PDA

Zobacz pełną wersję : Skaner Nikon LS-20

zdyboo
19-12-2010, 11:51
Witam!

Czy warto się ładować w tak wiekową konstrukcję jak Coolscan II (LS-20) za jakieś 800 - 900 PLNów?
Wiem o SCSI, wiem o tym, że tylko 2700 dpi.
Głównie do skanów materiałów w czerni i bieli na www. Czasem może jakieś powiększenie do wielkości 45 x 30 cm. Na powiększalnik analogowy na razie nie mam warunków lokalowych.
Warto się jeszcze w to bawić czy ze względu na lata jakie minęły od powstania tego skanera lepiej sobie odpuścić?
Dzięki z góry za pomoc.

brylek
19-12-2010, 12:57
Witam!

Czy warto się ładować w tak wiekową konstrukcję jak Coolscan II (LS-20) za jakieś 800 - 900 PLNów?
Wiem o SCSI, wiem o tym, że tylko 2700 dpi.
Głównie do skanów materiałów w czerni i bieli na www. Czasem może jakieś powiększenie do wielkości 45 x 30 cm. Na powiększalnik analogowy na razie nie mam warunków lokalowych.
Warto się jeszcze w to bawić czy ze względu na lata jakie minęły od powstania tego skanera lepiej sobie odpuścić?
Dzięki z góry za pomoc.

Witaj w zasadzie mam Coolscan III (LS-30) będę go chciał sprzedać tylko mam problem jak go podłączyć ? w kompie nie mam takiego wejscia a kable od IV nie pasują ? i tu jest problem masz może jakąś rade na to ?

wist
19-12-2010, 20:51
Mam Coolscan II i dla skanów amatorskich z kliszy przy średnich powiększeniach (15-20) czy do oglądania na monitorze jest ok. Próbowałem stosować różne skanery płaskie, lecz efekty były mierne.
Sądzę zdyboo że cena 800-900 stówek za ten model jest trochę zawyżona. Ja za swój kilka lat temu zapłaciłem ok 650,- stówek, Skaner pracuje podłączony do portu SCSI poprzez kartę, ale można go podłączyć również przez przejściówkę SCSI/USB. Kupiłem taką kiedyś na Allegro i spisuje się poprawnie. Nie znam Coolscan III lecz jeśli jest podpinany do kompa poprzez poer SCSI to taka przejściówka powinna załatwić problem.

bogdi64
19-12-2010, 21:00
z tej "epoki" mam skaner minolty - jestem baardzo zadowolony z jakości skanów (były porównania z młodszymi modelami) nawet chciałem go sprzedać (tu na forum) za ok 500 zł z kompletem kabli (skaner używany sporadycznie) i było zero odzewu, więc tak samo wiekowy NIKON o niewiadomym obciążeniu pracy nie wiem czy jest dobrym rozwiązaniem finansowym, zwłaszcza, że był to dużo niższy model niż moja minolta (powiększenia były z niego robione do wielkości ok 70-105 cm z diapozytywu

zdyboo
19-12-2010, 22:08
Dzięki za informacje, ale wprowadziłem Was w lekki błąd, chodzi o LS-2000. Przepraszam.
Czyli nieco wyższy model. Jest po czyszczeniu optyki i naprawie AFu. Dostałem sample sprzed i po i wygląda zachęcająco. Po zeskanowaniu daje plik ok 10MPx, co mnie w zupełności wystarczy. Doszedł by mnie tylko jeszcze koszt zakupu Vuescana, ale ten zostaje przy ewentualnym potem pozbywaniu się skanera.

gilby
20-12-2010, 14:24
jeśli się nie boisz kupować na ebay.com, to się tam rozejrzyj.
Ja kupiłem minoltę scan elite II, wysłałem do polamera, z polamera ładnie statkiem do Polski.
Wyszło wszystko razem 650 zł bez kilku groszy. Skaner tip-top, na usb i firewire.

LS-2000 jest spoko, ale mogą być problemy z uruchomieniem wyżej niż Win XP.

zdyboo
20-12-2010, 14:46
Ten konkretny skaner na którego mam namiar jest z niemieckiego ebaya. Przyszedł właśnie z zabrudzoną optyką i zacinającym się AFem. Cena mnie się wydaje atrakcyjna. Na ebayu nie mam nawet konta, a tu źródło pewne. Skaner jest po naprawie i wszystko w nim działa jak powinno.
Ja nadal na XP siedzę i nie widzę póki co powodów do przesiadki.

kowalski
21-12-2010, 11:12
Cześć,

Mam LS-2000, którym wykonałem sporo skanów i byłem BARDZO zadowolony z jakości. Natomiast nie jestem zadowolony z jakości mechanicznej skanera, który się niestety zacina. Jeśli jesteście zainteresowani, to chętnie go oddam (zaciął się ostatnio i nie chce mi się już go smarować :) w zestawie z kartą SCSI, kablem i instrukcją serwisowania :)

Wychodzi to tak: http://www.flickr.com/photos/marcinkowalski/tags/film/

Jednym zdaniem - polecam dla fanów majsterkowania.

Boryszuk
30-12-2010, 11:51
Cześć,

Mam LS-2000, którym wykonałem sporo skanów i byłem BARDZO zadowolony z jakości. Natomiast nie jestem zadowolony z jakości mechanicznej skanera, który się niestety zacina. Jeśli jesteście zainteresowani, to chętnie go oddam (zaciął się ostatnio i nie chce mi się już go smarować :) w zestawie z kartą SCSI, kablem i instrukcją serwisowania :)

Wychodzi to tak: http://www.flickr.com/photos/marcinkowalski/tags/film/

Jednym zdaniem - polecam dla fanów majsterkowania.

A wysłałbyś do UK (oczywiście pokryję koszty, jeśli będą wmiarę rozsądne)? :)

radekone
30-12-2010, 12:28
A wysłałbyś do UK (oczywiście pokryję koszty, jeśli będą wmiarę rozsądne)? :)

Drzewo do lasu? :)

Michał Jędrak
04-01-2011, 02:01
Ja chętnie wezmę ten skaner skoro go oddajesz.