PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz radiowy z ttl czy bez ?

loludek
19-12-2010, 20:29
Witam,
próbuję skonfigurować sobie zestaw wyzwalacz radiowy+lampa .Naczytałem sie bardzo dużo, ale nadal mam pytanie i nie potrafie znalesc na nie odpowiedzi.

Nigdy nie bawiłem sie lampali i nie wiem czy poprostu nie jest to słomiany zapał.
Zastanawiam sie czy poradze sobie z youngnuo rf 602 + jakas bardzo tania lampa. Czy kupić pixer tr-331 i juz lapme ktora obsluguje ttl.

Jestem zwolennikiem oryginalnych produktów lecz nie mam teraz budzetu na sb-800 czy 900.
Prosze o wypowiedzi ludzi ktorzy stosuja lampy manualne
a tażke jakieś propozycje dotyczące samych lamp.

z tego co sie orientuje to youngnuo + lampe moge wychać za 400zł, zaś za pixel tr331 to juz 500 zł.

jackrabbit
19-12-2010, 20:39
wlasnie wczoraj pierwszy raz bawilem sie nowo zakupionym zestawem - wyzwalacze rf 602 i lampy yn 460 mk2, byly to moje pierwsze proby z kilkoma lampami, z kilkuset zdjec do pokazania nadaja sie 3 ale nie jest to wina manualnych lamp, duzo trudniejsze jest obczajenie jak dziala parasolka, jak grid itp

ogolnie jestem bardzo zadowolony, teraz pozostaje tylko cwiczyc i cwiczyc i moze w koncu cos wyjdzie ;)

AdamoN
19-12-2010, 20:55
Jeżeli nigdy nie błyskałeś na kilka lamp to daruj sobie manuale. Po kilku zdjeciach tylko sie zniechecisz. Kup systemową i poćwicz najpierw na jednej z iTTL-em. Jak zrozumiesz "z czym to się je" to kupisz sobie 4 lampki YN560+RF602 i tanim kosztem będziesz miał świetny zestaw. Do takich lampek bardzo pomocny jest światłomierz

loludek
19-12-2010, 20:57
a co jeżeli chodzi o czas synchonizacji czy 1/250 wystarcza ? Pixel ma az 1/8000.

pokaz 3 zdjecia xD

AdamoN
19-12-2010, 21:00
Jeżeli nie focisz w słoneczny dzień przy pełnym otworze przysłony to krótsze czasy nie są Ci potrzebne. Błysk i tak zamrozi ruch :)

loludek
19-12-2010, 21:11
Nie wiem czy to coś zmieni, ale zapomniałem napisać ze mam d90. Rozumiem że to trudna zajawka, ale cholera 1000zł. no naprawde dużo.

AdamoN
19-12-2010, 21:23
hehe... są dwie opcje. Albo zmienisz hobby albo pogodzisz się z myślą że fotografia do tanich nie należy :)

loludek
20-12-2010, 02:57
Jak tak przemyslame to moze jednak tego pixela i sb-400 ?

Me_how
20-12-2010, 10:13
To zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sb-600 - choćby używana. Ma większa moc, możesz jej używać w cls-ie. SB-400 to taka namiastka lampy zewnętrznej. Sądzę, że to wyrzucanie pieniędzy.

flakon
20-12-2010, 10:36
osobiście polecam pixel - co prawda pierwsze zawieszały się i odesłałem- te czasami tylko nie odpalaja.
ttl mało używam-przeważnie M-w body i tak mozna korekcje robic-dla mnie najważniejsze ze działają na 1/8000

andrstac
20-12-2010, 10:47
To ja powiem przekornie: jeżeli zdjęcia a'la studyjne (stałe warunki, czas na ustawienie lamp) to jednak polecałbym pójść w kierunku manuala (YN460 i rf-602). Ze światłem po próbach dojdziesz o co biega i zostanie Ci chociażby do większych lamp. A przy próbach z TTL, manuala i tak się będziesz kiedyś uczył "od nowa".
Poza tym jeszcze jedno - jak ustawisz lampy w manualu i warunki będą niezmienne, to każda klatka będzie naświetlona tak samo - przy TTL już tak nie będzie.

enthropia
20-12-2010, 14:12
Polecam RF602 + YN460II. Jestem świeżo po zakupie. Lampa za $47, system za $29... czyli jednak mniej niż 400 zł.

Marcin Borkowski
20-12-2010, 17:29
Polecam RF602 + YN460II. Jestem świeżo po zakupie. Lampa za $47, system za $29... czyli jednak mniej niż 400 zł.

ja zamawiałem w polsce i mnie wyszło mniej niż 400 :)
również polecam ten zestaw

JacekCz
20-12-2010, 20:22
Nie wiem czy to coś zmieni, ale zapomniałem napisać ze mam d90. Rozumiem że to trudna zajawka, ale cholera 1000zł. no naprawde dużo.

d90 jest masterem w CLS. Lampy CLS Metz 48-AF-1 (jeszcze sprzedawany model) nowe za mniej niż 800zł kupi.
Dopóki starcza widoczności nie trzeba żadnych kabli, radii, dodatkowych bateryjek które zawodzą itd.
Tryby manualne i TTL .

Oczywiście zasięg systemu optycznego jakim jest CLS się dość szybko kończy (ale mi wystarcza).
Z nikonowskich SB-400 choć opisana jako CLS, nie na pracy zdalnej.

loludek
20-12-2010, 22:26
Nadal myśle. Najgorsze jest co ze jeden zestaw jest trudny i tani (mozliwe ze sobie poradze) a drugi drogi i prostszy.

Nie bede robił takim zestawem zdjęć w studiu. Jest to raczej zestaw do zabawy ze znajomymi.

znalazłem fajny plik w internecie.

http://www.touchpdf.com/fillpdf1.jsf?init=imagesform&id=27&count=2

pomożcie mi jeszcze troche, chodze jak zombie bo caly czas o tym myśle.

The Structorr
20-12-2010, 22:56
Jeżeli nigdy nie błyskałeś na kilka lamp to daruj sobie manuale. Po kilku zdjeciach tylko sie zniechecisz. Kup systemową i poćwicz najpierw na jednej z iTTL-em. Jak zrozumiesz "z czym to się je" to kupisz sobie 4 lampki YN560+RF602 i tanim kosztem będziesz miał świetny zestaw. Do takich lampek bardzo pomocny jest światłomierz
Na lampie z iTTL nie nauczy się raczej niczego, bo niby jak? Lampa sama się ustawia i błyska sobie jak chce. Nawet na zielonym można sobie radośnie focić. Lampy manualne wymuszają myślenie i przygotowanie kadru przed "strzałem". Trzeba tylko ustawiać po jednej lampie na raz. Później, jak już wiesz jak działa światło to można zacząć bawić się ttl-em (oczywiście piszę o strobingu, na sanki w body lampa ttl jest lepszym wyjściem)

Praca w CLSie nie jest ani łatwiejsza ani trudniejsza niż w manualu, jest po prostu inna. Jedni preferują jedno inni drugie. Mi osobiście lepiej się foci w manualu. Raz ustawisz i nie musisz się zastanawiać czy lampa błyśnie czy nie a jak przekadrujesz to czy niedoświetli albo prześwietli, masz cały czas identyczną siłę błysku. Ma to też minusy bo jak chcesz coś przestawić (modela lub lampy) to musisz korygować. Najczęściej są to dwa,trzy "strzały" testowe. Na początek kup sobie jedną albo dwie YN-460II + wyzwalacze, poczytaj sobie strobist 101 i ćwicz, ćwicz, ćwicz. Wyjdzie taniej i nauczysz się więcej :)

enthropia
21-12-2010, 00:59
ja zamawiałem w polsce i mnie wyszło mniej niż 400 :)
również polecam ten zestaw

Hehe... nie wiem jak u Ciebie, w moim przypadku było to dokładnie o 167,39 pln mniej niż 400. ;)
W gratisie dostałem jeszcze dyfuzor na lampkę, no i trochę 'domków'. ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/img687/5792/madeinchinag.jpg)

loludek
21-12-2010, 02:07
Jestem już prawie zdecydowany.
Jestem jeszcze ciekawy przez jaki serwis kupiłes taki zestaw ?

enthropia
21-12-2010, 02:19
Jestem już prawie zdecydowany.
Jestem jeszcze ciekawy przez jaki serwis kupiłes taki zestaw ?

Jeśli to pytanie do mnie to kupowałem na ebay'u.
Więcej piszę o tym w tym wątku, od postu nr 18.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=167117&page=2