PDA

Zobacz pełną wersję : Co można zrobić zarządcy...

prz3mo
20-12-2010, 18:47
... który nie wywiązuje się z obowiązków, czyli odśnieżania parkingu? Oczywiście można zarządcę zmienić na innego, ale czy temu obecnemu można np. założyć sprawę? Jest ktoś na sali zorientowany w tych kwestiach?

ASAHI
20-12-2010, 19:04
Jeśli parking jest prywatny to niewiele.. Jak nie to telefon do SM i oni wypiszą kwita..

maki
20-12-2010, 19:13
My straszymy że zmienimy, troche się boją.

prz3mo
20-12-2010, 19:13
Jeśli parking jest prywatny to niewiele.. Jak nie to telefon do SM i oni wypiszą kwita..

Parking przy bloku, mamy wspólnotę mieszkaniową, zarządcą jest firma zarządzająca.

Traktorek dziś przyjechał na 15 minut, ok. godz. 16, gdzie na parkingu już sporo aut. W tamtym tyg. dzwoniłem do nich, by przysyłali ten pier... traktor rano, gdy parking w miarę pusty. Na sąsiednim osiedlu traktor odśnieża od samiutkieo ranka, także po południu jeździ. U nas raz na kilka dni "na chwilę" się pojawia i to w takich godzinach gdzie i tak nic nie zdziała. Odnoszę wrażenie, że w tej firmie pracują idioci.
Auta się kopią, nie można z parkingu wyjechać, generalnie masakra..
Babka, która w tamtym tyg. odebrała tel. sprawiała wrażenie, jakby była zdziwiona moim telefonem, że na tym parkingu taka sytuacja. Wygląda na to, że inni mieszkańcy godzą się na tę sytuację, każdy psioczy pod nosem, ale do działania nie ma chętnych.
Ja chętnie wziąłbym łopatę i z innymi z bloków sam się wziął za ten parking, kilku chłopa i w parę godzin można by zrobić porządek, ale pewnie mnie ludzie wyśmieją jak z taką propozycją "wyskoczę"..ehh...

zdyboo
20-12-2010, 19:22
Ja chętnie wziąłbym łopatę i z innymi z bloków sam się wziął za ten parking, kilku chłopa i w parę godzin można by zrobić porządek, ale pewnie mnie ludzie wyśmieją jak z taką propozycją "wyskoczę"..ehh...

Pogadaj z ich żonami, szczególnie jak nie będą mogły wyjechać z parkingu. Niech pogonią swoich chłopów. :)

ASAHI
20-12-2010, 19:22
No to pozostają tylko skargi i propozycja zmiany zarządcy.

prz3mo
20-12-2010, 19:29
No to pozostają tylko skargi i propozycja zmiany zarządcy.

Ale skargi do kogo?

fotograf58
20-12-2010, 19:31
Ale skargi do kogo?

Do pani Bozi !

prz3mo
20-12-2010, 19:33
Do pani Bozi !

No właśnie....

fotograf58
20-12-2010, 19:36
Wspólnota powinna mieć jakieś wybrane władze, które podpisały umowę na zarządzanie majątkiem wspólnoty, niech te władze wpłyną na zarządcę , a jak nie to niech go zmienią.

thor88
20-12-2010, 21:30
to jest obowiązek zarządcy utrzymanie traktów komunikacyjnych oraz odśnieżeanie dachów. Można śmiało nasłać na nich straż miejską.

mac.serafin
20-12-2010, 22:01
Ja bym go tylko nie denerwował, bo jak się wkurzy to może być nie ciekawie:
http://www.youtube.com/watch?v=gayaStB_DZY&feature=player_embedded
:D

Grzybu
20-12-2010, 22:15
A czy teraz Straż Miejska nie może nakładać mandatów na prywatnych parkingach??
Generalnie SM zajmuje się takimi sprawami (odśnieżania). Najlepiej tam zadzwonić i się zapytać czy nie mogą pogonić zarządcę.

prz3mo
20-12-2010, 22:27
A czy teraz Straż Miejska nie może nakładać mandatów na prywatnych parkingach??
Generalnie SM zajmuje się takimi sprawami (odśnieżania). Najlepiej tam zadzwonić i się zapytać czy nie mogą pogonić zarządcę.

My nie podlegamy pod żadną spółdzielnię mieszkaniową, tylko jest wspólnota i mamy firmę zarządzającą.
Tam gdzie są typowe spółdzielnie jest o wiele lepiej i dbają o parkingi, a u mnie tragedia...

Ja bym go tylko nie denerwował, bo jak się wkurzy to może być nie ciekawie:
http://www.youtube.com/watch?v=gayaStB_DZY&feature=player_embedded
:D

:-D

Grzybu
20-12-2010, 22:36
My nie podlegamy pod żadną spółdzielnię mieszkaniową, tylko jest wspólnota i mamy firmę zarządzającą.
Tam gdzie są typowe spółdzielnie jest o wiele lepiej i dbają o parkingi, a u mnie tragedia...

:-D

Tak wiem. Wspólnota mieszkaniowa wybiera sobie kogoś do zarządzania ich pieniędzmi (remonty i utrzymanie budynku). Czyli zleca również odśnieżanie parkingów i chodników. Za nieodśnieżanie tych powierzchni można dostać mandat od SM, więc masz tu organ ścigający i odpowiedzialnego za taką sytuację. Trzeba to tylko połączyć ;)
Problem tylko, czy zarządca nie wykpi się z mandatu i nie zapłaci z Waszych pieniędzy, ale zawsze możecie nie przyjąć sprawozdania finansowego ;)

Tak jak mówię, zadzwoń do SM, przedstaw sytuację i zapytaj co możesz w tej sprawie zrobić. Może się uda :)

prz3mo
20-12-2010, 22:39
Czyli pisząc SM masz na myśli straż miejską? :) Ja myślałem, że spółdzielnię mieszkaniową :)
Jutro spróbuję zadzwonić i zapytać co jak, dzięki :)

GrzegorzPPP
20-12-2010, 22:42
Ja bym po prostu kupił dobre opony :mrgreen:

prz3mo
20-12-2010, 22:45
Ja bym po prostu kupił dobre opony :mrgreen:

Uwierz mi, że na nic zdały się tu dziś dobre opony. KAŻDY kto przyjechał (albo próbował wyjechać) z naszego parkingu miał mega problem. Nie mam jakichś mega drogich zimówek, ale dość dobre i stosunkowo młode, jednak w takich warunkach to chyba tylko łańcuchy by coś dały...
Jutro jadę do pracy MZK, oszczędzę sobie nerwów i czasu. W czwartek ma być odwilż i pewnie dla odmiany osiedle będzie tonęło w wodzie.

Grzybu
20-12-2010, 23:11
No tak, pech chciał, że skróty oznaczają to samo ;) Oczywiście chodzi o Straż. Swoją drogą to daj znać co Ci tam powiedzą. Gdy zaczęły się opady miałem dokładnie taką samą sytuację.
W zasadzie nie wiele brakowało, a mógłbym Ci dzisiaj napisać co na to SM (Straż znaczy się), ale zarządca wziął się do roboty. Nie wiem jednak na ile mu to pomoże, bo z tego co wiem będziemy się z nim żegnać.

prz3mo
20-12-2010, 23:35
No tak, pech chciał, że skróty oznaczają to samo ;) Oczywiście chodzi o Straż. Swoją drogą to daj znać co Ci tam powiedzą. Gdy zaczęły się opady miałem dokładnie taką samą sytuację.
W zasadzie nie wiele brakowało, a mógłbym Ci dzisiaj napisać co na to SM (Straż znaczy się), ale zarządca wziął się do roboty. Nie wiem jednak na ile mu to pomoże, bo z tego co wiem będziemy się z nim żegnać.

Spoko, jeśli coś będę więcej wiedział - na pewno dam Ci znać :)