Zobacz pełną wersję : czy na pewno wybrać zakup iMAC-a?
cheyenne
20-12-2010, 15:08
Trafiło się kilka zleceń ślubnych od znajomych i kilka od obcych za nieduże pieniążki, ale jednak za pieniądze stąd potrzeba poważniejszego podejścia do tematu obróbki niż przy pracach całkiem za free.
Obecnie pracuję na laptopie Della 15,4" z i5/4gb 1033Ghz i wbudowaną grafika intela, wszystko to na XP.
Do moich prywatnych, amatorskich potrzeb lapek ten w zupełności się sprawdza i obrobione zdjęcia są powiedzmy OK.
Pomimo prób kalibracji matrycy obraz na niej daleki jest od tego co dostaję na odbitce i to jest przyczyną chęci zakupu nowego komputera.
Zamierzam wydać 5000 zł (cena potwierdzona organoleptycznie, duża ilosć zestawów, sklep to MM)
i kupić: Apple iMac 21,5" 3.06GHz Intel Core i3, 4GB, 500GB, ATI Radeon HD 4670 256MB
Dlaczego?
Bo podoba mi się wygoda pracy na snow leopardzie (potestowałem), jakość matrycy, kompaktowość, nadal 1 kabel jak w stacji dokującej od obecnego komputera, świetna klawiatura i niezła mysz, design.
Komputer ma służyć tylko i wyłacznie do internetu i obróbki zdjęć w PS5 i lightroomie.
Nie przewiduję możliwości zakupu większego monitora bo mam biureczko 45 cm i już przy matrycy 21'5 cala mam obawy o skręt szyi.
Czy widzicie inną alternatywę?
Może podłączenie np. Eizo S2433W do lapka, ale to już 24"?
Na moim wąskim (45 cm) blacie wygoda z korzystania z takiego zestawu jest marna?
Zadam wiec konkretne pytanie i prosze o odpowiedź na nie?
Dlaczego nie wybralibyście iMaca 21,5" 3.06GHz Intel Core i3, 4GB, 500GB, ATI Radeon HD 4670 256MB
do zainstalowania PS5 i lightrooma 3 i obróbki na tym sprzęcie zdjęć dla klientów?
do pytania są też założenie:
- zarobek po odjęciu kosztów na jednym zleceniu foto to 1000 zł
- ilość zleceń w roku to maksymalnie 6-10 (praca dorywcza)
- chciałbym też zarobić a nie tylko by sprzęt mi się zwrócił
- zestaw musi zajmować maksymalnie mało miejsca, odpada duży piec pod biurkiem/blatem
mishieck
20-12-2010, 15:56
Pomimo prób kalibracji matrycy obraz na niej daleki jest od tego co dostaję na odbitce i to jest przyczyną chęci zakupu nowego komputera.
iMac ci w tym wcale nie pomoże.
cheyenne
20-12-2010, 16:27
iMac ci w tym wcale nie pomoże.
wybacz ale za wiele mi nie pomogłeś, może jakieś argumenty
miałem możliwość obróbki zdjęcia w aperature 3, po uprzednim "skalibrowaniu" monitora przy pomocy załączonego softu i dokończywszy na oko na podstawie odbitki z konkretnego labu
uzyskany efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo obraz na monitorze niewiele się różnił od odbitki kadru który na nim obrobiłem
efekt w pełni zaspokoił moje oczekiwania i uważam że wybór maca byłby dobrym zakupem
czy zakup eizo do laptopa będzie lepszy?
Masz dobry sprzęt, pogadaj z tom01 na temat zakupu monitora z usługą kalibracji (najwiekszego na jaki Cię stać) - zapewniam, że duża powierzchnia robocza w przełoży się na czas poświęcony obróbce.
GrzesiekH
20-12-2010, 18:09
wybacz ale za wiele mi nie pomogłeś, może jakieś argumenty (...)
Pewnie dlatego, że sam monitor do zastosowań "graficznych" kosztuje tyle co Imac
Ps. argument dużego pudła pod biurkiem, słaby.
Po wielokroć już mówiono na tym i innych forach, że matryce laptopów nie nadają się do obróbki fotek i system sprzętu nie ma tu nic do rzeczy.
Więc, czy to mak, czy zwykły lap, to i tak wymaga podpięcia zewnętrznego monitora.
A, jeszcze jedno, kalibracja TNki, czy ja się nie przesłyszałem?
cheyenne
20-12-2010, 21:22
Po wielokroć już mówiono na tym i innych forach, że matryce laptopów nie nadają się do obróbki fotek i system sprzętu nie ma tu nic do rzeczy.
Więc, czy to mak, czy zwykły lap, to i tak wymaga podpięcia zewnętrznego monitora.
A, jeszcze jedno, kalibracja TNki, czy ja się nie przesłyszałem?
o czym Ty mówisz?
ja mówię o iMacu a Ty o laptopie
pytałem konkretnie dlaczego iMac i3 którego parametry są w pierwszym poście nie nadaje się do obróbki fotek i lepiej kupić do lapka zewnętrzne eizo.
marszull
20-12-2010, 21:25
parametry ma ok, wazne ze ram i dysk mozna rozbudowac
ale niestety matryca w imacach pozostawia wiele do zyczenia
choc na pewno jest lepiej niz na Twoim lapku
co do oprofilowania imaca to raczej fachowcy powinni sie wypowiedziec
zdecydowanie zainwestuj w monitor graficzny najlepiej 24" np NEC 2490WUXi2
laptop pociągnie spokojnie - sam obrabiam zdjęcia na MBP 15" 2.66GHz
Jeśli będziesz miał więcej zleceń a przez to więcej kasy do inwestycji wtedy zmień stację roboczą - z tym że jeśli chcesz kupić licencje na MAC OS to PS (klucz) nie będzie ci działał na Windzie. O ile wiem klucz Lightrooma pasuje do MAC OS i Windy
Ja bym kupil najlepszy monitor na jaki mozna sobie pozwolic za te 5K ( nec pa241, eizo sx2462 z naciskiem na neca ). Do tego klawiaturke i mysze bezprzewodowa, podlaczyl to wszystko pod lapka ( lapek bedzie robil za stacje robocza, z tego co napisales to jest to konkretny sprzet i spokojnie da rade, zawsze mozesz polozyc go z boku ). Plus jakis dysk na magazyn.
Ja bym kupil najlepszy monitor na jaki mozna sobie pozwolic za te 5K ( nec pa241, eizo sx2462 z naciskiem na neca ). Do tego klawiaturke i mysze bezprzewodowa, podlaczyl to wszystko pod lapka ( lapek bedzie robil za stacje robocza, z tego co napisales to jest to konkretny sprzet i spokojnie da rade, zawsze mozesz polozyc go z boku ). Plus jakis dysk na magazyn.
Zastanawia mnie jedno
Czy na prawdę zobaczysz różnice między PA24 i 24 WUXi2 NECa czy innym monitorem za 5k a takim za 2.5???
Jeśli tak to pracujesz pewnie ostro w DTP/jesteś maniakiem/chcesz połechtać swoje Ego <nie zrozum mnie źle, bo nie chce nikogo obrazić> / lub pracujesz profesjonalnie z obróbką zdjęć
Uważam, że nie warto kupować wysoce wyspecjalizowanego monitora z serii Hi-Pro tylko dlatego że będą lepsze zdjęcia.
Wręcz przeciwnie kupić coś co jest monitorem graficznym, wydać 2.5-3tys resztę zostawić na szkła/body/inne rzeczy.
Jak Chayenne napisał
Trafiło się kilka zleceń ślubnych od znajomych i kilka od obcych za nieduże pieniążki
W gruncie rzeczy większość zdjęć ślubnych oglądana jest często na bardzo podłych monitorach/laptopach przeznaczonych do pracy w środowisku typu WORD/EXEL etc.... To że nasze zdjęcie będzie wypieszczone na monitorze za 5k to prawdopodobnie będzie zniszczone kiepskim monitorem przeciętnego internauty.
Osobiscie uzywam eizo2243 i onanista nie jestem i nie podnosze swojego ego :) ( mi to wystarcza w 100% )
Ale jak ktos pisze ze chce wydac 5K na sprzet to niech to zrobi mozliwie najlepiej i mozliwie najlepszy sprzet na jaki go stac :)
de Fresz
20-12-2010, 22:56
z tym że jeśli chcesz kupić licencje na MAC OS to PS (klucz) nie będzie ci działał na Windzie.
Nieprawda. Jeśli kupi się boxa, to klucz jest na jedną platformę, jeśli kupi się licencję (czyli de facto taki świstek papieru), to klucze są na obie.
Dokładnie się z tym zgadzam. Jeśli ma być Mac-way, to Miniacz + sesnowny monitor (na który budżet się drastycznie kurczy) + zmiana dysku w środku na Momentusa XT + zewnętrzny magazyn. Ale tenże zestaw wyjeżdża nam już poza zakładany budżet. Zacząć od drogi proponowanej przez Mancini i ew. później, jak już trochę to na siebie zarobi, zmieniać kompa.
o czym Ty mówisz?
ja mówię o iMacu a Ty o laptopie
pytałem konkretnie dlaczego iMac i3 którego parametry są w pierwszym poście nie nadaje się do obróbki fotek i lepiej kupić do lapka zewnętrzne eizo.
O czym napisałem to przekonasz się jak przeanalizujesz ten krótki tekst jeszcze raz.
A we wszystkie małe gówna wkłada się matryce TN, które absolutnie nie nadają się do pracy z fotkami.
I nie ma to znaczenia czy jest to mak, imak, czy srak.
de Fresz
20-12-2010, 23:26
A we wszystkie małe gówna wkłada się matryce TN, które absolutnie nie nadają się do pracy z fotkami.
I nie ma to znaczenia czy jest to mak, imak, czy srak.
Bzdurzysz. iMac jest na IPSie.
Bzdurzysz. iMac jest na IPSie.
To rób na nim fotki na zdrowie.
Nie rozśmieszaj mnie, bo mam zajady.
DonArturo
20-12-2010, 23:32
konfigurowałem ostatnio iMaca dla znajomego - kolory piękne, lusterko takie, że spokojnie można się ogolić :)
ja siedzę przy starym 24" - przynajmniej matowy
Dokładnie się z tym zgadzam. Jeśli ma być Mac-way, to Miniacz + sesnowny monitor (na który budżet się drastycznie kurczy) + zmiana dysku w środku na Momentusa XT + zewnętrzny magazyn. Ale tenże zestaw wyjeżdża nam już poza zakładany budżet. Zacząć od drogi proponowanej przez Mancini i ew. później, jak już trochę to na siebie zarobi, zmieniać kompa.
Już sam Mac mini + monitor + mysz + klawiatura to większy koszt niż iMac 21,5''( tu klawiatura i mysz są w cenie ). Też przerabiałem temat i skończyło się na iMac'u.
de Fresz
20-12-2010, 23:56
Koszt większy, wydajność mniejsza, jakość obrazowania - wyraźnie lepsza (i jest jakiś wybór - a to lepsze kolorki, a to lepsza rozdziałka). Zależy jakie kto ma priorytety.
iMAC jest na IPS, nie ma to oczywiscie nic wspolnego z monitorem graficznym ale taka matryca tam siedzi i juz. Powiem wiecej widzialem na wlasne oczy tego IPS w powiekszeniu.
de Fresz
21-12-2010, 00:09
To rób na nim fotki na zdrowie.
Robiłem nawet na TNkach, o zgrozo z wyjątkowo dobrym skutkiem. Wiem wiem, tak się nie da, to w ogóle niemożliwe i zupełnie nieprofesjonalne. Zamiast przejmować się pierdołami, wolałem jednak zrobić swoje i zainkasować pieniądze.
Dobry monitor to tylko lub aż kwestia wygody i jeśli można, należy wybrać lepszy niż gorszy, ale robienie z tego bożka jest zwyczajną głupotą, a "nie da się obrabiać" to czystej wody bredzenie. Na rozmijanie się z faktami spuśćmy zasłonę milczenia.
Nie rozśmieszaj mnie, bo mam zajady.
To idź do dermatologa.
Za 2,5-3k masz NEC PA231W, który jakością urywa łeb z płucami nawet największym purystom.
Co do komputera to się nie wypowiadam, bo dla mnie to kwestia drugorzędna. Prywatnie pracuję na piecu C2D/4GB/nędznawe HDD + na Maczku Air C2D/2GB/SSD i uważam, że są zajebiaszczo szybkie - może dlatego, że mają szybkiego operatora ;)
cheyenne
21-12-2010, 00:14
nie jestem zawodowcem
zawodowcem nie będę
nie pretenduję do tego miana
odbiorcy moich zdjęć mają zwykłe laptopy, zwykłe monitory i często odtwarzają zdjęcia bezpośrednio z odtwarzaczy DVD na telewizorach, często nie chcą odbitek papierowych i sami wywołują zdjęcia w tanich labach
nie zawsze choć mniej więcej w 50% wręczam zdjęcia po wywołaniu ale jest to odbitka z MM z frontier-a 3500 lub z vertisu a nie jakiegoś pro labu
moi odbiorcy nie akceptują wyższych cen za odbitkę jak ok 2 zł co i tak po ubraniu w przyzwoity album golbucha i wklejeniu henzo daje rzadko akceptowane 400-450 zł
przy 6-10 zleceniach po 1000-1200zł na czysto na zestawy jakie proponujecie odkładałbym ponad rok, półtora
a gdzie zarobek?
chciałbym w przyszłym sezonie zwrócić sobie ten sprzęt i zarobić na skromne wakacje
czy Apple iMac 21,5" 3.06GHz Intel Core i3, 4GB, 500GB, ATI Radeon HD 4670 256MB nie wystarczy do tych zadań?
do tej pory zdjęcia obrabiałem na laptopie i gdyby nie to że przy tej ilości zleceń robi się to niewygodne i upierdliwe nie myślałbym o wydatkach
dopiero co wydałem parę k na d700
mierzę siły na zamiary i mam na to 5 k
chcę dodatkowo pozbyć się laptopa
ma być funkcjonalnie, wygodnie, lepiej niż na laptopie, pozwolić na uzyskanie zadowalającego oddania barw i za 5 k
i jak sie da to na jednym kablu
więc jak panowie?
nada się do tego ten iMac czy też nie i podłączyć proponowanego przez Czornyja Neca do lapka?
de Fresz
21-12-2010, 00:36
Względnie szybki komputer już masz, dokup do niego np. Neca o którym napisał Czornyj, klawiaturę i mysz, zewnętrzny magazyn, szersze biurko i jeśli nie masz, to kalibrator. Jest to sensowniejsze wydanie zakładanego budżetu, od wchodzenia w iMaca z przeciętnym wyświetlaczem (wcale nie tragicznym, ale zwyczajnie przeciętnym), którego w żaden sposób nie zmienisz, a co najwyżej możesz dokupić do niego kolejny. iMac nie będzie dużo szybszy, będzie za to miał znacznie wygodniejszy (choć to subiektywne) i bardziej estetyczny system. Jeśli nie masz obciążeń makofilskich, to pewnie i tak będziesz sobie sprawnie radził na Windzie, na zestaw od Jejpla z dobrym wyświetlaczem masz trochę za mało kasy, lepiej ją przeznaczyć na rozbudowę tego co już jest.
nie jestem zawodowcem
zawodowcem nie będę
nie pretenduję do tego miana
odbiorcy moich zdjęć mają zwykłe laptopy, zwykłe monitory i często odtwarzają zdjęcia bezpośrednio z odtwarzaczy DVD na telewizorach, często nie chcą odbitek papierowych i sami wywołują zdjęcia w tanich labach
nie zawsze choć mniej więcej w 50% wręczam zdjęcia po wywołaniu ale jest to odbitka z MM z frontier-a 3500 lub z vertisu a nie jakiegoś pro labu
To wszystko racja ale wez jeszcze pod uwage samego siebie. Skoro nie jestes zawodowcem to musisz byc amatorem pasjonatem ze sprzetem z gornej polki. Jednak oprocz dobrego aparatu i obiektywow, to jeszcze potrzebny jest dobry monitor, bo to rowniez bardzo wazne ogniwo w calej tej zabawie w fotorafie cyfrowa. Sam przeskakiwalem z laptopa na NEC'a i co prawda nie robie odbitek tylko ogladam jej na monitorze to musze powiedziec, ze roznica w jakosci ich wyswietlania jest kolosalna. Koledzy dobrze Ci radza.
http://www.amazon.co.uk/NEC-Displays-MultiSync-EA231WMi-inch/dp/B002P4PXFQ/ref=sr_1_fkmr0_2?ie=UTF8&qid=1292886621&sr=8-2-fkmr0
Podobno maja teraz darmowe przesylki do polski, cena okazyjna. Zestaw wymarzony, lapek+dobry monitor i mozesz zabrac kompa ze soba w razie potrzeby.
Z drugiej strony nie znam osobiscie nikogo kto bylby jablkiem rozczarowany wrecz przeciwnie. I to nie jest kwestia cyfr i testow cos tam udowadniajacych; masz iMac`a i juz, no problem;) A z windowsem jak jest kazdy wie. Sam musialem sie ostatnio przesiasc na winde, no coz, dziala ale ile sie czasem czlowiek nameczy z ustrojstwem . . .brrr . . . dzisiaj znowu sie powiesil. Jak dla mnie wybor jest prosty, kup maczka i zapomnij o sprzetowych rozterkach.
cosnek - nie EA, tylko PA. Niby jedna literka, ale różnica zasadnicza.
ups, sorrki rzeczywiscie ;]
tak sobie mysle, duza roznica w cenie i to jedna tylko literka ;)
cheyenne
21-12-2010, 14:08
a może niedrogi NEC P221W?
a może niedrogi NEC P221W?
Można ale trzeba przebierać. Inaczej jeden róg czerwony, drugi zielony.
cheyenne
22-12-2010, 00:45
a jeśli bedzie sprawdzony używany i skalibrowany przez Czornyja bo taki właśnie sprzedaje Gio
choć bez dowodu zakupu i bez możliwości potwierdzenia okresu używania
cheyenne
22-12-2010, 09:43
i po ptakach
kupiony NEC P221W od Gio (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167248)
zobaczę z czym się je te lepsze matryce
i dobry wybór
pozostała część kasy zainwestuj w coś co znacznie mniej traci na wartości niż elektronika
cheyenne
26-12-2010, 20:18
monitor pierwsza klasa ale mac nadal korci
drażni mnie obsługa windows i nie wiem czy nie skuszę się na maca mini lub imaca i nec będzie drugim monitorem
monitor pierwsza klasa ale mac nadal korci
drażni mnie obsługa windows i nie wiem czy nie skuszę się na maca mini lub imaca i nec będzie drugim monitorem
Niezła, ale droga opcja.