PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy zestaw problemy!

Greg77
20-12-2010, 04:32
Witam, skladalismy zestaw z kolega z forum, niestety okazalo sie nastepnego dnia, ze nie jest dobrze, juz po zlozeniu byl problem z postawieniem windy, ale poszla za ktoryms razem....
Zestaw to:
Plyta ASUS M4A77T (http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=l1zATQi62WcRFJyk&templete=2)
Procek Phenom II X4 955 BE
RAM GEIL DDR3 1600mhz (http://www.geil.com.tw/products/showSpec/id/203)
Dysk Seagate 1TB 7200.12
Grafika ASUS gforce GTS250 1GB
Zasilka nie pamietam teraz, ale dobra 500W albo 550W
Windows7 64bit HE OEM
Obudowa dobra....

Zestaw zlozony i sprawdzony na szybko bo nasz forumowy kolega mieszka jakies 200km ode mnei i wracal do siebie a ja do pracy....to bylo dwa tygodnie temu, zaczelo wywalac blue screeny, problemy z odpaleniem, sam windows tez wariuje, problemy z instalacja programow.
Kombinowalismy z RAMem, na jednej kosci bylo ok ale tez do czasu, przekladki slotow tez dawaly chwilowe efekty.

Juz nie mam pomyslu co dalej robic, testy memtestem pokazywaly bledy RAMu a za chwile pokazywaly, ze ram jest ok, dodatkowo RAM odpala sie w automacie jako 1333 a jest 1600.

Jakis pomysl?

Takie bledy czesto wyskakuja i nie tylkow adobe

http://forums.adobe.com/thread/630771?tstart=0

BSy

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/58845666849029538991.jpg)

źródło (http://www.iv.pl/images/61133990260405110750.jpg)

źródło (http://www.iv.pl/images/07287626998475198218.jpg)

i zrzut z CPU-Z

źródło (http://www.iv.pl/images/23470435605109867078.jpg)

Moze ktos ma jakis pomysl.....bo mnie juz ich brakuje, pytalem wielu osob i nikt nic nie wie....

W automacie powinno RAM wykryc prawidlowo, i wszystko powinno dzialac...
Moze cos trzeba przestawic w biosie, zeby poszlo, nie mam doswiadczenia z DDR3, ale wydaje mi sie, ze nic sie nie zmienilo i BIOS powinien wykryc wszystko sam.....

BIOS aktualizowany do najnowszej wersji.....

statler
20-12-2010, 07:31
mi to wygląda na uwaloną płytę główną lub/i zasilacz.

docxxx
20-12-2010, 07:33
Mozliwe, ze napiecie ramu jest za male: *Please check for the working voltage on the specification label of the actual product.
Zapytaj na forum PCLab lub PurePC.

Greg77
20-12-2010, 07:42
mi to wygląda na uwaloną płytę główną lub/i zasilacz.

Zasilka nowa i jest to albo Corsair, albo OCZ z tej sredniej polki.....nie stawial bym na zasilke, ale nad plyta juz myslalem.
Problem w tym, ze inny znajomy kupil taki sam zestaw tyle, ze z dwiema kosciami 4gb i mial dokladnie to samo, niestety nie wiem jak to rozwiazal bo przestalem sprawe sledzic jak zglosil sie do innego fachowca;)

Mozliwe, ze napiecie ramu jest za male: *Please check for the working voltage on the specification label of the actual product.
Zapytaj na forum PCLab lub PurePC.

Myslalem o tym, postaramy sie cos z tym zrobic jak nie teraz to za czas jakis dostane tego kompa w swoje rece to pomecze wszystkie mozliwosci;) Jest taka mozliwosc, ze wykrywa pamiec na 1333 z napieciem mniejszym niz 1.5V?? Albo, ze podaje inne timemingi?
Mam nadzieje, ze nasz forumowy kolega sam zabierze glos i na bierzaca bedzie dzialal:)

docxxx
20-12-2010, 08:11
- Working Voltage :
1600MHz C7 & C8(1GBx2): 1.6/1.8 V*
1600MHz C7 & C8(2GBx2): 1.6/1.9 V*
1600MHz C9: 1.6V

Kyle
20-12-2010, 08:43
Ja tam widzę że zgodnie z JEDEC wszystko jest OK ... czyli 1333 1,5V - i nie wiem o co tyle krzyku (nie licząc bluescreenów)

Greg77
20-12-2010, 09:12
Ja tam widzę że zgodnie z JEDEC wszystko jest OK ... czyli 1333 1,5V - i nie wiem o co tyle krzyku (nie licząc bluescreenów)

hehe, no wlasnie i jak to rozwiazac? po przekladce kosci ze slotu w slot "dziala ok", a nastepnego dnia znowu blue screeny leca......i za ktoryms razem sie odpali, wtedy dziala znosnie

Kyle
20-12-2010, 09:25
Ja bym spróbował sprawdzić pamięci, ... może nawet zasilacz i CPU w innym zestawie. - obstawiam to w tej kolejności (w sumie to obstawiam na pierwszym miejscu płytę główną ... ale to co podałem łatwiej sprawdzić).

ps. czy ten asus ma regulację manualną prędkości obrotowej wentylatorów w BIOS np. obudowy? (wiem że są modele ASUS które to mają)

andrstac
20-12-2010, 09:25

Ale jak byk stoi że minimum 1,6V a najlepiej do 1,9V. Te 0,1V czyni wielką różnicę przy tym zegarku.

osmax
20-12-2010, 09:34
Miałem podobny problem też na platformie AMD orzy czym diagnoza trwała sporo czasu bo kupiłem X2 555, by jak wiadomo odblokować rdzenie. Zmieniałem 4 podzespoły płyta, procek, pamięć i karta więc to było powodem sporego czasu by dojść co syfi. Powód zdechnięty ram.
Memtest nic nie wykazywał, ani inne programy typu wbudowany w Win7. Miałem to szczęście, że znajomy akurat miał identyczne kości i zamieniliśmy się na jeden dzień i potwierdziło to uszkodzenie Ramu. W międzyczasie jak wysłałem Ram na gwarancje kupiłem inny szałowy że niby CL7 na 1600Mhz się nudzi itp. Wkładam odpalam i też poszedł na 1333 zamiast 1600. Ustawiłem ręcznie w biosie taktowania i też był kłopot BSOD i najczęsciej błedy o wywalaniu Windows Explorera jak juz zbootował system.
Okazuje się sprawa była banalna i wystarczyło zmienić napięcie (w moim przypadku do ok 1.68V). Śmiało ustaw większe napięcie do jakiegoś bezpiecznego podanego w specyfikacji i sprawdź. Początkowo jeszcze oczywiście była załamka że moj X2 555 jest kiepskawy i to wina odblokowywania ale teraz już wszystko działa stabilnie Z FSB ustawionym na 241 i mnoznikiem 15,5. Osobiście polecam ten procek bo jak wiadomo za jego cenę otrzymujemy jakieś 2x droższy za free.
Zmień napięcie i pochwal się ewentualnie innym rozwiązaniem.
Aaa i zwróc uwagę na timingi bo nie wiem czemu nie zczytało z SPD więc też ręcznie wprowadzałem. Powodzenia !

P.S.
Jako ciekawostkę dodam ze kłopot z uszkodzonymi pamięciami był jak dla mnie nietypowy. System stawał z 5-10 razy i sypał błędami, jak komp się "zagrzał" chodził już później całymi godzinami i nic go nie ruszało. Dopiero po bezczynności kilkugodzinnej problem się powtarzał.

Kyle
20-12-2010, 09:42
Ale jak byk stoi że minimum 1,6V a najlepiej do 1,9V. Te 0,1V czyni wielką różnicę przy tym zegarku.Ja widzę że w SPD (zrzut który wkleił kolega) jak byk stoi 1,5V dla 666 i 761 ... i na tym się kończy STANDARD. Nie radzę używać niestandardowych napięć. Napięcie wyższe niż 1,5V to niestandardowe napięcie. Jak ktoś chce mieć 800 (1600) w DDR3 to niech kupi dobre pamięci które pracują z takim zegarem standardowo na 1,5V

ps. nie wiem skąd wziąłeś to "najlepiej 1,9V" ... Ja tam w trybie XMP widzę 1,6V dla 1600 - którego to trybu nie widzę sensu używać ... podobnie jak nie widzę sensu w kupnie takich pamięci {jeśli są droższe niż np. standardowe Kingston 1333} (no chyba że ostro zajmujemy się grzebaniem i OC)

docxxx
20-12-2010, 10:16
Ja tego nie rozumiem. Jak wol "pisze", ze trzeba podniesc napiecie pamieci, a gadacie o zasilaczu, amd, rdzeniach i chwcj. Podnies napiecie i daj znac. Ew. wymien cala platforme i dopiero wtedy podnies napiecie.
ps. I nie pisalbym tego, jakbym sam tego problemu nie doswiadczyl.

Kyle
20-12-2010, 10:20
Ja tego nie rozumiem. Jak wol "pisze", ze trzeba podniesc napiecie pamieci, a gadacie o zasilaczu, amd, rdzeniach i chwcj. Podnies napiecie i daj znac. Ew. wymien cala platforme i dopiero wtedy podnies napiecie.
ps. I nie pisalbym tego, jakbym sam tego problemu nie doswiadczyl.Jeśli pamięci pracują przy 666 (1333) to napięcia nie trzeba podnosić (a kolega jeśli mnie pamięć nie myli wspominał że pamięci pracują na 1333).

ps. jeśli jakimś cudem okaże się że pamięci na wyższym napięciu przy 1333 i standardowych timingach zaczęły pracować normalnie to i tak coś jest uwalone :]

docxxx
20-12-2010, 10:36
Niekoniecznie. Mialem juz taki przypadek z wypasionymi pamieciami. Po prostu potrzebowaly wiecej "papu". Jak juz pisalem, sa dwa wyjscia:
1. Podniesc napiecie i sprawdzic
2. Wymienic polowe bebechow i dopiero potem sprawdzic napiecie

Greg77
20-12-2010, 15:15
P.S.
Jako ciekawostkę dodam ze kłopot z uszkodzonymi pamięciami był jak dla mnie nietypowy. System stawał z 5-10 razy i sypał błędami, jak komp się "zagrzał" chodził już później całymi godzinami i nic go nie ruszało. Dopiero po bezczynności kilkugodzinnej problem się powtarzał.

Dokladnie sie tak zachowuje! Cos czuje, ze masz u nas Guinnessa:D

Al Koholik
20-12-2010, 18:44
Witam czytelników mojego problemu :)

Czytam, czytam ale dziś już walczył z pudłem nie będę. Jutro spróbuje coś pogrzebać i poprzestawiać i o efektach pracy z pewnością poinformuje. Może jeszcze do tego czasu sprzedawca tego badziewia się odezwie i coś zasugeruje.

Tom01
21-12-2010, 22:24
Spekulacje spekulacje gonią. Wśród wymienionych gratów można przyjąć że karta graficzna i Windows jest w miarę pewne. Resztę, z racji że to dziadostwo, trzeba wymieniać po kolei do eliminacji problemu. Kolejność można ustalić naukową metodą z pomocą podrzucanej do góry monety.

KEYZOR
21-12-2010, 22:38
Dziadostwo ?? jakas hiper polka to nie jest ale zeby ram GEIL'a nazywac dziadostwem to przesada a plyte akurat osobiscie przerabialem i byla calkiem niezla no chyba ze cala platforme AMD na nazywamy dziadostwem to 100% zgoda

wasilewk
21-12-2010, 22:41
Dokladnie sie tak zachowuje! Cos czuje, ze masz u nas Guinnessa:D

Cześć !

Nie tak dawno wymieniałem pamięć w swojej płycie Asus Commando. Właśnie podczas zakupu mój zaufany sklepikarz (składa też PC-ty) powiedział: "Miałeś GEIL-y i dość ! Tylko Kingston !"

Znaczy to tyle, że on podczas składania ma już wypróbowane podzespoły i nie chce się bawić w doświadczenia, bo mu czasu by nie starczyło, żeby parę groszy zarobić. Nawet mu gotowe płyty z Windowsami preperowałem, żeby szybciej mu szedł montaż. Wydaje mi się, że takich rad warto słuchać.

Pzdr.

P.S.
Pamięć nie powinna się grzać na tyle, by wymagała radiatorów. Kingston się nie grzeje.

Johanan
21-12-2010, 22:42
No to jak Tom zaczął, to i ja wrzucę swoje 5 groszy, bo wynika na to, że przy takiej filozofii wyboru komponentów do peceta, znacznie taniej i zdrowiej jest kupić maka.

Ten wątek i kilka innych mocno podkopuje moją niezachwiana wiarę w mądrość wyborów i lepiej być czasem przymuszonym do dobrego, niż przedzierać się przez gąszcz badziewia.

Chyba, że ktoś umie odróżniać złe od dobrego.

KEYZOR
21-12-2010, 22:52
Mac to PC tylko ze ktos z glowa dobral te komponenty, teraz panuje przekonanie ze kazdy moze zlozyc zestaw i ze bedzie super, a tak nie jest czasem lepiej zlecic to komus i spac spokojnie.

Johanan
21-12-2010, 23:17
Mac to PC tylko ze ktos z glowa dobral te komponenty, teraz panuje przekonanie ze kazdy moze zlozyc zestaw i ze bedzie super, a tak nie jest czasem lepiej zlecic to komus i spac spokojnie.

Każde pieniądze można wydać na dwa sposoby.

A jeśli ktoś życzy sobie dorabiać do tego jakąś filozofię, to ja nie mam nic przeciwko temu.;)

Oczywiście, że lepiej jest być pięknym, mądrym i bogatym, niż odwrotnie, ale ...

Tom01
22-12-2010, 00:42
Dziadostwo ?? jakas hiper polka to nie jest ale zeby ram GEIL'a nazywac dziadostwem to przesada

Przecież GEIL to jest dziadostwo i jest to oczywista oczywistość, cytując klasyka. Proszę spróbować wsadzić takie coś do jakiejkolwiek płyty z niską tolerancją zależności czasowych. Asus to tez bajki dla dzieci. W połączeniu z "ryzykownym" procesorem jest to, co potocznie nazywa się "składakiem".

Mac to PC tylko ze ktos z glowa dobral te komponenty,

Raczej zaprojektował i wykonał płytę oraz nałożył restrykcje na parametry wszystkiego co się w nią wkłada. To nie ma nic wspólnego z "dobieraniem".

KEYZOR
22-12-2010, 01:00
OK geil'a bronic nie bede ale to ze ASUS to bajki dla dzieci to troche przegiecie.

Za przeczytami radami (miedzy innymi Pana Panie Tomku bo raczej bardzo powaznie traktuje to co Pan pisze) zmienilem wybor dotyczycy plyty glownej z Asus'a na intela (platforma intel c2d) wymienialem skladowe czesci kompa po kilka razy i caly czas byl problem ze stabilnoscia nastepnie wyslalem plyte do wymiany wymienili 2 razy i bylo raz lepiej raz gorzej ale ciagle niezbyt stabilnie wrocilem do Asus'a i problem znikl zdaje sobie sprawe ze problemem moglo byc nietypowe oprogramowanie CAD ktorego uzywam ale do intela sie zrazilem a asus nigdy mnie jescze nie zawiodl.

Tom01
22-12-2010, 01:13
zmienilem wybor dotyczycy plyty glownej z Asus'a na intela (platforma intel c2d) wymienialem skladowe czesci kompa po kilka razy i caly czas byl problem ze stabilnoscia

Płyty Intela trzeba traktować jak część dobrego firmowego komputera. Byle czego się nie da w nią wsadzić. Niewykluczone że ten warunek nie był spełniony. No i się nie podkręca. ;)

W firmie na płytach Intela i dedykowanych do nich gratach, robimy na zamówienia stacje robocze. To taki PC^2. M.in. do Acada, SolidWorks, Microstation i takich ciekawostek. Od ponad 10 lat przypadki usterek można policzyć na palcach jednej ręki. Na jakieś 1000 jednostek. Zdarzyło mi się kilkakrotnie kiedy klient po rozmowie ze mną skompletował sobie sam części i następnie przysłał do naszego serwisu bo nie umiał tego uruchomić. Pomimo że sklepanie składaka to wydaje się 10 wtyczek i 20 śrubek. Objawy-herezje. Coś jak opisane w pierwszym poście. Okazuje się że co? Ano Geli jakiś, OCZ, czy inny GoodRam. To po prostu nie działa kiedy się postawi konkretne wymagania techniczne. Albo obudowa która jest tak krzywa ze powstają naprężenia na złączach. Różne dziwne rzeczy się widuje przy chińszczyźnie.

KEYZOR
22-12-2010, 01:22
Na tej plycie byly 4 procesory z xeon wlacznie, rozne modele roznych pamieci ram nawet jedne przelozone z markowej stacji della, kart graficznych bez liku i dyskow jescze wiecej. Nie dzialalo tak jak powinno, nie mowie oczywiscie ze plyty intela to g.... . Ale problemy z nimi byly takie jak z kazdym skladakiem i trzeba sie przygotowac na to ze cos bedzie trzeba podmieniac.

Tom01
22-12-2010, 01:25
Na tej plycie byly 4 procesory z xeon wlacznie, rozne modele roznych pamieci ram nawet jedne przelozone z markowej stacji della, kart graficznych bez liku i dyskow jescze wiecej. Nie dzialalo tak jak powinno, nie mowie oczywiscie ze plyty intela to g.... . Ale problemy z nimi byly takie jak z kazdym skladakiem i trzeba sie przygotowac na to ze cos bedzie trzeba podmieniac.

Trzeba temu sprzętowi było fachowego oka pewnie po prostu. Możliwe też, że trafiła się Panu trafiona płyta, ale nigdy nie spotkałem się z taką dwa razy pod rząd. O ile nowa, nie kombinowana, w fabrycznie zaklejonym pudełku.

KEYZOR
22-12-2010, 01:31
2 razy pod rzad w serwisie robili takie oczy ale wymienili bez problemu a potem wymienili na wspomnianego wyzej asus'a. Ja tez tych komputerow troche przerobilem, i to raczej po mnie dzwonia jak potrzeba fachowego oka. Nie wiem czy sobie Pan przypomina ale ja juz chyba kiedys nawet z Panem na ten temat rozmawialem i tez byl Pan mocno zdziwiony??

Greg77
22-12-2010, 02:50
P.S.
Pamięć nie powinna się grzać na tyle, by wymagała radiatorów. Kingston się nie grzeje.

Tak sie sklada, ze przez przypadek mam tego tandetnego kingstona, bo poza Polska to jest firma porownywalna z Good Ramem.....i do tego mam ASUSa, stabilna i pewna! A zeby bylo do kompletu moje Kingstony maja radiatory.....a Geile kolegi ich nie maja;) Radiatory uzywa sie w RAMach przygotowanych do krecenia......niestety moje wspaniale Kingstony nie daja sie krecic wcale choc maja radiatory......sa stabilne, kupilem je jako DDR2 1033 a nie da sie ich puscic na 1033 bo sa zawiecchy, ale za to na 800 dzialaja stabilnie;)
Nie do konca jest tak jak niektorzy z was pisza, procesor jest dobry, plyta pewnie tez, RAMu pewien nie jestem i jego podejzewam.....

co4en
22-12-2010, 07:41
Moze cos trzeba przestawic w biosie, zeby poszlo, nie mam doswiadczenia z DDR3, ale wydaje mi sie, ze nic sie nie zmienilo i BIOS powinien wykryc wszystko sam.....

BIOS aktualizowany do najnowszej wersji.....

Niekonieczie! Czasami ustawienia defaultowe lub auto nic nie pomoga i trzeba "na sztywno" ustawic napiecia.
Przyczyny zacznij szukac w ramie, [goodramy polecam].

Kyle
22-12-2010, 09:12
Tak sie sklada, ze przez przypadek mam tego tandetnego kingstona, bo poza Polska to jest firma porownywalna z Good Ramem.....i do tego mam ASUSa, stabilna i pewna! A zeby bylo do kompletu moje Kingstony maja radiatory.....a Geile kolegi ich nie maja;) Radiatory uzywa sie w RAMach przygotowanych do krecenia......niestety moje wspaniale Kingstony nie daja sie krecic wcale choc maja radiatory......sa stabilne, kupilem je jako DDR2 1033 a nie da sie ich puscic na 1033 bo sa zawiecchy, ale za to na 800 dzialaja stabilnie;)
Nie do konca jest tak jak niektorzy z was pisza, procesor jest dobry, plyta pewnie tez, RAMu pewien nie jestem i jego podejzewam.....
No patrz ... a moje kingstony bez radiatorów DDR2 800 chodzą nawet do okolic 1Ghz. (bez podnoszenia napięcia, na standardowych opóźnieniach).

Ty mówisz o Kingston HyperX (tylko HyperX mają radiatory - kingston produkuje więcej niż 1 model pamięci) ... one do 1,6 Hhz (wzgl 1,33) potrzebują jeśli dobrze pamiętam 1,6V (patrz spec. pamięci).

Greg77
22-12-2010, 13:21
No patrz ... a moje kingstony bez radiatorów DDR2 800 chodzą nawet do okolic 1Ghz. (bez podnoszenia napięcia, na standardowych opóźnieniach).

Ty mówisz o Kingston HyperX (tylko HyperX mają radiatory - kingston produkuje więcej niż 1 model pamięci) ... one do 1,6 Hhz (wzgl 1,33) potrzebują jeśli dobrze pamiętam 1,6V (patrz spec. pamięci).

Tak HyperXy a, ze produkuje wiecej niz jeden rodzaj to ja doskonale i nie trzeba mi tego wyjasniac, Kyle, znowu sie mamy przepychac w watku??? Ostatnio nie miales racji a klociles sie w zaparte.

Kyle
22-12-2010, 14:05
Tak HyperXy a, ze produkuje wiecej niz jeden rodzaj to ja doskonale i nie trzeba mi tego wyjasniac, Kyle, znowu sie mamy przepychac w watku??? Ostatnio nie miales racji a klociles sie w zaparte.Odnośnie czego nie miałem racji? - pytam z ciekawości (nie pamiętam)

Greg77
22-12-2010, 14:19
Odnośnie czego nie miałem racji? - pytam z ciekawości (nie pamiętam)

pamieci wirtualnej

Kyle
22-12-2010, 14:55
pamieci wirtualnejI jeśli dobrze pamiętam stanęło na tym że w XP winda ładuje w wirtualną nawet jak nie musi, a w Vista i 7 tylko jak brakuje ram. A aplikacji które wymagają wirtualnej nadal nie spotykam ;)

Al Koholik
23-12-2010, 18:30
Nie miałem czasu grzebać w bebechach tego trupa więc się nie pochwalę efektami... ale pochwalę się nowym RAMem. Kilka dni temu pisałem do sprzedawcy, że powyższy RAM wg producenta płyty nie jest kompatybilny i że mam z nim problemy. Dziś odebrałem nowy RAM i co ciekawe też nie jest wyszczególniony w instrukcji ASUSa choć jak podejrzewam i tak to nie ma większego znaczenia :wink: Podesłali mi jakiegoś Patriota G-series tym razem na 1333. Załadowałem i na razie działa - tylko jak jest ciepły to zawsze działa :wink: Zobaczymy co będzie rano wyprawiał.

Greg77
23-12-2010, 18:59
Nie miałem czasu grzebać w bebechach tego trupa więc się nie pochwalę efektami... ale pochwalę się nowym RAMem. Kilka dni temu pisałem do sprzedawcy, że powyższy RAM wg producenta płyty nie jest kompatybilny i że mam z nim problemy. Dziś odebrałem nowy RAM i co ciekawe też nie jest wyszczególniony w instrukcji ASUSa choć jak podejrzewam i tak to nie ma większego znaczenia :wink: Podesłali mi jakiegoś Patriota G-series tym razem na 1333. Załadowałem i na razie działa - tylko jak jest ciepły to zawsze działa :wink: Zobaczymy co będzie rano wyprawiał.

Super, ze podeslali nowy RAM i naprawde czekam na wyniki:)

Karolek
26-12-2010, 12:05
Juz nie mam pomyslu co dalej robic, testy memtestem pokazywaly bledy RAMu a za chwile pokazywaly, ze ram jest ok, dodatkowo RAM odpala sie w automacie jako 1333 a jest 1600.

Jakis pomysl?

AM3 oficjalnie wspiera do 1333 włącznie. Powyżej, jeśli chcesz mieć 1600, musisz zastosować oc. Zresztą w specyfikacji Twojej płyty jest to zaznaczone.

Al Koholik
26-12-2010, 13:47
Komputer chodzi na nowym RAMie już któryś dzień z kolei. Nie mam najmniejszych problemów z uruchamianiem, z zawiechami... śmiga jak ta lala :wink:

osmax
26-12-2010, 14:19
No to miłych i spokojnych świąt ;-)

Greg77
26-12-2010, 19:26
Komputer chodzi na nowym RAMie już któryś dzień z kolei. Nie mam najmniejszych problemów z uruchamianiem, z zawiechami... śmiga jak ta lala :wink:

No to dostales prawdziwy prezent na swieta:D

GeparD
27-12-2010, 05:32
z tymi pamieciami (ogolnie) to chyba jakas plaga. Taka mala opowiastka...
Jako ze tubylcy (UK/NI) nie zbyt kumaci sa w "te klocki", znajoma z pracy mowi mi ze jej laptop padl i ze sie nie wlacza. Od czasami od swieta cos mu sie odwidzi i sie wlaczy ale nie na dlugo. Przyniosla do pracy, pare prob i faktycznie. Dusze na przycisk On/OFF i cisza. Raz zakreci dyskiem i jakby sie wylaczyl. Plyta nie "pika" ze cos nie tak. Myslalem ze moze to cos z zasilaniem bo gniazdo od zasilacza w laptopie luzne (hehe :) ) ale nie. Wyciagnalem pamieci (2 x 1GB) i jak sie okazalo jedna z nich zdechla... Dopiero wymiana jej - badz praca na jednej, ale kazdy chyba wie jak pracuje Vista prz 1GB RAM.

Greg77
27-12-2010, 07:04
Zobacz sobie na forach komputerowych co sie dzieje i jak czesto podobny problem jest opisywany, dopiero teraz sie zaglebilem i zdaza sie to czesto, tak jak by w zestawach byly dwie rozne kosci.....a to co sie stalo twojej znajomej to raczej norma, kiedys wszystkodzialalo, padla pamiec lub slot na plycie lapka......lepiej sprawdz czy oba sloty sa dobre zanim jej bedziesz kazal dokupic pamieci:D
A to, ze sie nie znaja to tylko dla mnie dobrze....ty wiesz z jakimi bzdurami przychodza:D

GeparD
27-12-2010, 07:30
juz kazalem i wymienilem... od dwoch miesiecy cisza i spokoj :D

a co do bzdur, wiem. bo ostatnio przyszla do mnie osoba i pyta sie, co potrzebuje by otworzyc swoje cv napisane w "wordzie" (nie wiedziala ze to word) i czy ty musi kupic LOL :D