PDA

Zobacz pełną wersję : D 90 - MB-D80 ; problem z zasilaniem

piotrbim
18-12-2010, 18:55
Zwracam się z prośbą o próbę wyjaśnienia dziwnego problemu dotyczącego współpracy D90 z MB-D80 a mianowicie brakiem ciągłości zasilania w przypadku rozładowania się jednego z dwóch akumulatorów EN-EL3e. Objawia się to wyłączeniem lub nie podjęciem pracy przez aparat w przypadku gdy jeden z akumulatorów wykazuje zerowy lub bliski zeru poziom naładowania. Jednakże drugi ma poziom naładowania bliski 100%. Aparat podejmuje dalszą pracę po wyjęciu tego rozładowanego. Innymi słowami mówiąc, ten rozładowany blokuje pracę pomimo tego, że drugi jest OK. Oba EN-EL3e są oryginalne.

adolfik9501
18-12-2010, 21:29
1. Zakładam, że grip jest oryginalny.
2. Czy takie zachowanie dotyczy tylko jednego akumulatora?
3. Czy takie zachowanie dotyczy tylko jednej komory?

piotrbim
18-12-2010, 21:45
Grip jest oryginalny - MB-D80 Nikon. Zachowanie dotyczy niestety obu komór. nie ważne w której jest wyczerpany akumulator. Dotyczy również obu akumulatorów, rozładowywałem je na zmianę. Włożyłem rozładowany akumulator do gripa (również oryginalny) D90 kolegi i było to samo., aparat odmówił współpracy. Nadmienię, że akumulatory były kupione w oficjalnej sieci sprzedaży a ich oryginalność sprawdzałem na stronie Nikon Polska w zakładce "podrabiane akumulatory"
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45132/c/241/r_id/150293
Poprzednio posiadałem D 80 i nie przypominam sobie aby był podobny problem, wydaje mi się, że płynnie przechodził z jednego do drugiego.

Pierre
19-12-2010, 01:24
Bardzo dziwna sprawa. Pozostaje Ci chyba tylko kontakt z serwisem Nikon Polska. Daj znać co Ci odpowiedzą.

majcool
24-12-2010, 10:36
Rozwiązania niestety nie mam- ale problem podobny owszem. W moim przypadku (d90+mb-d80) nie działa przejście z 0% Phottix->100% Nikon, w drugą stronę bez problemu więc winą obarczam zamiennik. IMO elektronika baterii źle raportuje do aparatu i ten nie przełącza na drugie ogniwo. W przypadku oryginalnych akumulatorów serwis i ew. wymiana.

barto
13-11-2011, 14:41
Witam, ja mam ciut inny problem.
D90 radzi sobie bez BP, ale czasami z podpiętym MB-D80 wyskakuje błąd rozładowanej baterii... Bateria jest nowa, jak i puszka. Sprawa dotyczy obu komór.
Najlepsze że jeszcze chwile wcześniej, na D80 nie spotkałem się z tym problemem (dodatkowo działał również na zamiennikach, a D90 kaprysi... )

lomax
14-11-2011, 18:54
Zwracam się z prośbą o próbę wyjaśnienia dziwnego problemu dotyczącego współpracy D90 z MB-D80 a mianowicie brakiem ciągłości zasilania w przypadku rozładowania się jednego z dwóch akumulatorów EN-EL3e. Objawia się to wyłączeniem lub nie podjęciem pracy przez aparat w przypadku gdy jeden z akumulatorów wykazuje zerowy lub bliski zeru poziom naładowania. Jednakże drugi ma poziom naładowania bliski 100%. Aparat podejmuje dalszą pracę po wyjęciu tego rozładowanego. Innymi słowami mówiąc, ten rozładowany blokuje pracę pomimo tego, że drugi jest OK. Oba EN-EL3e są oryginalne.

Mam dokładnie taki sam problem, tyle że dotyczy on zamiennika Alpha. Dodatkowo w obu komorach następuje samoistne, powolne rozładowaywanie aku. Nie znalazłem rozwiązania w necie i tak się z tym bujam. Może za jakiś czas kupię sobię nowy (ale też zamiennik), zastrzegając jednak u sprzedawcy, że w razie "w" oddaję lub wymieniam bez żadnych ceregieli.

KamilM
16-11-2011, 11:18
Mam dokładnie taki sam problem, tyle że dotyczy on zamiennika Alpha. Dodatkowo w obu komorach następuje samoistne, powolne rozładowaywanie aku. Nie znalazłem rozwiązania w necie i tak się z tym bujam. Może za jakiś czas kupię sobię nowy (ale też zamiennik), zastrzegając jednak u sprzedawcy, że w razie "w" oddaję lub wymieniam bez żadnych ceregieli.

Bez gripa, czyli z akumulatorem zainstalowanym w body, również następuje jego samoistne rozładowanie. Sprawdzić jedynie należy, czy w gripie bateria jest rozładowywana szybciej, niż w body.

lomax
16-11-2011, 20:06
Bez gripa, czyli z akumulatorem zainstalowanym w body, również następuje jego samoistne rozładowanie. Sprawdzić jedynie należy, czy w gripie bateria jest rozładowywana szybciej, niż w body.

Tak, zgadza się bez gripa oryginalny aku rozładowuje mi się 1%/miesiąc a w gripe 6%/dobę.

Lucas Z
16-11-2011, 20:09

Alphy/Meike tak niestety mają, miałem 1 sztukę, odesłałem, dostałem bez problemu nową, ta którą mam teraz też rozładowuje, tyle że w mniejszym stopniu. Wymień tę trefną sztukę, to obowiązek sprzedawcy.

lomax
16-11-2011, 20:39
Alphy/Meike tak niestety mają, miałem 1 sztukę, odesłałem, dostałem bez problemu nową, ta którą mam teraz też rozładowuje, tyle że w mniejszym stopniu. Wymień tę trefną sztukę, to obowiązek sprzedawcy.

Nie wymienię, bo już po gwarancji. W okresie, w którym powinienem to zrobić, nie mogłem sobie na to pozwolić, bo był mi niezwykle potrzebny. Mimo świadomości, że energia ucieka, przeważała potrzeba używania gripa i tak jakoś schodziło. Nie ubolewam nad tym za bardzo, bo to w końcu stoparedzeisiąt zł i już na siebie zarobił. Ale tak jak wcześniej wspomniałem pewnie sprawię sobie nowy.

ruffio
20-11-2011, 15:00
To nie jest kwestia tego czy grip jest zły czy to wina aparatu. Owszem powinno być tak, że... , ale nie jest. Wyładowany akumulator wyjmujesz i tyle - takie rozwiązanie jest tego problemu. Prawdopodobnie chodzi o to że jeden aku raportuje lub też nie głębokie rozładowanie, a aparat durnieje lub elektronika gripa szaleje. Może się też takie coś zdarzyć jak aku jest rozładowany i leży kilka dni w gripie.
Aby nie być gołosłownym - dzisiaj miałem tą samą przypadłość. Jeden aku pełny drugi rozładowany, obydwa oryginały. Aparat nie podjął pracy, a skoro nie podjął pies go drapał. Wyjęcie jednego aku rozwiązało problem.

Tak jak napisałem - jest jak jest i nie ma co się rozwodzić lub rozmieniać na drobne. Możecie z tym walczyć ale po co?

barto28
20-11-2011, 15:49

Ja wymienialem az 3 szt i z kazda bylo to samo , za 4 razem sprzedawca zaproponowal mi zwrot pieniedzy na co sie tez zgodzilem , kupilem oryginal i po problemie.
Koledzy ktorzy maja problemy z Alphami i denerwuje ich ta przypadlosc radze zrobic to samo co ja :)

Pozdr

siwyozzman
02-12-2011, 16:56
Tak, zgadza się bez gripa oryginalny aku rozładowuje mi się 1%/miesiąc a w gripe 6%/dobę.
Jesteś pewien że 1% rozładowania akumulatora w ciągu miesiąca w aparacie? Coś mi się wydaję że szarżujesz:)

grzegorzdz72
02-12-2011, 23:09
Potwierdzam też mam Alphę, która rozładowuje akumulatory, ale jakoś mi to nie przeszkadza. Jak wiem że następnego dnia będę robił zdjęcia to i tak ładuję akumulatory.