 500km/h z bagażnikiem nic nie powinno się stać, do czasu nagłego hamowania ;)
Znaczy sugerujesz, że bagażnik dachowy nie stawia oporu aerodynamicznego?
A tak na prawdę to chodzi o dupochron dla producenta. On coś tam sobie naskrobie w specyfikacji i jeśli odpukać coś się stanie przy większej prędkości, to będzie można mu skoczyć. Podobnie jest z kuframi motocyklowymi - wołami w instrukcji piszą, aby nie przekraczać 120 km/h i np. do topcase ładować max 5 kg. A w rzeczywistości wielu użytkowników sprawdziło, że przy ponad 200 km/h i 15 kg nic nie odpada.
KRD nie istnieje :-) Jest PoRD :D
KRD nie istnieje :-) Jest PoRD :D
Przepraszam i obiecuję, że więcej nie będę ;)
Powinieneś to mieć napisane w instrukcji boxa, ja bynajmniej miałem przy swoim Ocean'ie. Thule zaleca chyba do 130 km/h.
Hmmm, a praktyka - to do ilu Ci jaj wystarczy ;)
Jeśli chodzi o ograniczenia w KRD, to takowych nie ma.
Ja raczej określiłbym to na ile pozwala Ci Twoja wyobraźnia.
velaskez
20-12-2010, 22:43
Ja bym więcej niż 130-140 nie jechał. I jak ładnie spalanie idzie w górę z boxem na dachu... zresztą - zobaczysz :twisted:
Ja raczej określiłbym to na ile pozwala Ci Twoja wyobraźnia.
Wyobraźnia wyobraźnią, a strach strachem ...
Ps. Trzeba pamiętać, że przy mocno obładowanym boxie auto może mocno zaskoczyć ma zakrętach i staje się bardzo wrażliwe na podmuchy wiatru.
Wyobraźnia wyobraźnią, a strach strachem ...
Ps. Trzeba pamiętać, że przy mocno obładowanym boxie auto może mocno zaskoczyć ma zakrętach i staje się bardzo wrażliwe na podmuchy wiatru.
Otóż to! Miałem na myśli tę "dobrą" wyobraźnię. Myślę, że 130-140 to naprawdę sporo. W tym wypadku wytrzymałość dachu raczej powinna zostać zepchnięta na dalszy plan przez wzgląd na bezpieczeństwo swojej rodziny, no i ewentualnie względy ekonomiczne.
Wojciech
21-12-2010, 08:50
Faktyczne, macie racje 130-140 km na autostradzie to naprawde szybko.
Coz to bedzie moj pierwszy sezon zimowy z boxem.
Dziekuje za wasze opinie.
Jak zwykle cafe nikon, jest lepsze niz google.
:)
Pozdrawiam