PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Nieobecność usprawiedliwiona

kezoj40
18-12-2010, 18:29
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img130.imageshack.us/img130/7825/dsc0023a.jpg)

Fremen
18-12-2010, 18:35
Bardzo dużo się dzieje w tym kadrze :) Chyba wolałbym zobaczyć to ujęcie bez dwóch centymetrów u spodu, tak, by kadr zaczynał się trochę poniżej tych dwóch drzew. Myślę, że kompozycja zyskałaby na czytelności. Tak czy owak, podoba mi się to zdjęcie.

jacekz40
18-12-2010, 18:57
Myślę, że kompozycja zyskałaby na czytelności.
dlatego ja skupiłbym się tylko na płotku i drzewie z drugiego planu, przejść za te dwa niskie drzewa z pierwszego planu i kadrować z płotem drzewo w mocnym punkcie lub kwadrat, przycięcie dołu nie wiele tu da. No chyba, że masz inne kadry z tego miejsca.

lechupe
18-12-2010, 20:46
Nie zgadzam sie z przedmówcami co do kadru - uwazam, ze jest to bardzo dobre ujecie, z dobrze komponującymi sie elementami płotu i drzewami.
zdecydowanie natomiast poprawiłbym balans świateł i cieni w obróbce.

Duder
18-12-2010, 21:02
A ja nie zgadzam się ze wszystkimi.Świetne zdjęcie ,płotki super tu igrają ze wzrokiem oglądacza.

kezoj40
18-12-2010, 22:20
Bardzo dużo się dzieje w tym kadrze :) Chyba wolałbym zobaczyć to ujęcie bez dwóch centymetrów u spodu, tak, by kadr zaczynał się trochę poniżej tych dwóch drzew. Myślę, że kompozycja zyskałaby na czytelności. Tak czy owak, podoba mi się to zdjęcie.

dlatego ja skupiłbym się tylko na płotku i drzewie z drugiego planu, przejść za te dwa niskie drzewa z pierwszego planu i kadrować z płotem drzewo w mocnym punkcie lub kwadrat, przycięcie dołu nie wiele tu da. No chyba, że masz inne kadry z tego miejsca.
Gdyby temat był inny to zgodzę się.

zdecydowanie natomiast poprawiłbym balans świateł i cieni w obróbce.
Chyba niewiele więcej da się uzyskać w tym przypadku.

płotki super tu igrają ze wzrokiem oglądacza.
Cieszy mnie że to dostrzeżono.

ART69
18-12-2010, 22:57
Ja myślę, że kadrowo wyszło bardzo ciekawie :-) ładnie zagrała wieloplanowość :-)

sebb
19-12-2010, 01:11
ciekawy zdjęcie, nie czuję potrzeby wykadrowania.
wrażenie trzeciego wymiaru to bardzo silna strona tego zdjęcia.
nie od razu to dostrzegłem, zciszenie najjaśniejszych obszarów śniegu
nieco poprawiło by odbiór. jakieś pikselki, szum na niebie?

Greg77
19-12-2010, 05:24
Ogladam to zdjecie po raz nie wiem juz ktory, bardzo mi sie podoba, kadr mi pasuje w calosci, wyszla taka "makieta"....

jaś
19-12-2010, 09:50
duża się dzieje ale wszystko jest uporządkowane - mi pasuje

tbogdanowicz
19-12-2010, 10:34
Myślę że gdyby wykadrować tak jak proponowano wcześniej to wyszło by zupełnie inne zdjęcie. Ja bym nawet dodał trochę dołu by dodać przestrzeni przed dolnym płotkiem.
Jest ciekawie.
I jeszcze jedno
Nieobecność WSKAZANA, ludzie by tylko popsuli kadr :-).

kezoj40
19-12-2010, 18:43
Myślę że gdyby wykadrować tak jak proponowano wcześniej to wyszło by zupełnie inne zdjęcie.
Oczywiście.

Nieobecność WSKAZANA, ludzie by tylko popsuli kadr :-).
Nie do końca jednak udane zdjęcie ponieważ chodzi mi o inne ssaki;-).

marbed
19-12-2010, 19:03
A ja patrząc nieobecności usprawiedliwionej doszukuję się w braku czwartego drzewa. Aż się ciśnie o symetrię. Ale jest baaardzo BAARDZOO dobrze że go nie ma. Inaczej musiałbyś wiziąć piłę aby tak ładną fotkę ustrzelić :)
Kadrowo wszystko gra.