Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bez słońca
jacekz40
19-12-2010, 03:29
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/i/dsc2120g.jpg/)
wszelkie opinie i uwagi mile widziane :)
Quakerek
19-12-2010, 09:55
Podoba mi sie temat bo lobię takie widoki, jednak kadr bym nieco zmienił, obciął bym trochę dołu i zostawił tak ze 2 - 3 cm pod drzewami tylko.
jacekz40
19-12-2010, 23:39
Tylko jedna osoba na tak ... hmmm, to może dla równowagi jeszcze niech ktoś napiszę np recenzje na "nie" :)
ostrytux
19-12-2010, 23:40
Jest ok, niemniej troszkę szerzej bym to widział.
Sławomirowski
20-12-2010, 08:19
Jacek gdyby to było zdjęcie zrobione przez początkującego to bym uznał za niezły wstęp, ale w przypadku takiego doświadczonego fotografa jak Ty muszę powiedzieć, że słabiutko. Nie przemyślałeś kompozycji - drzewa zasłaniają główny motyw. Jedyny kolor w zdjęciu nie jest zaakcentowany, w dole kadru nic się nie dzieje, nie jest on potrzebny. W zasadzie głównym motywem są ośnieżone drzewa, dla których tłem jest kościółek. Mimo wszystko widziałbym w poziomym kadrze.
;)
krzysztofz24
20-12-2010, 11:48
Rowniez szerzej bym to widzial. Podoba mi sie ten motyw kosciolka zaslonietego drzewami, tak jakby sie za nimi chowal. Szkoda ze swiatlo nie dopisalo. I jak tak patrze raz, to jakby dac po pare cm przestrzeni po bokach, to by fajny kwadracik wyszedl. Lub ewentualnie mozna by strzelic poziomik z troche dalszej odleglosci, umieszczajac koscoloek klasycznie w mocnym punkcie. Na pewno bym sprobowal jeszcze paru podejsc przy roznym oswietleniu, bo ten motyw kosciolka ukrytego za drzewami mi sie bardzo podoba.
jacekz40
20-12-2010, 13:51
Sławek i Krzysztof - podoba mi się wasz tok myślenia jest prawie całkowicie zgodny z moim :D ale ta fotka ma sens tylko w takim kadrze. Niestety warunki zupełnie nieciekawe do pokazania szerzej, z prawej już się słup wcina a dalej masakra, brzydkie widoki, z lewej siatka ogrodzeniowa i nawet ładna nie jest ;). Zrobię jeszcze raz tę miejscówkę z jakimś ciekawym motywem słonecznym, bo mimo wszystko wydaje mi się, że w takiej zimowej scenerii ma sens :)
zgadzam się tutaj jest trochę ciasno - dwa kroki do tyłu Jacku, poza tym jest jak napisałeś w tytule bez słońca, a to niesie sporo ograniczeń .... :)
No tak, ciasno jest, ale to już pisano, a Ty napisałeś dlaczego tak kadrowałeś.
Ale moim zdaniem motyw jest wart, aby tam wrócić i postarać się go przedstawić w trochę innym światełku.
Jakby tak w tych śnieżnych koronach zatańczyło zachodowe światło to :shock:.
..znam to miejsce bardzo dobrze i wiem doskonale Jacku że zrobiłeś co mogłeś... prócz jednego - pokazania nam tego w kwadracie(MZ). Podłoga w tym miejscu zawsze będzie do wycięcia (nie zadbany cmentarz), boki to totalna beznadzieja (linie energetyczne+siatki i nie wykończony murek) ...ale motyw w środku kadru - super.
Pelna zgoda.