Zobacz pełną wersję : Filmowanie D90
modrzew82
19-12-2010, 15:01
Cześć,
pytanie o tryb filmowania w D90, czy żeby ustawiać ostrość za pomocą pierścienia podczas filmowania muszę przełączać obiektyw i aparat w tryb manualny?
Zależy jaki masz obiektyw. Jeśli to AF-S (HSM w przypadku Sigmy) to nie musisz nic przestawiać. Jeśli stary (śrubokrętowy) to przestawiasz dzyndzel na body :-) Jeśli masz np. Tamrona z własnym silnikiem to przestawiasz dzyndzel na obiektywie.
modrzew82
19-12-2010, 15:09
Mam kitowy 18-105VR i piszą w instrukcji że aby ostrzyć manualnie należy przestawić obiektyw na M i aparat również bo można uszkodzić obiektyw natomiast gdy czytam o filmowaniu nie zaznaczyli tego, znaczy, że śmiało można kręcić pierścieniem ostrości podczas filmowania, który zostaje w trybie A na obiektywie i AF na body?
Zerknąłem sobie na zdjęcie 18-105 i rzeczywiście zamiast spodziewanego przełącznika M/A i M jest A i M -czyli, że w przypadku tego szkła, musisz się przestawić na M. Sorry za wprowadzenie w błąd. Przestawianie dzyndzla na body w przypadku obiektywu z własnym silnikiem jest niepotrzebne.
modrzew82
19-12-2010, 15:17
Dziękować
Cała przyjemność po mojej stronie :-) Miłego filmowania.
Kondi3012
19-12-2010, 19:01
W 18-105 nie trzeba przełączać na tryb M
Antonioo
19-12-2010, 19:05
żeby manualnie ostrzyć, trzeba. . . ,jakby było M/A i M jak napisał Kolega Fatman to nie trzeba by było. . , , możesz przekręcić mechanizm w obiektywie,czy coś podobnego jeśli walczysz z nim na A.... więc nie radzę próbować ;)
pioter m
19-12-2010, 19:53
żeby manualnie ostrzyć, trzeba. . . ,jakby było M/A i M jak napisał Kolega Fatman to nie trzeba by było. . , , możesz przekręcić mechanizm w obiektywie,czy coś podobnego jeśli walczysz z nim na A.... więc nie radzę próbować ;)
No nie do konca.
Byl o tym watek, ale raczej lepiej poszukac w sieci manuala i poczytac, a nie madrzyc sie.
pioter m, czyli pomimo braku trybu M/A (jest tylko A) można kręcić pierścieniem ?
Ja bym nie ryzykował skoro nie ma trybu M/A ( taki tryb np 18-70 posiada) - lepiej dla bezpieczenstwa M - tylko żeby potem nie zapomniec znów przestawić na A :)
Kondi3012
19-12-2010, 20:42
Otóż 18-105 przy fotografowaniu ma możliwość doostrzania co równa się mniej więcej temu, że nie trzeba przełączać na tryb M w filmowaniu gdyż w D90 nie ma ciągłego af
Kondi3012, skoro 18-105 zachowuje się jak inne Nikkory z SWM, to czemu producent nie umieścił na nim napisu M/A tylko samo A ? Troszkę to dezinformuje......... mimo wszystko zachował bym ostrożność.
W instrukcji obsługi do D90 gdzie obsługa obiektywu opisywana jest na przykładzie AF-S 18-105 jest wszystko opisane co kiedy i w jakich trybach można robić.
Kondi3012
20-12-2010, 09:57
Kondi3012, skoro 18-105 zachowuje się jak inne Nikkory z SWM, to czemu producent nie umieścił na nim napisu M/A tylko samo A ? Troszkę to dezinformuje......... mimo wszystko zachował bym ostrożność.
Nie mam bladego pojęcia, ale informuje że nie ma z tym problemu, ja osobiście nie kręce filmów d90 i nie sprawdzałem tego na dłuższą metę, ale przy ostrzeniu w filmowaniu nie ma oporu przez zaden silniczek af