Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portret B&W noir
Martin Steiner
18-12-2010, 21:47
Hej,
Postanowilem ostatnio potestowac sobie technike robienia fotek na wysokim iso przy swietle zastanym.
Prosze o kilka slow... oczywiscie widze, ze jest ziarno :)
dzieki
Marcin
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.chs-studio.com/fotki/robert%20noir.jpg)
Wyszło coś w stylu zdjęcia z lat 80 :-) Mi się podoba. Chociaż ja bym tutaj tak:
1) Ukrył jakoś ten biały kwadracik w prawym górnym rogu oraz
2) smugę pod prawym (lewym) uchem
3) Troszkę rozjaśnił tło, co by było weselej.
4) Minimalnie stonował promienie światła na twarzy.
5) Minimalnie odjął kontrast.
6) Pobawił się różnymi suwaczkami.
Miłego
masakra jakaś, nawet dopisując ideologię lat 80-tych :)
pomijając wysokie iso (niestety brak danych z exifa), to odnoszę wrażenie, że dodatkowo crop.
delikatnie jestem na nie ;)
Jak dla mnie to na nie - fota niedoświetlona, niewyraźna, białe pasy i na koniec wielkość która nie pozwala mi jej obejrzeć w całości tylko muszę przewijać ekran.
moim zdaniem zdjęcie wprost idealnie nadawałoby się do programu "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie"...jestem na nie
Martin Steiner
19-12-2010, 01:08
Luck
- dzieki za uwagi, sprobuje wyretuszowac i zobaczyc efekty
Szelass
- exif
1/3s, f/5, ISO68736
Mode: M, Meter: Matrix, No Flash, Manual WB, Shade
Focal: 62mm
Pimps
- niedoswietlenie wynika z malej ilosci swiatla zastanego, fota z reki wiec nie moglem bardziej poszalec, z reszta to byl ewidentnie zamierzony efekt poniewaz gdybym mial statyw to wogole nie byloby takiej kosmicznej transmisji :)
- biale pasy do swiatlo wpadajace przez zaluzje, efekt zamierzony, zgodzic sie jednak moge, ze moze za duzy tu kontrast
- zmniejszylem fotke aby mozna bylo ja objac na monitorze... przepraszam za zbyt duzy rozmiar
Adu
- Karolino rozumiem, ze model i fotka nie w Twoim typie, poza tym fajnie byloby przeczytac cos bardziej konstruktywnego :)
pozdrawiam
Marcin
Martin Steiner - czyli rozumię że wszystko na tej focie jest zamierzone i Tobie się ona podoba. To bardzo dobrze że jesteś zadowolony ze swojej pracy nat tą fotą, mnie jednak to nie przekonuje i po prostu mi się nie podoba efekt końcowy który przedstawiłeś.
Martin Steiner
19-12-2010, 14:06
Pimps, na tej focie pewne rzeczy sa zamierzone co nie oznacza, ze sa dobre i wpadam w samozachwyt. Jesli tak by bylo to nie ladowalbym tej foty na forum z prosba o sugestie i uwagi tylko walnalbym ja jako tapete na sciane i machal do niej rzesami co rano. :) Odpowiadalem jedynie, ze jestem swiadomy wystepowania swiatel, obiektow i efektow tam pokazanych, zeby nie bylo, ze to calkowity przypadek.
Rozumiem, ze niektorym sie nie podoba (moze nawet wiekoszosci :)) i to szanuje.
Pelen luz!
pozdrawiam
Marcin
wielkość która nie pozwala mi jej obejrzeć w całości tylko muszę przewijać ekran.
To na czym to oglądasz? Nokia 150?
To na czym to oglądasz? Nokia 150?
bez sarkazmu :)
wcześniej zdjęcie było w większej rozdzielczości, autor podmienił.
Pimps widział to pierwotnie wstawione!
bez sarkazmu :)
wcześniej zdjęcie było w większej rozdzielczości, autor podmienił.
Pimps widział to pierwotnie wstawione!
A no właśnie.
Hej,
Postanowilem ostatnio potestowac sobie technike robienia fotek na wysokim iso przy swietle zastanym.
Hej. A po co?
To znaczy, nie rozumiem czy chcesz podyskutować o sensie użycia takowej techniki, czy też o jej realizacji, czy może o tym konkretnym zdjęciu. Jeżeli to ostatnie, to do mnie nie gada ten portret. Użyta technika zaciera masę błędów i to tak jak zdjęcia robione pinholem czy stara komórką - można, tylko pytanie jest - po co? Jaki jest cel pogarszania jakości poniżej przeciętnej dla dzisiejszych możliwości. Czasem taki cel jest. Ale wydaje mi się, że nie w tym przypadku.
Amadeusz
28-12-2010, 00:28
moim zdaniem zdjęcie wprost idealnie nadawałoby się do programu "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie"
Otóż to :)
Dział obok są tak fotografowane kobiety no ale musisz konsekwentnie wstawić jeszcze sporo takich obrazków żebyśmy mówili o pewnym stylu :)
foto-oko
28-12-2010, 16:54
Rozumiem, ze kolega testowal sprzet. Ja kiedys zrobilem porownanie Nikona d70s i fuji superie 400 i takich zdjec nawalilem sporo na formacie 2 x A2. Sprawdzalem tam rozpietosc tonalna, szumy/ziarno. Cyfra przegrywala w rozpietosci, wygrywala w rozdzielczosci.