Zobacz pełną wersję : problem od początku
hej jestem początkującym użytkownikiem D70s a właściwie to jeszcze nie zaczęłam bo nie wiem jaka karta do niego pasuje ......... help ........
CF(CompactFlash) ja osobiście polecam firmę "SanDisk", pozdrawiam;)
Oczywiście pod kolor, chyba że na ręce masz renans albo wylicytowałeś grę bez atu.
no fakt najlepiej czarna heheh
W instrukcji napisane, na forum, napewno po 1000-kroć, o googlach nie wspomne.
Compact Flash.
W instrukcji napisane, na forum, napewno po 1000-kroć, o googlach nie wspomne.
Compact Flash.
Choć swoją drogą - kupiłem ostatnio w sklepie okazyjnie Sandiska Compact Flash, który miał niższą cenę ze względu na rozerwane pudełko. Sprzedawca powiedział mi, że pudełko rozerwał jego kolega - bo chciał klientowi założyć kartę do D80 którego ów klient kupował :lol:
chyba za pomocą młotka chcieli tam wcisnąć tę kartę;)
bacanski
09-01-2007, 22:39
polak potrafi... wiecnie zdziwilbym sie jak by zaraz zrobili przejsciowke z sd na cf ;)
Brachson
09-01-2007, 22:44
a ja nie rozumiem jak można kupić aparat za 3000zł i nie wiedzieć jaka karta do niego pasuje....
zmieżdży Cię ta lustrzanka...
a ja nie rozumiem jak można kupić aparat za 3000zł i nie wiedzieć jaka karta do niego pasuje....
Bo niektórych interesuje fotografowanie a nie budowa i specyfikacja aparatu.
A żeby nie bylo offtopa - to może zamiast karty CF kupić jednak szybką SD i odpowiednią przejściówkę?
Za jakiś czas pewnie korpus zostanie wymieniony na nowy a o ile nie będzie to D200 to CFka juz nie będzie pasować
Brachson
09-01-2007, 23:48
Bo niektórych interesuje fotografowanie a nie budowa i specyfikacja aparatu.
toś teraz napisał...a beterie do komory wsadził??
To że chcesz TYLKO jeździć samochodem nie upoważnia Cię do wlewania soku pomidorowego do baku...
cyrusvirus
10-01-2007, 00:07
polak potrafi... wiecnie zdziwilbym sie jak by zaraz zrobili przejsciowke z sd na cf ;)
prosze bardzo http://sklep.benchmark.pl/pelny_5823.html :)
(http://sklep.benchmark.pl/pelny_5823.html)
bartoszek
10-01-2007, 00:24
A propos tego co napisał Czornyj to przypomniało mi się,że jak rozglądałem się po sklepach to w MM pan usiłował mi wmówić,że D80 działa tylko z CompactFlash.A w innym sklepie w Kraku jak pytałem o cenę SandiskExtreme III,
to się dowiedziałem że takie karty nie istnieją.
...a ja znów myślałem, że to prowokacja :evil:
Piotrek_Puławy
10-01-2007, 01:28
Taki adapter może się okazać zwykłym czytnikiem kart. Przejściówkę z SD na CF robiła chyba Minolta, ale jak pisałem do serwisu czy ją mają, to gość mi powiedział, że nie ma większych szans na ściągnięcie tego.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5823
dla tych, którym nie chce się klikać linka zacytuję: "przejściówka umożliwiająca podłączenie kart Memory Stick, Secure Digital, MMC, Memory Stick i SmartMedia do urządzeń obsługujących Compact Flash"
Wyżej wymieniony adapter jest drogi, bo jest dość uniwersalny
na eBayu są typowo z SD na CF za niecałe 9 EUR
http://cgi.ebay.de/Adapter-fuer-SD-MMC-auf-CF-CompactFlash-Karte-1GB-2-GB-F_W0QQitemZ270076837405QQihZ017QQcategoryZ136654QQ rdZ1QQcmdZViewItem
Piotrek_Puławy
10-01-2007, 19:05
Dobra, załóżmy, że obsługuje wyżej podane karty. CF na dłuższym boku ma 42,8mm. Długość Memory Stick to 50mm. Jakim sposobem można ją upchnąć do adaptera, żeby nic nie wystawało? A jeśli wystaje to jak ją włożyć do aparatu i ewentualnie zamknąć klapkę? Być może da się włożyć Memory Stick Duo. Wtedy inna sprawa. Jeśli ta przejściówka rzeczywiście obsługuje wszystkie podane karty to nie bardzo może być w wymiarze karty CF. Może jedynie posiadać złącze CF. Wątpliwości rozwiałby zapewne obrazek takiej przejściówki, ale niestety go nie ma. Stąd moja niepewność.
audiorek
10-01-2007, 19:13
Choć swoją drogą - kupiłem ostatnio w sklepie okazyjnie Sandiska Compact Flash, który miał niższą cenę ze względu na rozerwane pudełko. Sprzedawca powiedział mi, że pudełko rozerwał jego kolega - bo chciał klientowi założyć kartę do D80 którego ów klient kupował :lol:
hihihihi. mnie też taka ładna Pani pakując D80 włozyła do reklamówki CF ( fakturę pisał kto inny, powiedział jej tylko ze 1 GB ). Ja oczywiście zajety czym innym ( podziwiałem piekne duże jasne nikkorki ) zauważyłem to w domu. Dobrze , że miałem jakieś SD z pstrykacza córki. A CF słuzy jako pamięc przenośna.