Zobacz pełną wersję : D300, paprochy pod szybą LCD, solucja, jak rozebrać
Witam,
mocno zirytowany paprochami pod doskonale szczelną szybą ekranu w D300, oraz jakimiś smugami od środka (wcale nie taki rzadki problem, jak się okazuje) znalazłem takie nagranie: http://www.youtube.com/profile?user=zweige9#p/search/7/XaRBKxwhh0g. Wg tytułu, wymiana lcd w D90/D300, ale przedstawiony sposób częściowego rozebrania korpusu pozwoli usunąć wszelkie zanieczyszczenia szybki "od środka". Godzina spokojnej pracy i po problemie.
Pozdrawiam
Nie wydaje się trudne.
Mimo wszystko mam nadzieję że instruktarz się nie przyda ;)
He, myślę że teraz nie jedna osoba będzie rozbierać swoje D300, żeby wyczyścić smugi po "tłustej szmacie" z ekranu... :mrgreen:Sam też posiadam owe smugi, ale chyba nie pokuszę się o rozbiórkę aparatu, nawet pomimo tego, że to nic skomplikowanego.
maciey75
22-12-2010, 00:22
Fajny filmik.
Swego czasu zrobilem taki myk na Postepu. Poza tym ze stwierdzili ze nie da sie tego doczyscic (ok, samo szkielko bylo tanie wiec machnałem reka) to skasowali za robocizne. Nie pamietam ile ale malo to nie bylo. Oczywiscie zapytalem dlaczego tak duzo. Odp. typu a bo to duzo pracy, caly aparat trzeba rozebrac bleble. A tu taka niespodzianka - cala wymiana około 10min. Oszusci kurde....
pewnie, ze mozna wszystko rozebrac / wyczyscic...tylko po co ?
hostman22
24-12-2010, 17:44
He, myślę że teraz nie jedna osoba będzie rozbierać swoje D300, żeby wyczyścić smugi po "tłustej szmacie" z ekranu... :mrgreen:Sam też posiadam owe smugi, ale chyba nie pokuszę się o rozbiórkę aparatu, nawet pomimo tego, że to nic skomplikowanego.
w ogóle te smugi to zagadkowa sprawa :mrgreen:
Szkoda tylko że na filmiku nie widać czy zadziałał po tej operacji, chociaż po wyczynach na DigitalRev, dochodzę do wniosku, że jednak tak łatwo zniszczyć się nie da ;)
Miałem to samo w D3s, najpierw parował jak głupi (od wewnątrz)..olałem, później wyskoczyły smugi, co najlepsze także od wewnątrz, reklamacja na PoDstępu, odpowiedź...zalany..:) używany był fakt, nie raz w ciężkich warunkach no ale nie róbmy jajec..
Szkoda tylko że na filmiku nie widać czy zadziałał po tej operacji
czy dokładnie tamten egzemplarz zadziałał, to nie wiem, wiem za to ze mój działa po tym zabiegu :) Szczególnie trzeba uważać na te 3 taśmy łączące tył z płytą główna, oraz na ich zatrzaskowe mocowania. Smug się pozbyłem ściereczką do optyki + gruszka do resztek pyłków. W końcu mnie to nie drażni, zwłaszcza w świetle dziennym było irytujące ;)