Zobacz pełną wersję : Lampa i male dzieci.
Witam,
fotografowalem ostatnio impreze mikolajkowa dla maluchow w wieku okolo 2 latka i zdarzyl mi sie dosc nieprzyjemny incydent, mianowicie jedna z mam naskoczyla na mnie ze blysk lampy uszkodzi dziecku wzrok! Tak powiedzial jej lekarz. Scena wygladala zwyczajnie; mikolaj, dzieci, zabawa. Uzywalem golej lampy na statywie 2 metry+ od najblizszego dziecka , oczywiscie nie "walilem" po oczach itp. Jak to jest ze szkodliwoscia blysku dla oczu? Jest moze na forum okulista?
jackrabbit
20-12-2010, 00:31
nic sie nie uszkodzi, chyba ze z 2cm przywalisz prosto w oko
marszull
20-12-2010, 01:15
juz ze dwa razy, co najmniej, byl poruszany taki watek
poszukaj
ale w skrocie, to nie szkodzi
cervandes
20-12-2010, 09:46
powiedz Pani, żeby w czasie burzy trzymała dzieci w piwnicy. Oczywiście noworodkowi nie błyskam, ale niemowlakowi już bez problemu od sufitu odbijam. No i najważniejsze - wiesz ile "mamusiek" pstryka kompakcikami makro z lampą swoim maluszkom?
W bardzo dużym skrócie. Sprawa tyczy się wyłącznie noworodków i niemowlaków do kilku miesięcy życia. Silny bbłysk lampy skierowanej na wprost może mieć negatywny wpływ na wzrok z tego powodu, że u takich dzieci nie działa jeszcze tak sprawnie mechanizm zwężania źrenic. dlatego dzieci w tym wieku mają zazwyczaj duże czarne oczy.
Błyskanie na wprost takim dzieciom przy normalnych warunkach oświetleniowych tj. standardowe oświetlenie pokoju można porównać do błyskania osobom dorosłym w zupełnie ciemnym pomieszczeniu gdy wzrok już się przyzwyczaił do tej ciemności.
Od razu nic się nie stanie, ale napewno nie należy to do przyjemności. Zwrócie uwagę na dzieci jaka i jak długo trwa reakcja na taki błysk.
W późniejszym wieku i w normalnym oświetleniu nie ma to już większego znaczenia (pod warunkiem że nie jest to kilkugodzinna sesja z błyskaniem co kilkanaście sekund bo tego to nawet dorosły nie wytrzyma.)
W stosunku do maluchów zaleca się stosowanie światła odbitego (tak żeby dziecko nie widziało polnika lampy) lub oświetlenia stałego (jeśli to możliwe).
Dzieki Tommii, wszystko jasne.