Zobacz pełną wersję : Skaner Nikon LS-20
Witam!
Czy warto się ładować w tak wiekową konstrukcję jak Coolscan II (LS-20) za jakieś 800 - 900 PLNów?
Wiem o SCSI, wiem o tym, że tylko 2700 dpi.
Głównie do skanów materiałów w czerni i bieli na www. Czasem może jakieś powiększenie do wielkości 45 x 30 cm. Na powiększalnik analogowy na razie nie mam warunków lokalowych.
Warto się jeszcze w to bawić czy ze względu na lata jakie minęły od powstania tego skanera lepiej sobie odpuścić?
Dzięki z góry za pomoc.
Witam!
Czy warto się ładować w tak wiekową konstrukcję jak Coolscan II (LS-20) za jakieś 800 - 900 PLNów?
Wiem o SCSI, wiem o tym, że tylko 2700 dpi.
Głównie do skanów materiałów w czerni i bieli na www. Czasem może jakieś powiększenie do wielkości 45 x 30 cm. Na powiększalnik analogowy na razie nie mam warunków lokalowych.
Warto się jeszcze w to bawić czy ze względu na lata jakie minęły od powstania tego skanera lepiej sobie odpuścić?
Dzięki z góry za pomoc.
Witaj w zasadzie mam Coolscan III (LS-30) będę go chciał sprzedać tylko mam problem jak go podłączyć ? w kompie nie mam takiego wejscia a kable od IV nie pasują ? i tu jest problem masz może jakąś rade na to ?
Mam Coolscan II i dla skanów amatorskich z kliszy przy średnich powiększeniach (15-20) czy do oglądania na monitorze jest ok. Próbowałem stosować różne skanery płaskie, lecz efekty były mierne.
Sądzę zdyboo że cena 800-900 stówek za ten model jest trochę zawyżona. Ja za swój kilka lat temu zapłaciłem ok 650,- stówek, Skaner pracuje podłączony do portu SCSI poprzez kartę, ale można go podłączyć również przez przejściówkę SCSI/USB. Kupiłem taką kiedyś na Allegro i spisuje się poprawnie. Nie znam Coolscan III lecz jeśli jest podpinany do kompa poprzez poer SCSI to taka przejściówka powinna załatwić problem.
z tej "epoki" mam skaner minolty - jestem baardzo zadowolony z jakości skanów (były porównania z młodszymi modelami) nawet chciałem go sprzedać (tu na forum) za ok 500 zł z kompletem kabli (skaner używany sporadycznie) i było zero odzewu, więc tak samo wiekowy NIKON o niewiadomym obciążeniu pracy nie wiem czy jest dobrym rozwiązaniem finansowym, zwłaszcza, że był to dużo niższy model niż moja minolta (powiększenia były z niego robione do wielkości ok 70-105 cm z diapozytywu
Dzięki za informacje, ale wprowadziłem Was w lekki błąd, chodzi o LS-2000. Przepraszam.
Czyli nieco wyższy model. Jest po czyszczeniu optyki i naprawie AFu. Dostałem sample sprzed i po i wygląda zachęcająco. Po zeskanowaniu daje plik ok 10MPx, co mnie w zupełności wystarczy. Doszedł by mnie tylko jeszcze koszt zakupu Vuescana, ale ten zostaje przy ewentualnym potem pozbywaniu się skanera.
jeśli się nie boisz kupować na ebay.com, to się tam rozejrzyj.
Ja kupiłem minoltę scan elite II, wysłałem do polamera, z polamera ładnie statkiem do Polski.
Wyszło wszystko razem 650 zł bez kilku groszy. Skaner tip-top, na usb i firewire.
LS-2000 jest spoko, ale mogą być problemy z uruchomieniem wyżej niż Win XP.
Ten konkretny skaner na którego mam namiar jest z niemieckiego ebaya. Przyszedł właśnie z zabrudzoną optyką i zacinającym się AFem. Cena mnie się wydaje atrakcyjna. Na ebayu nie mam nawet konta, a tu źródło pewne. Skaner jest po naprawie i wszystko w nim działa jak powinno.
Ja nadal na XP siedzę i nie widzę póki co powodów do przesiadki.
kowalski
21-12-2010, 11:12
Cześć,
Mam LS-2000, którym wykonałem sporo skanów i byłem BARDZO zadowolony z jakości. Natomiast nie jestem zadowolony z jakości mechanicznej skanera, który się niestety zacina. Jeśli jesteście zainteresowani, to chętnie go oddam (zaciął się ostatnio i nie chce mi się już go smarować :) w zestawie z kartą SCSI, kablem i instrukcją serwisowania :)
Wychodzi to tak: http://www.flickr.com/photos/marcinkowalski/tags/film/
Jednym zdaniem - polecam dla fanów majsterkowania.
Boryszuk
30-12-2010, 11:51
Cześć,
Mam LS-2000, którym wykonałem sporo skanów i byłem BARDZO zadowolony z jakości. Natomiast nie jestem zadowolony z jakości mechanicznej skanera, który się niestety zacina. Jeśli jesteście zainteresowani, to chętnie go oddam (zaciął się ostatnio i nie chce mi się już go smarować :) w zestawie z kartą SCSI, kablem i instrukcją serwisowania :)
Wychodzi to tak: http://www.flickr.com/photos/marcinkowalski/tags/film/
Jednym zdaniem - polecam dla fanów majsterkowania.
A wysłałbyś do UK (oczywiście pokryję koszty, jeśli będą wmiarę rozsądne)? :)
radekone
30-12-2010, 12:28
A wysłałbyś do UK (oczywiście pokryję koszty, jeśli będą wmiarę rozsądne)? :)
Drzewo do lasu? :)
Michał Jędrak
04-01-2011, 02:01
Ja chętnie wezmę ten skaner skoro go oddajesz.