PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dynamiczny wzrost po lekkim spadku

kezoj40
19-12-2010, 19:45
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/8035/dsc0041z.jpg)

jacekz40
19-12-2010, 20:22
Trochę kiepsko się ogląda zdjęcie, które nie mieści się w całości na ekranie :(

Hoobie
19-12-2010, 20:25

To raz... Dwa: mam wrazenie przeladowania kadru, sam motyw odbieram jako srednio ciekawy...
No i widoczny jest brak swiatla...
W tej kategorii - mz slabo.

Nikonozaur
19-12-2010, 21:35
[...] mam wrazenie przeladowania kadru,
Zdecydowanie zgoda.

sam motyw odbieram jako srednio ciekawy...
W/g mnie motyw jest bardzo ciekawy tylko kiepsko podany Hubercie...

Tu też mam pogląd zbieżny z Twoim. ;)

kezoj40
19-12-2010, 21:47
Faktycznie rozmiar trochę niestandardowy ale mieszczący się w wytycznych z tego forum.Przepraszam ale nie zdążyłem zmienić przed zablokowaniem możliwości edycji.

To raz... Dwa: mam wrazenie przeladowania kadru, sam motyw odbieram jako srednio ciekawy...
Jeśli chodzi o przeładowanie kadru to myślę że kiedy krzywa wykresu rośnie tak dynamicznie i ma ochotę wymknąć się poza obszar kontrolowany to wszyscy skupiają się w miejscu z którego można to obserwować i robi się tłoczno:-).
Światło moim zdaniem jest co najmniej odpowiednie do tematu.

Dziękuje za zainteresowanie i wyrażone sugestie.

Greg77
20-12-2010, 02:27
Faktycznie rozmiar trochę niestandardowy ale mieszczący się w wytycznych z tego forum.Przepraszam ale nie zdążyłem zmienić przed zablokowaniem możliwości edycji.

Nie miesci sie wcale.......zdjecia tego typu nie powinny przekraczac 750px w pionie, sprawdz dobrze, dales 1024 na dlugim boku a ile masz na drugim??

Ciekawy motyw ale na 100% przeladowany, gdyby ta szopka zajmowala mniejsza czesc kadru bylo by calkiem ciekawie...

harb
20-12-2010, 09:01

dokładnie tak jest najbardziej daje się we znaki mało zróżnicowana kolorystyka - czyli brak swiatła :)

kezoj40
20-12-2010, 14:07
dokładnie tak jest najbardziej daje się we znaki mało zróżnicowana kolorystyka - czyli brak swiatła :)

Jeżeli brak większości kolorów z palety barw oznacza brak światła to zgadzam się z tym.Będę starał się w przyszłości bardziej to uwzględniać.Dziękuję i zapraszam ponownie ponieważ ciągle uczę się i wszelkie rady są mi bardzo pomocne.

harb
20-12-2010, 14:51
Jeżeli brak większości kolorów z palety barw oznacza brak światła to zgadzam się z tym.Będę starał się w przyszłości bardziej to uwzględniać.Dziękuję i zapraszam ponownie ponieważ ciągle uczę się i wszelkie rady są mi bardzo pomocne.

żle mnie zrozumiałeś (moze ja żle to ująłem ) śnieg sam w sobie podświetlony światłem ma całą gamę różnych odcieni, na Twojej fotografii jest on w te elementy bardzo ubogi, można powiedzieć że na całej powierzchni zdjęcia jest w jednej tonacji kolorystycznej co powoduje ze zdjęcie jest przygaszone

kezoj40
20-12-2010, 15:18
żle mnie zrozumiałeś (moze ja żle to ująłem ) śnieg sam w sobie podświetlony światłem ma całą gamę różnych odcieni, na Twojej fotografii jest on w te elementy bardzo ubogi, można powiedzieć że na całej powierzchni zdjęcia jest w jednej tonacji kolorystycznej co powoduje ze zdjęcie jest przygaszone
Całkowicie zgadzam się z tym.Niestety od wielu tygodni całkowite zachmurzenie sporadycznie przerywane krótkimi przebłyskami słońca w bardzo nieodpowiednich dla mnie porach.:(.

darko
20-12-2010, 15:47
Niestety od wielu tygodni całkowite zachmurzenie sporadycznie przerywane krótkimi przebłyskami słońca w bardzo nieodpowiednich dla mnie porach.:(.
Mam niestety to samo, umawialiśmy się z harbem na ostatnią sobotę na wypad ale odpuściliśmy właśnie ze względu na taką pogodą jaką masz na zdjęciu.

PABLOOK
20-12-2010, 19:48
Niestety brak "atrakcyjnego" światełka bywa lekko wkurzający :evil:.
Ale trzeba sobie jakoś radzić i w warunkach bardziej ubogich ;).
W Twoim wypadku, myślę, że motyw w kadrze ciekawym się wydaje.
Ja osobiście zrezygnowałbym z tej pierwszoplanowej altanki-wiaty, a skupił się na płotkach ciekawie je wkomponowując w kadr. Taki zimowo-płotkowy minimal ;).
Jeżeli się nie mylę, to niedawno prezentowałeś ciekawe kadry z tymi elementami kompozycyjnymi.
A na koniec może konwersja do BW i ciekawie się robi :).