PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie filmy BW do C-41

conik
18-12-2010, 23:30
Jakie filmy do procesu C-41 oprocz XP2 wystepuja jeszcze w srednim formacie? Przy czym pytanie dotyczy filmow dostepnych a nie jakichs egzotycznych wynalazkow;)
Wiem jeszcze o Neopanie 400CN ale w polsce go nie widzialem...jedynie ebay

plandeka
19-12-2010, 02:16
Z tego co widzę na czarno białe, jest jeszcze kodak bw 400.

tomwidlak
19-12-2010, 02:24
Jedyny wart polecenia to XP2, z tym ze lepsze BW mozesz zrobic z kolorowego C41 i tak wiec w sumie to szkoda zachodu :-)

pastwisko
19-12-2010, 02:25
z tym ze lepsze BW mozesz zrobic z kolorowego C41 i tak wiec w sumie to szkoda zachodu :-)

ale w kompie :)

tomwidlak
19-12-2010, 02:43
ale w kompie :)

Hm, na papierze nie robilem tego, ale kto wie :D

zdyboo
19-12-2010, 06:14
Wiem jeszcze o Neopanie 400CN ale w polsce go nie widzialem...jedynie ebay

400CN kupowałem w sklepie z filmami we Wrocławiu, tyle że 135. Niedługo będę tam, to się spytam o 120. Jak będą, to chcesz rolkę do testów?

W małym obrazku bardziej się mnie spodobał XP2. Nie będę wrzucał sampli, bo XP2 mam skanowane w labie, a 400CN na płaskim Epsonie, to porównywać nie ma tego sensu.

conik
19-12-2010, 17:19
zorientuj sie czy jest i ew po ile....knuje coby zrobic wieksze zapasy albo XP2 albo 400CN wlasnie...kto ich tam wie kiedy sie skoncza;)

conik
19-12-2010, 18:19
errata: Neopan 400CN jest po 16zl w AFV.pl (do normalnego procesu po 15)

zdyboo
19-12-2010, 22:12
OK, będę tam jutro albo we wtorek, zapytam czy i po ile. Ceny podejrzewam, że będą bardzo podobne. Jeszcze nie trafiłem w tym sklepie czegokolwiek znacząco droższego niż w sieci, a odpada mnie koszt wysyłki.

radekone
20-12-2010, 12:22
Kup xp2. Nie w kazdych warunkach zauwazysz roznice, na przyklad raczej nie na zdjeciach z ulicy. Ale szarosci przy miekkich portretach bez lampy bardzo mi sie podobaja. Sa troche inne niz z materialow bw.

FunBoy
24-12-2010, 03:20
Hm, na papierze nie robilem tego, ale kto wie :D
Ja probowalem Kodaka Portre naswietlac na papierze i nie wyglada to rozowo... niestety wychodzi cholernie miekko i trzeba ostro magnety dorzucic, aby byl zadowalajacy kontrast. Przywalilem 380% i jeszcze bylo malo... niestety wiecej filtrow purpurowych w ciemni nie znalazlem... ;)

Mavierk
25-12-2010, 03:08
zdyboo podaj mi adres tego sklepu, jak mozesz :)

axer
25-12-2010, 12:08
zdyboo podaj mi adres tego sklepu, jak mozesz :)

Nie jestem zdyboo, ale sam się tam czasami zaopatruję. Pan Piotr rezyduje na Kasprowicza 111, link (http://wikimapia.org/3078848/pl/PH-Piotr-Krudowski).

W temacie wątku - Konrad, ostatnio skanowałem 400CN Fuji. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego materiału, z czystym sumieniem mogę polecić. Podoba mi się dużo bardziej niż XP2.

conik
26-12-2010, 15:03
na razie poczekam bo mam dostatecznie duzo materialow do codziennego focenia i kupie pare rolek i fuja i ilforda a wtedy zrobie jakies bezposrednie porownnie....i tu pytanie do posiadaczy Hasselblada....ma ktos moze pozyczyc/sprzedac za rozsadne pieniadze kasete do 500c/m? mysle ze dobrym pomyslem bedzie porownanie filmow leb w leb

jordancity
28-12-2010, 17:05
Nie jestem zdyboo, ale sam się tam czasami zaopatruję. Pan Piotr rezyduje na Kasprowicza 111, link (http://wikimapia.org/3078848/pl/PH-Piotr-Krudowski).

W temacie wątku - Konrad, ostatnio skanowałem 400CN Fuji. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego materiału, z czystym sumieniem mogę polecić. Podoba mi się dużo bardziej niż XP2.

To dziwne, bo gdzieś nie dawno czytałem, że 400cn fuji jest produkowana na technologii xp2 i to jest ten sam
material.

igg
02-01-2011, 01:03
ciekaw jestem tego fuji, czy cn w nazwie sugeruje podobieństwo do kodaka BW400CN ???

z tego co użyłem to; subiektywnie;

ilford xp2 daje bardzo ostry i niezaszumiony obraz, niestety? też bardzo kontrastowy, trochę przepalony wg światłomierza, następnym razem dam mu +1/2-1EV na dzień dobry
kodak wyżej wspomniany bardziej mi leży kontrastowo bez korekty,
a kodak profoto 400BW jest jeszcze "miększy" w odbiorze, z tym, że zniknął na allllllllleeeee

niestety, wchodzi w grę jeszcze kolorystyka;
profoto wjeżdża w brązy
cn w różowości
a xp2 w zielenie, co wygląda najkorzystniej dla mnie
zakładając, że w labie robią mi to za każdym razem w "jednakowym autokolor"

To jak z tym fuji? bardziej ilford xp2 czy kodak cn?

zdyboo
02-01-2011, 10:08
To dziwne, bo gdzieś nie dawno czytałem, że 400cn fuji jest produkowana na technologii xp2 i to jest ten sam material.

Też tak słyszałem. Podobno to nawet zakłady Ilforda robią, pudełko jest nieco większe niż standardowe pudełko Fuji. 400CN jest za to nieco tańszy.

ilford xp2 daje bardzo ostry i niezaszumiony obraz, niestety? też bardzo kontrastowy, trochę przepalony wg światłomierza, następnym razem dam mu +1/2-1EV na dzień dobry

To ziarno, nie szum! :)
Skoro wychodzi Tobie przepalony, to czemu chcesz jeszcze bardziej przepalać?
Sugeruję jednak światłomierz sprawdzić albo lab zmienić, bo na pewno kilka klatek zrobiłem ze zbyt długim czasem i film to przyjął na zakres swojej tolerancji. Nie jest pod tym względem może tak elastyczny jak HP5, ale daje radę.

niestety, wchodzi w grę jeszcze kolorystyka

Jakie to ma znaczenie przy filmie czarno - białym?

To jak z tym fuji? bardziej ilford xp2 czy kodak cn?

Dla mnie 400cn i xp2, to ten sam materiał.

sztefanek
02-01-2011, 14:21
Ja probowalem Kodaka Portre naswietlac na papierze i nie wyglada to rozowo...

Właśnie. Czy to nie jest przypadkiem wina różowego podłoża? Powszechnie wiadomo jest,że czarnobiały papier fotograficzny jest mniej uczulony na czerwone światło i dlatego odbitki mogą wychodzić mniej kontrastowe. :?

igg
03-01-2011, 19:24
Skoro wychodzi Tobie przepalony, to czemu chcesz jeszcze bardziej przepalać?
Sugeruję jednak światłomierz sprawdzić albo lab zmienić, bo na pewno kilka klatek zrobiłem ze zbyt długim czasem i film to przyjął na zakres swojej tolerancji. Nie jest pod tym względem może tak elastyczny jak HP5, ale daje radę.

tia, śnieg ogłupia, miałem na myśli "-" a nie "+"
robiłem tego ilforda na nikonie FE, którego już nie mam, ale za chwilę będę miał nowe wnioski z nowej rolki na F100 to dam znać, też na pomiarze CW

Jakie to ma znaczenie przy filmie czarno - białym?

żeby wynik był rzeczywiście czarno-biały to nic bym nie gadał, ale są zafarby
a ja nie skanuję (cyfrowo mógłbym pozbyć się niechcianej dominanty), tylko po prostu odbieram odbitki z labu i je mam, i już

zdyboo
03-01-2011, 19:38
robiłem tego ilforda na nikonie FE, którego już nie mam, ale za chwilę będę miał nowe wnioski z nowej rolki na F100 to dam znać, też na pomiarze CW

F100 ma tak zajefajny matrycowy, że jak nie muszę, to nie zmieniam.

a ja nie skanuję (cyfrowo mógłbym pozbyć się niechcianej dominanty), tylko po prostu odbieram odbitki z labu i je mam, i już

I oddali Tobie odbitki z cz-b z zafarbem? Nie wierzę! :shock: Może pora na zmianę labu w takim razie.
C41 jest procesem do koloru, filmów cz-b do tego procesu jest zaledwie kilka na rynku. Chcesz bez zafarbów, przerzuć się na srebrowe.

igg
04-01-2011, 00:26
z braku czasu na wołanie, srebrowe na razie (aż dzieci podrosną :-) ) odpadają,
na zadupiu mieszkam i wyboru w labach nie mam,
można jeszcze wysyłać filmy i odbierać odbitki z w zasadzie kazdego labu, ale wtedy straciłbym dobrodziejstwo wyboru z indeksu

ciekawe, czy dają ciała w ustawieniach maszyny, w papierze czy jeszcze gdzieś?

... przsestawiłem na matrycowy, bez korekty, obadamy... :-)

FunBoy
06-01-2011, 13:27
Właśnie. Czy to nie jest przypadkiem wina różowego podłoża? Powszechnie wiadomo jest,że czarnobiały papier fotograficzny jest mniej uczulony na czerwone światło i dlatego odbitki mogą wychodzić mniej kontrastowe. :?
Podobno wlasnie w tym podlozu jest problem... za bardzo sciaga kontrast z naswietlonego obrazu, wiec trzeba zdecydowanie wiecej purpurowego filtra pod powiekszalnik dorzucic, w porownaniu do klasycznych cz/b materialow.... a przynajmniej podpytywani magicy ciemniowi tak to tlumaczyli.

pastwisko
06-01-2011, 13:47
z braku czasu na wołanie, srebrowe na razie (aż dzieci podrosną :-) ) odpadają

a one 24/7 nie śpią te dzieci ? toć wołanie to 30 minut roboty :)

igg
06-01-2011, 20:24
a one 24/7 nie śpią te dzieci ? toć wołanie to 30 minut roboty :)

czasem śpią...

moje wątpliwości co do zafarbów na C-41 BW są takie, czy film mam już skopany, czy dopiero odbitki. Postaram się najpierw to ustalić w najbliższym czasie. Przy czym, żeby nie demonizować to nie są przekolorowania dyskwalifikujące odbitki, to jest taki delikatny kolorek, co dziwne nie na wszystkich odbitkach, najczęściej w tle, albo na granicach kontrastowych elementów kadru. Najkorzystniej wyglądaja zielonkawe z ilforda, ale fakt - wolałbym bez takich bajerów.

30 minut bez kitu? bez wprawy i doświadczenia? Koreks mogę załatwić, chemię kupić się da bez problemu razem z filmami, strych mam bez okien czorny jak ... to nawet byłoby możliwe...
A wtedy, jak będę miał dobry film, to mogę reklamować w labie do porządnego skutku, albo rzeczywiście ostatecznie zmienić lab.

Hmm