PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 - nie doświetla

Rafalec
19-12-2010, 01:21
Witam

Mam problem z lampą ww., otóż jak lampa jest podniesiona albo obrócona działa poprawnie ale kiedy jest błysk bezpośredni to potrafi nie doświetlić nawet o 2-3 działki EV. Nawet jak ustawie w menu ekspozycję lampy na 5+ to i tak jest nie doświetlone. Body: D5K

Jest to wada tylko mojego modelu, czy w każdym tak jest?

luan
19-12-2010, 17:46
było wiele razy pisane na ten temat, te lampy tak mają że nie doświetlają na wprost, to jedna z niewielu wad tej lampy

js70
19-12-2010, 19:34
Dokładnie tak samo jest w moim egzemplarzu. Na wprost do odległości ok 2-3 m niedoświetla, Przy większych odległościach jest OK. Już wielokrotnie było o tym na forum. Daj w korpusie korekcję błysku na + (nawet do +0,7) i powinno być dobrze.

siwyozzman
19-12-2010, 20:08
Potwierdzam za kolegami...mój egzemplarz też tak działał...Pamiętaj że w Nikonie korekty z body i w lampie sumują się....Przynajmniej z lampami SB...Kiedy miałem Nissina nie miałem jeszcze dostatecznej wiedzy ale potwierdzam, że nie doświetlała. Czy korekta na lampie i body się zsumuje to musisz sam sprawdzić... Z drugiej strony zwykle lampę systemową (SB800) koryguję na minus błyskając na wprost...więc nie jest powiedziane,że nissin się tak bardzo myli :)

Rafalec
19-12-2010, 22:16
Dziękówczeka. Do zamknięcia.

js70
19-12-2010, 23:31
Pamiętaj że w Nikonie korekty z body i w lampie sumują się....Przynajmniej z lampami SB...Kiedy miałem Nissina nie miałem jeszcze dostatecznej wiedzy ale potwierdzam, że nie doświetlała. Czy korekta na lampie i body się zsumuje to musisz sam sprawdzić... Z drugiej strony zwykle lampę systemową (SB800) koryguję na minus błyskając na wprost...więc nie jest powiedziane,że nissin się tak bardzo myli :)

Ale Nissin Di622 w pierwszej wersji (rozumiem, że o taką chodzi) nie ma możliwości korekty mocy błysku z poziomu lampy. To dodano dopiero w wersji Mark II. Tak więc zostaje tylko korekta z poziomu body.

boby7
15-01-2011, 16:34
Kłaniam się!
Zacznę od marudzenia... Trochę przerażające są w (mojej opinii) doniesienia o znaczącym niedoświetlaniu Di622 :/
Stoję właśnie przed decyzją o zakupie lampy do d3100 i czytam w wielu miejscach, że powszechnie (tu także) chwalona di622 ma problem z czymś tak "przyziemnym" jak błysk bezpośredni z użyciem iTTL. Widziałem zestaw zdjęć, który obrazował wyraźne zwiększanie się ekspozycji wraz ze zwiększaniem kąta pochylania palnika. Od absurdalnie niedoświelonego kąta 0 stopni do IMHO bardzo dobrej ekspozycji przy nachyleniu 90 stopni.
Czy to dotyczy wszystkich egzemplarzy? Z tego co czytam, to firma Nissin nie jest firmą "krzak" i raczej powinna brać odpowiedzialność za informację na pudełku o kompatybilności z iTTL Nikona. Dość marudzenia...

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma wiedzę, czy powyższy problem występuje także w wersji Mark II? Ze względu na relatywnie niską cenę i możliwości, właśnie nad tą lampą się zastanawiam. Podobno dioda AF jest w tej wersji już poprawiona i trafia w centralny punkt AF.
PS: Z produktów niskobudżetowych mam jeszcze na oku Sunpaka PZ42X, ale ta lampa jest ewidentnie mniej rozgarnięta w kwestii ew. "kreatywności" bez użycia stopki na aparacie.
Ps: To mój pierwszy post tutaj i z góry dziękuję za łagodne potraktowanie początkującego.