PDA

Zobacz pełną wersję : d5000 osobny pomiar światła i ostrości

tot1977
19-12-2010, 21:25
Witam.
Szukałem podobnych tematów na forum ale niestety nie znalazłem na moje pytanie odpowiedzi, tak wiec postanowiłem założyć nowy wątek.
Czy szanowni użytkownicy Nikonów a w szczególności D5000 moga mi podpowiedzieć jak lub czy się wogólę tak da zrobić:
Ustawiam ostrość na "modelu" i blokuję ją, następnie dokonuję pomiaru swiatła w innym punkcie zmieniając kadr i blokuję. Powracam do kadru jaki ma byc i wyzwalam migawkę. Oczywiście kolejność może być odwrotna (pomijając wyzwolenie migawki :smile: )
O ile z blokowaniem ostrości nie ma żadnych problemów bo można to zrobić na kilka sposobów o tyle zawsze pomiar światła następuje tez z pomiarem ostrości.
Ustawienia aparatu to pomiar punkowy.
Podejrzewam że problem może zostać rozwiązany poprzez ręczne ustawienie ostrości ale chodzi o rozwiązanie z AF.
Czy ktoś wie czy tak się da ustawić tą puszkę aby to zrobić. Niestety instrukcja wiele mi nie dala.
Pozdrawiam ;)

reggy
19-12-2010, 21:50
Wejdź w menu, w elementy sterujące ustaw opcję f2 na blokada AE/AF. Autofokus ustaw na AF-S
I tak, ostrzysz sobie na modela, puszczasz spust, celujesz w miejsce gdzie chcesz pomierzyć światło, wciskasz AE-L AF-L i trzymasz, przekadrowujesz, wciskasz spust i możesz już puścić AE-L AF-L.
A jak chcesz odwrotnie, to ustaw opcję f2 tylko na blokadę AE. Wtedy robisz pomiar światła, wciskasz AE-L AF-L i trzymasz, przekadrowujesz i jak wciśniesz spust, to aparat wyostrzy zachowując dane o pomierzonej ekspozycji sprzed wciśnięcia AE-L AF-L.

tot1977
19-12-2010, 22:01
Wejdź w menu, w elementy sterujące ustaw opcję f2 na blokada AE/AF. Autofokus ustaw na AF-S
I tak, ostrzysz sobie na modela, puszczasz spust, celujesz w miejsce gdzie chcesz pomierzyć światło, wciskasz AE-L AF-L i trzymasz, przekadrowujesz, wciskasz spust i możesz już puścić AE-L AF-L.
A jak chcesz odwrotnie, to ustaw opcję f2 tylko na blokadę AE. Wtedy robisz pomiar światła, wciskasz AE-L AF-L i trzymasz, przekadrowujesz i jak wciśniesz spust, to aparat wyostrzy zachowując dane o pomierzonej ekspozycji sprzed wciśnięcia AE-L AF-L.

Witam.
Dzięki za szybka odpowiedz.
Mam w ten sposób ustawiony aparat jak opisałeś. Ale wydawało mi się że wciśniecie przycisku AE-l AF-L blokuje mi ostrość :!: . Aparat mam ustawiony na blokowanie tylko AF. Zdziwiony wlaśnie byłem że przy ponownym wciskaniu spusty aparat sobie ostosc robil jeszcze raz.
Ok przetestuje jutro czy jest wszystko ok. Dzieki !!!!

tot1977
19-12-2010, 22:14
Chyba tak jednak nie jest . Przy ustawionej funkcji przycisku AE-l AF-L na blokadę ostrość, aparat zachowuje sie tak jak powinien blokuje tylko ostrość nie robi kolejnego jej pomiaru. Natomiast rozwiazanie chyba znalazlem choc musze to dokładnie przetestować.
Zmiana funkcji przycisku AE-L AF-L na blokade ekspozycji, a pomiar AF ustawiamy na AF-C. Wstępnie wygląda że działa takie rozwiązanie.

digit
20-12-2010, 09:31
Witaj
Instrukcja str. 89- blokada automatycznej ekspozycji. czyli spust do połowy a potem przycisk AE-L/AF-L, i masz zablokowana ekspozycję. Potem ustawiasz ostrość tam gdzie chcesz i pstrykasz. Albo ustawiasz AF-S potem ustawiasz ostrość ( jest wtedy zablokowana) i pstrykasz to co chcesz instrukcja str. 59

Grimes
23-12-2010, 10:23
To nie kwestia aparatu. Problem może leżeć w samym obiektywie lub nie zgraniu autofocusa między obiektywem a puszką.
Inna możliwa przyczyna to niewłaściwe zmniejszanie zdjęć.
Inna- źle dobrany tryb AF.
Inna- kompresja przy umieszczaniu zdjęć w internecie (brak odpowiedniej optymalizacji w programie)

KwaK410
23-12-2010, 10:55
tot1977 ja mam D5000 z 18-105 i da się zrobić tak jak chcesz. Moim zdaniem da się tak zrobić niezależnie od obiektywu. Ustawiasz najpierw ostrość na punkcie. Potem zmieniasz kard, blokujesz ekspozycję i ustawiasz kadr taki jak cię interesuje - pstryk i zrobione.

tot1977
23-12-2010, 20:11
To nie kwestia aparatu. Problem może leżeć w samym obiektywie lub nie zgraniu autofocusa między obiektywem a puszką.
Inna możliwa przyczyna to niewłaściwe zmniejszanie zdjęć.
Inna- źle dobrany tryb AF.
Inna- kompresja przy umieszczaniu zdjęć w internecie (brak odpowiedniej optymalizacji w programie)

Witam.
Przyczyna to źle dobrane ustawienia AF i funkcji przycisku AE-L AF-L. Problem rozwiązany.
A co do twoich innych sugestii to nie łapie co ma 1 z 2 wspólnego ?

tot1977
23-12-2010, 20:13
tot1977 ja mam D5000 z 18-105 i da się zrobić tak jak chcesz. Moim zdaniem da się tak zrobić niezależnie od obiektywu. Ustawiasz najpierw ostrość na punkcie. Potem zmieniasz kard, blokujesz ekspozycję i ustawiasz kadr taki jak cię interesuje - pstryk i zrobione.

Oczywiscie że to powinno działać niezaleznie od obiektywu (oczywiście współpracującego z body) i działa. Kwestia spokojnego przeczytania instrukcji i jej rozumienia :grin: i waszej pomocy na forum.
Pozdrawiam

Jacenty Z.
25-12-2010, 00:11
A czy nie łatwiej byłoby po prostu przestawić się w tryb M, ustawić ekspozycję raz dla danej sceny i potem martwić się tylko o ustawianie ostrości?

tot1977
25-12-2010, 22:24
A czy nie łatwiej byłoby po prostu przestawić się w tryb M, ustawić ekspozycję raz dla danej sceny i potem martwić się tylko o ustawianie ostrości?

Masz rację jeśli koncentrujemy się na 1 scenie. Mi chodziło o rozwiązanie "szybsze"
Watek uważam za zamkniety ponieważ już sie wszystko wyjaśniło i wszystko działa jak powinno ;)
Pozdrawiam