PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kobieta, piasek, wiatr .....

Szuwar
19-12-2010, 19:35
.... i nic z tych rzeczy :)

Zapraszam:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img137.imageshack.us/i/spn0159f.jpg/)

...

Mich77
19-12-2010, 19:43
Bardzo lubie zdjecia krajobrazu z ludzmi w kadrze. Niestety tu jest "wiecej" kobiety niz krajobrazu, tzn wzrok zatrzymuje sie tylko na osobie.

avenarius
19-12-2010, 19:55
Co się bardzo udało w tym zdjęciu, to konsekwentnie zarysowany ruchu od prawej do lewej: pochylenie traw, włosy kobiety, piasek wypadający jej spomiędzy palców i faktura piasku. Ociupinę przeszkadza mi nierównowaga w kadrze - za mało jest po prawej. Ale gdyby mnie wyszło takie zdjęcie, to byłbym z siebie zadowolony.

Hoobie
19-12-2010, 20:27
Bardzo lubie zdjecia krajobrazu z ludzmi w kadrze. Niestety tu jest "wiecej" kobiety niz krajobrazu, tzn wzrok zatrzymuje sie tylko na osobie.

Radek dobrze prawi - zgadzam sie w calej rozciaglosci.

wpkx
19-12-2010, 22:43

Pozwolę sobie w swojej ortodoksyjnej subiektywności nie zgodzić się z powyższym. Jeśli komuś wzrok się "zatrzymuje", to... jego problem. ;)

Jarku, złapałeś ten wiatr, a zdjęcie jest świetne.

Zapewne wg jakiegoś purysty cień nie powinien być ucięty... ale mnie to nie przeszkadza.

Pochylone trzciny, ich poziome cienie, relief na piasku z łukami trzcin, fruwające włosy, piasek, który przesypuje dziewczyna, jej głowa - najciemniejszy punkt tam, gdzie powinien, zygzak linii trzcin powielony postacią z cieniem, nawet łukowaty ślad nogi na piasku...
Wszystko takie proste, takie niby nic - a grające ze sobą, zwiewne, delikatne, tajemnicze (ta twarz zasłonięta włosami!)... i takie spokojne, letnie, nostalgiczne, ale nie smutne... takie pozytywne.

Klimat lat 60-tych...

Bardzo mi się podoba.

To jest ten stary, dobry Szuwar w najlepszym wydaniu.

W tym oczywiście świetne BW - zero obróbkowej nachalności. Niemal analogowo.

Bartekkw
19-12-2010, 22:48
Pozwolę sobie w swojej ortodoksyjnej subiektywności nie zgodzić się z powyższym. Jeśli komuś wzrok się "zatrzymuje", to... jego problem. ;)

Jarku, złapałeś ten wiatr, a zdjęcie jest świetne.

Zapewne wg jakiegoś purysty cień nie powinien być ucięty... ale mnie to nie przeszkadza.

Pochylone trzciny, ich poziome cienie, relief na piasku z łukami trzcin, fruwające włosy, piasek, który przesypuje dziewczyna, jej głowa - najciemniejszy punkt tam, gdzie powinien, zygzak linii trzcin powielony postacią z cieniem, nawet łukowaty ślad nogi na piasku...
Wszystko takie proste, takie niby nic - a grające ze sobą, zwiewne, delikatne, tajemnicze (ta twarz zasłonięta włosami!)... i takie spokojne, letnie, nostalgiczne, ale nie smutne... takie pozytywne.

Klimat lat 60-tych...

Bardzo mi się podoba.

To jest ten stary, dobry Szuwar w najlepszym wydaniu.

W tym oczywiście świetne BW - zero obróbkowej nachalności. Niemal analogowo.

No Panowia nawzajem sobie słodzicie, także w sumie nie dziwi mnie komentarz Buster'a ;)

Jak dla mnie przyzwoity fot, ale bez szału. Wolałbym szerzej z pełnym cieniem po lewej. BW preferowałbym bardziej zdecydowane

wpkx
19-12-2010, 22:57
No Panowia nawzajem sobie słodzicie, także w sumie nie dziwi mnie komentarz Buster'a ;)

Ciebie naprawdę ciężko zadowolić. Nie komentuję, źle, komentuję, też źle...
Jesteś niczym nasz Prezydent-Noblista. :D

Bartekkw
19-12-2010, 23:01
Ciebie naprawdę ciężko zadowolić. Nie komentuję, źle, komentuję, też źle...

Oj tam przesadzasz :)
Wystarczy mniej kwieciście ;) Zresztą na końcu zdania była emotka i teraz też jest ....;)

Szuwar
19-12-2010, 23:37

Szkoda, że nic więcej nie zobaczyłeś. A myślę, że można zobaczyć krajobraz z kobietą. Trudno.

Co się bardzo udało w tym zdjęciu, to konsekwentnie zarysowany ruchu od prawej do lewej: pochylenie traw, włosy kobiety, piasek wypadający jej spomiędzy palców i faktura piasku. Ociupinę przeszkadza mi nierównowaga w kadrze - za mało jest po prawej. Ale gdyby mnie wyszło takie zdjęcie, to byłbym z siebie zadowolony.

Ja też jestem :) Dziękuję, że dojrzałeś to co ja w tym zdjęciu. Co do prawej ... może i masz trochę racji, ale teraz to juz po ptakach :) , choć mi ta przestrzeń się podoba, bo stamtąd wieje :)

Jarku, złapałeś ten wiatr, a zdjęcie jest świetne. [.......]

[......] W tym oczywiście świetne BW - zero obróbkowej nachalności. Niemal analogowo.

Dzięki Wojtku, szczególnie za ostatnie zdanie. Dojrzałeś w tym zdjęciu to co ja widziałem naciskając spust.

Jak dla mnie przyzwoity fot, ale bez szału. Wolałbym szerzej z pełnym cieniem po lewej. BW preferowałbym bardziej zdecydowane

Wiesz ... to , że ktoś tak samo kuma fotografię, ma podobne spojrzenie na nią, jest w stanie wyobrazić sobie, co drugi osobnik chciał przekazać w zdjęciu nie oznacza od razu słodzenia. Przesadasz kolego. Poszukaj gdzie indziej lejącego się mioduu, ale nie rozglądaj się zbyt daleko. Dział Krajobraz, aż się lepi.

Uważaj, bo dostaniesz bana za politykowanie :)

Oj tam przesadzasz :)
Wystarczy mniej kwieciście ;)

Na przykład tak :

Radek dobrze prawi - zgadzam sie w calej rozciaglosci.

harb
20-12-2010, 08:54

nie zgodzę sie z ta opinią, jest człowiek i minimalizm, ze swietna faktura do tego dobre b/w - zdjecie robi wrażenie starego dobrego analoga :)

Mich77
20-12-2010, 09:06
nie zgodzę sie z ta opinią, jest człowiek i minimalizm, ze swietna faktura do tego dobre b/w - zdjecie robi wrażenie starego dobrego analoga :)

Nie trzeba sie zgadzac z moja opinią. Wyraziłem co widzę i jak to odbieram. Każdy ma inne spojrzenie na fotografię, więc moja opinia pozostanie bez zmian.
Gdyby każdy miał podobne wizje odnosnie fotografii, to byloby nudne:-)
Jest to fajna fotografia, ale malo w niej krajobrazu.

krzysztofz24
20-12-2010, 11:14
Co się bardzo udało w tym zdjęciu, to konsekwentnie zarysowany ruchu od prawej do lewej: pochylenie traw, włosy kobiety, piasek wypadający jej spomiędzy palców i faktura piasku.

Pozwole sie pdpisac pod tym trafnym spostrzezeniem. A od siebie dodam ze zdjecie ma w sobie to cos, pewien klimat.
Sam krajobraz mz jest niejako tlem i oprawa dla postaci, tlem ktore robi bardzo dobry klimat...to wrazenie wiatru-super.

MarianS
20-12-2010, 12:58
Bardzo mi się podoba ten kadr ,coś się dzieje jest akcja.Pozdrawiam

PABLOOK
20-12-2010, 19:12
Dla mnie zdjęcie kompletne :).
Smakuje znakomicie :).

jurek1906
20-12-2010, 19:58
Kolega wpkx napisał wypracowanie o tym zdjęciu :),ja napiszę jedno słowo,rytm,rytm jest w tym zdjęciu i już.Szkoda cienia.

harb
20-12-2010, 20:08
Nie trzeba sie zgadzac z moja opinią. Wyraziłem co widzę i jak to odbieram. Każdy ma inne spojrzenie na fotografię, więc moja opinia pozostanie bez zmian.
Gdyby każdy miał podobne wizje odnosnie fotografii, to byloby nudne:-)
Jest to fajna fotografia, ale malo w niej krajobrazu.

Radku napisałem ten komentarz na zasadzie opinii przeciwstawnej - zgadzam się z Tobą w pełni ze każdy może mieć własny gust, pozdrawiam :)